ΕΞΟΔΟΣ

14 ψαγμένα εστιατόρια για το πρώτο ραντεβού

Μια έξοδος με το έτερον ήμισυ ή με το δυνητικό έτερον ήμισυ πάντα επηρεάζεται και από τον τόπο ή το μαγαζί. Βρήκαμε λοιπόν 14 αθηναϊκά εστιατόρια, στα οποία περνάμε ωραία και προτείνουμε για πρώτο ραντεβού!

10.02.2023| Updated: 29.09.2023
Φωτογραφία: Άσπα Κουλύρα
14 ψαγμένα εστιατόρια για το πρώτο ραντεβού

Δεν είναι όλα τα ραντεβού ίδια και σε αυτά τα πράγματα κανόνες δεν υπάρχουν –το σημαντικό είναι να βγείτε κάπου που να αισθάνεστε και οι δυο άνετα. Η αλήθεια είναι όμως ότι αν δεν γνωρίζεστε ακόμα καλά, η επιλογή του κατάλληλου εστιατορίου προκαλεί ένα μικρό άγχος. Γι’ αυτό συγκεντρώσαμε παρακάτω μερικά από τα αγαπημένα μας μαγαζιά που θεωρούμε ότι σε γενικές γραμμές προσφέρονται για πρώτο ραντεβού ή για μια ρομαντική έξοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΡαντεβού στο πατάρι ενός φαρμακείου… για παταταύγουλα και κοκτέιλ!Ραντεβού στο πατάρι ενός φαρμακείου… για παταταύγουλα και κοκτέιλ!

Τα περισσότερα είναι με τον τρόπο τους ρομαντικά, αλλά όχι τόσο ώστε να προκαλούν αμηχανία, έχουν ζεστή ατμόσφαιρα και κολακευτικό φωτισμό (δεν θέλουμε μαύρα σκοτάδια αλλά ούτε και να νιώθουμε σαν να κάνουμε συνέντευξη για δουλειά). Τα ιταλικά, αναμενόμενα, βάζουν δυνατή υποψηφιότητα. Το ίδιο και τα new age μπιστρό που έχουν ανοίξει τελευταία στην Αθήνα. Μια κλασική, λίγο κρυμμένη, απροσποίητη ταβέρνα δεν είναι η προφανής επιλογή αλλά μπορεί να λειτουργήσει εξίσου καλά. Όλα είναι σχετικά.

 

Pharaoh: Για τους καλά οργανωμένους

Φωτογραφία: Άσπα Κουλύρα

Δεν είναι εύκολο να βρεις τραπέζι τελευταία στιγμή στο μαγαζί που όλοι θέλουν να είναι αυτή τη στιγμή. Το πολυσυζητημένο Pharaoh είναι για όσους οργανωμένους έκαναν νωρίς νωρίς κράτηση και εξασφάλισαν τραπέζι. Αν τα καταφέρετε μάλλον θα κερδίσετε κάποιους πόντους εντυπωσιασμού στο πρώτο ραντεβού. Στο wine bar-restaurant, στα σύνορα Ομόνοιας και Εξαρχείων, θα ακούσετε ωραία μουσική σε έναν ζεστό και κάζουαλ χώρο, θα πιείτε κρασιά ήπιας οινοποίησης και θα δοκιμάσετε το φαγητό που ο Μανώλης Παπουτσάκης και η ομάδα του μαγειρεύουν σε ξυλόφουρνους και στόφες: από κάστανα στιφάδο και πρασοσέλινο μέχρι χορτά «με τα αυγά» και λαχανοντολμάδες. Γ.Π.

Pharaoh, Σολωμού 54, Εξάρχεια, Τ/210-38.08.412

Annie Fine Cooking: Στο μπιστρό του Νέου Κόσμου

Μπιστρουδένιο και κομψό αλλά με σπιτική ατμόσφαιρα. Τα τραπέζια που χωράνε στο Annie δεν είναι πάρα πολλά ενώ και η ανοιχτή κουζίνα, στην οποία ο Στέφανος Μιχάλης και η ομάδα του δουλεύουν ήσυχα και μεθοδικά, βοηθάει με τη σειρά της να νιώσει κανείς πιο οικεία. Παρόλο που ο σκελετός του μενού μένει πάνω κάτω ίδιος –μερικές παρασκευές με ωμό ψάρι (πελαγίσιο), κανα δυό σαλάτες και έπειτα μαγειρεμένο ψάρι ή (ναξιώτικο) κατσίκι– τα πιάτα αλλάζουν καθημερινά, ανάλογα με την εποχή και τη διαθεσιμότητα. Ανάμεσα σε όσα έχουμε δοκιμάσει και ευχαριστηθεί κατά καιρούς: τα αχνιστά μύδια με βότανα, η οσπριοσαλάτα με σκουμπρί, τσιτσίραβλα και ταραμά, το «ράμεν» με βραστή γίδα και «νούντλς» κολοκύθας. Στα συν και η ενημερωμένη λίστα κρασιών, ανάμεσα στα οποία και εκείνα που οινοποιεί ο ίδιος ο σεφ στην Ανάφη. Γ.Π.

Annie Fine Cooking, Μεναίχμου 4, Νέος Κόσμος, Τ/ 210-92.13.690

Sole Giaguaro: Στο εστιατόριο ενός Ιταλού masterchef

Το ιταλικό είναι πάντα καλή ιδέα καθώς αρέσει στους περισσότερους. Στο καινούργιο εστιατόριο του Ιταλού σεφ Τζιοβάνι Σκαράτζι (γνωστού και από τη συμμετοχή του στον τηλεοπτικό διαγωνισμό Masterchef) δεν θα φάτε σπαγγέτι με κεφτέδες αλά Λαίδη και Αλήτης, αλλά πιο σοφιστικέ, κοσμογυρισμένες ερμηνείες της ιταλικής κουζίνας. Ο σεφ έχει ταξιδέψει και εργαστεί σε Ρώμη, Λονδίνο, Κοπεγχάγη και Ιαπωνία και, με αρκετά φυσικό τρόπο, τα ιταλικά πιάτα του ταιριάζουν με ελληνικά και ασιατικά, μεταξύ άλλων, στοιχεία. Προτείνουμε τη σαλάτα με άγρια μανιτάρια, αγκινάρα Ιερουσαλήμ, τραγανό, λεπτοκομμένο κάστανο και αυγά ορτυκιού, αλλά και το διαφορετικό «ξυδάτο χταπόδι» με μαυρομάτικα που έρχεται τυλιγμένο σε λεπτοκομμένο guanciale. Δεν λείπουν και οι πιο comfort, κλασικές επιλογές σαν τις φρέσκιες παπαρδέλες με μοσχαρίσια μάγουλα, μανιτάρια πορτσίνι και κρέμα παρμεζάνας. Γ.Π.

Sole Giaguaro, Τρώων 66, Άνω Πετράλωνα, Τ/ 210-34.78.008

Tuk Tuk: Για λίγη κάψα παραπάνω

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Είναι πολύ μικρούλικο το Tuk Tuk και όλοι οι πελάτες είναι σαν μια παρέα, καλό αυτό για να σε βγάλει από την αμηχανία του πρώτου ραντεβού. Το πολύχρωμο ντεκόρ που έχει απ’ όλα, από φαναράκια και βούδες μέχρι πλαστικά φυτά και αφίσες από τον ταϊλανδέζικο κινηματογράφο των ’60s, φτιάχνει τη διάθεση και η ανοιχτή κουζίνα με τις φωτιές και τα γουόκ γεμάτα με νουντλς και άλλa ταϊλανδέζικα εδέσματα ανοίγουν την όρεξη. Στο μενού βρίσκουμε αυθεντικά ταϊλανδέζικα πιάτα μαγειρεμένα με φροντίδα από τον Μπάμπη Ασκερίδη και την ομάδα του. Ξεκινάμε με πικάντικη σούπα για τη μέση, σερβίροντας σε μικρά thai μπολάκια. Παίρνουμε την tom yam goong, με γαρίδες, λεμονόχορτο, μανιτάρια, φύλλα καφίρ και γκάλανγκαλ (ασιατικό τζίντερ) για να ζεσταθούμε. Συνεχίζουμε με ένα κόκκινο κάρυ, με πάπια, λαχανικά εποχής και γάλα καρύδας ή νουντλς: pad thai για τους παραδοσιακούς και grapaao yun sen, με χοιρινό κιμά, τσίλι και oyster sauce, έξτρα καυτερά για τους πιο τολμηρούς. Σβήνουμε την κάψα με δροσιστική ταϊλανδέζικη μπίρα. Μ.Π.

Χατίρι: Αντρεκότ και αθηναϊκός μοντερνισμός

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Ένα από τα άγχη του πρώτου ραντεβού είναι το πώς θα σπάσει ο πάγος. Στο Χατίρι η κουβέντα μπορεί να αρχίσει για την υπέροχη ρετρό διακόσμηση του μαγαζιού – ο χώρος θυμίζει αστικό αθηναϊκό σπίτι της δεκαετίας του 1960. Κάθε γωνιά έχει κάτι ιδιαίτερο από ’60s μεταλλικές καρέκλες από φυσικό ρατάν, ξύλινα τραπέζια μέχρι mid century φωτιστικά σε διάφορα χρώματα. Στο Χατίρι το μενού είναι πολύ ιδιαίτερο και το μιξ που κάνουν ασυνήθιστο. Σερβίρουν από αντρεκότ και γαλλική κρεμμυδόσουπα, μέχρι ναπολιτάνικες πίτσες και παραδοσιακά μαγειρευτά σε έναν χώρο που θυμίζει. Στο μενού βρίσκουμε μαγειρευτά όπως, μοσχαράκι στρογκανόφ, ψαρόσουπες, ρεβύθια με φινόκιο και κουρκουμά. Βρίσκουμε επίσης ναπολιτάνικες πίτσες, σωστά ψημένο αντρεκότ με σάλτσα μπεαρνέζ, ή τσιμιτσούρι, ή σάλτσα πιπεριού, γαλλική κρεμμυδόσουπα σωστά αλατισμένη και ωραίες μακαρονάδες όπως η ζουμερή αυθεντική καρμπονάρα αλλά και η μακαρονάδα με φρέσκα ντοματίνια και κουκουνάρι. Μ.Π.

Χατίρι, Ριζάρη 28, Παγκράτι, Τ/ 210-72.32.333

Κατσόγιαννος: Από τη Δραπετσώνα με αγάπη

Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς

Ναι, μεν ταβέρνα αλλά τόσο περιποιημένη και όμορφα διακοσμημένη, που συναγωνίζεται ένα εστιατόριο χωρίς προσποιήσεις. Ο χώρος εσωτερικά είναι ρετρό, με μωσαϊκό στο πάτωμα, με παλιές φωτογραφίες στους τοίχους και διαφημιστικές αφίσες από άλλες δεκαετίες. Μας κάνει εντύπωση ένα ξύλινο καλοδιατηρημένο ψυγείο του ‘30 που λειτουργεί κανονικά. Μπορεί να έχει μεγάλη ιστορία και φοβερή ατμόσφαιρα, αλλά αυτό που μας κάνει να πηγαίνουμε ξανά και ξανά στον Κατσόγιαννο είναι το φαγητό. Τα κεφτεδάκια με ούζο είναι όνειρο, τραγανά και νόστιμα, συνοδεύονται δε από ολόφρεσκες τηγανητές πατάτες που τις κόβει με τα χεράκια της η Ντόρα (σημερινή ιδιοκτήτρια). Η χοιρινή τηγανιά με μουστάρδα και μπούκοβο είναι ζουμερή και τέλεια πικάντικη. Η συκωταριά αλλά και το μοσχαρίσιο συκώτι λιώνουν στο στόμα και πάνε πολύ με το κρασί. Τα παϊδάκια είναι από τα πιο νόστιμα που έχουμε δοκιμάσει στην Αθήνα και ταιριάζουν ιδανικά με τη χειροποίητη μελιτζανοσαλάτα. Λίγο τα παϊδάκια που θα πρέπει να φαγωθούν με τα χέρια, λίγο οι σκορδάτες αλοιφές, η ταβέρνα θα είναι ένα καλό τεστ για το πόσο άνετα θα νιώσετε στο πρώτο ραντεβού. Μ.Π.

Η ταβέρνα του Κατσόγιαννου, Αγίου Παντελεήμονος 15, Δραπετσώνα, Τ/210-46.13.209

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟι hot αφίξεις του 2023: Εστιατόρια που μόλις άνοιξαν – και όσα περιμένουμεΟι hot αφίξεις του 2023: Εστιατόρια που μόλις άνοιξαν – και όσα περιμένουμε

Jérar: Αν για εσάς, ο έρωτας περνάει από το στομάχι

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Αυτό το εκτός πιάτσας διαμαντάκι θα είναι μια ευχάριστη έκπληξη για το ραντεβού σας ειδικά αν είναι foodie. Στο ισόγειο μιας πολυκατοικίας σε μια λαϊκή γειτονιά η μινιμάλ διακόσμηση του εστιατορίου σε στυλ γαστρομπιστρό τραβάει τα βλέματα. Στην ανοιχτή κουζίνα ο σεφ Χάρης Νικολούζος δημιουργεί πιάτα βασισμένα σε καλά υλικά, ελληνικά και διεθνή. Στο Jérar παίρνουμε οπωσδήποτε το ψωμί με φυσικό προζύμι 5 ετών, με βούτυρο από ξινή κρέμα και ελαιόλαδο Μεσσηνίας. Από τα κυρίως επιλέγουμε το κρεμώδες και γευστικό ριζότο με καπνιστό φουντούκι, λαρδί, κόκκινο βασιλικό και πίκλα κρεμμύδι σε κόκκινο κρασί, μια «ρεβυθάδα» με πεσκανδρίτσα, ρεβύθια Πρεσπών, σάλτσα ψητών κρεμμυδιών και λεμόνι κονφί, που είναι ψηλά στις προτιμήσεις μας. Ο σεφ προτείνει το πιάτο με πρόβατο από ελληνικές φάρμες, πουρέ από καρότο, γιαούρτι και σπανάκι σοτέ. Συνοδεύουμε το γεύμα με κρασί ελληνικού αμπελώνα από την ενημερωμένη λίστα τους. Μ.Π.

Αγίας Βαρβάρας 55, Δάφνη, T/210-97.55.764

Ηanoi: Βιετναμέζικο με θέα την κίνηση του κέντρου

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Βοηθάει η θέση του. Είναι πολύ κεντρικό μεν, αλλά στην προφυλαγμένη από την πολλή βαβούρα οδό Πετράκη. Θα χαζέψετε τον κόσμο που ανεβοκατεβαίνει, θα φάτε αχνιστή σούπα pho και έπειτα θα έχετε μπόλικες επιλογές για το που να συνεχίσετε για ποτό. Εκτός από τη φημισμένη βιετναμεζικη σούπα με το κρέας, τα νούντλς και τον ζωμό που σιγοβράζει για ώρες, αξίζει να δοκιμάσετε το bánh cuốn, μια ημιδιάφανη «κρέπα» ρυζιού, γεμιστή με ψητό χοιρινό και πασπαλισμένη με τηγανητό κρεμμύδι αλλά και τα ωραία bao buns. Γ.Π.

Hanoi, Πετράκη 12, Σύνταγμα, T/213-04.51.379

Lost Athens: Cosy στο Παγκράτι

Περσικά χαλιά, μεγάλα ξύλινα τραπέζια, αναμμένα κεριά χωμένα σε άδεια μπουκάλια κρασιών και φυτά – το Lost Athens στο Παγκράτι έχει τη ζεστασιά που χρειάζεται το πρώτο ραντεβού, χωρίς να το παρακάνει. Η σεφ του, Ελένη Σαράντη, προτείνει ένα ενδιαφέρον μενού με ελληνικά υλικά και αναφορές στις χώρες της Μεσογείου. Στον κατάλογο του φαγητού βρίσκουμε, ανάλογα με την ημέρα, από σαΐτια (παραδοσιακά πιτάκια της Λακωνίας) μέχρι αραντσίνι– μουσακά, λαχανοντολμάδες και μοσχαρόσουπα μπλανκέτ. Κρατήστε χώρο και για τα καλοφτιαγμένα γλυκά. Γ.Π.

Αρχελάου 7, Παγκράτι, Τ/ 210-72.30.832

Στην μπάρα του Kitschen

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Εκτός πιάτσας, δίπλα στο λιμάνι του Πειραιά, ο Ελληνο-Ινδονήσιος σεφ Δημήτρης Liem και ο Ελληνο-Κορεάτης mixologist Σπύρος Μινέτος αποφάσισαν να ανοίξουν πέρσι ένα σύγχρονο εστιατόριο με πανασιατική κουζίνα. Το Kitschen έγινε γρήγορα χιτ και όσοι αγαπάμε τα ντάμπλινγκς, τις τεμπούρες, το σούσι και τις άλλες ασιατικές λιχουδιές του το τιμάμε συχνά. Χαριτωμένο, ποπ και με ζωντάνια, δίνει μια καλή λύση για πρώτο ραντεβού. Μαζί με σάκε και νόστιμα κοκτέιλ τσιμπολογάμε rolls, nigiri, ψητό χοιρινό με σπιτικό κίμτσι και τηγανητό κοτόπουλο, μεταξύ άλλων. Γ.Π.

Κανάρη 5-7, Πειραιάς, Τ/211-73.51.205

Napul’è: Γιατί το ιταλικό κερδίζει πάντα

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Στο φιλόξενο ιταλικό των Νοτίων βρίσκουμε πάστες, πίτσα με φανταστικό ζυμάρι και παραδοσιακά πιάτα των γειτόνων μας που αποδίδονται με ποιοτικά υλικά και καλές τεχνικές. Προτείνουμε την πίτσα Marinara και αυτή με το πέστο φυστικιού, τη μορταδέλα και την μπουράτα, όπως επίσης την πάστα με ντοματίνια από τον Βεζούβιο και την τηγανητή μπουράτα– μια λεπτή τραγανή κρούστα. Γ.Π.

Napul’è, Κωνσταντίνου 43, Βάρη, Τ/210-96.55.815

Ραμόνα: Στο «κρυφό» ταβερνάκι

Ο μύθος λέει ότι εκεί, τα αλάνια της Καλλιθέας, βγάζουν ρομαντικά ραντεβού τα κορίτσια τους, με την ατάκα: «πάμε να δούμε την πανσέληνο». Λίγο τα χαμηλά φώτα, λίγο η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του υπογείου λίγο το κρυφό στέκι της γειτονιάς βγάζει μια γοητεία όλο αυτό. Γιατί όχι και για το πρώτο ραντεβού, λοιπόν; H Ραμόνα βρίσκεται στο υπόγειο μιας πολυκατοικίας σε ένα μικρό στενάκι, τη Μίνωος, ούτε που την πιάνει το μάτι σου όταν περνάς από έξω. Με το που καθίσεις στο τραπέζι, σε ρωτάνε τι θα πιεις, και μαζί με το κρασί σού φέρνουν και το μενού. Με ένα στυλό σημειώνεις τι θέλεις να φας: φάβα, παντζάρια, χόρτα, χωριάτικη, λάχανο, τυριά και τυροσαλάτα, κεφτεδάκια και τυρομπουκιές, κεφαλοτύρι σχάρας, μπεκρή μεζέ, σαλιγκάρια αλλά και καμιά φορά μεζέδες για μερακλήδες όπως, γλυκάδια αρνίσια και μοσχαρίσια αμελέτητα. Παλιά βαρέλια, λίγα τραπέζια, για διακόσμηση, σαν να βρίσκεσαι σε παλιά ελληνική ταινία. Ένα κουτούκι βγαλμένο από άλλη εποχή που συνεχίζει και προσελκύει κόσμο κάθε ηλικίας. Μ.Π.

Ραμόνα, Μίνωος 11- 13, Καλλιθέα, Τ/210-95.15.952

Oinoscent: Για ψαγμένο κρασί και ωραίο φαγητό

Έχει αυτό το «κάτι» το Oinoscent που μας κάνει πάντα να περνάμε καλά· είναι το σημείο, η διακόσμηση, το φαγητό, το κρασί ή μάλλον όλα αυτά μαζί, καλή συνταγή για πρώτο ραντεβού. Η λίστα κρασιών ανανεώνεται συχνά, ενώ η γυάλινη κάβα στο υπόγειο με περισσότερα από 1000 κρασιά πολλών διαφορετικών στιλ από τον ελληνικό και ξένο αμπελώνα έχει κρασιά για όλα τα γούστα. Η κουζίνα ενδιαφέρουσα, αλλάζει συχνά ανάλογα με την εποχή. Δικαίως, λοιπόν, το wine bar της οδού Βουλής γεμίζει κάθε βράδυ. Πιάστε ένα από τα τραπέζια στο πεζοδρόμιο κάτω από τις σόμπες, ή μέσα για πιο ζεστά, ανοίξτε ένα ψαγμένο μπουκάλι κρασί ή πάρτε διαφορετικά ποτήρια, τσιμπολογώντας πολλά και νόστιμα: πάστα Al Limone με φρέσκο σπαγγέτι, πεκορίνο-παρμεζάνα, λεμόνι, βασιλικό και φυστίκι Αιγίνης, Flank Steak μοσχαριού, με ψημένο μαρούλι, κρέμα ceasar και παρμεζάνα, ποικιλίες αλλαντικών και τυριών… Μ.Π.

Oinoscent, Βουλής 45-47, Σύνταγμα, Τ/210-32.29.374

Psyche: Για εγγυημένα ωραίες συζητήσεις

Το wine bar είναι ίσως το πιο ασφαλές μέρος για πρώτο ραντεβού πόσο μάλλον όταν αυτό το βρίσκεται κρυμμένο σε μια στοά σε έναν κάθετο της πολυβουης Ερμού. Εδώ το κρασί ρέει άφθονο, οι εντάσεις φεύγουν και σχεδόν πάντα ξεκινούν ωραίες συζητήσεις. Ο πρωταγωνιστής στο Psyche είναι η λίστα των κρασιών, την έχει επιμεληθεί ο σομελιέ Λάμπρος Σιαφάκας και περιλαμβάνει ετικέτες από τον εγχώριο και τον διεθνή αμπελώνα. Το Μαυρούδι από τον Ανατολικό Αμπελώνα είναι το αγαπημένο μας αυτόν τον καιρό, αλλά θα σας προτείνουν εκείνοι το πιο ταιριαστό στα γούστα σας. Το μικρό μενού κρύβει νόστιμες εκπλήξεις όπως τα χτένια με σάλτσα εσπεριδοειδών, τζίντζερ και κρέμα κουνουπιδιού, οι μπουκιές πελαγίσιας γαρίδας, αρωματισμένες με κρόκο Κοζάνης και ελληνικό αβοκάντο αλλά και ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας ψημμένη στον φούρνο με φρέσκο βασιλικό, ρίγανη, σκόρδο και τριμμένη γραβιέρα κοζίρη. Μ.Π.

Psyche, Κορνάρου 4, Σύνταγμα, Τ/ 210-32.21.271

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΡομαντικά (όντως) μέρη για φαγητό και ποτό στην ΑθήναΡομαντικά (όντως) μέρη για φαγητό και ποτό στην Αθήνα

Low budget

Wine Bar

Εστιατόρια

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Καλλιθέα

Κουκάκι

Νέος Κόσμος

Παγκράτι

Πειραιάς

Πετράλωνα

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών