Αφιερώστε φέτος λίγο χρόνο παραπάνω για να ετοιμάσετε μία σούπα για το τραπέζι της γιορτής. Είναι εκείνο το πιάτο που θα προσφέρει το ζεστό, ευωδιαστό στοιχείο για να ξεκινήσει ιδανικά το γεύμα. Θα προετοιμάσει το στομάχι μας και θα ζεστάνει την καρδιά μας. Όσο πιο ιδιαίτερη η σούπα, τόσο πιο όμορφο και εορταστικό κλίμα θα δημιουργήσει. Το ξέρατε ότι τα κάστανα είναι θαυμάσια πρώτη ύλη για βελουτέ κι ότι με την προσθήκη κρασιού η γεύση τους απογειώνεται; Ότι η κόκκινη φακή ταιριάζει εξαιρετικά με μπλε τυρί; Ή ότι μια σούπα από ταπεινό κουνουπίδι με λίγο μήλο και τραγανό μπέικον γίνεται η απόλυτη γιορτινή σούπα; Τη σούπα μπορείτε να τη σερβίρετε σε πιάτα από πριν ή να την έχετε στο τραπέζι σε μεγάλο πορσελάνινο μπολ με μια κουτάλα για να βάλει ο καθένας όσο θέλει. Είναι η μυστική συνταγή που θα δέσει όλα τα «υλικά» ενός πετυχημένου γιορτινού τραπεζιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ6 κολοκυθόσουπες που θα φτιάχνετε συνέχεια6 κολοκυθόσουπες που θα φτιάχνετε συνέχεια

Φωτογραφία: Shutterstock

Σούπα γλυκοπατάτας με γαρίδες
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Γεωργιάδης

Βασικές οδηγίες για το μαγείρεμα

  • Οι σούπες πρέπει να σιγοβράζουν, δηλαδή να μαγειρεύονται σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, σε κατσαρόλα ξεσκέπαστη.
  • Για να μη θολώσει η σούπα στην όψη αλλά και για να μη γίνει γλυφή στη γεύση, πρέπει να την ξαφρίζουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το ξάφρισμα δεν γίνεται με τρυπητή, αλλά με κανονική κουτάλα σερβιρίσματος.
  • Προσέχουμε να μην υπερβαίνουμε τους χρόνους μαγειρέματος. Δεν πρέπει να «ξεθεώνουμε» το κρέας, το κοτόπουλο, τα ψάρια, τα λαχανικά, γιατί, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε υγρό στοιχείο, θα γίνουν στεγνά και άνοστα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΒελουτέ ψητής κολοκύθας με κολοκυθόσπορουςΣούπες βελουτέ: 16 συνταγές για το πιο γιορτινό τραπέζι της χρονιάς

Μυστικά επιτυχίας

  • Είναι καλό τα λαχανικά να είναι κομμένα σε μικρά κομμάτια, για να γίνει πιο εύκολη η πολτοποίησή τους.
  • Η πολτοποίηση γίνεται σε δόσεις στον πολυκόφτη που διαθέτουμε.
  • Αν δεν έχουμε πολυκόφτη, χρησιμοποιούμε ένα μύλο λαχανικών.
  • Μπλέντερ χειρός θα χρησιμοποιήσουμε μόνο για μικρές ποσότητες σούπας αλλά και πάλι η σούπα δεν θα αποκτήσει την επιθυμητή βελούδινη υφή.
  • Για πιο λείο αποτέλεσμα, περνάμε τον πολτό από λεπτό σουρωτήρι (σινουά) ώστε να απομακρύνουμε τυχόν κομματάκια. Για να το κάνουμε αυτό, ίσως χρειαστεί να «βοηθήσουμε» τον πολτό να περάσει μέσα από το σουρωτήρι αραιώνοντάς τον με λίγο ζωμό.
  • Ρίχνουμε τον πολτό λαχανικών μέσα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε λίγο ακόμα ζωμό ή κρασί και συνεχίζουμε για λίγο το μαγείρεμα. Όσο βράζει η σούπα, πήζει.
  • Οι μερακλήδες μπορούν να προσθέσουν μαλακά τυριά, γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος προς το τέλος του μαγειρέματος. Στην περίπτωση που προσθέσουμε γιαούρτι ή μαλακά τυριά δεν πρέπει να βράσουν μέσα στη σούπα γιατί θα σβολιάσουν.
  • Μπορούμε, όμως, να γαρνίρουμε κάθε πιάτο με 1 κουτ. σούπας γιαούρτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠιπέρια του κόσμου: τα γνωστά, τα ιδιαίτερα και πώς τα χρησιμοποιούμεΠιπέρια του κόσμου: τα γνωστά, τα ιδιαίτερα και πώς τα χρησιμοποιούμε

Δείτε εδώ 27 συνταγές για γιορτινές σούπες:

Άρθρα και Συνταγές με Κάστανα

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκύθα

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές με Κουνουπίδι

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών