ΕΞΟΔΟΣ

Ηλιούπολη: Κρυμμένα μαγειρεία, παλιά γαλατάδικα, ωραίες μπιραρίες

Να γιατί οι Ηλιουπολιώτες σπάνια εγκαταλείπουν το «χωριό» τους. Έχει όλα όσα αναζητάει ένας αληθινός foodie.

05.04.2022
Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος
Ηλιούπολη: Κρυμμένα μαγειρεία, παλιά γαλατάδικα, ωραίες μπιραρίες

Η περιοχή με τις πολλές πλατείες –κάποιοι λένε πως έχουν μετρήσει περισσότερες από τριάντα– διαθέτει τα πάντα, αλλά κυρίως άπλα. Από την πλαγιά του Υμηττού, αλλά και σχεδόν μέχρι τη θάλασσα όπου εκτείνεται, «η πόλη του ήλιου» προσφέρει στους κατοίκους της πάρκα, υπαίθριους χώρους για ψυχαγωγία και άθληση, άνετα πεζοδρόμια για ποδήλατο και πατίνια, καφέ και μεζεδοπωλεία γύρω από τις πλατείες, που της δίνουν έναν χαρακτήρα κωμόπολης. Η Ηλιούπολη κρατάει στις γειτονιές της τους ντόπιους, που δύσκολα φεύγουν από το μεγάλο «χωριό» τους. Όσο για τα γαστρονομικά στέκια, από δεκάδες φούρνους, γαλακτοπωλεία και παντοπωλεία μέχρι μαγειρεία και εστιατόρια, προσφέρουν στους κατοίκους της ικανούς λόγους για να μην την αφήσουν ποτέ.

Αλεξανδρής

Σε ένα μαγαζί που δεν το πιάνει το μάτι σου, πάνω στην Ηρώων Πολυτεχνείου, ο Θύμιος Αλεξανδρής ξεναγεί τους πελάτες στον κόσμο του τυριού-κυρίως του ελληνικού. Δεύτερη γενιά ιδιοκτήτης του παντοπωλείου, συνεργάζεται με παραγωγούς απ’ όλη τη χώρα και φέρνει εκλεκτές γεύσεις στην Ηλιούπολη, γεμίζοντας το ψυγείο- καμάρι του καταστήματος. Δεν θα σας αφήσει να φύγετε χωρίς να πάρετε γεύση από κάτι ιδιαίτερο. Παστουρμαδένια γραβιέρα Κρήτης με μοσχοσίταρο, μαλακό Ανδριώτικο μαστιχοτύρι από αγελαδινό γάλα με φυσικό έλαιο μαστίχας και σουμάκ, κατσικίσιο Μηλέικο ωριμασμένο σε φυσικές σπηλιές του νησιού με γεύση που δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό «ελληνική grana», ναξιώτικο σκορδότυρο που ταιριάζει τέλεια με μια καλή ρετσίνα, απολαυστική creme de Napoleon- κοπανιστή Ευβοίας με φυσικό μυκητα γαλλικού ροκφόρ από την Φάρμα Μαλτέζου. Ανάλογα την εποχή και την παραγωγή θα βρείτε εδώ 180 με 200 τυριά από κάθε γωνιά της Ελλάδας και θα ανακαλύψετε το καινούργιο αγαπημένο σας. Όσο για το κλασικό δίπτυχο φέτα- γραβιέρα, οι επιλογές είναι εξαιρετικές: από τη πολυβραβευμένη φέτα δοχείου του Πετρόπουλου στη Μεσσηνία μέχρι την γλυκιά, πρόβεια, μεστή γραβιέρα Μετσόβου του Ιδρύματος Τοσίτσα. Λίγα, αλλά αξιόλογα, ελληνικά αλλαντικά όπως το ζουμερό προσούτο Γρεβενών της Μακεδονικής Αλαντοποιίας, ντόπια ζυμαρικά, όσπρια, άλευρα, μαρμελάδες και τουρσιά συμπληρώνουν τη νόστιμη συλλογή του Αλεξανδρή. Γ.Π.

Ηρώων Πολυτεχνείου 30, Τ/210-99.18.730

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτα παλιά γαλακτοπωλεία της ΑθήναςΣτα παλιά γαλακτοπωλεία της Αθήνας

Παραδοσιακό Μπακάλικο

Ο βραβευμένος από τον «Γαστρονόμο» Γιάννης Βογιατζιδάκης είναι ένας έμπορος παλαιάς κοπής που καταφέρνει να ξετρυπώνει άγνωστα –εξαιρετικά– προϊόντα, τα οποία στην πορεία γίνονται δημοφιλή και ανάρπαστα. Το Παραδοσιακό Μπακάλικο υπάρχει στο Παγκράτι από το 2008, ενώ της Ηλιούπολης λειτουργεί περισσότερο από μία δεκαετία και ήταν όλα αυτά τα χρόνια μια σπηλιά του Αλή Μπαμπά. Σήμερα ανακαινίστηκε και είναι πια ένα κομψό κατάστημα με φωτισμένα ράφια και τρόφιμα που «λάμπουν». Εδώ φτάνουν οι μεστές κρητικές γραβιέρες, εδώ το ξύγαλο, τα κασέρια από όλη την Ελλάδα, αλλά και οι βαρελίσιες φέτες. Ψωνίζουμε ακόμα διάφορες ντελικατέτσες, όπως το νούμπουλο και το σαλάδο της Κέρκυρας, απίθανα αλίπαστα, δεκάδες βαζάκια με τουρσιά, σάλτσες, όσπρια, ψωμί από ξυλόφουρνο στην Επίδαυρο και, πλέον, επιλεγμένα κρεατικά ποιοτικού σιτηρεσίου, όπως και μαναβική, νέα προσθήκη στον κατάλογο όσων εμπορεύεται. Ν.Δ.

Πλατεία 28ης Οκτωβρίου 6-8, Τ/210-9954500

Paragon Brewery & Taproom

Αν ο χώρος του κρασιού διατηρεί ακόμα κάτι από τη σνομπ φήμη του, ο κόσμος της craft μπίρας είναι εντελώς φιλικός και ανοιχτός. Εξαιρετικό παράδειγμα η Paragon Brewery, ένα μικροζυθοποιείο-taproom που άνοιξε πριν από λίγους μήνες και απέκτησε γρήγορα φανατικούς θαμώνες από τα νότια – και όχι μόνο. Στον εντυπωσιακό βιομηχανικό χώρο ενός παλιού σιδεράδικου, ο Τάσος και η Ελευθερία Παπαδάκη παρέα με τον ζυθοποιό Γιάννη Ψιμούλη έστησαν ένα στέκι για τους λάτρεις της μπίρας, το οποίο έλειπε από την πόλη. Ο χώρος παραγωγής με τα μεγάλα καζάνια χωρίζεται μόνο με μία τζαμένια κατασκευή από το μπαρ, έτσι ώστε να μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την πορεία της μπίρας του από το ξεκίνημα μέχρι το ποτήρι του, όπου φτάνει ολόφρεσκη. Ρωτήστε και για τις ξεναγήσεις που πραγματοποιούνται συνεχώς εκεί. Πέρα από τις δικές τους δημιουργίες, φιλοξενούν πολλές ακόμα μπίρες από μικρές ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού που εναλλάσσονται ανά τακτά διαστήματα. Γ.Π.

Λεμεσού 3, T/6906-208212

Πιέτρης

Για το καρβέλι, λευκό και ολικής, ζυμωτό με φυσικό προζύμι, οι κάτοικοι της γειτονιάς φτάνουν από νωρίς το πρωί στον φούρνο της οικογένειας Πιέτρη, με ιστορία τριάντα χρόνων στην Ηλιούπολη. Βαρύ και συμπαγές, το ψωμί φτιάχνεται με άλευρα από τους μύλους Παπαφίλη στην Κόρινθο –απ’ όπου και κατάγονται οι συγκεκριμένοι αρτοποιοί– και διατηρείται για μέρες αναλλοίωτο. Ανάμεσα στα σφολιατοειδή και τα γλυκάκια που φτιάχνουν μόνοι τους, ξεχωρίζουν τα ουζοκούλουρα Κορίνθου, που έχουν σχήμα μεγάλου δαχτυλιδιού και ανοιχτόχρωμη, υπόλευκη όψη, διαφορετική από τα συνηθισμένα κουλούρια. Έχουν ιδιαίτερη, ημι-μαστιχωτή υφή και αξίζει να τα δοκιμάσετε. Το γλύκισμα, από ζύμη που δουλεύεται με μπόλικο ούζο για αρκετές ώρες, είναι νηστίσιμο και πασχαλινό, ωστόσο στον Πιέτρη το συναντάμε όλο τον χρόνο. Γ.Π.

Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 106, Τ/210-9955690

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ αυτοδίδακτη baker πίσω απ’ τα πολύχρωμα ψωμιά τoυ LineΗ αυτοδίδακτη baker πίσω απ’ τα πολύχρωμα ψωμιά τoυ Line

Μπακογιάννης

Δεν πίστευα ποτέ ότι θα έπαιρνα τους δρόμους για ένα γιαούρτι. Στο φημισμένο, δύο επί τρία, γαλακτοπωλείο της Ηλιούπολης φτιάχνουν ένα γιαούρτι-θαύμα που δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Μαζί με λίγο καλό μέλι είναι το πιο θρεπτικό και ταυτόχρονα πιο απολαυστικό πρωινό που μπορώ να φανταστώ. Παιδί ακόμα, ο Βασίλης Μπακογιάννης κατέβηκε από τον Παρνασσό και πουλούσε γιαούρτια γυρνώντας την πόλη με τα πόδια. Πριν από περίπου 70 χρόνια άνοιξε το δικό του γαλακτοπωλείο, φτιάχνοντας τα προϊόντα του αρχικά με γάλα από κοπάδια που έβοσκαν ακριβώς δίπλα, στον Υμηττό, και έπειτα από βοσκούς στην ορεινή Κορινθία. Από εκεί προμηθεύεται την πρώτη ύλη του μέχρι σήμερα ο γιος του Γιάννης Μπακογιάννης, που συνεχίζει με προσήλωση την οικογενειακή παράδοση. Εκτός από το πρόβειο γιαούρτι, η κρέμα, το ρυζόγαλο, το αγνό σοκολατούχο γάλα με κακάο και μέλι, αλλά και το παγωτό καϊμάκι είναι γεύσεις που δεν πρέπει να χάσει κανείς. Γ.Π.

Χρυσοστόμου Σμύρνης 15, Τ/210-9736971

Το Μάννα

Απέναντι από τη στάση του μετρό «Ηλιούπολη», σε ένα μικρό γωνιακό μαγειρείο βρίσκουμε καλοφτιαγμένο, απλό και φρέσκο σπιτικό φαγητό. Θέση μπροστά από τις κατσαρόλες παίρνουν μαμά και κόρη, που ετοιμάζουν καθημερινά σούπες, όσπρια, λαδερά, μακαρονάδες, κανένα ψαρικό πλακί και άλλα κλασικά, μαμαδίστικα φαγητά με υλικά της εποχής. Ο τρυφερός κόκορας κρασάτος με μακαρόνια είναι η σπεσιαλιτέ τους, μαζί με την κοτόσουπα, που μαγειρεύουν σχεδόν όλο τον χρόνο. Χοιρινό με πατάτες και πρασοσέλινο, αρακάς, φασολάδα, φακές, ρεβίθια, ιμάμ μπαϊλντί, γίγαντες με χωριάτικο λουκάνικο και κεφτεδάκια (το μόνο τηγανητό που προσφέρει το κατάστημα) είναι μερικά ακόμα από τα ωραία που σερβίρουν επιτόπου ή σε πακετάκι για το σπίτι. Γ.Π.

Πύρωνος 4-6, Τ/213-0300881

Mario & Luigi – The Eatalians

Έλειπε ένα τέτοιο εστιατόριο από τη γειτονιά. Αυτό σκέφτηκαν οι δυο φίλοι που μεγάλωσαν στην περιοχή και εργάζονταν για χρόνια στην εστίαση. Το Mario & Luigi έχει ζωηρή ατμόσφαιρα και σερβίρει μοντέρνα ιταλική κουζίνα. Εδώ θα έρθετε για πίτσα με ζυμάρι αργής ωρίμανσης, ψημένη σε φούρνο με ξύλα, και φρέσκα ζυμαρικά που φτιάχνονται εντός. Αξίζει να δοκιμάσετε μια από τις πίτσες με λευκή βάση, με ιδιαίτερα επιτυχημένους συνδυασμούς γεύσεων, όπως η Gioconda με τέσσερα ιταλικά τυριά. Από τα πιάτα με pasta οι παπαρδέλες στο πιάτο Chiara με με μοσχαρίσιο ραγού είναι η δική τους πεντανόστιμη ερμηνεία για «μακαρόνια με κιμά». Πρόσφατα ανανέωσαν και την λίστα κρασιού, με αρκετές επιλογές σε ποτήρι. Βεβαιωθείτε πως πριν φύγετε έχετε δοκιμάσει την βελούδινη τιραμισού τους. Ν.Δ.

Λεωφ. Ελευθερίου Βενιζέλου 190, Τ/210-9957953

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ5+1 μαγαζιά με άψογη πίτσα στην Αθήνα5+1 μαγαζιά με άψογη πίτσα στην Αθήνα

Το θέμα πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Κ», τεύχος 983.

Pizza

Εστιατόρια

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Αρτοποιεία

Παντοπωλεία

Αθήνα | Κεντρικά + Νότια Προάστια

Ηλιούπολη

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών