ΕΞΟΔΟΣ

Τρώμε στις μπάρες: Το bar food της Αθήνας είναι στα πάνω του

Στα νέα μπαρ της πόλης τα φιστίκια και τα πατατάκια έχουν δώσει τη θέση τους σε σοφιστικέ, λαχταριστά σνακ που συνοδεύουν ιδανικά το ποτό.

26.05.2022| Updated: 30.05.2022
Τρώμε στις μπάρες: Το bar food της Αθήνας είναι στα πάνω του

Πάνε οι εποχές που τα φιστίκια -ή τα πατατάκια στην καλύτερη περίπτωση- ήταν το μοναδικό συνοδευτικό που έβγαινε στις μπάρες. Η τάση του αναβαθμισμένου bar food έχει καταφθάσει στα αθηναϊκά μαγαζιά και εμείς δεν χρειάζεται ποτέ πια να πιούμε τα ποτά ή τα κοκτέιλ μας ξεροσφύρι. Δεν μιλάμε πλέον απλώς για κάτι αλμυρό και ευκολοφάγωτο, που έχει σκοπό να «απορροφήσει» το αλκοόλ και να ενθαρρύνει την κατανάλωση. Αν και αυτός του ο ρόλος του δεν αναιρείται, το νέο, εξελιγμένο bar food έχει πολλές φορές σεφίστικη προσέγγιση, εξαιρετικά υλικά, ακόμα και σύνθετες τεχνικές ή ώρες προετοιμασίας. Όταν γίνεται σωστά, έχει γαστρονομικό ενδιαφέρον αλλά ταυτόχρονα τρώγεται χωρίς πολλή σκέψη, ιδανικά χωρίς μαχαιροπίρουνο και με ελάχιστο κίνδυνο να σε λερώσει. Σε μπαρ όπως τα ακόλουθα κάθε καινούργια γύρα ποτών έχει και διαφορετικές νόστιμες εκπλήξεις που συνοδεύουν επιτυχημένα ό,τι έχουμε στα ποτήρια μας.

 

Έπρεπε: Μίνι μπέργκερ ή τηγανητοί γίγαντες;

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Το κυψελιώτικο μπαρ δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις του από την πρώτη στιγμή. Εδώ αντί για φιστίκια και πατατάκια θα σου φέρουν τα τσιμπολογήσεις τραγανούς, τηγανητούς γίγαντες με μπαχαρικά ή σπιτικές πίκλες κουνουπιδιού και καρότου. Ο κατάλογος έχει φυσικά κρασιά από μικρούς, Έλληνες παραγωγούς, έχει μπίρα που φτιάχνεται αποκλειστικά για το Έπρεπε από την αθηναϊκή μικροζυθοποιία Noctua και κοκτέιλ του bartender Νικόλα Μοσχονά (Three Donkeys, Τήνος). Δίπλα στο ποτήρι σου θα βολέψεις πιατάκια με baccalà mantecato (κροκέτα μπακαλιάρου με «σκορδαλιά») φοκάτσια με μυρωδικά, ταρτάκια με πουρέ αρακά και σπαράγγι, μίνι μπέργκερ με τρυφερή, μοσχαρίσια γλώσσα και μπεαρνέζ και πολλά ακόμη.

Αγίας Ζώνης 1, Κυψέλη, Τ/ 210-86.44.910

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝέος Κόσμος: 10 λόγοι που θα είναι η γειτονιά του φετινού καλοκαιριούΝέος Κόσμος: 10 λόγοι που θα είναι η γειτονιά του φετινού καλοκαιριού

Grasshoppers: Νόστιμα κοκτέιλ και μελετημένο bar food

Στο μπαρ πίσω από τη Στέγη, τα ισορροπημένα, νόστιμα κοκτέιλ έχουν για παρέα τα συνοδευτικά του Νίκου Ντάνου, σεφ του Naif. Η «μηχανική» του κάθε πιάτου ήταν από τα πρώτα πράγματα που έπρεπε να σκεφτεί σχεδιάζοντας τον κατάλογο του bar food ο οποίος περιλαμβάνει από ρολάκια vitello tonnato (με φύλλα μουστάρδας, καπνιστό χέλι, κάπαρη και wakame) μέχρι «ιταλικό» κλαμπ σάντουιτς με μοτσαρέλα, γλυκό προβολόνε, μορταδέλα, salami pepita, κρέμα γκοργκοντζόλας και φύλλα αγκινάρας, μεταξύ άλλων. «Το φαγητό στο μπαρ, πέρα από κάτι νόστιμο, πρέπει να είναι και κάτι που να μπορείς να σηκώσεις χωρίς να λερωθείς ή να γεμίσεις ψίχουλα. Επίσης είναι σημαντικό να μπορείς να το μοιραστείς αλλά και να είναι εύκολα για την κουζίνα ώστε να βγαίνουν στον ίδιο περίπου χρόνο που κάνει να βγει και ένα κοκτέιλ» λέει ο ίδιος. Αυτός ο ρυθμός και η ευκολία στο φάγωμα είναι εξίσου σημαντικά με τη νοστιμιά της κάθε πρότασης, όταν μιλάμε για το φαγητό που προορίζεται να συνοδεύσει το ποτό. Με έξυπνα στησίματα και premium υλικά το bar food του Grasshoppers τα καταφέρνει πολύ καλά. Το ταρτάρ που σερβίρεται «βολικά» σε καρδιές μαρουλιού, τα crostini με προσούτο San Danielle, παλαιωμένο μπαλσάμικο, chèvre και κουκουνάρι αλλά και τα προσεσεγμένα πλατό τυριών και αλλαντικών είναι χωρίς αμφιβολία λόγος να συνεχίσει κανείς να πίνει.

Ευρυδάμαντος 6, Νέος Κόσμος, Τ/ 210-93.40.708

 

Στο Λοκάλι οι τηγανητές μπάμιες τρώγονται σαν τσιπς

Έχει μια από τις πιο αγαπημένες καλοκαιρινές αυλές της πόλης, έχει Negroni και Old Fashioned σε διάφορες, λαχταριστές παραλλαγές αλλά και πολλά κλασικά κοκτέιλ με ευφάνταστα twists. Εκτός από όλα αυτά το Λοκάλι μπήκε από νωρίς στον χορό του εξελιγμένου bar food. Στο ολόφρεσκο καλοκαιρινό μενού που σχεδίασε ο σεφ του, Ανέστης Ποιμενίδης, βρίσκουμε ποικιλία από πιάτα για μοίρασμα. Το συμιακό γαριδάκι με καπνιστή πάπρικα τρώγεται τόσο εύκολα και γρήγορα όσο τα τσιπς. Συνοδεύεται από κρέμα αβοκάντο. Τα flatbreads, όπως αυτό με το καπνιστό τυρί Βερμίου και τη μελιτζάνα και τα τάκος με μαριναρισμένο κοτόπουλο, γιαούρτι και τραγανό κρεμμύδι είναι μερικές ακόμα από τις επιλογές του καταλόγου. Α, και μην ανησυχείτε. Οι τηγανητές μπάμιες, το σνακ-σουξέ του μαγαζιού, παραμένουν σταθερά στη θέση τους.

Σαρρή 44, Ψυρρή, Τ/ 690-61.03.005

 

Στο Clumsies τα βραβευμένα ποτά έχουν καλή παρέα

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Clumsies (@the_clumsies)


Το πολυβραβευμένο μπαρ της Αθήνας δεν πάει πίσω στην κατηγορία τσιμπολόγημα. Ανάμεσα στα συνοδευτικά που έχουν την υπογραφή του ταλαντούχου σεφ Αθηναγόρα Κωστάκου, βρίσκουμε έξτρα τραγανές κοτομπουκιές από μπούτι κοτόπουλου που έρχονται παναρισμένες σε νιφάδες καλαμποκιού συνοδεία μιας δροσερής σάλτσας άνηθου, σάντουιτς με σιγομαγειρεμένο μοσχαράκι ραγού, λιωμένο τσένταρ και μαγιονέζα με μαρμελάδα τσίλι, αλλά και ένα πλούσιο steak sandwich με flat iron steak, κόκκινο λάχανο, πίκλες και μαγιονέζα τρούφας. Το μενού περιλαμβάνει και μεγαλύτερα πιάτα όπως το «παστίτσιο» με μοσχαρίσια ουρά μπρεζέ, κοφτό μακαρονάκι και μπεσαμέλ ή το mac n’ cheese.

Πραξιτέλους 30, Aθήνα, Τ/ 210-32.32.682

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα καλύτερα κοκτέιλ μπαρ στην ΑθήναΤα καλύτερα κοκτέιλ μπαρ στην Αθήνα

Πλάι: Απλά ποτά, φροντισμένα σνακ

Στο μπαρ-καφενείο που έστησαν στο Κουκάκι η Μαρίνα Φαρασοπούλου και ο Γιώργος Σουμπάσης (Morning Bar) έχουν μεν απλά ποτά (επιλέγουν να μην σερβίρουν κοκτέιλ) αλλά και περιποιημένα συνοδευτικά με αρκετές «σπιτικές» πινελιές. Ανάλογα με την εποχή και τη διάθεση της ημέρας τα πιάτα του μενού εναλλάσσονται. Θα σου βγάλουν κάποιο φρούτο, νοστιμισμένο με λεμόνι και μπούκοβο, χειροποίητες πίτες με ψητά μανιτάρια, ελιές και πιπεριές, τυλιχτό με ψάρι ή τοστάκι με τυρί συν μερακλίδικα sides, όπως παστουρμά και πιπεριές τουρσί.
Ζαν Μωρεας 15, Κουκάκι
 

 

Birdman: Τσιμπολόγημα και κοκτέιλ στη «γιαπωνέζικη pub» του Άρη Βεζενέ

Καυτερά, σκορδάτα φασολάκια edamame, τέλεια ψημένα yakitori, καψαλισμένες πιπεριές shishito, περιποιημένα sandos αλλά και ιδιαίτερες κοπές κρεάτων καταφθάνουν στη μπάρα του Birdman για να συνοδεύσουν το ποτό. Φαγητό και ποτό συνυπάρχουν στο περιβάλλον της «γιαπωνέζικης pub» του Άρη Βεζενέ, χωρίς το ένα να επισκιάζει το άλλο. Στα ψηλά σκαμπό του Birdman πίνουμε καλοφτιαγμένα κοκτέιλ χαζεύοντας του επιδέξιους ψήστες μπροστά από τη φωτιά, ενώ στα στα ηχεία παίζει από ποπ μέχρι ντίσκο και τζαζ. Απολαμβάνουμε ό,τι έρθει σερβιρισμένο στα όμορφα κεραμικά σκεύη.

Βουλής 35, Σύνταγμα, Τ/210-32.12.800

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣBusiness lunch: 10 εστιατόρια για να κλείσετε το επόμενο dealBusiness lunch: 10 εστιατόρια για να κλείσετε το επόμενο deal

Άρθρα και Συνταγές για Κοκτέιλ

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Μπαρ

Αθήνα

Κυψέλη

Νέος Κόσμος

Σύνταγμα

Ψυρρή

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών