Γαλατόπιτα φτιάχνουν συνήθως την τρίτη και τελευταία εβδομάδα της Αποκριάς, την επονομαζόμενη και Τυρινή και όλη την Άνοιξη -εποχή που γεννούν τα ζώα και υπάρχει άφθονο γάλα, πλούσιο σε λιπαρά και πολύ αρωματικό. Η εβδομάδα της Τυρινής ή Τυροφάγου είναι για τους πιστούς η μεταβατική περίοδος ανάμεσα στην κρεατοφαγία και την αυστηρή νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής που ξεκινάει την Καθαρά Δευτέρα. Την εβδομάδα της Τυρινής, λοιπόν, απαγορεύεται το κρέας αλλά επιτρέπονται τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Και όχι μόνο επιτρέπονται αλλά… του δίνουμε και καταλαβαίνει! Αυτή η διατροφική επιταγή γεννήθηκε για λόγους οικιακής οικονομίας και διαχείρισης των αποθεμάτων ενός αγροτικού σπιτιού: μια εβδομάδα πριν τη νηστεία, κατανάλωναν το γάλα και τα αυγά που είχαν από τα οικόσιτα ζώα, για να μην πάνε χαμένα. Ήταν ευκαιρία λοιπόν να φτιάξουν κρέμες, ρυζόγαλα, γαλακτομπούρεκα και φυσικά γαλατόπιτες. Σήμερα, μπορεί να μην έχουμε δικά μας ζώα στο σπίτι, αλλά το ωραίο έθιμο αξίζει να το τηρήσουμε. Οι συνταγές που συγκεντρώσαμε είναι εξαιρετικές αφορμές να βουτήξουμε στην ελληνική παράδοση και να ανακαλύψουμε τους σπάνιους θησαυρούς της. Ανάμεσά τους και η θρυλική γαλατόπιτα της Μάνης ή γαλακόπιτα, το κιούλι (αρβανίτικη γαλατόπιτα), το πουπέκι (γαλατόπιτα που φτιάχνουν στα Μεσόγεια) κ.ά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓαλατόπιτα ΤυρνάβουΤα γλυκά της Τυρινής: Τα πιο ωραία κρεμώδη και γαλακτερά γλυκά

Αν πάλι ψάχνετε κάτι διαφορετικό, έχουμε μια δημιουργική ερμηνεία πάνω στη γαλατόπιτα, από τον Χριστόφορο Πέσκια: μια γαλατόπιτα tres leches που παντρεύει την ελληνική συνταγή με το λατινοαμερικάνικο γλυκό tres leches. Τέλος, για όσους σκοπεύουν να νηστέψουν αλλά και για τους vegans έχουμε μια υπέροχη σαρακοστιανή (vegan) γαλατόπιτα με πλούσια γεύση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤυρινή εβδομάδα: τα έθιμα και τα φαγητά της ΤυροφάγουΤυρινή εβδομάδα: τα έθιμα και τα φαγητά της Τυροφάγου

Δείτε εδώ 18 συνταγές για γαλατόπιτα:

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα Καρύδας

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών