ΜΑΓΑΖΙΑ

Τα αγαπημένα μας cheesecake στην Αθήνα

Ψημένο ή όχι; Νεοϋορκέζικο, γιαπωνέζικο ή μήπως καμένο; Αυτά είναι τα cheesecake που αγαπάμε στην Αθήνα.

15.03.2022| Updated: 24.03.2022
Τα αγαπημένα μας cheesecake στην Αθήνα

Τα «καμένα»

Δεν έχουμε ξεπεράσει τη μανία με το βάσκικο, «καμένo» cheesecake. Το αντίθετο. Το δοκιμάζουμε όπου το βρούμε και μάλιστα τελευταία συναντάμε όλο και πιο πετυχημένες εκδοχές του. Στο Sweet Nolan είναι φανταστικό. Το συγκεκριμένο γλυκό ήταν από τις σημαντικότερες αφορμές για τη δημιουργία του ζαχαροπλαστείου. Όποιος το είχε παραγγείλει ως επιδόρπιο στον Προβελέγγιο δύσκολα το ξεχνούσε. Κατά τη περίοδο της καραντίνας μπήκε στο, διαθέσιμο μέσω διανομών, μενού του PS Luncheon και αγαπήθηκε ακόμα περισσότερο. Πλέον το αγοράζουμε σε κομμάτι ή ολόκληρο από το νέο ζαχαροπλαστείο του Σωτήρη Κοντιζά. Τι είναι αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει; Η υφή είναι ο νούμερο ένα λόγος. Πυκνό αλλά την ίδια στιγμή απίστευτα κρεμώδες. Η κρέμα -λεία και γυαλιστερή- μοιάζει σχεδόν ρευστή αλλά στέκεται και κόβεται με το κουτάλι. Επίσης στο Sweet Nolan φτιάχνουν μόνοι τους το τυρί που χρησιμοποιούν για το βάσκικο cheesecake. Του χαρίζει μια απολαυστικά ξινή γεύση που μαζί με την ελαφριά πικράδα της καψαλισμένης επιφάνειας κάνει το αποτέλεσμα απλά εθιστικό.

Μια ωραία, λίγο πιο ρουστίκ εκδοχή του συγκεκριμένου γλυκού βρίσκουμε και στο Fika, κοντά στην Ακρόπολη αλλά και στο Morning Bar που ήταν από τα πρώτα αθηναϊκά μαγαζιά που υιοθέτησαν την τάση.

Sweet nolan, Απόλλωνος 6Β, Σύνταγμα, Τ/ 210-32.40.698
Fika, Βούρβαχη 6, Ακρόπολη, T/ 210-92.26.010
Morning Bar, Οδυσσέα Ανδρούτσου 36, Κουκάκι

 

Το γιαπωνέζικο

Αν έχετε social media το πιθανότερο είναι πως θα έχετε κάποια στιγμή μαγευτεί από τα «κουνιστά», αεράτα, γιαπωνέζικα cheesecake και, με λιγότερη ή περισσότερη επιτυχία, προσπαθήσει να αναπαράγετε το αποτέλεσμα στο σπίτι. Στο Williwaw κάνουν τη δουλειά για σας. Στο κυψελιώτικο καφέ έπαθαν και εκείνοι μια μικρή εμμονή με το cotton cheesecake ή souffle cheesecake (όπως είναι μερικά ακόμα απ’ τα ονόματά του). Δοκίμασαν κάμποσες συνταγές και μυστικά για να πετύχουν την σωστή υφή, φτάνοντας όπως λένε οι ίδιοι, σε σημείο ελαφρού ψυχαναγκασμού με τις δοκιμές. Πλέον μέρα παρά μέρα μπορεί κανείς να δοκιμάσει εκεί το, δυσεύρετο για τα αθηναϊκά δεδομένα, γλυκό που «τρέμει». Κάθε συννεφένιο κομμάτι σερβίρεται με λίγα φρέσκα μούρα, ταιριαστά με τον σχετικά άγλυκο χαρακτήρα του.

Williwaw, Κερκύρας 69, Κυψέλη, T/ 210-82.20.745

 

Το τριανταφυλλένιο

Κανονικά δεν είμαι φαν των τριανταφυλλένιων γλυκών. Το cheesecake του Madame Fraise είναι από τις εξαιρέσεις. Διακριτικά αρωματισμένη με τριαντάφυλλο, η μους του ταιριάζει με την ξινούτσικη μαρμελάδα βατόμουρο που κρύβεται στη μέση του γλυκού. Για βάση του έχει ένα τραγανό μπισκότο αμυγδάλου και στη κορυφή φρέσκα σμέουρα. Ένα ανάλαφρο, κρύο cheesecake, κομψό τόσο σε εμφάνιση όσο και σε γεύση.

Madame Fraise, Υμηττού 225, Μετς, T/211-41.86.086 (διανομή μέσω Wolt)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣMadame Fraise: Το πρώτο ghost ζαχαροπλαστείο της ΑθήναςMadame Fraise: Το πρώτο ghost ζαχαροπλαστείο της Αθήνας

Το ψημένο σε καλαθάκι

Αυτό το φίνο cheesecake που εμπνέυστηκε η δημιουργός του ζαχαροπλαστείου Poulette, Κατερίνα Λιβά, ψήνεται ελαφρά στο φούρνο, προστατευμένο μέσα σε καλαθάκι bamboo έως ότου να δέσει η απαλή κρέμα τυριού. Η τελευταία είναι αρωματισμένη με tonka και ακουμπά πάνω σε μια βάση από χειροποίητο μπισκότο βουτύρου. Στο τέλος η επιφάνειά του καλύπτεται με compote από φρούτα του δάσους.

Poulette, Ελληνοσερβικής φιλίας 64, Αγία Παρασκευή, Τ/211-11.14.172

 

Τα νεοϋορκέζικα

Θέλει περισσότερα κόλπα από το βάσκικο για να ψηθεί σωστά και να βγεί όσο κρεμώδες πρέπει. Στο Sweet Alchemy πάντως βγαίνει τέλειο, σε ατομικό ή οικογενειακό μέγεθος, και στολίζεται με μαρμελάδα σμέουρο και φρέσκα φρούτα του δάσους.

Το Νew Υork cheesecake του Choc o’ Rock το βρίσκουμε σε ένα σωρό εκδοχές, από το πιο κλασικό με μαρμελάδα κόκκινων φρούτων μέχρι σοκολατένιο ή με μήλο, αλμυρή καραμέλα και πεκάν. Καθώς εναλλάσσονται με βάση την εποχικότητα και τις ορέξεις τηλεφωνήστε πρώτα στο κατάστημα για να ρωτήσετε τα διαθέσιμα cheesecake της ημέρας. Για παράδειγμα πρόσφατα, με τα κρύα, ετοίμαζαν ένα απολαυστικό cheesecake κάστανο.

Choc o’ Rock, Βουτσινά 105, Χολαργός, Τ/211-01.22.512
Sweet Alchemy, Ηροδότου 24, Κολωνάκι, Τ/210-72.40.205

 

Και σε ποτηράκι

Τα ξινούτσικα γλυκά είναι από τα αγαπημένα του Μπάμπη Ζιντίλη. Στο ζαχαροπλαστείο του στο Παλαιό Φάληρο βρίσκουμε σε ποτηράκι ένα cheesecake κρέμα αρωματισμένη με λάιμ, χειροποίητη μαρμελάδα από κόκκινα φρούτα και βάση από μπισκότο βουτύρου με αμύγδο. Το καλοκαίρι τη θέση των κόκκινων φρούτων παίρνει ο ανανάς.

Souit, Τερψιθέας 47, Παλαιό Φάληρο, Τ/210-98.86.192

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα καλύτερα γαλακτομπούρεκα στην ΑθήναΤα καλύτερα γαλακτομπούρεκα στην Αθήνα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Ζαχαροπλαστεία

Αγία Παρασκευή

Αθήνα

Κολωνάκι

Κουκάκι

Κυψέλη

Μετς

Παλαιό Φάληρο

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών