ΕΞΟΔΟΣ

8 μαγαζιά της Αθήνας που θυμίζουν διακοπές

Τροπικό ή κυκλαδίτικο σκηνικό; Στέκια για surfers ή για θαλασσόλυκους; Αυτά τα μαγαζιά θα σας ταξιδέψουν χωρίς να φύγετε από την πόλη.

10.06.2022
8 μαγαζιά της Αθήνας που θυμίζουν διακοπές

Tiki Athens: Η Χαβάη δίπλα στην Ακρόπολη

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Πολύχρωμα πουκάμισα, κλαρωτές ταπετσαρίες, μπαμπού και φρουτένια, παγωμένα, πικάντικα κοκτέιλ. Μια μικρή fake Χαβάη, τόσο κιτς όσο χρειάζεται, κάτω απ’ την Ακρόπολη. Από τα πρώτα μαγαζιά που έκαναν προορισμό το Κουκάκι, το Tiki Athens παραμένει ένα από πιο καλοκαιρινά κοκτέιλ μπαρ της Αθήνας. Και δεν είναι μόνο το ντεκόρ που βοηθάει. Πίσω από την μπάρα οι έμπειροι Γιάννης Πετρής και Βασίλης Ρούσσος μας δροσίσουν με κοκτέιλ από εποχιακά και εξωτικά φρούτα, παλαιωμένα ρούμια, φρέσκους χυμούς και σπιτικά σιρόπια. Στην τελευταία μας βόλτα δοκιμάσαμε το Rapa Nui, με αρωματικό λικέρ μαχλέπι, κασάσα, χειροποίητο σιρόπι μπανάνας και φρέσκο χυμό λάιμ. Τα ηχεία παίζουν παίζει swing, calypso και rock ’n’ roll. Γ.Π.

Φαλήρου 15, Κουκάκι, T/ 210-92.36.908.

 

Βάζουμε τις μαρινιέρες μας και πάμε στο Skipper’s

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Από τα πιο παλιά και κλασικά μαγαζιά του Αλίμου, με ναυτική διακόσμηση και θέα στη μαρίνα Αλίμου. Το Skipper’s άνοιξε το 1987 με σκοπό να εξυπηρετεί και να προμηθεύει τα σκάφη που έδεναν στη μαρίνα, αλλά σταδιακά έγινε αγαπημένο στέκι για κατοίκους της γύρω περιοχής και όχι μόνο. Στο μακρύ ξύλινο μπαρ θα γύρεις για να πιεις τη μπίρα σου και να χαζέψεις τις κορνίζες και τα θαλασσινά ενθύμια, ενώ αν προτιμάς θα καθίσεις έξω χαζεύοντας τα θάλασσα και τα σκάφη. Πέρα από τις προαναφερθείσες μπίρες, έχει απλά ποτά, καφέδες, χυμούς και λίγα σνακ − δεν θα βρεις σπουδαία πράγματα αλλά η ατμόσφαιρα θα σε αποζημιώσει με το παραπάνω. Γ.Π.

Μαρίνα Αλίμου, Άλιμος, Τ/210-98.80.282.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΒουτιά στον Αργοσαρωνικό: Πού τρώμε σε Ύδρα, Αίγινα, Σπέτσες και ΠόροΒουτιά στον Αργοσαρωνικό: Πού τρώμε σε Ύδρα, Αίγινα, Σπέτσες και Πόρο

Ο Ζαρκαδούλας-Τα καβουράκια: Στης Κοκκινιάς τα βοτσαλάκια

Φωτογραφία: Νάσια Διαμαντίδη

Φωτογραφία: Νάσια Διαμαντίδη

Κάτω απ’ την απίστευτη κουρτίνα σκιάς που ρίχνουν τα αναρριχώμενα ή απέναντι στον ήλιο − και τα δύο πόστα είναι καλά. Όπου και να κάτσετε θα δείτε τριγύρω να καταφδοχθίζουν το best seller του Ζαρκαδούλα, καβούρια ψητά σερβιρισμένα σε εκείνες τις κλασικές μεταλλικές πιατέλες με μπόλικο λεμονάτο ζουμί. Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Τα καλοτηγανισμένα φρέσκα ψαράκια και ο μαρινάτος γαύρος σε κόκκινη σάλτσα αξίζουν δοκιμής. Η συνολική εμπειρία σαν να βρίσκεσαι σε νησί. Γ.Π.

Βιθυνίας 32, Νίκαια, Τ/ 210-42.52.770.

 

Coyoacan: Μεσόγειος και Μεξικό πλάι στο κύμα 

Το μπαρ κι εστιατόριο του πεζόδρομου της Ηρακλειδών στο Θησείο τα τελευταία χρόνια τους θερινούς μήνες πάει παραλία και γίνεται Coyoacan Playa. Eκεί στη Βάρκιζα στήνει ένα boho σκηνικό χαλάρωσης και ανεμελιάς απέναντι από τη θάλασσα, που έχει κάτι από Τουλούμ. Απλωμένο σε διάφορα επίπεδα (πλαζ, lounge bar, εστιατόριο) έναι ανοιχτό από τις εννιά το πρωί μέχρι τις δύο το βράδυ, με καφέ, σνακ και φαγητό, που επιμελείται ο σεφ του Nikkei Σπύρος Μαυροειδής. Η κουζίνα κινείται σε fusion λογική με ένα μιξάζ Μεξικού και Μεσογείου, πράγμα που σημαίνει από χούμους και ταραμοσαλάτα μέχρι θαλασσινά σεβίτσε και τάκος, και από ψητό χταπόδι με πράσινο mole και πικάνια με σάλτσα τσιμιτσούρι μέχρι παέγια θαλασσινών. Από τα δέκα κοκτέιλ που προτείνει το μπαρ του Coyoacan, τα μισά είναι Margaritas − τις αγαπούν ιδιαίτερα. Φτιάχνουν μια κλασική, μια με πιο βοτανικές νότες, μια καυτερούτσικη με χειροποίητο σιρόπι τσίλι, μια καπνιστή με μεσκάλ και μια με φράουλα για όσους θέλουν μια πιο φρουτένια εκδοχή. Α.Σ.

Varkiza Resort, Ακτή Βάρκιζα, T/694-86.68.855

 

Στην Ψαροκαστέλλα θα χαλαρώσεις σα να ‘σαι διακοπές

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Η οικογένεια που τρέχει το ψαροταβερνάκι φροντίζει να νιώσεις σαν στο σπίτι σου. Το θέμα είναι να βρεις το μαγαζί που κρύβεται σε ένα στενάκι στις ανηφοριές της Καστέλλας. Από τη στιγμή που το βρεις μπορείς να χαλαρώσεις, σίγουρος ότι όλα θα πάνε καλά. Η μητέρα μαγειρεύει, ο γιος σερβίρει και ο πατέρας προμηθεύεται τις πρώτες ύλες κάθε πρωί από την αγορά του Πειραιά. Η παραγγελία έχει οπωσδήποτε γαρίδες σε πιπεράτη σάλτσα, μελωμένο χταπόδι και από κει και πέρα ό,τι μικρό ή μεγαλύτερο ψάρι τύχει να έχουν εκείνη την ημέρα. Γ.Π.

Σκρα 19, Πειραιάς, Τ/210-42.22.237

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΨαροκόκκαλο: Μια κρυφή γωνιά για όστρακα και ψάρι στο ΚερατσίνιΨαροκόκκαλο: Μια κρυφή γωνιά για όστρακα και ψάρι στο Κερατσίνι

Νazaré: Ένα μπαρ που έχει μέσα του το κύμα

Το μικρό εξωτικό μπαρ που άνοιξαν παρέα οι Θάνος και Γιάννης Σεμιτέκολο και ο Μιχάλης Καρκαβίλας στο στενάκι πίσω από την περατζάδα της μαρίνας Ζέας έχει αύρα διακοπών. Η καλαμωτή και τα πλακάκι σε αποχρώσεις του μπλε, οι φωτογραφίες των σέρφερς και οι σανίδες και τα λευκά πεζούλια που θυμίζουν νησί −πολλοί κάθονται κι εκεί− σε βάζουν αμέσως στο κλίμα. Βοηθάνε βέβαια και τα κοκτέιλ. Ανάμεσα στις προτάσεις κοκτέιλ του φετινού καλοκαιριού, θα βρεις το Cactus, με βάση το τζιν, ακτινίδιο, βανίλια και αγγούρι, που έχει γίνει ήδη best seller. Tο Lighthouse – αναφορά στο φάρο της Ναζαρέ, της γραφικής παραθαλάσσιας πόλης με τα θεόρατα κύματα από την οποία πήρε το όνομά του το μαγαζί, το οποίο συνδυάζει  καπνιστό ουίσκι, coconut rum, μύρτιλο, λεμόνι και ραβέντι. Και το Noah, που σημαίνει «καρχαρίας» στην αργκό του σερφ, με ρούμι, σιρόπι ροδάκινου πουρέ ανανά και καρπουζιού. Εκτός των κοκτέιλ, υπάρχουν πολλές επιλογές σε ρούμι, τεκίλες, μεσκάλ και τζιν. Κι αν πεινάσεις κομμάτι, σερβίρουν και πίτσα ή μπέργκερ. Α.Σ.

Μαρίνα Ζέας, Τ/210-41.84.440

 

Στο αυτόνομο νησί της Μαργαρώς

αυλες, έξοδος, αθήνα. τραπεζάκια έξω

Η ψαροταβέρνα που εύχεσαι να βρεις στις διακοπές βρίσκεται σε μια άκρη του Πειραιά με θέα τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Το μενού είναι σχεδόν φιξ πράγμα που σημαίνει γρήγορες αποφάσεις και εξπρές σέρβις. Εδώ και δεκαετίες δύο πράγματα θα βρεις στη Μαργαρώ, γαρίδες ή καραβίδες και μπαρμπούνια ή κουτσομούρες, αναλόγως την εποχή. Ντοματοσαλάτα, ψωμί για βούτες, μπίρα και είσαι βασιλιάς στο αυτόνομο νησί της αρχής της Πειραϊκής. Ολόφρεσκη πρώτη ύλη, μαστοριά στο τηγάνισμα (σημαντικό ότι τα λάδια αλλάζονται συνεχώς) και σέρβις ανθρώπινο και αποτελεσματικό. Ζουμερά ψαράκια καλοαλατισμένα, γαρίδες που τρώγονται ολόκληρες και ατμόσφαιρα κυκλαδίτικη. Γ.Π.

Λεωφ. Χατζηκυριακού 126, Πειραιάς, Τ/210-45.14.226

 

Αιόλου 68: Μια νησιώτικη γωνιά στην καρδιά της πόλης

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Aiolou68 (@aiolou68)


Ο Γιώργος Τάρναρης, που έστησε μαζί με τον Βασίλη Ακρίβο και τον Άγγελο Φραντζή αυτή τη μοντέρνα θαλασσινή ταβέρνα, τον χώρο απέναντι, τον λέει… «νησάκι».  Κι όντως έτσι όπως είναι, με τα τραπέζια με τις τιρκουάζ μεταλλικές καρέκλες και τη βουκαμβίλια πλάι στον τοίχο, σου δίνει την αίσθηση μια μικρής νησιώτικης γωνιάς − ενός άλλου κομματιού στο παζλ της πόλης. Θα καθίσεις, θα διαλέξεις ένα κρασί − φέτος το καλοκαίρι έχουν… «κολλήσει» με τα ροζέ σε στιλ Προβηγκίας, ένα ούζο ή ένα τσίπουρο και θα βάλεις στο πλάι του πιάτα κλασικά και πιο ασυνήθιστα, από χταποδάκι ψητό και κυδώνια αχνιστά, μέχρι βουτυρόψαρο με ξινολάχανο, μπραντάδα ή κροκέτες μπακαλιάρου με φρέσκια σάλτσα ντομάτας δεμένη με σκορδαλιά. Και μετά είναι οι γαριδομακαρονάδες και οι μακαρονάδες θαλασσινών, ενώ δε λείπει και το φρέσκο ψάρι. Όποια πορεία και αν διαλέξεις, στο τέλος θα σε κεράσουν σιμιγδαλένιο χαλβά με γάλα ή πανακότα. Α.Σ.

Αιόλου 68, στη στοά, Τ/210-32.47.925

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ κυρά Λένη κι ο κυρ Γιάννης ψήνουν τα πιο νοσταλγικά φαγάκια της ΤήνουΗ κυρά Λένη κι ο κυρ Γιάννης ψήνουν τα πιο νοσταλγικά φαγάκια της Τήνου

Άρθρα και Συνταγές για Κοκτέιλ

Εστιατόρια

Εστιατόριο για ψάρι

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Μπαρ

Αθήνα

Αθήνα | Πειραιάς + Περίχωρα

Νίκαια

Πειραιάς

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών