ΕΞΟΔΟΣ

Τα καλύτερα τηγάνια των νησιών: ένας οδηγός με τις αγαπημένες μας διευθύνσεις

Στον δικό μας χάρτη διακοπών, από τα νησιά δεν σημειώνουμε μόνο παραλίες και αξιοθέατα, αλλά και το πού φάγαμε τους πιο ωραίους μεζέδες.

24.08.2022| Updated: 16.02.2024
Εικονογράφηση: Φίλιππος Αβραμίδης
Είναι αυτά τα καλύτερα τηγανητά τηs νησιωτικήs Ελλάδαs; Ναι!

ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΣ

Αίγινα

Ο Σκοτάδης

Το σωστό τηγάνι είναι από τα δυνατά χαρτιά αυτού του αιγινήτικου ουζερί με τη μακρόχρονη ιστορία. Τα λεπτοκομμένα, τραγανά κολοκυθάκια, το άψογα τηγανισμένο γαυράκι και τις κουτσομούρες τα χαίρεσαι στ’ αλήθεια. Κι εκείνοι οι καινούργιοι σπανακοταραμοκεφτέδες με την κρέμα μυρωδικών και τον ταραμά σε ρόλο αλατιού, ακούγονται θαυμάσια ιδέα. Α.Σ.

Λ. Δημοκρατίας 46, Αίγινα, Τ/22970-24.014

Καβουρόπετρα

Το σενάριο έχει ελαφροτηγανισμένες κατσούλες, μπαρμπουνάκια, κουτσομούρες, χρυσαφιά καλαμαράκια, αιγινήτικα γαριδάκια και χάζι στο λιμανάκι με τις ψαρόβαρκες. Η ψαροταβέρνα που άνοιξαν πριν από 40 και βάλε χρόνια ο Βασίλης Μπέσης και η γυναίκα του Ελένη, είχε πάντα καλό τηγάνι και ο γιος τους Παναγιώτης συνεχίζει στον ίδιο δρόμο. Α.Σ.

Λιμανάκι Καβουρόπετρας, Αίγινα, T/22970-23.001

Σαλαμίνα

Κάκιας

Όστρακα, θαλασσινά και φρέσκο ψάρι απέναντι από τα κύματα και μια πλούσια συλλογή ούζου και τσίπουρου για μπόνους σε μια ταβέρνα που έχει όλα τα φόντα να σε φέρει στη Σαλαμίνα ακόμα και αυθημερόν για μια δόση νόστιμης ανεμελιάς. Στο τερέν του τηγανιού; Τραγανό γαυράκι, μπαρμπούνια, κουλουριώτικο καλαμαράκι και ωραία σουπιά με το μελάνι της. A.Σ.

Ακτή Καραϊσκάκη 38, Σαλαμίνα, Τ/210-46.55.821

Ύδρα

Η Ωραία Ύδρα

Αγαπημένη γκουρμέ ψαροταβέρνα στο κέντρο του λιμανιού. Ερχόμαστε σταθερά για τις μακαρονάδες με θαλασσινά και τα αχνιστά μύδια, αλλά και τους θεϊκούς κολοκυθοκεφτέδες, που προσγειώνονται με όλη τη φρεσκάδα τους στο τραπέζι μας. Χ.Τ.

Λιμάνι Υδρας, Τ/22980-52.556

Είναι αυτά τα καλύτερα τηγανητά τηs νησιωτικήs Ελλάδαs; Ναι!

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Αμοργόs

Καφενές του Χορευτή

Εδώ έρχονται οι Θολαριώτες για να ψωνίσουν μπακαλική, για οπωροκηπευτικά, για να μερακλώσουν με καυτά ρακόμελα, ψημένες και δροσερές ρακές. Εκτός από έκτακτο πατατάτο, θα δοκιμάσετε και καταπληκτικά σεφουκλοπιτάκια, σάλπες τηγανητές και φαβατοκεφτέδες χρυσοτηγανισμένους. Ν.Μ.

Θολάρια, Αιγιάλη, Αμοργός, Τ/22850-73.202

Καντίνα

Ξεκίνησα για να πάω στη Γραμβούσα, αλλά κόλλησα εκεί, στην παραλία με τα γαλαζοπράσινα νερά, τις ξινομυζηθρένιες τυρόπιτες, τα ξεροτήγανα, τα κεφτεδάκια με πατάτες και τις χειροποίητες κολοκυθόπιτες. Μια καντίνα υποδειγματική στη μέση του απέραντου γαλάζιου. Ν.Μ.

Παραλία Καλοταρίτισσα, Αμοργός, Τ/6970-216.595

Άνδροs

Sea Satin Nino

Όμορφο, συγυρισμένο και μοντέρνο μαγαζί, με τα τραπέζια απλωμένα στην πλατεία, κάτω από τις μουριές. Το τηγάνι του σεφ Δημήτρη Γιγίνη βγάζει ένα μικρό θαύμα: τηγανητό βολάκι ή μαλακό τυρί, παναρισμένο με πάνκο και σερβιρισμένο με μαρμελάδα τζίντζερ και τσίλι. Ν.Μ.

Όρμος Κορθίου, Άνδρος, Τ/22820-61.196

Ηρακλειά

Αρακλειά

Ο σεφ Γιάννης Γαβαλάς έχει καλό χέρι, καλή πρώτη ύλη και την καλύτερη θέα στη θάλασσα. Από τα τηγανητά του παραγγέλνουμε απαραιτήτως τυρολουκουμάδες και τηγανητή τυροκουλούρα με κυκλαδίτικα τυριά. Στο τέλος, το συγκινητικά νόστιμο τηγανητό γαλακτομπούρεκο σερβίρεται καυτό, μαζί με σάλτσα αλμυρής καραμέλας. Ν.Μ.

Άη Γιώργης, Ηρακλειά, Τ/22850-71.570

Κίμωλοs

Καλή Καρδιά

Με ουζάκι και μία μερίδα ομελέτα κολοκυθοκάππαρη περνάνε αργά οι μέρες και οι νύχτες στην Καλή Καρδιά του Μποχώρη, στον μικρό παράδεισο του Αιγαίου. Πάντα θα πάρω μία και δύο γύρες από τα τυροπιτάκια του με πλαστό φύλλο και ντόπιο ξινό τυρί, αλάδωτα, τραγανά, ποίημα. Ν.Μ.

Χωριό, Κίμωλος, Τ/22870-51.495

Μήλοs

Ω! Χαμός

Σε μια πολύχρωμη αυλή στην παραλία Παπικινού, η ταβέρνα της οικογένειας Ψαθά μαγειρεύει πολύ νόστιμα πρώτες ύλες του νησιού – τα κρέατα και τα τυριά είναι δικής τους παραγωγής. Στον χειρόγραφο κατάλογο βρίσκεις πολλά ωραία: σπιτικά κεφτεδάκια, μηλαίικα πιταράκια με δικό τους ξερό τυρί, κρεμμύδι και πιπέρι κι εκείνα τα απίθανα σκοτυροκολόκυθα, κολοκυθάκια δηλαδή που τηγανίζονται και ύστερα επιστρέφουν στο τηγάνι με σκοτύρι κι αυτό δικό τους. Α.Σ.

Παραλία Παπικινού, Αδάμαντας, Μήλος, Τ/22870-21.672

Μύκονοs

Σινέ Μαντώ

Στον δροσερό κήπο του θερινού σινεμά υπάρχει ένα από αυτά τα παλαιάς κοπής μαγαζιά που σερβίρουν ακόμα μεζέδες που κατανοούμε και αγαπάμε: κολοκυθοκεφτέδες και κεφτέδες, μυζηθρόπιτες και χορτόπιτες, λουκάνικο Μυκόνου και τηγανιά χοιρινή. Συνοδεύουμε με μπίρα, κρασί ή λεμονάδα με τζίντζερ. Ν.Μ.

Χώρα Μύκονος, Τ/22890-26.165

Καφενείο του Μπακόγια

Στον παλιό καφενέ όπου συχνάζουν οι ντόπιοι κι οι ψαράδες, βρίσκεις ένα κομμάτι αυθεντικής Μυκόνου. Από τα τηγάνια τους βγαίνουν ομελέτες και χοντροκομμένο λουκάνικο ντόπιο, κάποια λίγα μικρόψαρα φρέσκα και καλαμαράκια. Ν.Μ.

Ακτή Καμπάνη (Γυαλός), Μύκονος, Τ/22890-23.552

Na Verace

Εδώ δοκιμάζουμε όλα τα γκλοριόζα τηγανητά της Νάπολης: αραντσίνι, παντσερότι, μοτσαρέλα ιν καρότσα, τηγανητή πίτσα και άλλες λιχουδιές που σκάνε στο στόμα μας σαν πυροτέχνημα. Τα φτιάχνουν με μαεστρία τα δύο αδέλφια Speranza. Ν.Μ.

Νέος περιφερειακός δρόμος, Ντραφάκι, Μύκονος, Τ/22894-00.789

Νάξοs

Αξιώτισσα

Στην ταβέρνα του Γιάννη Βάσιλα και της Σοφίας Δημακοπούλου εδώ και 21 χρόνια μαγειρεύουν με πολύ μεράκι, με εποχικά υλικά από το μποστάνι τους κι από ντόπιους παραγωγούς. Εκείνες τις θαυμάσιες τηγανητές μπάμιες, που τις σερβίρουν με κρέμα γιαουρτιού-κοπανιστής, και τις πράσινες τηγανητές ντομάτες, άμα τις δοκιμάσεις, δεν τις ξεχνάς. Α.Σ.

Καστράκι, Νάξος, Τ/22850-75.107

Πάροs

Καφενείο η Παλιά Αγορά

Όσα κυκλοφορούν στα πράσινα τραπεζάκια του νοσταλγικού καφενέ της οικογένειας Γαβαλά, που άνοιξε σε ένα παριανό σοκάκι πριν από μισό αιώνα, είναι απλά, νόστιμα και περιποιημένα. Κουμάντο στα τηγάνια κάνει ο Παντελής. Σου ’χει ωραία κεφτεδάκια και ντοματοκεφτέδες, καλαμάρι ολόκληρο που χρυσαφίζει στο πιάτο, χταπόδι τηγανητό κ.ά. Α.Σ.

Ευαγγελισμός, Νάουσα, Πάρος, Τ/22840-51.847

Σαντορίνη

Αγκίστρι

Στου Κυρ Νίκου, τα τηγάνια παίρνουν μπρος όταν βρεθεί κάτι καλό από τα μποστάνια του μικρού νησιού. Απίθανη εμπειρία να τρως τους ολόγλυκους τοματοκεφτέδες του με φρέσκο πράμα από τον μπαχτσέ μπροστά στη θάλασσα με θέα στην καλντέρα. Ν.Μ.

Ρίβα, Θηρασιά, Σαντορίνη, Τ/22860-29.084

Σπηλιά του Νικόλα

Στην ταβέρνα –στη λαξευμένη στον βράχο σπηλιά που άλλοτε προστάτευε τη βάρκα και τα δίχτυα του μπαρμπα-Νικόλα– οι ντοματοκεφτέδες με ντοματάκια και κολοκυθάκια από τα χωράφια τους έχουν όλη τη γεύση του νησιού. Φτιάχνουν μάλιστα και μια παραλλαγή με παστό μπακαλιάρο που δεν θα τη βρεις αλλού. Το άλλο που πρέπει να δοκιμάσετε είναι η λευκή μελιτζάνα, που την κόβουν σε ροδέλες, την τηγανίζουν και την πασπαλίζουν με τριμμένη κεφαλογραβιέρα. Α.Σ.

Ακρωτήρι, Σαντορίνη, Τ/22860-82.303-4

Σύροs

Λιλής

Τα παλιά τα χρόνια που όλοι οι ρεμπέτες του ντουνιά τη Σύρα αγαπούσαν, στην ταβέρνα του Λιλή έφτιαχναν ψωμένιους κεφτέδες με δυσανάλογα μεγάλες ποσότητες αφράτου ψωμιού, για να φτουρήσει το φαΐ. Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνει εκείνους τους ρετρό κεφτέδες ο διάδοχος του Λιλή, ο σεφ Λεονάρδος Ρούσσος. Ν.Μ.

Άνω Σύρος, Τ/22810-88.087

Ono Concept

Έχει πολύ καλό χέρι η μαγείρισσα Λίνα Φουρνιστάκη και τα καταφέρνει στα παραδοσιακά και στα πρωτότυπα. Οι κεφτέδες της είναι από τους νοστιμότερους που έχω δοκιμάσει και τους παραγγέλνω σχεδόν πάντα, ακόμα κι αν είναι παράταιροι ανάμεσα στα σούσι, τα κλαμπ σάντουιτς και τα νουντλς που σερβίρουν στο μοντέρνο beach bar. Ν.Μ.

Παραλία Αγκαθωπές, Σύρος, Τ/22810-45.099

Πλακόστρωτο

Πατάτες τηγανητές με τυρί είναι συνδυασμός φούστα-μπλούζα. Η εκδοχή που σερβίρουν στο Πλακόστρωτο, με την πιο ωραία θέα του Αιγαίου, έχει μπόλικο τριμμένο σκοτύρι Ίου κι είναι από τις αγαπημένες μου. Τι άλλο ωραίο βγάζει το τηγάνι; Μελωμένους πρασοκεφτέδες με πλιγούρι – μεζές για κρασί. Ν.Μ.

Σαν Μιχάλης, Απάνω Μεριά, Σύρος, Τ/6973-980.248

Τήνοs

Καφεοινοπαντοπωλείο της Τερέζας

Στον κατάφυτο παράδεισο της Μυρσίνης σερβίρονται φαγάκια που μιλούν στην καρδιά μας. Από το τηγάνι δοκιμάστε σπέσιαλ μαραθοτηγανίτες, τυροπιτάκια, κεφτεδάκια με πατάτες, φέτα σε φύλλο κρούστας με μελοσούσαμο, συκώτι, λουκάνικο τηνιακό και μαζί ένα καφάσι μπίρες. Ν.Μ.

Μυρσίνη, Τήνος, Τ/22830-41.320

Παραδοσιακό καφενείο της κυρα-Λένης

Πάντα φρεσκοβαμμένος και συγυρισμένος ο καφενές του ’50 στον Κρόκο. Το τηγάνι φαίνεται να είναι κληρονομική δεξιότητα, γιατί εδώ τρώμε πάντα έξοχα κεφτεδάκια και τηγανόψωμα φανταστικά, με ζυμάρι δικό τους και γέμιση με λιαστή ντομάτα, ελιά, φέτα και πιπεριά. Ν.Μ.

Κρόκος, Τήνος, Τ/22830-51.409

Είναι αυτά τα καλύτερα τηγανητά τηs νησιωτικήs Ελλάδαs; Ναι!

ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σκύρος

Οινομαγειρείο Καφενείο Μπαρμπα-Γιάννης και Μαρίτσα

Είναι από το ’54 στην ίδια θέση, στο κεντρικό σοκάκι της Χώρας, και για τα τραπέζια του γίνεται μάχη. Φταίνε και οι κεφτέδες που μοσχοβολάνε δυόσμο και που μαζί με τις τηγανητές πατάτες είναι εκ των ων ουκ άνευ, αλλά και οι τροφαντοί κολοκυθοκεφτέδες που φτιάχνουν η Άννα, κόρη του μπαρμπα-Γιάννη και της Μαρίτσας, και η Στέλλα στην κουζίνα. Α.Σ.

Χώρα, Σκύρος, Τ/22220-91.276

Είναι αυτά τα καλύτερα τηγανητά τηs νησιωτικήs Ελλάδαs; Ναι!

ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΩΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λέσβοs

Καφέ Ουζερί Αντώνης

Είναι ονομαστός για τους μεζέδες του ο Αντώνης στο Καγιάνι και δικαίως. Το επιβεβαιώνεις κάθε φορά που πιάνεις μια θέση στη βεράντα του, στάζεις λίγο ούζο στο ποτήρι και με το που πίνεις δυο γουλιές, έρχονται οι γκιουζλεμέδες του, αυτά τα θαυμάσια χειροποίητα ζυμαρένια φακελάκια, που τα γεμίζουν με φέτα και δυόσμο, τα τηγανητά κταβάκια (προσφυγάκια) κι εκείνα τα μερακλίδικα κεφτεδάκια του. Με τη θάλασσα απέναντι, δεν θέλεις τίποτε άλλο. Α.Σ.

Ταξιάρχες, Καγιάνι, Λέσβος, Τ/22510-61.951

Το Σταυρί του Παπέλη

Εκεί ψηλά στον Όλυμπο της Λέσβου έχω δοκιμάσει τους ωραιότερους χορτοκεφτέδες της ζωής μου, με λουλουδιές, καυκαλήθρες, λαχανέλια, κουτσουνάδες και άλλα χόρτα από το βουνό. Επίσης χρυσοτηγανίζουν μπαμπάτσικα λαγόρτια (μορχέλες) στην εποχή τους και ψωμένιους κεφτέδες με κύμινο και πατάτες τηγανητές. Ν.Μ.

Περιοχή Σταυρί, Αγιάσος, Λέσβος, Τ/22520-22.936

Λήμνοs

Ταβέρνα Καλουδίτσα

Πυρήνας του μαγαζιού σε αυτή τη δημοφιλή ταβέρνα της Λήμνου είναι ο ξυλόφουρνος, αλλά τα τηγανητά κατημέρια τους (υπέροχες λουκουμένιες τηγανίτες δηλαδή) σερβίρονται με τυρί καλαθάκι και θυμαρίσιο μέλι. Σταθερά ένα από τα highlights του μενού. Ν.Μ.

Πλατύ Λήμνου, Τ/22540-23.611

Χίοs

Αστέρι

Βρίσκεται στο πανέμορφο μεσαιωνικό χωριό Αυγώνυμα και έχει καταπληκτική θέα, ειδικά την ώρα του ηλιοβασιλέματος, στο Αιγαίο και στα Ψαρά. Εκεί τρώμε πεντανόστιμα πιάτα της χιώτικης κουζίνας. Οι μαλαθρίτες, αυτοί οι υπέροχα φτιαγμένοι παραδοσιακοί ψευτοκεφτέδες με ελάχιστο αλεύρι και έντονες γεύσεις από ζοχούς, αγριομάρουλα, καυκαλήθρες και μάραθα, είναι από τις τοπ επιλογές στο μενού τους. Μ.Π.

Αυγώνυμα, Χίος, Τ/22710-20.577

 

Είναι αυτά τα καλύτερα τηγανητά τηs νησιωτικήs Ελλάδαs; Ναι!

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Λειψοί

Ουζερί Ασπράκης

Μια στάση «Στου Ασπράκη», στο γραφικό λιμανάκι στους Λειψούς, για ούζο και μεζέδες είναι από τα πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις στο πανέμορφο νησάκι των Δωδεκανήσων. Καθόμαστε στους πάγκους με τις κουρελούδες, με τα χταπόδια να κρέμονται δίπλα μας, ακούμε παλιά ρεμπέτικα και απολαμβάνουμε χταπόδι ψητό, σουπιά τηγανητή και οπωσδήποτε χταποδοκεφτέδες και μπακαλιαροκεφτέδες με σκορδαλιά. Το μενού δεν είναι σταθερό. Εξαρτάται από την ψαριά της ημέρας και τα υλικά που έχει στη διάθεσή της η μαγείρισσα. Μ.Π.

Λιμάνι, Λειψοί, Τ/22470-41.273

Πάτμοs

Παραδοσιακό καφενείο Κατώι

Μας κερδίζει με την όμορφη διακόσμηση με κειμήλια από την Πάτμο και τη μαγευτική θέα στο Αιγαίο, αλλά πιο πολύ για το φαγητό. Εκεί σερβίρουν απλά πιάτα όλες τις ώρες της ημέρας. Ξεκινούν με καφέ και τηγανητά αυγά για πρωινό και συνεχίζουν με μεζέδες και μπίρες. Τα σπιτικά, τραγανά και μυρωδάτα κεφτεδάκια τους είναι από τις πιο νόστιμες επιλογές στο μενού. Μ.Π.

Χώρα Πάτμου, Τ/22470-34.107

Ρόδοs

Παράγκα

Αξίζει ένα προς ένα όλα τα χιλιόμετρα που θα διανύσει κανείς για να φτάσει στην Παράγκα. Ξυλοφουρνίζουν πολλά και τηγανίζουν λίγα, αλλά καλά. Δοκιμάστε άζυμα τηγανόψωμα, μυρωδάτους τυροκεφτέδες και κρουστά πιταρούδια με ρεβύθια, με συνταγή που έχουν βρει στο βιβλίο του Λυκείου Ελληνίδων Ρόδου του ’82. Ν.Μ.

Επαρχ. οδός Απόλλωνα 13, Ρόδος, Τ/22460-91.247

Κωs

Αράπ

Στην ταβέρνα του Αράπ στο χωριό Πλατάνι, που το λένε και Κερμεντέ, τρως ομολογουμένως θαυμάσια κεμπάπ και ατζέμ πιλάφ – είναι η ειδικότης του. Αλλά κι εκείνα τα τηγανητά κολοκυθολούλουδα, γεμιστά με τυρί, όλο νοστιμάδα, και τα στεγνοτηγανισμένα μπουρεκάκια τους με τυρί ή με κιμά δεν πάνε πίσω. Α.Σ.

Πλατάνι, Κως, Τ/22420-28.442

Κρήτη

Ονήσιμος

Η ονομαστή ταβέρνα του Ονήσιμου Σαριδάκη τηγανίζει με κέφι τις ντόπιες συνταγές, με πρώτες ύλες συχνότατα ιδιοπαραγόμενες. Ψωμωμένοι κολοκυθοκεφτέδες και κλασικοί κιμαδένιοι, γραβιέρα κρητική σαγανάκι, χορτόπιτες με σπιτικό φύλλο, το σφουγγάτο (αφράτη ομελέτα με πατάτες), φοβερές, τραγανές μελιτζάνες παναρισμένες σε αλεύρι-νερό, τζιγέρι (αρνίσιο συκωτάκι και πνευμόνια), γλυκά σαρικοπιτάκια. Μην παραλείψετε τις τέλεια τηγανισμένες χερίσιες πατάτες. B.Κ.

Πεζά Ηρακλείου, Τ/2810-741.754

Αγία Φωτιά

Με βρεγμένο μαγιό και το νερό ακόμα να στάζει. Κάθε δαγκωνιά από αυτά τα καυτά μικρούτσικα μυζηθροπιτάκια που μόλις βγήκαν από το τηγάνι και λούστηκαν με μέλι, σμίγει με την αλμύρα στα χείλη μας, κι είναι αυτός ο ωραιότερος επίλογος γεύματος στον κόσμο των καλοκαιρινών διακοπών. Ν.Μ.

Παραλία Αγία Φωτεινή, Ρέθυμνο, Τ/6937-124.600

Ντουνιάς

Δικής τους καλλιέργειας βιολογικές πατάτες αργοτηγανισμένες σε ελαιόλαδο, στα ξύλα στη φωτιά, καλοαλατισμένες και δεν περιγράφω άλλο. Δεν έχει πολλά τηγανητά στην ταβέρνα του Στέλιου Τριλυράκη, αλλά γι’ αυτές τις πατάτες μπορώ να εφεύρω νέο λεξιλόγιο, γιατί είναι… υποδειγματικές. Ν.Μ.

Δρακώνα, Χανιά, Τ/28210-65.083

Είναι αυτά τα καλύτερα τηγανητά τηs νησιωτικήs Ελλάδαs; Ναι!

ΕΠΤΑΝΗΣΑ

Ζάκυνθοs

Αμπελοστράτες

Στο πιο μερακλίδικο ζακυθινό στέκι του Αντώνη Μαρούδα, ο ντόπιος σεφ Νίκος Κολοκοτσάς τιμά το τηγάνι: συκωτάκια πουλιών ζουμερά, με φλογερό ζακυθινό λαδοτύρι, τσιγαριδοπιτάκια (κουλούρες με ζύμη πεϊνιρλί γεμισμένες με τσιγαριαστά άγρια χόρτα ή τυριά ή μαρμελάδα μήλο), αυγά με ντομάτα, απλά ή με παστουρμά ή σουτζούκι, ζακυθινά μανιτάρια «μεθυσμένα» κ.ά. B.Κ.

Κοιλιωμένος, Τ/26950-43.718

Κέρκυρα

Στάζει μέλι

Οι τηγανίτες τ’ Αγιού, δηλαδή οι παραδοσιακοί λουκουμάδες που σερβίρονταν στις γιορτάδες του Αγίου Γερασίμου, έχουν γίνει και ντοκιμαντέρ! Εδώ τους φτιάχνουν αλμυρούς και γλυκούς, παραδοσιακούς με μέλι ή ζάχαρη άχνη και κανέλα, ή και πιο ιδιαίτερους, όπως με ντομάτα και ρίγανη ή και με ανθότυρο και φέτα. Ν.Μ.

Γκύλφορδ 60 και πλατεία Μιχ. Θεοτόκη (Δημαρχείου), Κέρκυρα, Τ/26613-00.537

Καφενείο ΚαμπανάςΟ πρώτος ιδιοκτήτης ήταν καμπανάς, δηλαδή κωδωνοκρούστης στο καμπαναριό του Αγίου Σπυρίδωνα, εξ ου και το όνομα αυτού του παραδοσιακού καφενέ. Σερβίρουν απίθανα κεφτεδάκια ζυμωμένα με ούζο, τυροπιτάκια, συκώτι τηγανητό και σπέσιαλ πατάτες τηγανητές με αυγά μελάτα. Ν.Μ.

Μανιαρίζη Αρλιώτη 4, Κέρκυρα, Τ/26610-33.520

Κεφαλονιά

Avithos Preview

Η ταβέρνα του οινοποιού Πάνου Σαρρή είναι ένα όνειρο καλοκαιρινό. Εδώ τρώμε μπακαλιάρο αλιάδα όπως τον λατρεύουν οι ντόπιοι, με χρυσό κουρκούτι, σερβιρισμένο με πατατένια σκορδαλιά με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Κεφαλονιάς. Ν.Μ.

Παραλία Άβυθος, Κεφαλονιά, Τ/26710-42.135

Οψάριον Fish BarΈνα μικρό και δροσερό street food μαγαζί με κεντρικό θέμα το φρέσκο ψάρι μαγειρε- μένο με διασκεδαστικό τρόπο. Σερβίρουν στο χέρι, σε χάρτινα μπολ, ό,τι έχει η εποχή: από κολοκυθάκια τηγανητά με γιαούρτι, μπακαλιάρο σκορδαλιά και καλαμαράκια μέχρι bao buns με γαρίδα τεμπούρα και sando με μπακαλιάρο και κίμτσι. Ν.Μ.

Δρακοπούλου 2, Αργοστόλι, Κεφαλονιά, Τ/26710-24.030

Λευκάδα

Μηνάς

Πάνε περισσότερα από τριάντα χρόνια που λειτουργεί η παραδοσιακή ψαροταβέρνα του Μηνά, από παππού σε πατέρα και γιο. Από το καλό τους τηγάνι βγαίνουν τραγανά και αχνιστά μπαρμπουνάκια και κουτσομούρες, όλα τα μικρόψαρα της εποχής, αλλά και μελιτζάνες και κολοκυθάκια με ωραία κρούστα, για ορεκτικό. Δοκιμάστε και τηγανητή φέτα με μέλι αντί επιδορπίου. Ν.Δ.

Νικιάνα Λευκάδας, Τ/26450-71.480

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 195.

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Αίγινα

Κρήτη

Λέσβος

Μύκονος

Νάξος

Νησιά Αιγαίου

Νησιά Ιονίου

Πάρος

Ρέθυμνο

Σαντορίνη

Σύρος

Τήνος

Χανιά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών