ΕΞΟΔΟΣ

Βγαίνουμε για ασιατικό: Ράμεν, pad thai και άλλα εξωτικά στα μαγαζιά της Αθήνας

10 μαγαζιά στην Αθήνα που πάμε κάθε φορά που αναζητάμε αυθεντικές ασιατικές γεύσεις που μας ταξιδεύουν κατευθείαν στις πατρίδες τους.

10.11.2023| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Βγαίνουμε για ασιατικό: Ράμεν, pad thai και άλλα εξωτικά στα μαγαζιά της Αθήνας

Η Αθήνα έχει πιο πολλά ασιατικά εστιατόρια από ποτέ. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία και ο πήχης της ποιότητας έχει ανέβει ψηλά. Βρίσκουμε καλοφτιαγμένα πιάτα, νόστιμα, κλασικά αλλά και πιο ιδιαίτερα. Pad thai όπως θα το τρώγαμε στην Ταϊλάνδη, αλλά και πιο άγνωστες συνταγές από εκεί όπως το pad grapao. Gyoza άψογα ψημένα, με τις πιο νόστιμες γεμίσεις, νουντλς φτιαγμένα στο χέρι, ράμεν προσεγμένα, τη θρεπτική και χορταστική σούπα pho φτιαγμένη από βιετναμέζους μάγειρες, τα ινδικά ντάμπλινγκ momos που στην πατρίδα τους κάνουν πάταγο. Την εμφάνισή τους έχουν κάνει και φιλιππινέζικα, που μέχρι πρότινος δεν τα βρίσκαμε στην πόλη παρότι η φιλιππινέζικη κοινότητα είναι πολυπληθής. Μπορούμε εκεί να δοκιμάσουμε πιάτα πιο άγνωστα όπως τη σούπα mami ή το πληθωρικό επιδόρπιο halo halo.

Για gyoza στο Tanpopo

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Μπορεί ο «κράχτης» του μαγαζιού να είναι τα ράμεν –και όντως τα αχνιστά μπολ γεμάτα με διαφορετικές παραλλαγές του ιαπωνικού comfort food είναι απολαυστικά– αλλά ακόμα περισσότερο μας αρέσουν τα ντάμπλινγκς στο Tanpopo. Παραγγέλνουμε (κατά προτίμηση διπλή μερίδα) gyoza, καψαλισμένα και τραγανά από τη μία μεριά, διάφανα από την άλλη, με ζουμερή, λαχταριστή γέμιση από ιβηρικό χοιρινό. Συνεχίζουμε με ράμεν, katsukare (ιαπωνικό «σνίτσελ» με σάλτσα κάρι και ρύζι ατμού) και σούπερ τραγανό, παναρισμένο και τηγανητό κοτόπουλο karaage. Γ.Π.

Αριστείδου 1, Ευριπίδου 2, Αθήνα, Τ/ 210-70.00.252

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧατσαπούρι, γκρανόλα ή κοκορόπιτα; 4 αλλιώτικα brunch στο κέντρο της ΑθήναςΧατσαπούρι, γκρανόλα ή κοκορόπιτα; 4 αλλιώτικα brunch στο κέντρο της Αθήνας

Ράμεν στο Ekiben

Το εστιατόριο-παντοπωλείο με τα premium ιαπωνικά προϊόντα που έχει στήσει στο κέντρο ο Άρης Βεζενές λειτουργεί κυρίως με ντελίβερι και take away αλλά χωράει και λίγα τραπέζια. Εκεί, με φόντο τα μπουκαλάκια με τις παλαιωμένες soy sauce, τα πρωτότυπα αρωματικά ξύδια, τα χειροποίητα κεραμικά και την κάβα με τις δυσεύρετες ετικέτες ιαπωνικών ουίσκι απολαμβάνουμε gyoza, το δημοφιλές smash burger, το σάντουιτς Iberico Katsu με παναρισμένο χοιρινό iberico και κόκκινο λάχανο, μεταξύ άλλων. Αυτά που δεν είναι διαθέσιμα εκτός του καταστήματος είναι τα φανταστικά ράμεν που σερβίρονται ζεστά-ζεστά σε διάφορες εκδοχές (από «γουβαρλάκια» wagyu μέχρι ράμεν με κόκορα ελευθέρας βοσκής). Από τα αγαπημένα μας: το ράμεν με μοσχαρίσιο wagyu brisket που καπνίζεται για ένα ολόκληρο βράδι. Γ.Π.

Σκούφου 15, Σύνταγμα, Τ/ 210-32.50.535

Για chirashi στο Sushi Lunchi

«Chirashi» (προφέρεται «τσιράσι») σημαίνει «διασκορπισμένο» και είναι το απλό σούσι που θα φτιάξει ένα ιαπωνικό νοικοκυριό για καθημερινή κατανάλωση. Συνήθως το ρύζι απλώνεται σε ένα ταψί και από πάνω τοποθετούνται κομμάτια από ωμά ψάρια, αγγουράκια, ομελέτα κ.ο.κ. Σε αυτό το είδος σούσι ειδικεύεται το Sushi Lunchi, το μικρό, κάζουαλ μαγαζί του «κυρίου Soushimou», Αντώνη Δρακουλαράκου. Πιάνουμε θέση στον πάγκο και παραγγέλνουμε ένα μπολ με ξιδάτο ρύζι και κύβους φρέσκου, ωμού ψαριού. Κάθε μερίδα συμπληρώνεται από μερικά φύλλα φυκιών, ώστε όποιος θέλει να μπορεί να κάνει ένα πρόχειρο τύλιγμα και να φτιάξει τη δική του μπουκίτσα. Γ.Π.

Βουλής 45, Σύνταγμα, Τ/210-3255356

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣMα ψάρι στο χέρι; 9 στάσεις για θαλασσινό street food Mα ψάρι στο χέρι; 9 στάσεις για θαλασσινό street food 

Για pad grapao και ταϊλανδέζικο κάρι στο Tuk Tuk

Στο πιο δημοφιλές ταϊλανδέζικο του κέντρου, το μικρούλι Tuk Tuk, πάμε και ξαναπάμε για το καυτερό, πολύ αρωματικό pad grapao. Ο χοιρινός κιμάς με τα βότανα και τα πράσινα φασολάκια σερβίρεται μαζί με ρύζι γιασεμιού συν ένα τηγανητό αυγό από πάνω για να κόβει λίγο την κάψα, και είναι ένα από τα πιο εθιστικά, αγαπημένα μας πιάτα. Πολλά ακόμα αξίζει να δοκιμάσει κανείς: από τα ντάμπλινγκ και τα καλαμάκια κοτόπουλου με σάλτσα φυστικοβούτυρου, μέχρι το κάρι massaman (με καρύδα, ταμάρινδο και φιστίκια) και το πεντανόστιμο pad thai. Γ.Π.

Βεΐκου 40, Κουκάκι, Τ/211-40.51.947

Για pho με μοσχάρι στο Dao

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Αυτή τη βιετναμέζικη μοσχαροσούπα τη λαχταράμε είτε κάνει κρύο είτε όχι. Για τον ζωμό, που είναι και όλη η ουσία του pho, στο Dao βράζουν κόκαλα μοσχαριού για 12 ώρες, σε χαμηλή φωτιά, μαζί με ένα σωρό μπαχαρικά – πιπέρια, κανέλα, αστεροειδή γλυκάνισο, κάρδαμο, αποξηραμένη φλούδα μανταρινιού κ.ά. Στο τέλος, στο σερβίρισμα, μπαίνουν στο μπολ και τα τρυφερά, λεπτά κομμάτια κρέατος που μαγειρεύονται από τον καυτό ζωμό. Στο ίδιο πιάτο: noodles ρυζιού, κρεμμύδι, φύτρες φασολιών και φρέσκος κόλιανδρος. Δοκιμάστε και τα banh cuon, βιετναμέζικες «κρέπες ρυζιού». Είναι ημιδιάφανα ρολάκια από ρυζάλευρο, απολαυστικά κολλώδη, με γέμιση από χοιρινό και μανιτάρια. Γ.Π.

Σαρρή 36, Ψυρρή, T/ 210-32.22.641

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαγειρευτά και λευκά τραπεζομάντηλα: Μεσημέρι στα αστικά μαγειρεία της ΑθήναςΜαγειρευτά και λευκά τραπεζομάντηλα: Μεσημέρι στα αστικά μαγειρεία της Αθήνας

Momos στο India gate

Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Στην κουζίνα του India Gate στο Μαρούσι όλα γίνονται υπό την επίβλεψη της σεφ Sujana Acharya και με τη βοήθεια του Shantos, του συζύγου της, που έχει αναλάβει τη διαχείριση του μαγαζιού. Το νεαρό ζευγάρι άνοιξε το ινδικό εστιατόριο το 2021. Στο μενού βρίσκουμε το κλασικό chicken tikka που ψήνεται σε παραδοσιακό φούρνο tandoor και σερβίρεται σε καυτό πήλινο σκεύος, με το κρέας να αχνίζει και να τσιτσιρίζει αλλά τα momos – ινδικά ντάμπλινγκ που σερβίρονται με μια πεντανόστιμη καυτερή σάλτσα μας κάνουν εντύπωση. Το λεπτό ζυμάρι κρύβει έναν πολύ αρωματικό και γευστικό κιμά κοτόπουλου ανακατεμένο με ένα σωρό μυρωδικά που του δίνουν χαρακτηριστική γεύση. Στην Αθήνα είναι οι μόνοι που τα κάνουν.

India Gate, Δημητρίου Ράλλη 18, Μαρούσι, Τ/210-61.21.888

Pad Thai και tom yum στο Rouan thai

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Ένα από τα πιο παλιά ασιατικά της πόλης με σταθερό μενού από το 2005 – τότε που ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του. Βρίσκουμε πολλά παραδοσιακά πιάτα από την ταϊλανδέζικη κουζίνα αλλά το pad thai είναι αυτό που επιλέγουμε πάντα. Το φτιάχνουν με νουντλς ρυζιού, φύτρες φασολιών και αυγό, συνοδεύεται από ξεχωριστά μπολάκια που το καθένα έχει τριμμένο φιστίκι, μπούκοβο για να το κάνεις όσο καυτερό θέλεις, ζάχαρη, τουρσί από καυτερό τσίλι και λάιμ. Μ.Π.

Nοταρά 131, Πειραιάς, Τ/ 210-42.94.494

Φιλιππινέζικη σούπα mami στο Βulacan Halo Halo

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Οι Φιλιππινέζοι τρώνε πολύ χοιρινό και στις συνταγές τους χρησιμοποιούν όλα τα μέρη του ζώου, όπως κάνουν στην Ελλάδα με το αρνί και το κατσίκι. Το Sizzling sisig είναι ένα πιάτο σερβίρεται σε καυτό μαντεμένιο σκεύος και περιέχει ψιλοκομένο κρέας από τη μουσούδα και τα αυτιά του γουρουνιού μαζί με αυγό. Η σούπα mami είναι πολύ νόστιμη, χορταστική και ταυτόχρονα ελαφριά, ιδανική για τις ζεστές μέρες. Φτιάχνεται με ζωμό κοτόπουλου, νουντλς και περιέχει ψιλοκομμενο pechay, αυγά, τηγανητό σκόρδο και φρέσκο κρεμμυδάκι. Έχουν και τη σούπα goto, έναν χυλό με πλούσια γεύση από πατσά, ρύζι, αυγά, τζίντζερ και φρέσκο κρεμμυδάκι — στις Φιλιππίνες υπάρχουν μαγαζιά που σερβίρουν μόνο αυτό. Τις προτιμάνε οι Φιλιππινέζοι τις σούπες και στο μενού του Bulacan βρίσκουμε πολλές. Μ.Π.

Μιχαλακοπούλου 105, Αμπελόκηποι, Τ/ 215-56.01.678

Udon σούπα με τεμπούρα στο Shiraki

Το αγαπημένο γιαπωνέζικο εστιατόριο του κέντρου είναι ψηλά στις προτιμήσεις μας. Έχουν πολύ ωραίο σούσι αλλά οι γαρίδες τεμπούρα είναι αυτό που ξεχωρίζουμε. Σερβίρoνται είτε μόνες τους είτε σε καυτή σούπα με τροφαντά udon noodles, άφθονο φρέσκο κρεμμυδάκι και θαλασσινό ζωμό dashi (εις εκ των βασικών ζωμών της ιαπωνικής κουζίνας). Μ.Π.

Shiraki, Νίκης 17, Σύνταγμα, Τ/ 210-33.16.217

Για dim sum και ντάμπλινκγ στο Kitschen

Τα ντάμπλινγκ φτιάχνονται στον ατμό και έχουν γεμίσεις από παντζάρι, χοιρινό ή γαρίδα, γλυκιά σάλτσα ponzu και μικρά κομμάτια καρυδιού. Υπέροχες μπουκίτσες γεμάτες γεύση. Τα dim sum είναι όνειρο, εκείνα με τη λαχταριστή γέμιση χοιρινού είναι τα αγαπημένα μου. Όλα συνδυάζονται άψογα με τα signature κοκτέιλ του μαγαζιού. Μ.Π.

Κανάρη 5-7, Πειραιάς, Τ/211-73.51.205

Low budget

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Αθήνα

Αμπελόκηποι

Κουκάκι

Μαρούσι

Μοναστηράκι

Πειραιάς

Σύνταγμα

Ψυρρή

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών