ΕΞΟΔΟΣ

Θεσσαλονίκη: 13 νέα εστιατόρια, καφέ και μπαρ που πρέπει να ξέρεις

Ο χάρτης της πόλης εμπλουτίζεται με νέους ενδιαφέροντες χώρους για φαγητό και ποτό. Πήραμε μια πρώτη γεύση και μεταδίδουμε.

02.12.2022
Θεσσαλονίκη: 13 νέα εστιατόρια, καφέ και μπαρ που πρέπει να ξέρεις

Την τελευταία δεκαετία στη Θεσσαλονίκη η εξέλιξη της τοπικής γαστρονομίας έχει αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα της αύξησης της τουριστικής κίνησης – άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι είναι η μοναδική ελληνική πόλη που εντάχθηκε στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO. Παρότι η τάση του γαστροκαφενέ φαίνεται να έγινε μόδα και να παρέσυρε προς μια μονοσήμαντη κατεύθυνση τη δημιουργικότητα των σεφ, με πολλά μαγαζιά να μοιάζουν κακοί κλώνοι του αρχέτυπου, σταδιακά εμφανίζονται και νέες προτάσεις που εμπλουτίζουν τον γαστρονομικό χάρτη και εξελίσσονται σε σημεία–προορισμούς.

Η νυχτερινή διασκέδαση έχει σε κάποιον βαθμό εκσυγχρονίστεί με το άνοιγμα διάφορων μπαρ για κρασί που διαθέτουν πολύ ενημερωμένες λίστες, και με την ουσιαστική αναβάθμιση των κοκτέιλ – πλέον αρκετά μαγαζιά διαθέτουν δικό τους εργαστήριο για να τα μαγειρεύουν χωρίς να χρησιμοποιούν πρόσθετα ή έτοιμα σιρόπια. Εδώ και 5 χρόνια, τουλάχιστον, αναπτύσσεται και η κουλτούρα του speciality καφέ. Και, χρόνο με τον χρόνο, ανοίγουν καινούργια μαγαζιά. Άλλα ακολουθούν την πεπατημένη της Θεσσαλονίκης, «ποιος θα δει ποιον», άλλα είναι εμπνευσμένες προτάσεις που λείπουν από την πόλη, και άλλα πολύ φιλόδοξα εγχειρήματα που αναγκάζονται με τον χρόνο να προσαρμοστούν στη σαλονικιώτικη πραγματικότητα που δεν σηκώνει από πολλούς πειραματισμούς. Είναι και η ενεργειακή κρίση που συμπεριφέρεται αμείλικτα στους ονειροπόλους.

Επισκέφτηκα δεκατρία μαγαζιά που έχουν ανοίξει περίπου από την περασμένη άνοιξη μέχρι σήμερα. Φυσικά υπάρχουν και άλλα, σε ένα κείμενο δεν χωράνε όλα. Κάποια τα έχουμε αναφέρει σε άλλα άρθρα, οπότε κρίθηκε σκόπιμο να μην συμπεριληφθούν στην παρούσα λίστα. Το γενικό συμπέρασμα είναι πως η πόλη προχωράει μπροστά, προσπαθώντας ως έναν βαθμό να εκπαιδεύσει το κοινό της.

 

Moldee: ένα μοντέρνο αστικό εστιατόριο

Το γαστρονομικό πρότζεκτ των Βασίλη Μουρατίδη, Σοφοκλή Μαραγκουδάκη και Γκαετάν Ζανέ στην καρδιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης αποτελεί μια φυσική εξέλιξη της επαγγελματικής τους σχέσης, καθώς για πολλά χρόνια συνεργάζονται στο εστιατόριο «Squirrel» στη Χαλκιδική. Ο χώρος χαρακτηρίζεται από μοντέρνα αισθητική και παραπέμπει σε ένα αστικό εστιατόριο σύγχρονου τύπου, με άνετο μπαρ, αναπαυτικές πολυθρόνες και καναπέδες, και διακριτικό φωτισμό. Σήμερα, υπάρχουν διαθέσιμες τέσσερις κάρτες φαγητού (brunch/μεσημεριανό/δείπνο/σνακ) οι οποίες σερβίρονται σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, καθώς το μαγαζί λειτουργεί από νωρίς το πρωί για καφέ και πρωινό. Η κουζίνα του κατά βάση είναι δημιουργική μεσογειακή και στηρίζεται κυρίως σε πρώτες ύλες των γειτονικών περιοχών του νομού. Η βεντάλια των επιλογών είναι μεγάλη, από χριστόψαρο με κουνουπίδι, αμύγδαλα και μαϊντανό μέχρι παπαρδέλες με πάπια, μελιτζάνα, λευκό μανιτάρι και κατσικίσιο τυρί –μία από τις πιο διάσημες δημιουργίες του Βασίλη, που έρχεται πρώτη στις παραγγελίες– και κοτόπουλο με μήλο, χουρμά, κρεμμύδι και εσπρέσο. Εξίσου εμπνευσμένη και η λίστα με τα ορεκτικά, όπου ξεχωρίζει το ραβιόλι με την καραβίδα και το καρπάτσιο μοσχαριού με βασιλομανίταρο και Σαν Μιχάλη. Ο κατάλογος των κρασιών είναι πολύ ενημερωμένος (έχει βάλει το χεράκι του ο Απόστολος Πλαχούρας), με ελληνικές επιλογές από όλη την Ελλάδα, ενώ ο αντίστοιχος των κοκτέιλ έχει φτιαχτεί από τους Νίκο Μπάκουλη και Βασίλη Κυρίτση. Στα συν του μαγαζιού ότι αισθάνεσαι άνετα να έρθεις μόνος το μεσημέρι για ένα ελαφρύ γεύμα και ένα, ίσως και δυο, ποτήρια κρασί.

Μητροπολίτου Ιωσήφ 8, Τ/2310-28.60.00, Δευτέρα-Κυριακή: 09:00-01:00

 

Τριζόνι: ο ναός της ψαροφαγίας σε νέο χώρο

Το Τριζόνι του Στέργιου Σουσούρα δεν είναι καινούργια άφιξη στη Θεσσαλονίκη, καθώς άνοιξε τις πόρτες του πέρσι για πρώτη φορά. Ωστόσο, η μετακόμιση του τον Σεπτέμβριο στο ιστορικό κτίριο του «City Diner» στα Λαδάδικα, του έδωσε επιτελούς τη χωροταξική διάσταση που του άξιζε και ταυτόχρονα αναβάθμισε την αισθητική του. Έξω, στη μεγάλη πλακόστρωτη αυλή του, υπάρχουν πλέον αρκετά τραπέζια για να απολαμβάνεις το μεσημεριανό χειμωνιάτικο ήλιο, ενώ μέσα κυριαρχεί το ξύλινο μπαρ με τις ψηλές καρέκλες. Όλο το μαγαζί είναι ισόγειο με διαφορετικά επίπεδα, κυριαρχεί η ξύλινη διακόσμηση και την προσοχή τραβούν τα πολύχρωμα ψηφιδωτά πλακάκια που απλώνονται στους τοίχους και στις κολώνες. Η φιλοσοφία και η λειτουργία του εστιατορίου δεν έχει αλλάξει. Στο βάθος, ένα μεγάλο ανοιχτό ψυγείο φιλοξενεί τα ψάρια και τα θαλασσινά ημέρας, τα οποία μπορείτε να τα παραγγείλετε όπως θέλετε (η ιεροτελεστία του φιλεταρίσματος γίνεται μπροστά στον πελάτη). Ο Στέργιος είναι από τους πρώτους που εφάρμοσαν τη λογική «nose to tail» (από τη μύτη στην ουρά, δηλαδή όλο το ψάρι) στη χώρα μας, γνωρίζοντας πολύ καλά πώς μαγειρεύεται κάθε κομμάτι του ψαριού. Άχαστη είναι η θρυλική κακαβιά, ειδικά τώρα που ήρθε ο χειμώνας, και πολύ καλές επιλογές –αν θέλετε να αποφύγετε την ωμοφαγία– αποτελούν ο τόνος χουνκιάρ, το κοκκινιστό γιουβέτσι με ροφό και η στείρα στον αγιορείτικο ταβά. Ανάμνηση παιδική, από τα βάθη της ιστορίας του μαγαζιού στη Χαλκιδική, ο χαλβάς πορτοκάλι με παγωτό. Μεγάλη λίστα με ελληνικό αμπελώνα, από τη Μακεδονία αλλά και από όλες σχεδόν τις οινικές ζώνες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των νησιών.

Δόξης 1 & Σαλαμίνος 12, Τ/2310-54.25.33, Δευτέρα-Παρασκευή:14:00-23:30, Σάββατο:13:30-00:00, Κυριακή:13:00-23:00

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠώς η Παλιά Αθήνα έγινε το αγαπημένο εστιατόριο της ΘεσσαλονίκηςΠώς η Παλιά Αθήνα έγινε το αγαπημένο εστιατόριο της Θεσσαλονίκης

Botargo: γεύμα με αναφορές στον μοναχό Επιφάνιο

Το Botargo είναι το εστιατόριο του πεντάστερου ξενοδοχείου MonAsty το οποίο άνοιξε μέσα Οκτωβρίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Όλη η αισθητική του χώρου, από τα δωμάτια μέχρι τη ρεσεψιόν και το μενού, παραπέμπουν στα βυζαντινά χρόνια, αλλά και ως έναν βαθμό στη μοναστηριακή ζωή. Μικρό σε μέγεθος, χωράει μόλις πενήντα δύο άτομα, αλλά με πλούσιο κατάλογο φαγητού και κρασιού, το Botargo προτείνει μια μοντέρνα ελληνική κουζίνα, με σαφείς αναφορές σε γαστρονομικές συνταγές του γειτονικού Αγίου Όρους, η οποία βασίζεται στην εποχικότητα και όσο γίνεται στα ντόπια υλικά. Για παράδειγμα, το ελαιόλαδο και οι ελιές προέρχονται από τη Μονή του Αγίου Ξενοφώντος, τα όσπρια είναι από την εύφορη μακεδονική γη, ενώ οι μπακαλιάροι, τα χταπόδια και τα λοιπά ψάρια είναι από τη Χαλκιδική. Η «μετάφραση» των αγιορείτικων πιάτων φαίνεται προς στιγμήν να είναι πετυχημένη. Για παράδειγμα, όπως μου εξηγεί ο executive chef Κωνσταντίνος Μποβιάτσης (το μενού έχει εμπνευστεί ο Γιώργος Στυλιανουδάκης), φτιάχνουν τον ξακουστό μπακαλιάρο του μοναχού Επιφάνιου με διαφορετικό κρεμμυδόζουμο και έχουν αντικαταστήσει το κολοκυθάκι της αρχικής συνταγής με χειμωνιάτικες ρίζες. Επίσης, οι επιλογές περιλαμβάνουν κλασικές ελληνικές γεύσεις, όπως πρασοσέληνο με χοιρινό, κρητικό στιφάδο με ψητές ντομάτες, δικές τους πίκλες και έντονη σάλτα με κύμινο, και ανθότυρο –από τα πρώτα τυριά που είχαν οι Βυζαντινοί στη διατροφή τους– σερβιρισμένο με χειροποίητο περέκ, σάλτσα αριάνι και λάδι δυόσμου. Τα πιάτα συμπληρώνουν ιδανικά κρασιά από όλη την Ελλάδα, κάποια εκ των οποίων είναι αριθμημένες φιάλες των παραγωγών. Ήσυχο και φιλόξενο περιβάλλον, με χαλαρή μουσική και καλοσχεδιασμένα έπιπλα που ξεκουράζουν το μάτι.

Βασιλέως Ηρακλείου 45, Τ/2310-27.45.45, Δευτέρα-Κυριακή:13:00-23:00

 

Morisson: ένα νεοϋρκέζικο μπαρ-εστιατόριο

Στην Πυλαία, ανατολικά της Θεσσαλονίκης, πάνω στον περιφερειακό δρόμο, στον δεύτερο όροφο ενός μεγάλου κτιρίου που στεγάζει διάφορες εταιρείες, το Morisson φέρνει μια αύρα Νέας Υόρκης στην πόλη. Πρώτον, έχει εντυπωσιακή, πανοραμική θέα μέχρι τον Θερμαϊκό. Από τις δυο του αυλές και τα παράθυρα μπορείς να θαυμάσεις το ηλιοβασίλεμα, τη θάλασσα αλλά και το δάσος του Σέιχ Σου. Δεύτερον, το τεράστιο μπαρ του, με περισσότερες από 200 επιλογές σε ποτά, μεταξύ των οποίων τα μισά είναι premium, εκπέμπει κοσμοπολιτισμό και σε αναγκάζει να κοινωνικοποιηθείς, μιλώντας με τα διπλανά στουλ. Τρίτον, το μέγεθος του μαγαζιού και η αισθητική του. Είναι ένας παραλληλόγραμμος χώρος με διαφορετικές γωνιές, αντιθέσεις στον φωτισμό, και άνετη επίπλωση σε γήινα χρώματα. Σχετικά με το φαγητό, το πρωί προσφέρει νόστιμες επιλογές για πρωινό, ενώ μετά «τρέχει» μια κάρτα με διαφόρων ειδών πιάτα. Ο κατάλογος περιλαμβάνει σαλάτες, όπως μπουράτα με τρίχρωμα ντοματίνια και πέστο βασιλικού, αρκετά ορεκτικά, όπως τριλογία μοσχαρίσιου καρπάτσιο με ρόκα και παρμεζάνα, μπέργκερς, σαν το Black angus με μετσοβόνε, αγγουράκια πίκλα και καραμελωμένα κρεμμύδια, και κάποιες premium κοπές κρεάτων που σερβίρονται στην ελάχιστη ποσότητα των τριακοσίων γραμμαρίων, με τα περισσότερα να προέρχονται από την Αμερική. Μεγάλη και η λίστα των κοκτέιλς που επιμελείται ο Γιώργος Βιζυηνός, με κάποιες ευφάνταστες δημιουργίες, όπως το «Give me lemons» με βότκα, βανίλια, λεμονόκρεμα, λάιμ και μπισκότο. Αρκετά ενημερωμένη λίστα κρασιών, δυνατή μουσική το βράδυ. Στα συν του μαγαζιού το δωρεάν πάρκινγκ και η χαμογελαστή υποδοχή στο ισόγειο.

17ης Νοεμβρίου 87, Πυλαία, Τ/2316-02.05.35, Δευτέρα-Κυριακή:10:00-02:00

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ7 στέκια για ούζο και «έμπειρους» μεζέδες στη Θεσσαλονίκη7 στέκια για ούζο και «έμπειρους» μεζέδες στη Θεσσαλονίκη

Λεμαργκό: κρεατολαγνεία σε προσιτή τιμή

Το Λεμαργκό άνοιξε αυτό το καλοκαίρι στην εξωτερική πλατεία του εμπορικού κέντρου Mediterannean Cosmos, ερχόμενο ουσιαστικά να καλύψει ένα «κενό» που υπήρχε στα εστιατόρια της περιοχής. Ο κατάλογός του βασίζεται στο κρέας και συμπληρώνεται με έξυπνες επιλογές σε ορεκτικά, σαλάτες και αλοιφές. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα μαγαζί που θα γευματίσεις ποιοτικά σε προσιτή τιμή. Στο μενού ρόλο οικοδεσπότη έχουν τα τυριά που σερβίρονται με πολλούς νόστιμους τρόπους, όπως μπάτζος σαγανάκι και μπουγιουρντί με φέτα. Ακολουθούν οι χειροποίητες αλοιφές, από τις οποίες ξεχωρίζει η τυροκαυτερή, οι σαλάτες, στις οποίες ψηλά στη λίστα βρίσκεται η «κουμπάρα» με ψητό χαλούμι, τομάτα και λαχανικά στα κάρβουνα, και τα ορεκτικά. Εδώ, ανάλογα την όρεξη, μπορείς να επιλέξεις από μεδούλι που συνοδεύεται με φρυγανισμένο ψωμί και λαχανικά τουρσί, μέχρι πρόβειο λουκάνικο Τυρνάβου, χοιρομέρι με γλυκιά μουστάρδα και μοσχαρίσιο συκώτι σχάρας. Στα κυρίως, υπάρχουν όλα τα είδη κρεάτων, με βασιλιά τον χοιρινό γύρο. Χορταστική μερίδα, νόστιμος γύρος και σωστή η επιλογή των συνοδευτικών του. Τέλος, τα σαββατοκύριακα, θα βρείτε και συνταγές σε κατσαρόλες, όπως είναι η μοσχαρίσια ουρά με τραχανά, η βραστή γίδα και ο τζιγεροσαρμάς. Το μενού συμπληρώνεται από αποστάγματα, μπίρες σε βαρέλι ή μπουκάλι, κάποια κοκτέιλς για ξεκίνημα, και μια καλή λίστα κρασιών με ελληνικές ετικέτες. Ωραίος και άνετος χώρος έξω και μέσα, με το εσωτερικό μπαρ το βράδυ να φωτίζεται ωραία και να δημιουργεί μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα στο εστιατόριο.

Εξωτερική πλατεία Mediterranean Cosmos, T/2310-47.71.77. Δευτέρα-Κυριακή:13:00-00:30

 

Το Καρτέλ των Γεύσεων: το περιπλανώμενο street food

Ύστερα από αρκετή περιπλάνηση σε διάφορα μαγαζιά και υπαίθριες καντίνες, φέτος το φθινόπωρο το Καρτέλ των Γεύσεων φαίνεται ότι βρήκε μόνιμη στέγη στη Μοναστηρίου, προς τα δυτικά της πόλης. Ο χώρος απλός και λιτός, όπως πρέπει για να απολαύσει ο επισκέπτης νόστιμες συνταγές του δρόμου. Θα βρείτε από τα διάσημα πιάτα του μαγαζιού, όπως το «τίμιο», το φημισμένο μπέργκερ μοσχαριού με πιπεράκι Μακεδονίας, μπέικον Θράκης και φέτα Ελασσόνας, αλλά και νέες προσθήκες, για παράδειγμα τα λουκάνικα που σερβίρονται σε σάντουιτς-μπαγκέτα. Το «αλανιάρικο» μενού συμπληρώνουν η μεγάλη κατηγορία από μπριζόλες (χοιρινή σταβλίσια, καρέ και λαιμού, μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα, ελληνική τόμαχοκ κ.ά), τα μπέργκερ–σάντουιτς με διάφορα είδη κρέατος, από βουβαλίσιο και προβατίνα μέχρι κοτόπουλο και πανσέτα, και οι σαλάτες, από τις οποίες ξεχωρίζει η πράσινη σαλάτα του «CrossFitAthlete». Περιέχει καρότο, λάχανο, παντζάρι, κάπαρη, κρίταμο και λογής–λογής σπόρους. Ιδιαίτερη μνεία αξίζουν και οι πατάτες σε πολλές εκδοχές: τηγανητές, σχαρίσιες αφράτες με καψαλισμένο βούτυρο, σπαστές κυκλαδίτικες με βάση τη φλούδα και φουρνίσιες με λεμονοθύμαρο. Τέλος, εδώ θα βρείτε κρασιά από δώδεκα επιλεγμένα ελληνικά οινοποιεία, όπως Χατζηβαρύτη και Τσέλεπο, αλλά και διάφορες μπίρες. Είναι ωραίο να συνοδεύεις το τσίμπημα σου με ένα ποτήρι κρασί, και σε αυτό το γαλατικό χωριό της γεύσης μπορείς να το απολαύσεις.

Moναστηρίου 151, Τ:/2317-70.01.42, Δευτέρα-Σάββατο:11:00-23:00

 

Μη με λησμόνει: καφέ με ηλιοτρόπια

Στην ξύλινη ροτόντα στο βάθος συνάντησα βάζα με φωτεινά ηλιοτρόπια και λευκά τριαντάφυλλα. Στις λαχανί μεγάλες τζαμαρίες του υπήρχαν ανθισμένες μανταρινιές σε πήλινες γλάστρες, ενώ στο τραπέζι της εισόδου με καλωσόρισαν κάτι εξωτικά λουλούδια με το όνομα «τα πουλιά του παραδείσου». Η μυρωδιά των φυτών είχε κάτι ξεσηκωτικό, σε ταξίδευε μακριά από την πόλη. Το συγκεκριμένο μαγαζί, που άνοιξε τέλη Σεπτέμβρη, είναι το 1 πρώτο καφέ–ανθοπωλείο της πόλης. Βρίσκεται στο ισόγειο του Μεγάρου «Ερμείον», δίπλα ακριβώς από το ομώνυμο ανθοπωλείο. Το κτίριο ήταν εγκαταλελειμμένο για περισσότερα από είκοσι χρόνια και έτσι η ιδιοκτήτρια του ανθοπωλείου αποφάσισε να κάνει το όνειρο της πραγματικότητα. Μάλιστα, καλλιτεχνικός διευθυντής έχει αναλάβει ο Στυλιανός Ντοκούζ, γνώριμος της πόλης από το Μπενσουσάν Χαν, ο οποίος οργανώνει αρκετά ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Το ημερολόγιο περιλαμβάνει από βραδιές μιλόνγκα κάθε Δευτέρα και σουίνγκ κάθε Κυριακή, μέχρι λογοτεχνικές συναντήσεις και εργαστήρια δημιουργικής γραφής. Νοσταλγική η επίπλωση, με παλιές αντίκες και ρομαντικούς πολυελαίους, ταιριάζει με το όνομα του καφέ. Το «Μη με λησμόνει» είναι ένα λουλούδι με μπλε ανθάκια που συμβολίζει όσους έφυγαν αλλά μένουν πάντα στη μνήμη. Από το πρωί για καφέ μέχρι νωρίς το βράδυ για χαλαρό ποτό. Φυσικά, μπορείτε να αγοράσετε και τα λουλούδια.

Eλευθερίου Βενιζέλου 23, Τ/2311-82.98.49, Δευτέρα-Κυριακή:10:00-23:00

 

Donkey Garden: brunch σε αστικό θερμοκήπιο

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Donkey Garden (@donkey_garden)

Στην αγορά του Ευόσμου στα δυτικά της Θεσσαλονίκης, η οποία συνεχίζει την ανοδική της πορεία ως εναλλακτικός πόλος του κέντρου, άνοιξε τον Αύγουστο το δεύτερο Donkey Garden. Η φιλοσοφία ίδια, το μενού αρκετά πιο διευρυμένο αλλά πάντα εποχικό, ο χώρος πολυλειτουργικός. Ξεκινάει ως πρωινάδικο, με δικό του μονοποικιλιακό καφέ 100% Arabica (ισορροπημένος, με μέτριο καβούρδισμα, έχει νότες ξηρών καρπών και μαύρης σοκολάτας) και νόστιμες επιλογές, όπως τη σακσούκα και τα αυγά σκραμπλ με πουρέ γλυκοπατάτας και ζυμωτό ψωμί, συνεχίζει με κατάλογο για μεσημεριανό/βραδινό, όπου υπάρχουν νόστιμα πιάτα διάφορων επιρροών, για παράδειγμα το ασιατικό μπολ και τα χειροποίητα ζυμαρικά, και καταλήγει ως μπαρ με λογής-λογής ποτά και καλοφτιαγμένο κοκτέιλ που δεν περιέχουν μείγματα. Από κοντά, και το μενού των γλυκών που επιμελείται ο Γιώργος Αυγέρος. Γενικότερα, ο χώρος, ο οποίος κινείται σε τρία επίπεδα (αυλή–πίσω αυλή–όροφος), θυμίζει αστικό θερμοκήπιο με τα πολλά φυτά εσωτερικού χώρου και τη μεγάλη γυάλινη οροφή, από την οποία απολαμβάνεις το φυσικό φως. Μπαίνοντας στην είσοδο, που έχει μια ειδικά ράμπα για άτομα με κινητικά προβλήματα, θα συναντήσετε την ανοιχτή κουζίνα, τη βιτρίνα με τα γλυκά και κάποια ράφια με προϊόντα του μαγαζιού, όπως κούπες, μπλοκ και τον δικό τους καφέ.

Mεγάλου Αλεξάνδρου 87, Εύοσμος, Τ/2310-77 .07.98, Δευτέρα-Κυριακή: 08:00-02:00

 

Beetroot: πολυχώρος με ντιζάιν που εμπνέει

Στο εγκαταλελειμμένο για πολλά χρόνια Χάνι του Ισμαήλ Πασά, το οποίο ανακαίνισαν τον Σεπτέμβρη του 2021 για να μεταφέρουν τα γραφεία τους, οι Beetroot άνοιξαν πρόσφατα το πρώτο τους κατάστημα στο ισόγειο και εκθεσιακό χώρο στο υπόγειο, στη συμβολή των οδών Βαλαωρίτου και Συγγρού. Πρόκειται για έναν χώρο ευρωπαϊκής νοοτροπίας ο οποίος αντανακλά τη φιλοσοφία και την καλλιτεχνική ανησυχία του πολυβραβευμένου σχεδιαστικού γραφείου από τη Θεσσαλονίκη. Είναι ψηλοτάβανος, κυριαρχεί το λευκό στους τοίχους και στο πάτωμα –αν ξεχαστείς νομίζεις ότι είσαι σε κυκλαδίτικο νησί–, έχει μεγάλες τζαμαρίες από τις οποίες χαζεύεις τους περαστικούς, ενώ οι μαύρες μεταλλικές βέργες από τις οποίες κρέμονται διακριτικά φωτιστικά ταιριάζουν με τα ντιζαϊνάτα έπιπλα. Μόλις μπαίνεις, δεξιά στον τοίχο, συναντάς αντικείμενα ντιζάιν των Beetroot που μπορείς να ψωνίσεις, όπως αριθμημένα πόστερ, κούπες, μαξιλάρια, ποδιές, ειδικές εκδόσεις και τετράδια σημειώσεων, ενώ στο βάθος βρίσκεται ένας ανοιχτός πάγκος για καφέ, κρασί και μερικά επιλεγμένα πιάτα. Το μενού επιμελείται ο σεφ Βασίλης Χαμάμ, ο οποίος αυτή την περίοδο ετοιμάζει και τον κατάλογο για το εστιατόριο της ίδιας ομάδας, στο απέναντι κτίριο. Οι προσεγμένες επιλογές, που βασίζονται στην εποχικότητα, περιλαμβάνουν τάρτα κάστανο με απάκι και κολοκύθα, σάντουιτς με μορταδέλα, μαριναρισμένο κολοκυθάκι, πίκλα κρεμμυδάκι, τούρκικη σαλάτα καρότου χαβούκ και σάλτσα βέρντε και μια αρωματική σούπα με όσπρια, λαχανίδα, πορτοκάλι, ζεστά μπαχαρικά και μελάσα ροδιού. Όλα τα ψωμιά φτιάχνονται καθημερινά από τον Κωστή Μπουντόλα, αρτοποιό τρίτης γενιάς. Ο καφές είναι μονοποικιλιακός από την Ινδία και ψήνεται για τους Beetroot στη Θεσσαλονίκη, το βιολογικό γάλα είναι από το Λιβαδερό Κοζάνης και τα βιολογικά αφεψήματα είναι Symbeeosis. Έξυπνη λίστα κρασιών, μικρή και νοικοκυρεμένη, με προτάσεις από Μακεδονία και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Βαλαωρίτου & Συγγρού, Τ/2310-80.14.01, Δευτέρα-Κυριακή: 08:00-22:00

 

Shed: το μυστικό στέκι στην Αχειροποίητο

Σε μια μυστική γωνιά, στον πεζόδρομο δίπλα από τον ναό της Αχειροποίητου, λειτουργεί από τον περασμένο Μάιο το ιαπωνικής αισθητικής και φιλοσοφίας Shed. Άνοιξε σε μια παλιά αποθήκη εννιάμισι τετραγωνικών, εξού και το όνομα του (στα αγγλικά σημαίνει αποθήκη), και γρήγορα εξελίχθηκε σε ένα νέο στέκι του κέντρου για speciality καφέ, το οποίο λειτουργεί και ως καφεκοπτείο. Οι καφέδες που σερβίρει είναι της Kudu και περιλαμβάνουν εκτός από της ροής (premium πολυποικιλιακός από Βραζιλία, Κολομβία και Ελ Σαλβαδόρ) πολλές μονοποικιλιακές επιλογές από Αιθιοπία, Ελ Σαλβαδόρ και άλλες χώρες. Διάσημα έχουν γίνει τα τσάγια μάτσα, που το γάλα τους είναι αρωματισμένο με διάφορες γεύσεις, όπως ο συνδυασμός τζίντζερ-κανέλλα. Tα λιγοστά γλυκά, λόγου χάριν το ιαπωνικό τζισκέικ και τις μπάρες με αλατισμένη καραμέλα, τα επιμελείται η ζαχαροπλάστρια Μάρθα Σιδηροπούλου. Ο εξωτερικός χώρος το βράδυ μεταμορφώνεται σε μπαρ, όπου σερβίρονται κοκτέιλς, μπίρες και κρασιά. Κάτω από τις μεγάλες λευκές ομπρέλες με τις ξύλινες καφέ καρέκλες και τα στρογγυλά τραπεζάκια μαζεύονται νέοι δίπλα από τις σόμπες και ζωντανεύουν μια ολόκληροι γειτονιά με τις συνομιλίες και τα γέλια τους. Η ζωή θέλει λίγα για να είναι όμορφη, εννιάμισι τετραγωνικά αρκούν.

Διονυσίου Πατριάρχου 11, Δευτέρα-Κυριακή: 08:00-21:30

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπακαλιαράκια με ιστορία 80 χρόνων στη ΘεσσαλονίκηΜπακαλιαράκια με ιστορία 80 χρόνων στη Θεσσαλονίκη

ΥΔΡΟ: καφέ με θέα στο λιμάνι

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ύδρο (@ydro___)

Ο βιομηχανικός αισθητικής χώρος του ΥΔΡΟ άνοιξε περίπου πριν έναν χρόνο στην κάτω μεριά των Λαδάδικων, απέναντι ακριβώς από τον επιβατικό σταθμό του λιμανιού. Είναι ένα μέρος όπου θα βρεις τα απαραίτητα: καφέ (συνεργασία με Saquella), δυο-τρεις φρέσκους χυμούς, ζεστή σοκολάτα, τσάι, μπίρες, απλά ποτά, μια σφιχτή λίστα κρασιών που σερβίρεται όλη σε ποτήρι και ορισμένα κοκτέιλς με περίεργα ονόματα, σαν το «Η λάθος αγάπη» που βασίζεται στο τζιν. Τη λίστα συμπληρώνουν διάφορα σπιτικά σνακ και γλυκά, όπως την καρυδόπιτα που φτιάχνει η γιαγιά της ιδιοκτήτριας. Γενικότερα, το μαγαζί είναι χαλαρό, με ωραίες μουσικές μέχρι το απόγευμα, που το βράδυ ανεβάζουν ρυθμό. Μαζεύει κυρίως φοιτητές, πολλούς τουρίστες το καλοκαίρι, και κουστουμάτους που πετάγονται για έναν γρήγορο καφέ. Από τις μεγάλες τζαμαρίες του φαίνεται η αρχή της Λεωφόρου Νίκης και το πάρκινγκ του λιμανιού, ενώ στον επάνω αυτόνομο όροφο διοργανώνονται εκθέσεις φωτογραφίας-ζωγραφικής και προβολές ταινιών. Τέλος, το ΥΔΡΟ φιλοξενεί και διάφορα μουσικά συγκροτήματα, κυρίως της τζαζ.

Ναυάρχου Κουντουριώτου 11, Τ/6984-47.09.33, Δευτέρα–Πέμπτη: 09:00-01:00, Παρασκευή–Κυριακή: 09:00-03:00

 

Romantzo: ένας ύμνος στην αγάπη

Την περασμένη άνοιξη, στην οδό Βέροιας στα Άνω Λαδάδικα, έκανε εγκαίνια το Romantzo, ένα καφέ-μπαρ που λειτουργεί από το πρωί ως αργά το βράδυ και αποτελεί ύμνο στο ομώνυμο παλιό περιοδικό. Αυτό εξηγεί και τον φωτιζόμενο ρόμβο που βρίσκεται δίπλα από τη μπάρα, ήταν το σήμα κατατεθέν του περιοδικού. Από κει και πέρα, ο καφές που σερβίρεται είναι 100% Arabica της εταιρείας «Seven Grams», τη λίστα των κοκτέιλ επιμελείται ο Αστέρης Ψαρράς και το μενού η Εύη Κυριακοπούλου. Tα πιάτα κινούνται στη λογική του να μπορούν να καταναλωθούν όλη την ημέρα, με εξαίρεση τις τρεις επιλογές με αυγά (καγιανά, ποσέ και ομελέτα) που σταματούν στις πέντε το απόγευμα. Τρία πράγματα που έκαναν εντύπωση στο συγκεκριμένο μαγαζί. Πρώτον η διακόσμηση και η αρχιτεκτονική, την οποία έχει επιμεληθεί η αρχιτέκτονας Νικόλ Αποστόλου. Ετερόκλητα στοιχεία, όπως πολύχρωμες ψηφίδες στον τοίχο, μωσαϊκό στο πάτωμα –μου θυμίζει τα παλιά σπίτια στο Κουκάκι–, γυμνό σκυρόδεμα και μοντέρνο μπαρ συνδυάζονται πετυχημένα και δημιουργούν μια βερολινέζικη ατμόσφαιρα. Δεύτερον, η χαλαρότητα του κόσμου, από το πρωί μέχρι το βράδυ νιώθεις ότι εδώ δεν υπάρχει κανένα άγχος, καμία πίεση για το οτιδήποτε. Και τέλος, η μουσική, που το βράδυ «σεληνιάζει» τους θαμώνες, οι οποίοι αρχίζουν τον χορό.

Βέροιας 2, Τ: 2310-54.13.73, Δευτέρα–Πέμπτη & Κυριακή: 09:00-02:00, Παρασκευή & Σάββατο: 09:00-03:00

 

Looen: πολυχώρος ποτού και γεύσης

Σε έναν από τους πιο ζωντανούς πεζόδρομους της Θεσσαλονίκης, την οδό Κατούνη πάνω από την πλατεία Εμπορίου, άνοιξε στα τέλη Νοέμβρη το Looen. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο μαγαζί ως προς την εσωτερική του διάταξη, καθώς έχει μια μεγάλη ωραία μπάρα που κυριαρχεί στον πρώτο χώρο, και στο βάθος υπάρχει ένα μυστικό μπαρ, που μοιάζει ουσιαστικά σαν να είναι ένα δεύτερο μαγαζί. Σερβίρει πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό, και η φιλοσοφία με την οποία έχει στηθεί είναι ποτό και τσίμπημα. Η πρωινή κάρτα που διαρκεί μέχρι τις 16:00 περιλαμβάνει διάφορες εκδοχές αυγών, όπως ποσέ μπρουγιέ, ζεστό ρυζόγαλο και γκρανόλα, ενώ στη συνέχεια το μενού αλλάζει με την εισαγωγή έξυπνων επιλογών. Όλα τα κρέατα σερβίρονται σε καλαμάκι για να μπορούν να φαγωθούν με το χέρι (μοσχαρίσιο συκώτι, μοσχαρίσιο φιλέτο, κοτόπουλο στήθος, κ.ά), υπάρχουν δυο συνταγές με νουντλς και κάποια πιάτα για τη μέση, σαν το μοσχαρίσιο ταρτάρ και τα χοιρινά παϊδάκια. Η κάβα των ποτών είναι πολύ ενημερωμένη, τα κοκτέιλς μαγειρεύονται σχολαστικά στο εργαστήριο του μαγαζιού, οπότε δεν χρησιμοποιούνται έτοιμα σιρόπια, και η λίστα των κρασιών ισορροπεί ανάμεσα σε εμπορικές ετικέτες και κάποιες ιδιαίτερες επιλογές.

Kατούνη 28, Δευτέρα-Κυριακή: 09:30-02:30

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜερακλίδικη Θεσσαλονίκη: 23 συνταγές από την πιο fusion κουζίνα της ΕλλάδαςΜερακλίδικη Θεσσαλονίκη: 23 συνταγές από την πιο fusion κουζίνα της Ελλάδας

All day

Street food

Για κρέας

Για ψάρι

Εστιατόρια

Καφέ

Μπαρ

Θεσσαλονίκη

Μακεδονία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών