ΕΞΟΔΟΣ

5 διευθύνσεις για λαχταριστές (και χορταστικές) σαλάτες

Μετά την κραιπάλη των γιορτών, μήπως να το ρίξουμε στις σαλάτες; Βρήκαμε τα μαγαζιά που σερβίρουν τις πιο νόστιμες, ιδιαίτερες και χορταστικές εκδοχές.

06.01.2022| Updated: 03.01.2023
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
5 διευθύνσεις για λαχταριστές (και χορταστικές) σαλάτες

Με τον καινούργιο χρόνο έρχεται συνήθως και ένα…φούσκωμα, αποτέλεσμα όλων όσων καταναλώσαμε μέσα στις γιορτές. Μαζί και οι μεγάλες αποφάσεις για βελτίωση της διατροφής μας. Όταν πάντως οι σαλάτες είναι τόσο νόστιμες όσο οι παρακάτω δεν είναι καθόλου δύσκολο να φάμε τα λαχανικά μας. 

Curry Cauliflower Bowl: ψητό κουνουπίδι με μπαχαρικά, κόκκινο λάχανο, αμύγδαλα, σταφίδες, mesclun, παντζάρι, onion crisps, πλιγούρι, μαϊντανός, κρουτόν σκόρδου και βινεγκρέτ από παλαιωμένο ξύδι βαλσάμικο

Local Green

Η περιγραφή salad bar ακούγεται λίγο άνοστη και το αδίκει. Το Local Green είναι η πιο σύγχρονη εκδοχή του παραπάνω είδους: ένα φωτεινό, φιλόξενο μαγαζί στο οποίο μπαίνεις και δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Το ξεχωρίζουμε για την ποικιλία υλικών (από ροβίτσα, ρεβίθια και κοτόπουλο σχάρας μέχρι παξιμάδια χαρουπιού, σύκα Κύμης, κουκουνάρι και φιστίκια Αιγίνης) αλλά και την προσοχή στη λεπτομέρεια (η κινόα για παράδειγμα είναι τραγανή). Υπάρχει κατάλογος με ωραίες, μελετημένες προτάσεις, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουμε το Thai Salmon Bowl (με ψητό άγριο σολομό, βιολογική κινόα, αβοκάντο, μάνγκο, μπρόκολο στον ατμό, τραγανά τσιπς τορτίγιας και ένα σώρο ακόμα υλικά) και το Curry Cauliflower Bowl. Το τελευταίο έχει για βάση ψητό κουνουπίδι με μπαχαρικά και κόκκινο λάχανο, μαζί με ψημένα αμύγδαλα, σταφίδες, onion crisps, πλιγούρι και όχι μόνο. Όποιος θέλει βέβαια μπορεί να συνθέσει τη δική του σαλάτα επιλέγοντας τα αγαπημένα του υλικά. 

Περικλέους 30-32, Σύνταγμα, Τ/210-32.14.500

Forever Bowl: Τρίχρωμη βιολογική κινόα, γλυκοπατάτα, μανιτάρια πλευρώτους, χούμους με αβοκάντο, ενταμάμε, watermelon radish, baby πρασινάδες / Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Joshua Tree Cafe

To Joshua Tree Cafe, με το ντεκόρ και τις λεπτομέρειες που θυμίζουν αμερικάνικο diner, εκτός από το ιδανικό χαλαρό σημείο να απολαύσει κανείς τον καφέ του στην οδό Αναπαύσεως, είναι και μια καλή στάση για νόστιμο, φρέσκο φαγητό, με πλήθος vegetarian και vegan επιλογών. Οι δε σαλάτες τους είναι πλούσια μπολ, τόσο φωτογενή όσο και απολαυστικά. Μας αρέσει το Forever Bowl με τρίχρωμη βιολογική κινόα, καραμελωμένη γλυκοπατάτα, ενταμάμε, ψητά μανιτάρια και ραπανάκι, μεταξύ άλλων. Στο Moroccan Bowl βρίσκουμε ψητό κουνουπίδι με σως από ταχίνι και πορτοκάλι, τραγανά ρεβύθια, κουσκούς με μαϊντανό, δυόσμο, αμύγδαλο, ρόδι, μια κουτάλια μουχαμάρα και λίγη πικάντικη σάλτσα χαρίσα.

Αναπαύσεως 13, Μετς, Τ/210-92.39.747

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαρουλοσαλάτα με ραντίτσιο, ψητό κυδώνι και ρόδιαΜαρουλοσαλάτα με ραντίτσιο, ψητό κυδώνι και ρόδια

The Roadtrip Salad: λαχανίδα, φακές, πράσινες ελιές, πορτοκάλι, τρίμμα από τραγανό αμύγδαλο και φρέσκο κρεμμυδάκι

Pulled Chicken Salad: ψητό κοτόπουλο, ανάμεικτη σαλάτα, ροζ grapefruit, πίκλες φινόκιο, κρεμμύδι, τριμμένο Pecorino Romano και σάλτσα γιαουρτιού

Marketta

Κάνει και ντελίβερι αλλά αξίζει να περάσει κανείς και μια βόλτα από τον χώρο του Marketta. Η Έρικα, οικοδέσποινα του χαριτωμένου, μικροσκοπικού μπιστρό, έχει στολίσει τον χώρο έτσι που να μοιάζει με στυλάτη οικιακή κουζίνα, τοποθετώντας στα ράφια προσωπικά της αντικείμενα και μεγάλα γυάλινα βάζα με πίκλες και παστά λεμόνια που φτιάχνει η ίδια. Το επίσης μικρούλι μενού περιλαμβάνει μετρημένα σάντουιτς, σπιτικά ροφήματα και πρωτότυπες σαλάτες που έχουν όσα πολλές φορές μας λείπουν από ανάλογα γεύματα: γευστικές εντάσεις αλλά και ενδιαφέρουσες υφές για να μη βαριόμαστε. Αγαπημένη η Pulled Chicken Salad με ψητό κοτόπουλο, ανάμεικτη σαλάτα, ροζ γκρέιπφρουτ, πίκλες, φινόκιο, κρεμμύδι και σάλτσα γιαουρτιού. 

Λέκκα 10, Σύνταγμα, T/210-92.39.747

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη μe (@me_kolonaki)

Me 

To κολωνακιώτικο Me μπορεί να έχει σκανδιναβικό look αλλά τιμάει με το παραπάνω τις μεσογειακές πρώτες ύλες. Στην κουζίνα βρίσκουμε τον σεφ Ηλία Σταυρόπουλο (το φαγητό του οποίου δοκιμάζουμε και στο δημοφιλές Makers της Πραξιτέλους) ο οποίος ετοιμάζει ωραία brunch με φρέσκα φρούτα, βιολογικά αυγά και προζυμένια ψωμιά. Ο ίδιος έχει σχεδιάσει ένα μενού με ελαφριά γεύματα φουλ στη φρεσκάδα, ενώ οι σαλάτες είναι από τα δυνατά του χαρτιά. H Vegan Caesar Salad με kale, μαρούλι baby gem, μαγιονέζα από κάσιους και κρουτόν απο ρεβύθι έχει ενδιαφέρον ενώ από τις πιο δημοφιλείς είναι και η «Σαλάτα Σπανακόρυζο» με ακατέργαστο ρύζι μπασμάτι, μαλακιά φέτα, φρέσκο σπανάκι, μαύρες σταφίδες, άνηθο, δυόσμο, μαραθόσπορο, φινόκιο, κουκουνάρι, λεμόνι και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Καψάλη 10, Κολωνάκι, Τ/210-72.42.588

The Salad Project

Πίσω από την «επιχείρηση σαλάτα» βρίσκονται δύο αδερφές που έβαλαν στόχο να δείξουν πως η σαλάτα δεν είναι μόνο συνοδευτικό αλλά μπορεί από μόνη της να είναι χορταστικό, ολοκληρωμένο γεύμα. Ένα καλό παράδειγμα είναι η Red Goοdness με ανάμεικτα πράσινα λαχανικά, ψητό μανούρι, μπρεζάολα, φύτρες παντζαριού, ρόδι, κάσιους, αποξηραμένα κράνμπερι, ηλιόσπορο και ντρέσινγκ μπαλσάμικο αρωματισμένο με πορτοκάλι. Ο κατάλογος είναι μεγάλος αλλά προσφέρουν και custom επιλογές. 

Συγγρού 13, Ακρόπολη, Τ/210-92.41.402

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣαλάτα του Καίσαρα με λαχανίδα ή ρόκαΣαλάτα του Καίσαρα με λαχανίδα ή ρόκα ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠράσινη σαλάτα με αβοκάντο καλαμπόκι και σάλτσα τσίλιΠράσινη σαλάτα με αβοκάντο καλαμπόκι και σάλτσα τσίλι

All day

Εστιατόρια

Αθήνα

Κολωνάκι

Μετς

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών