ΕΞΟΔΟΣ

8 τραπεζάκια στο Αιγαίο, εκεί που σκάει το κύμα 

Τρώμε στα πιο θαλασσινά μαγαζιά του Αιγαίου, με τα πόδια χωμένα στην άμμο, σε απομονωμένους τσιμεντένιους ντόκους και κοσμοπολίτικες προμενάδες, φορώντας το μαγιό ή στολισμένοι με τα καλά μας.

17.08.2023| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Πετράκης
8 τραπεζάκια στο Αιγαίο, εκεί που σκάει το κύμα 

Όσο πιο πλεονεκτικό το σημείο τόσο πιο τουριστικό το μαγαζί, κι όσο πιο τουριστικό το μαγαζί τόσο πιο αμφιβόλου ποιότητας το φαΐ. Ναι, ισχύει, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις: λιγότερο ή περισσότερο γνωστά εστιατόρια και ταβερνάκια που τα βρέχει η θάλασσα, που τα τραπέζια τους γίνονται ανάρπαστα και το φαγητό εξακολουθεί να μας ευχαριστεί χωρίς να είναι υποδεέστερο της θέας.

Στον Φωκό στη Μύκονο με άμμο στα μαλλιά

Φωτογραφίες: Νίκος Κόκκας

Ο Φωκός είναι μια ήσυχη παραλία στα βοερειοανατολικά του νησιού, με παχιά άμμο και χωρίς ομπρέλες. Μια όαση στην πολυκοσμία της Μυκόνου είναι και η ομώνυμη ταβέρνα, αληθινό ησυχαστήριο όπου δεν υπάρχει wifi, αλλά ούτε και καλό τηλεφωνικό δίκτυο. Θα σας αποζημιώσουν όμως οι ευγενέστατοι ιδιοκτήτες, η οικογένεια Ταμπουλχανά που λειτουργεί το ένα και μοναδικό αυτό ταβερνάκι από το 2000, ακριβώς μπροστά στην πανέμορφη αμμουδιά. Ετοιμάζουν σούπερ σαλάτες, από μαυρομάτικα με ντομάτα και κρεμμύδι, μέχρι μπρόκολο με αμύγδαλα μπέικον και σταφίδες, έχουν μόστρα με κοπανιστή, σερβίρουν λούζα με σύκα και ρόκα, από τις θαλασσινές σπεσιαλιτέ τους ξεχωρίζουν οι γαρίδες σε λευκό σαγανάκι, κι από τη μικρή λίστα με κρεατικά επιλέξτε το ωραιότατο μοσχαρίσιο μπιφτέκι.

Παραλία Φωκού, Μύκονος, Τ/694-46.44.343

 

Σίφνος: δημιουργική ψαροφαγία στο Ω3

Γαρ ψαροφαγικός προορισμός το εστιατόριο Ω3 που σχεδόν «κολυμπάει» μέσα στη θάλασσα. Από τη Σίφνο και την Ελλάδα, αλλά και εκτός συνόρων, εμπνέονται τα δημιουργικά πιάτα τους, όπως οι κροκέτες μπακαλιάρου με καυτερή σάλτσα λαδιού, η ψητή σουπιά με αυγοτάραχο και αχινό, και πολλές ιδιαίτερες τεχνικές επεξεργασίας των πρώτων υλών (βλ. κάπνισμα, curing, κ.α.). Στα πήλινα πιάτα τους (tailor made, κατασκευασμένα από το τοπικό κεραμοποιείο Sifnos Stoneware) χρησιμοποιούν βότανα, λουλούδια και κηπευτικά από καλλιεργητή που φυτεύει για λογαριασμό τους, ενώ η λίστα με τα κρασιά περιλαμβάνει επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα παρουσιασμένες από ένα σομελιέ με γνώσεις για ιδανικούς οινογαστρονομικούς συνδυασμούς.

Πλατύς Γιαλός, Σίφνος, Τ/22840-72.014

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠάρος: Όλα τα στέκια που πρέπει να ξέρει ένας foodieΠάρος: Όλα τα στέκια που πρέπει να ξέρει ένας foodie

Ο σεφ ρεστορατέρ Δημήτρης Πλυτάς μαγειρεύει στο Περί Τίνος της Σύρου

O Δημήτρης Πλυτάς, chef restaurateur του Περί Τίνος, επιμελείται πιάτα με τοπικά υλικά και δημιουργική διάθεση. Το εστιατόριο βρίσκεται σε ένα από τα καλύτερα σημεία της Ερμούπολης, ακριβώς μπροστά στην περαντζάδα του παραλιακού δρόμου του λιμανιού, με τα τραπέζια σε απόσταση αναπνοής από τα πολυτελή κότερα. Δυνατά χαρτιά του μενού είναι το χταπόδι στα κάρβουνα με καπνιστή μελιτζανοσαλάτα και πίκλα από συριανό αγγουράκι, ο μαρουλοντολμάς γαλέου με κολλώδες ρύζι και σάλτσα κακαβιάς, το μπουρδέτο με φιλέτο ψαριού και σιγομαγειρεμένη ρεβυθάδα, και ο μουσακάς με οσομπούκο στο πήλινο. Στη λίστα τους θα βρείτε κρασιά από τη Σύρο και τις Κυκλάδες.

Ακτή Πέτρου Ράλλη 7, Ερμούπολη, Σύρος, Τ/22810-85.000

 

Πιο μέσα στη θάλασσα από το Αχλάδι της Σύρου δε γίνεται

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Πετράκης

Σε έναν από τους πιο χαριτωμένους κολπίσκους του νησιού γευματίζεις σχεδόν πριβέ, με τα πόδια κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα, σε ένα ονειρεμένο καλοκαιρινό σκηνικό διακοπών – η αφράτη αμμουδερή παραλία όπου βρίσκεται το μαγαζί είναι ό,τι πρέπει για μια βουτιά πριν από το φαγητό. Μικρά καϊκάκια και ψαρόβαρκες που δένουν ακριβώς δίπλα στα τραπέζια εφοδιάζουν τη ταβέρνα με ολόφρεσκο και σπαρταριστό ψάρι για κάρβουνα ή τηγάνι. Από τα νοστιμότερα πιάτα τους είναι τα βλίτα με τριμμένη ντομάτα και φέτα, η σαλάτα με ξιδάτα μαυρομάτικα και χταπόδι, η λιαστή γούνα και η ταραμοσαλάτα τους. Εδώ το σκηνικό επιβάλει ψαροφαγία. Τοπικά κρασιά, τσίπουρα και ουζάκια, πατάτες και καλαμαράκια.

Αχλάδι, Σύρος, Τ/22180-63.310

 

Ταβέρνα της Ραχήλ για θερινή ραστώνη κοντά στον Μόλυβο της Λέσβου

Φωτογραφίες: Νίκος Κόκκας

Κάτω από τη σκιά μιας λυγαριάς είναι αραδιασμένα μια χούφτα τραπεζάκια, κι άλλα τόσα δίπλα στα αρμυρίκια επάνω στην άμμο. Η ταβέρνα πρωτολειτούργησε πριν από 30 χρόνια από τη Ραχήλ Κλαρνέταζη και σήμερα στην κουζίνα τους που μοιάζει σπιτιού, μαγειρεύει η κόρη της Ολυμπία τα φρέσκα ψαράκια που φέρνει ο άντρας της ο Μιχάλης. Δοκιμάστε τηγανηταρέλια (κρεμμυδοτηγανίτες), ψάρια πλακί και τυριά του τυροκομείου Κουτσουκτώνη από την Άργενο. Σοβαρές οι πίτες τους: κολοκυθόπιτα, κρεμμυδόπιτα, χορτόπιτα, κ.ά. Από δικό τους περιβόλι προμηθεύονται ζαρζαβατικά και φρούτα. Ένας αληθινός καλοκαιρινός παράδεισος που μας θυμίζει τα παλιά.

Παράδεισος-Λυγαριά, Μόλυβος, Τ/22530-55.440

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣIsland hopping: 8 ταβέρνες στα νησιά που μαγειρεύουν την παράδοσηIsland hopping: 8 ταβέρνες στα νησιά που μαγειρεύουν την παράδοση

Στο Κάβο Ντόρο στο Σίγρι της Λέσβου φτιάχνουν την καλύτερη λακέρδα

Φωτογραφίες: Νίκος Κόκκας

Το Σίγρι βρίσκεται στην άλλη άκρη του νησιού, κι όσοι φτάσουν ως εκεί θα ανταμειφθούν με παραλίες μοναδικές και τους μερακλίδικους μεζέδες στου Σούλιου. Δεν ξεχνώ ποτέ την ιωδιούχα νοστιμιά που έχουν τα φαγητά εκεί. Οι τηγανητές πλατιές με αμυγδαλένια σκορδαλιά, το συκώτι πεσκανδρίτσας, το ξυδάτο χταποδάκι και οι χταποδοκεφτέδες μάλαμα. Μεζέδες που αρέσουν στους ψαράδες και τους ναυτικούς που βγάζει το Σίγρι. Τα καΐκια του Σιγρίου δένουν σχεδόν έξω από την πόρτα του ουζερί και ό,τι μπαίνει στην κουζίνα είναι κυριολεκτικά σπαρταριστό, ολόφρεσκο. Ξεκίναμε με ούζα, μια γύρα λακέρδα και παστές σαρδέλες δικές τους. Κι ύστερα κουκιά βραστά και χόρτα βουνίσια, χουχλίδια και καβουράκια πιλάφι, όστρακα και σβιρνιές, ανάλογα με την εποχή και με τα βρισκούμενα. Η ουσιαστική ψαρόσουπα από ολόφρεσκα πετρόψαρα ημέρας κάνει θραύση, τα κολοκυθολούλουδα τα σπάνε, οι γκιουζλεμέδες πεντανόστιμοι και έκτακτο είναι το σαλάχι βραστό με κάπαρη και ελαφροσκορδάτη βινεγκρέτ. Τα τελευταία χρόνια που στην κουζίνα του ουζερί μπαινοβγαίνει και η Βιβή, η κόρη του Σούλιου, μπορεί να πετύχουμε και πιο μοντέρνα πιάτα όπως κριθαρότο με γαρίδες και πορτσίνι, μακαρονάδες με κωλοχτύπα, ραβιόλια με γαρίδες, λαδοτύρι σχάρας με τσάτνεϋ τριαντάφυλλο.

Σίγρι, Λέσβος, Τ/22530-54.221

 

Το ξακουστό Θαλασσάκι της Τήνου «σαλπάρει» από την προβλήτα των Υστερνίων

Φωτογραφίες: Έβελυν Φώσκολου

Τραπεζάκια άκρη άκρη στην προβλήτα με το κύμα να σε πιτσιλάει. Εδώ ερχόμαστε για τη συναισθηματική κουζίνα της Αντωνίας Ζάρπα, που αναδεικνύει με ευφάνταστο τρόπο και με πολλή ψυχή τις πρώτες ύλες του νησιού. Signature πιάτα της η ταραμοσαλάτα με μελάνι σουπιάς, το μελωμένο χταπόδι φούρνου με λάδι και πετιμέζι, αλλά και οι μαρέγκες με τη γέμιση της γλυκιάς τυρόπιτας. Το σαλάχι σαβόρι, καρυκευμένο με σκόρδο και δεντρολίβανο, είναι ένα πιάτο που πατάει επάνω στην παράδοση της παραδοσιακής τεχνικής του σαβόρι, και οδηγεί σε ένα ανάλαφρο πιάτο, πυκνό σε γεύση, με νοστιμιά, ουσία και καθαρότητα. Είναι η καλύτερη αφορμή για να ανοίξουμε ένα από τα Ασύρτικα της Τήνου. Δοκιμάστε επίσης τις μακαρονάδες θαλασσινών, και ψαχουλέψτε την αξιολογότατη λίστα με κρασιά που επιμελείται ο σύζυγος της Αντωνίας, ο Άρης Τάτσης.

Όρμος Υστερνίων, Τήνος, Τ/22830-31.366

 

Στην Αγία Φωτιά στο Ρέθυμνο τρως με βρεγμένο μαγιό

Φωτογραφίες: Έφη Παρούτσα

Κάτω από το χωριό Κεραμές, στον νότο του Ρεθύμνου, υπάρχει το μικρό λιμανάκι της Αγίας Φωτιάς και η θαυματουργή ομώνυμη ταβέρνα της, μπροστά στα γαλαζοπράσινα νερά, ανάμεσα σε μια ρεματιά με ποταμάκι, καλαμιώνες, συκιές, πικροδάφνες και φοινικιές. Από τα τραπεζάκια της Αγίας Φωτιάς, που κάποια βρίσκονται στη βεράντα κάτω από τη σκιά της πέργκολας και άλλα στον μικρό τσιμεντένιο ντόκο λουσμένα στο φως, αγναντεύεις τις νήσους Παξιμάδια και λίγο πιο δυτικά αχνοφαίνεται και η Γαύδος. Τοπικότητα σε όλο της το μεγαλείο. Παραγγείλαμε ψητό κατσικίσιο τυροζούλι από τον Κεραμέ για να πιούμε μαζί με το Βιδιανό μας, κι επίσης ντάκο, μελιτζανοσαλάτα, χορτοπιτάκια και χταπόδι ανοιγμένο πετάλι στη σχάρα, γαρίδες σχάρας και γαύρο μαρινάτο. Ανάλογα τη μέρα σερβίρουν επίσης λαδερά και μαγειρευτά, όπως μπριάμ, φασολάκια, μοσχαράκι κοκκινιστό. Καυτά μυζηθροπιτάκια με μέλι για το τέλος, και θέλεις να μείνεις εκεί για πάντα, στα μικρά δωμάτια που νοικιάζουν επάνω από το μαγαζί.

Παραλία Αγία Φωτιά, Κεραμές, Ρέθυμνο, Τ/693-71.24.600

Εστιατόρια

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Κρήτη

Λέσβος

Μύκονος

Νησιά Αιγαίου

Ρέθυμνο

Σύρος

Τήνος

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών