Η περίοδος της Σαρακοστής είναι μακρά και αν τηρείτε ευλαβικά τη νηστεία, τότε φτάνοντας στα μισά ίσως να νιώσετε ότι στερείστε λίγη απόλαυση στη ζωή σας. Είναι πιθανό να αισθανθείτε ότι το διαιτολόγιό σας είναι πιο μουντό, πιο μονότονο χωρίς αυτά τα μικρά διαλείμματα που μας προσφέρει η απόλαυση ενός γλυκού· απόλαυση που δεν έχει να κάνει μόνο με την κατανάλωσή του αλλά και με την παρασκευή του, αφού το να μπεις στη διαδικασία να φτιάξεις ένα κέικ, να φουρνίσεις μπισκότα ή να ζυμώσεις ένα γλυκό ψωμί λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά. Η ενασχόληση με τις ζύμες μάς χαλαρώνει και το να προσφέρουμε ένα γλυκό που έχουμε φτιάξει με τα χέρια μας για να ευχαριστήσουμε τους γύρω μας μας δημιουργεί ένα αίσθημα αγαλλίασης και ευτυχίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑγκινάρες τυλιγμένεςΟι νηστίσιμες συνταγές της Εύης Βουτσινά: 26 πιάτα για τη Σαρακοστή

Υπάρχουν πολλά είδη νηστίσιμων γλυκών. Η ίδια η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα έχει πολλά να προσφέρει σε αυτό τον τομέα, όπως και η εκκλησιαστική και μοναστική παράδοση, αφού υπάρχουν πολλές νηστίσιμες συνταγές που φτιάχνουν στα μοναστήρια και οι οποίες έχουν καταγραφεί σε συνταγολόγια και sites. Πρώτος και κύριος ο κλασικός σιμιγδαλένιος χαλβάς. Δεν υπάρχει σπίτι στην Ελλάδα που να μην φτιάχνει αυτό το εύκολο αλλά τόσο νόστιμο γλυκό, ενώ έχει επικρατήσει και ως κέρασμα σε ταβέρνες. Άλλα παραδοσιακά νηστίσιμα γλυκά είναι φυσικά η ταχινόπιτα, το σάμαλι, τα διάφορα νηστίσιμα κουλουράκια, τα σκαλτσούνια, οι γλυκές ρυζόπιτες αλλά και διάφορα γλυκά με σουσάμι, φύλλο, ξηρούς καρπούς, μέλι ή πετιμέζι. Εκτός από τα κατεξοχήν νηστίσιμα γλυκά, αυτή την περίοδο συνήθιζαν να φτιάχνουν και νηστίσιμες παραλλαγές πάνω σε άλλα κλασικά γλυκά όπως ο μπακλαβάς, αντικαθιστώντας το βούτυρο με λάδι. Και φυσικά, υπάρχουν ένα σωρό τοπικές παραδόσεις με περιορισμένη εμβέλεια όπως ο χασλαμάς της Σαμοθράκης, ο μπουλαμάς της Ανατολικής Θράκης, ένα είδος χαλβά με πετιμέζι και αλεύρι, κ.ά. Τις ημέρες των γιορτών που πέφτουν μέσα στην περίοδο της Σαρακοστής συνήθως φτιάχνουν λουκουμάδες, δίπλες, ξεροτήγανα κ.λπ. – γλυκά που έρχονται και επανέρχονται μέσα στον χρόνο με κάθε γιορτινή αφορμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦτιάχνουμε νηστίσιμα γλυκάΦτιάχνουμε νηστίσιμα γλυκά

Η σοφή παράδοση κατανοούσε την ψυχολογική ανάγκη του ανθρώπου για μια μικρή ανάπαυλα από τη διαρκή στέρηση της Μεγάλης Σαρακοστής και μας τροφοδότησε με μια σειρά ωραίων γλυκών. Σήμερα βέβαια, που έχουμε πληθώρα νέων υλικών στη φαρέτρα μας και που το κίνημα του veganism άνοιξε το δρόμο για ένα ολόκληρο καινούργιο συνταγολόγιο,  μπορούμε να εμπλουτίσουμε το νηστίσιμο ρεπερτόριό μας με ένα σωρό καινούργια γλυκά. Αντικαθιστώντας το γάλα με κάποιο φυτικό ρόφημα όπως γάλα καρύδας, γάλα αμυγδάλου κ.λπ. ανοίγεται μπροστά μας μια πληθώρα επιλογών. Ξαφνικά, δίπλα στον σιμιγδαλένιο χαλβά, μπορούμε να απολαύσουμε μια τάρτα με κρέμα καρύδας και μπανάνα ή μια σοκολατένια μους με αβοκάντο. Στο αφιέρωμα αυτό, επιλέξαμε και από τις δύο αυτές «σχολές» και συγκεντρώσαμε αγαπημένες μας νηστίσιμες γλυκές συνταγές τόσο από την ελληνική παράδοση όσο και από την σύγχρονη κουζίνα – ωραίες γλυκές εμπνεύσεις των σεφ μας, που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣαρακοστή: 18 συνταγές για νηστίσιμες πίτεςΣαρακοστή: 18 συνταγές για νηστίσιμες πίτες

Δείτε 30 τέλεια νηστίσιμα γλυκά για τη Σαρακοστή:

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Σιμιγδάλι

Άρθρα και Συνταγές με Χουρμάδες

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών