Μικρός είσαι, μεγάλος είσαι, αυτόματα θα απλώσεις το πιρούνι για να πιάσεις έναν κεφτέ με το που φτάνει η πιατελίτσα στο τραπέζι. Κι ας είναι ακόμη καυτός. Είναι από τα πιο αγαπημένα φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Μπουκιά κι ευτυχία. Κι όχι μόνο οι κρεατένιοι, που με λίγο λιπάκι όσο πρέπει για να είναι ζουμεροί βγαίνουν με τραγανή κρούστα από το τηγάνι. Είναι και οι λεγόμενοι «ψευτοκεφτέδες» με λαχανικά, χόρτα, όσπρια, καθώς και οι κεφτέδες με ψαράκια ή θαλασσινά. Καμωμένοι με κάθε λογής υλικά –σε μαγική ισορροπία–, στρουμπουλοί, πλακουτσωτοί, μπόλικοι ή πιο «μαζεμένοι», είναι μια πλευρά της λαϊκής μας γαστρονομίας, οικεία και καθησυχαστική. Που πολλές φορές αντανακλά τα υλικά και τις συνήθειες κάθε τόπου.

Κεφτέδες χοιροσφαΐσιοι
Ζυμώνοντας χοιροσφαΐσιους κεφτέδες στη Μύκονο / Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας

Η συνέχεια γράφεται στο καυτό λάδι/ Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας
Οι κεφτέδες την ώρα που βγαίνουν από το τηγάνι σου σπάνε τη μύτη / Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚεφτέδες χοιροσφαΐσιοι, η αφετηρία μιας επανάστασηςΚεφτέδες χοιροσφαΐσιοι, η αφετηρία μιας επανάστασηςΠόσο ωραίο πράγμα είναι ας πούμε χοιροσφαΐσιοι κεφτέδες της Μυκόνου, με κρέας ψιλοκομμένο με το μαχαίρι ή μπαλταδάκι, ψωμί, μπόλικο κρεμμύδι, σκόρδο, ρίγανη και θρούμπι ή οι φραγκοκεφτέδες της Σύρου με χοιρινό κιμά και μαραθόσπορο. Πόσο νόστιμο είναι το σουτ μακάλο της Φλώρινας, με την αλευρόσαλτσα, οι σουρβάν κεφτέδες της Θράκης, που συχνά τους συνοδεύουν με γιουφκάδες (χυλοπίτες) ή οι μυρωδάτοι κεφτέδες με το ούζο που ζυμώνουν στη Λέσβο. Εκεί, στο νησί φτιάχνουν και εξαιρετικούς χταποδοκεφτέδες – και της Θάσου όμως, είναι νοστιμότατοι. Κι αν η Σαντορίνη περηφανεύεται για τους περίφημους ντοματοκεφτέδες της με τα άνυδρα ντοματάκια με τη σφιχτή σάρκα, και η Σίφνος για τους ρεβυθοκεφτέδες της, στην Νάξο τρως πεντανόστιμμους πατατοκεφτέδες. Στη Ρόδο, συναντάς πιταρούδια, κεφτέδες με ρεβίθι, δηλαδή αλλά και με κρεμμύδια ή  κολοκύθια – έχει πολλές εκδοχές η συνταγή– και στην Κρήτη οσπριοκεφτέδες με όλα τα βρισκούμενα όσπρια: κουκιά, φασόλια ρεβύθια, φάβα.

Πατατοκεφτέδες αξιώτικο
Αξιώτικοι πατατοκεφτέδες με τις πατάτες του νησιού / Φωτογραφία: Κατερίνα Καμπίτη

Ταραμοκεφτέδες μερακλίδικοι
Ταραμοκεφτέδες / Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Ντοματοκεφτέδες με σάλτσα γιαουρτιού
Ντοματοκεφτέδες / Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Ανάλογα με την περιοχή και την εποχή, συναντάμε κεφτέδες όλων των ειδών: με κιμά κι ότι μυρωδικό χρησιμοποιούν στο κάθε σπίτι, με σκόρδο ή χωρίς, αγκιναροκεφτέδες, μελιτζανοκεφτέδες και μαραθοκεφτέδες, χορτοκεφτέδες με πολλών λογιών χόρτα, φαβατοκεφτέδες, ταραμοκεφτέδες, αθερινοκεφτέδες, και πάει λέγοντας. Είναι κομμάτι της παράδοσης. Είναι και ικανή απόδειξη ότι οι άνθρωποι με λίγα υλικά έφτιαχναν και φτιάχνουν σπουδαία φαγητά. Βάλτε το τηγάνι στη φωτιά και πάμε, λοιπόν.

Δείτε εδώ 14 συνταγές για κεφτέδες με κρέας ή χωρίς από διάφορα μέρη της Ελλάδας

 

Άρθρα και Συνταγές με Κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Όσπρια

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές με Χόρτα / Μυρωδικά

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών