ΕΞΟΔΟΣ

Πάτε διακοπές στη Νάξο; Να πού θα φάτε και θα πιείτε

Ποια pins θα βάλουμε στο gps για να ευχαριστηθούμε τη γαστρονομική πλευρά της όμορφης και ανεξάντλητης Νάξου;

07.08.2023| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Χρήστος Καππάτος
Πάτε διακοπές στη Νάξο; Να πού θα φάτε και θα πιείτε

Αφού διαβείτε την περίφημη Πορτάρα του Ναού του Απόλλωνα του 6ου αιώνα π.Χ., ανοίγεται μπροστά σας ένας νόστιμος κόσμος, στο πιο παραγωγικά αυτάρκες νησί των Κυκλάδων. Στα συνολικά 429,79 km² της έκτασής της, που καταλαμβάνουν βουνά, λαγκάδια, πεδιάδες και ακρογιάλια, καλλιεργούνται μπαξεβανίσια και ξινά, πατάτες ξακουστές και σπάνια αμπέλια, και εκτρέφονται βοοειδή και αιγοπρόβατα που δίνουν κάποια από τα εκλεκτότερα τυριά της χώρας. Σίγουρα θα πεινάσετε γιατί η Νάξος είναι ανεξάντλητη, θα διανύσετε μεγάλες αποστάσεις και πολλά χιλιόμετρα για να την ευχαριστηθείτε, και επειδή ενδείκνυται για windsurf και kitesurf, αν σας αρέσουν τα θαλάσσια σπορ, σίγουρα θα κάψετε και μερικές θερμίδες παραπάνω. Φροντίστε λοιπόν έγκαιρα για κράτηση τραπεζιού στα σωστά σημεία.

Φουλ του tasting

Στα Τρανά Αμπέλια, ο Κωνσταντίνος και η Ελένη κάνουν μια προσπάθεια αναβίωσης του παλιού ναξιώτικου αμπελώνα
Έχουν φυτέψει κλήματα βιολογικά καλλιεργημένα και μη αρδευόμενα, βασισμένα στις παραδοσιακές ποικιλίες της Νάξου, όπως Ποταμίσι, Μονεμβασιά, Αηδάνι, Ασύρτικο, Φωκιανό, Μανδηλαριά
Γευσιγνωσίες κρασιού, γαστρονομικές βραδιές και μουσικές εκδηλώσεις στον χώρο του αμπελώνα.

Στην περιοχή Τρανά Αμπέλια, ο Κωνσταντίνος και η Ελένη κάνουν μια προσπάθεια αναβίωσης του παλιού ναξιώτικου αμπελώνα, έχοντας φυτέψει κλήματα βιολογικά καλλιεργημένα και μη αρδευόμενα, βασισμένα στις παραδοσιακές ποικιλίες της Νάξου, όπως Ποταμίσι, Μονεμβασιά, Αηδάνι, Ασύρτικο, Φωκιανό, Μανδηλαριά, κ.ά. Σε συνεργασία με το Philema Food Tours (www.philema.tours, T/698-01.68.391), πραγματοποιούνται επισκέψεις, γευσιγνωσίες κρασιού, γαστρονομικές βραδιές και μουσικές εκδηλώσεις στον χώρο του αμπελώνα. Οι επισκέπτες μαθαίνουν για τις μεθόδους καλλιέργειας, τις τοπικές ποικιλίες, τη σημασία της βιολογικής καλλιέργειας, κι έπειτα απολαμβάνουν μια γευσιγνωσία των field blend και μονοποικιλιακών κρασιών του αμπελώνα, καθώς και των υπόλοιπων προϊόντων τους, από πετιμέζι, απόσταγμα, και ξύδι, μέχρι τουρσί και φρέσκα σταφύλια στην εποχή τους. Όλα αυτά συνοδεία ντόπιων τυριών, αλλαντικών αλλά και προϊόντων που έχουν κόψει από τον μπαξέ τους. Ο Κωνσταντίνος είναι επίσης ιδιοκτήτης του wine bar Οινοχώρος στη Χώρα της Νάξου (Κωμιακής, Τ/22853-01.507), όπου μπορούμε να δοκιμάσουμε όχι μόνο τα δικά του, αλλά και κάποια από τα δεκάδες κρασιά από τον αμπελώνα των Κυκλάδων και όλης της Ελλάδας.

Την Ποτοποιία Βαλληνδρά στο Χαλκί (Τ/22850-31.220), θα τη συναντήσουμε ανηφορίζοντας προς τον Ζα, το ψηλότερο βουνό των Κυκλάδων. Εκεί, στο παλιό αρχοντικό βιομηχανικό κτίσμα όπου η οικογένεια Βαλληνδρά παράγει από το 1896 το περίφημο λικέρ Κίτρο της Νάξου με φύλλα από τις κιτριές του νησιού, θα ξεναγηθούμε στον χώρο της ποτοποιίας, με τους παλιούς άμβυκες, τα μπουκάλια και τα μουσειακά πλέον εργαλεία εμφιάλωσης, και θα ακούσουμε τις ιστορίες που διηγείται η οικογένεια Βαλληνδρά περί της τέχνης της ποτοποιίας και της ιστορίας της παραγωγής του λικέρ στη Νάξο. Η βόλτα ολοκληρώνεται στην αίθουσα γευσιγνωσιών από όπου μπορούμε να κάνουμε και τα ψώνια μας.

Στο πρατήριο του τυροκομείου Κουφόπουλου (Παπαβασιλείου, Χώρα Νάξου, Τ/22850-26.018) θα βρούμε αρσενικό, παλαιωμένες γραβιέρες, κωμούς και άλλα ψαγμένα τυριά, αλλά και κάποια πολύ πετυχημένα αλλαντικά που φτιάχνονται για λογαριασμό τους, όπως φανταστικό ζαμπόνι και τέλειο λουκάνικο καπνιστό. Κατόπιν επικοινωνίας μπορεί κανείς να κλείσει θέση για μια γευσιγνωσία τυριών, που οργανώνεται στο μικρό κελάρι όπου παλαιώνουν ορισμένα από τα τυριά τους, στο πίσω μέρος του καταστήματος.

Γαλακτομπούρεκο και κεφτέδες ή πορτοκαλόπιτα και αυγά ποσέ;

Το σπιτικό γαλακτομπούρεκο/ Χρήστος Καππάτος
Το τρυφερό, σιροπιαστό θαύμα με τη μπιρμπιλωτή κρέμα. Το γαλακτομπούρεκο που έχει μόλις ξεφουρνιστεί κι είναι ζεστό, έχει τη γεύση της θαλπωρής
Ήταν 1η Αυγούστου του 1986 όταν ανέλαβε η κυρία Κατερίνα Γαλάνη τον προπολεμικό καφενέ

«Το σπιτικό γαλακτομπούρεκο» στο Χαλκί της Νάξου (Τ/22850-32.280) είναι ένας προπολεμικός καφενές, ένα ούτως ειπείν all day των ντόπιων, και απαραίτητη στάση για τους foodies που επισκέπτονται το νησί και θέλουν να δοκιμάσουν αυτό το τρυφερό, σιροπιαστό θαύμα με τη μπιρμπιλωτή κρέμα, το γαλακτομπούρεκο, που ειδικά όταν έχει μόλις ξεφουρνιστεί κι είναι ζεστό, έχει τη γεύση της θαλπωρής. Το φτιάχνουν με ντόπιο φρέσκο αγελαδινό γάλα πρωινό, αυγά δικά τους και σιμιγδάλι. Ωραίο είναι και το κανταΐφι τους, και αμφότερα αυτά τα ωραία σιροπιαστά ταιριάζουν θεσπέσια με τον πρωινό ελληνικό καφέ. Αργότερα μέσα στη μέρα παίρνουν μπρος τα τηγάνια και οι μαρμίτες, και σερβίρουν ακόμα δυο-τρεις σπεσιαλιτέ, όπως τέλεια κεφτεδάκια, μελιτζάνες στην κατσαρόλα, μουσακάδες και γεμιστά μελωμένα, ανάλογα τη μέρα και την εποχή. Το βράδυ ψήνουν και ντόπια κρέατα στα κάρβουνα.

Για μια έξοχη πορτοκαλόπιτα, ζουμερή και αρωματική, ανεβαίνουμε ψηλά στο κάστρο της Χώρας, στο Avaton 1739 (Τ/22850-23.160) όπου σερβίρουν επίσης πρωινά, σνακ και μπραντς, αλλά και κοκτέιλ, μεσημεριανό και βραδινό με υπέροχη θέα θάλασσα, και τη Χώρα φωταγωγημένη. Και όλα αυτά στην ταράτσα της Μονής Ουρσουλινών και της Σχολής Ουρσουλινών Νάξου, μέσα στα πέτρινα τείχη, τα σύνορα του Ενετικού Κάστρου που έχτισε ο Μαρκος Σανούδος το 1207 ιδρύοντας το Δουκάτο του Αιγαίου στο νησί της Νάξου. Στο υπέροχο αυτό κτίριο φιλοξενούνται επίσης πολλοί μουσειακοί χώροι όπως η παλιά κουζίνα των Ουρσουλινών, καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάξου με σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα Κυκλαδικού Πολιτισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣIsland hopping: 8 ταβέρνες στα νησιά που μαγειρεύουν την παράδοσηIsland hopping: 8 ταβέρνες στα νησιά που μαγειρεύουν την παράδοση

Οι ταβέρνες που αγαπήσαμε

Αξιώτισσα/ Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Μάγειρας και ιδιοκτήτης της Αξιώτισσας, ο Γιάννης Βάσιλας

Στην Αξιώτισσα μαγειρεύουν εποχικά και έξυπνα

Στη βραβευμένη με Βραβείο Ποιότητας Γαστρονόμου, ταβέρνα Αξιώτισσα (Καστράκι, Τ/22850-75.107) του Γιάννη Βάσιλα και της Σοφίας Παπαδοπούλου, λατρεύουμε το πάθος τους για ποιοτική, ντόπια πρώτη ύλη, και το κέφι τους να παράγουν κι αρκετά δικά τους προϊόντα όπως το λάδι τους από Θρουμποελιές (ασκούδες) και Κορωναίικες Νάξου, και το κρασί τους από τοπικές ποικιλίες του νησιού. Από τα λίγα μέρη στην Ελλάδα που σερβίρουν πράσινες τηγανητές ντομάτες. Να δοκιμάσετε σαλάτα με αντράκλα, κρεμμύδι, θρουμπολιές και ξινότυρο, μπάμιες με κόκορα, μελιτζάνες με γλυκόξινη σάλτσα με αμύγδαλα και ξινότυρο, αρνίσιο μπουτάκι με πατάτες Νάξου, και άλλα νόστιμα φαγάκια καταπραϋντικά.

Αμοργινός/ Φωτογραφίες: Νίκος Κόκκας

Στην ωραία χασαποταβέρνα της Απειράνθου

Ο Απεραθιώτης Γιώργος Αμοργινός

Στον Αμοργινό που βρίσκεται ψηλά στ’ Απεράθου (Τ/22850-61.733) η θέα συναγωνίζεται το φαγητό. Το καλύτερο ρόστο της Νάξου το φτιάχνουν σε αυτή την οικογενειακή χασαποταβέρνα, που σερβίρει επίσης αρδούμι (γαρδουμπάκια), σπληνάντερο και κοιλιδάκια φκιαστά (πατσάς ψιλοκομμένος με κόκκινη καυτερή σάλτσα και μπόλικο κρεμμύδι), έξοχο πρόβατο στα κάρβουνα, λουκάνικο χειροποίητο, δικό τους, και πατάτες ντόπιες χρυσοτηγανισμένες. Ειδική μνεία στα αιγοπρόβεια τυριά τους, τα ανθότυρα, τις ξινομυζήθρες, τις παλαιωμένες γραβιέρες και τα αρσενικά, όπως και στο άπαιχτο ζαμπόνι, επίσης δικής τους παραγωγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑιγαίο: 10 νησιώτικα εστιατόρια που αγαπάει η Νίκη Μηταρέα10 εστιατόρια που μας κάνουν να αγαπάμε το Αιγαίο ακόμα πιο πολύ

Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας

Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας

Αγαπάμε του Βασιλαρακιού (Τ/22850-32.088), την υποδειγματική χασαποταβέρνα που βρίσκεται στον Κυνίδαρο, το χωριό με τους 300 κατοίκους. Εκεί η οικογένεια Κλουβάτου διατηρεί από παλιά επαφές με τους ντόπιους βοσκούς, και τα κρέατα που τους φέρνουν τα σιτεύουν έμπειρα. Δοκιμάστε πικάνια, διάφραγμα, και άλλες κοπές, συνοδέψτε με καλοτηγανισμένες αξιώτικες πατάτες, χόρτα εποχής, χωριάτικη με ξινομυζήθρα και ονειρεμένα πρόβεια τυριά από βοσκούς της Νάξου. Θα πιείτε αιγαιοπελαγίτικα κρασιά που σερβίρουν σε σωστά κολονάτα ποτήρια που τα τσουγκρίζεις και ακούγεται ο κελαρυστός τους ήχος. Αυτή είναι η χασαποταβέρνα του σήμερα, όπως ακριβώς την έχουμε ονειρευτεί.

Η Νάξος έχει και δημιουργικό φαγητό

Το εστιατόριο Alos βρίσκεται στη Μουτσούνα, σε ένα μικρό κολπίσκο μπροστά στο νερό

Το εστιατόριο Alos (T/22850-68.235) βρίσκεται στη Μουτσούνα, στην άλλη άκρη του νησιού, σε έναν τόπο που δεν τον έχει σαρώσει ακόμα ο τουρισμός. Μπροστά σε μια ήσυχη και όμορφη πλαζ είναι αραδιασμένα τα τραπεζάκια του καλόγουστου εστιατορίου της οικογένειας Κώτσου, στο χαριτωμένο ξενοδοχείο τους Ostria Inn. Εκεί έχουν κάνει μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια προσέγγισης της ελληνικής κουζίνας με δημιουργικό τρόπο, παρουσιάζοντας καλοφτιαγμένα και λιχούδικα πιάτα, με ποιοτικά και τοπικά υλικά με την υπογραφή του σεφ Άρη Ρούσσου. Πρέπει να δοκιμάσετε τη signature αστακομακαρονάδα τους, το μοσχαρίσιο φιλέτο Νάξου με κρέμα πατάτας, το καρπούζι με την ξινομυζήθρα και τα ντοματίνια, και να τα συνδυάσετε με νόστιμα κοκτέιλ ή με κρασιά από τις Κυκλάδες και την Ελλάδα. Αν διανυκτερεύσετε, θα απολαύσετε και το σούπερ πρωινό τους, στην ίδια λογική με το φαγητό, βασισμένο στα τοπικά προϊόντα, σε καλά εκτελεσμένες συνταγές.

Το fine dining εστιατόριο Barozzi στη Χώρα της Νάξου
Τη δημιουργική κουζίνα του Barozzi επιμελείται ο σεφ Γκίκας Ξενάκης

Το fine dining εστιατόριο Barozzi (Οδός Αριάδνης, Τ/22850-27.672, 698-11.03.794) στη Χώρα της Νάξου κλείνει αισίως 6 χρόνια ζωής, και τα degustation μενού του είναι σοβαρή εμπειρία. Σε ένα επιβλητικό, λιθόκτιστο κτίριο του 1930, που ανακαινίστηκε με γούστο, παρουσιάζεται μια γαστρονομική εκδοχή της αιγαιοπελαγίτικης και μεσογειακής γαστρονομίας, την οποία υπογράφει ο consultant chef Γκίκας Ξενάκης. Highlights στα μενού degustation είναι η παλαμίδα με ναξιώτικα εσπεριδοειδή, τα ψητά χτένια που σερβίρονται με απαλή κρέμα καρότο και ζωμό καραβίδας, η πράσινη μελιτζάνα Ανάφης με φυστικοβούτυρο, καθώς και τα ραβιόλια με κουνέλι Νάξου. Πολύ ενδιαφέρον έχουν και τα μενού οινογνωσίας, τα οποία αλληλοσυμπληρώνονται με τα μενού του φαγητού, αλλά μπορούν να σερβιριστούν και μόνα τους, στο μπαρ, ως μια ξεχωριστή εμπειρία γευσιγνωσίας κρασιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑντώνης Τζιμπλάκης, ο μπακάλης της ΝάξουΑντώνης Τζιμπλάκης: ο μπακάλης της Νάξου 80 χρόνια μες στο τυρί

Σουβενίρ διακοπών

Το τυροκομείο Τζιμπλάκης κρύβει τυροκομικούς θησαυρούς / Φωτογραφίες: Χρήστος Καππάτος

Για να διαλέξετε ξερά ανθότυρα του ονείρου, αρσενικά στιβαρά, γραβιέρες ώριμες, και άλλα υπερτέλεια τυριά από μικρούς και μεγάλους τυροκόμους του νησιού, θα περάσετε από τα δύο τοπ τυράδικα της Χώρας, αυτά του Τζιμπλάκη (Τ/22850-22.230) και του Βερώνη (Τ/22850-29.212), που αμφότερα βρίσκονται στον κεντρικό δρόμο, την οδό Σωκράτους Παπαβασιλείου, σε λίγα μέτρα απόσταση το ένα από το άλλο. Και οι δύο ειδικεύονται στην τέχνη του αφινάζ, είναι έμπειροι στη διαλογή και την παλαίωση τυριών, και εγγυώμαι ότι θα επιστρέψετε στο σπίτι σας νιώθοντας τυχεροί που κρατάτε αγκαλιά τον αληθινό θησαυρό του νησιού.

Στο πρατήριο της ποτοποιίας Προμπονά περνάμε λίγο πριν επιβιβαστούμε στο πλοίο, για τα πιο νόστιμα σουβενίρ

Το περίφημο λικέρ κίτρο Νάξου είναι γεμάτο σπιρτάδα

Στην ποτοποιία Προμπονά φτιάχνουν και λικέρ λεμοντσέλο

Για μοσχομυρωδάτο λικέρ κίτρο, ένα απόσταγμα που περιέχει μέσα του την καρδιά της Νάξου, θα περάσετε από το πρατήριο της ποτοποιίας Προμπονά (Τ/22850-22.258) στη Χώρα, λίγα μέτρα από το λιμάνι. Φτιάχνουν επίσης φανταστικό λικέρ πικραμύγδαλο, λεμοντσέλο που σπάει μύτες, αλλά και γλυκές λιχουδίτσες όπως λουκούμια, μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού και χαλβαδόπιτες, τα καλύτερα και πιο γλυκά ενθύμια από το νησί.

All day

Wine Bar

Εστιατόριο για κρέας

Εστιατόριο για ψάρι

Διάφορα

Τυροπωλεία

Νάξος

Νησιά Αιγαίου

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών