«Γόνδολες» με μπάλες σε παστέλ αποχρώσεις, ψηλά ποτήρια με βουνά από σοκολάτα και αφράτη σαντιγί, γυαλιστερά κερασάκια και βροχή από καβουρδισμένα αμύγδαλα. Τα παλαιάς σχολής παγωτά που βρίσκουμε ακόμα σε κλασικά αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία, μας κάνουν να αγαπάμε το καλοκαίρι λίγο παραπάνω. Απολαυστικά όσο τα ιντριγκαδόρικα ονόματά τους, μας δροσίζουν με μια δόση νοσταλγίας.
Στον αιωνόβιο Βάρσο (Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, Τ/210-80.12.472) παραγγέλνουμε σικάγο με παγωτό σοκολάτα, σος σοκολάτας, σαντιγί και μπισκοτένιες γλωσσίτσες (όλα δικής τους παραγωγής), αλλά και pêche Melba με κομπόστα ροδάκινο, φοβερό παγωτό κρέμα, σαντιγί, σιρόπι βύσσινο και καβουρδισμένο αμύγδαλο. Το ice cream soda, η βάρκα σπέσιαλ, η μαρέγκα σπέσιαλ και το κασάτο (κρέμα πάνω, σοκολάτα κάτω και κερασάκια γλασέ ανάμεικτα με σαντιγί στη μέση) είναι μερικές ακόμα από τις παγωμένες σπεσιαλιτέ τους.
αρμενοβίλ και μπούφαλο, δηλαδή παγωτό κρέμα με σαντιγί και μαρεγκάκια, ό,τι πρέπει για μετά το μπάνιο.
Για θέα θάλασσα και αέρα ’70s βάζουμε πλώρη για το Aqua Marina (Αγίου Παντελεήμονος 15, Βουλιαγμένη, Τ/210-89.61.214), που δεν έχει σταματήσει να σερβίρει σικάγο και pêche Melba τα τελευταία 55 χρόνια. Στο καφεζαχαροπλαστείο-θεσμό της Παραλιακής βρίσκουμε επίσης ice cream soda,Εκτός από σικάγο, στον Τίλλα (Ελευθερίου Βενιζέλου 10, Νέα Φιλαδέλφεια, Τ/210-25.14.077) μπορούμε να ζητήσουμε και Μπαρμπα-Σαμ –δική τους πατέντα από τα παλιά, που μεταφράζεται σε σικάγο σερβιρισμένο πάνω από προφιτερόλ (!)–, αρμενοβίλ (παραλλαγή σικάγο με παρφέ κρέμα) αλλά και banana split με φρέσκια μπανάνα, παγωτό βανίλια, σοκολάτα και φράουλα. Σιρόπι κεράσι, αμύγδαλο, σαντιγί, ξανά πάλι σιρόπι κεράσι και τριμμένο φυστίκι Αιγίνης ολοκληρώνουν τη συγκεκριμένη υπερπαραγωγή. Στο ίδιο ζαχαροπλαστείο βρίσκουμε και ένα από τα πιο περιποιημένα ice cream soda με γλυκό του κουταλιού κεράσι Ήδιστον και σπιτικό παγωτό καϊμάκι. Ρίχνουμε μόνοι μας τη σόδα και χαζεύουμε τα κερασάκια να κολυμπάνε και το παγωτό να αφρίζει θεαματικά. Στην ίδια γειτονιά, το Συντριβάνι (Ειρήνης 4, Νέα Φιλαδέλφεια, Τ/210-25.18.152) φτιάχνει σικάγο (με απλό παγωτό σοκολάτα ή βουτυράτο παρφέ με κομμάτια αμυγδάλου), αρμενοβίλ και φημισμένο εκμέκ με παγωτό καϊμάκι.
Η Στάνη Κουντουρά (Δραγάτση 10, Πειραιάς, Τ/210-41.74.235) προσφέρεται για χάζι στην πλατεία Κοραή και ένα διάλειμμα από τη ζέστη, με καϊμάκι, λουλουδάτο και γαλατένιο, σερβιρισμένο με σιρόπι βύσσινο και μια γενναία ποσότητα από χοντροκομμένα, καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Το εκμέκ με βουβαλίσιο παγωτό καϊμάκι (με σαντιγί ή άνευ) και το πληθωρικό σικάγο είναι διαχρονικά από τα best seller της Χαράς (Λεωφ. Πατησίων 339, Άνω Πατήσια, Τ/210-22.87.266), ενώ στο Athénée (πρώην Zonar’s, (Βουκουρεστίου 9, Σύνταγμα, Τ/210- 32.51.430), όπου οι Αθηναίοι δοκίμασαν για πρώτη φορά σικάγο, αξίζει ακόμα να κάνει κανείς μια στάση και να βουτήξει το κουτάλι της σούπας στο ποτήρι με το χειροποίητο παγωτό σοκολάτα, τη φίνα σοκολατένια σος και τη σαντιγί. Έξτρα πόντοι για τις langues-de- chat που μοσχοβολάνε βούτυρο.