Η αναμονή της αλλαγής του χρόνου έχει από μόνη της κάτι γιορτινό και ευχάριστο. Κυριαρχεί ανυπομονησία και ευχάριστη προσμονή. Μικρές ή μεγαλύτερες οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις (όσες δηλαδή μας επιτρέπει η εισβολή του covid στη ζωή μας), ξεκινούν από νωρίς, μικροί και μεγάλοι κουβεντιάζουμε, γελάμε, παίζουμε επιτραπέζια παιχνίδια και περιμένουμε να έρθει το ελπιδοφόρο «νέον έτος».

Μέχρι να έρθει εκείνη η ώρα αλλά και για όσες ακόμη ώρες κρατήσει η γιορτινή βραδιά, θέλουμε να γευόμαστε κάθε τόσο ωραίες νοστιμιές, όχι όμως απαραίτητα γύρω από ένα στρωμένο τραπέζι όπως συνηθίζουμε τα Χριστούγεννα. Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι ένα πάρτι, ένα πολύωρο, χαρούμενο τσιμπολόγημα και αυτό που θέλουμε είναι ένα πλούσιο τραπέζι με λογής λογής λιχουδιές: μεζεδάκια για το καλωσόρισμα και για να έχουμε δίπλα μας όσο πίνουμε το απεριτίφ μας, λαχταριστές μπουκιές για μικρούς και μεγάλους, finger foods που θα απολαμβάνουμε κουβεντιάζοντας ζωηρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ τέχνη του γιορτινού μενού – πολύτιμες συμβουλέςΗ τέχνη του γιορτινού μενού – πολύτιμες συμβουλές

Να λοιπόν μερικές ωραίες ιδέες που θα επιλέξουμε για να συνθέσουμε τον γιορτινό μας μπουφέ: από βελούδινες ωραίες σούπες μέχρι ταρτάκια, μπρουσκέτες και πιτάκια, και από γκλασαρισμένα σουβλάκια και μπουτάκια κοτόπουλου, μέχρι καλοφτιαγμένα και εύκολα ρολά από κρέας ή πουλερικό, που κόβεται σε φέτες και σερβίρεται εύκολα στο πόδι.

Το παν είναι ο προγραμματισμός. Για παράδειγμα, οι σούπες μπορούν να ετοιμαστούν από την προηγούμενη ημέρα και την ημέρα του μπουφέ απλώς τις ζεσταίνουμε και τις πολτοποιούμε. Οι πίτες επίσης μπορούν να είναι έτοιμες ακόμη και 2-3 ημέρες πριν και να φυλαχθούν στην κατάψυξη πριν το ψήσιμο. Την ημέρα του μπουφέ απλώς τις ψήνουμε όπως είναι παγωμένες. Στα ρολά και τις παρασκευές με κρέας, διαβάζουμε προσεκτικά τις συνταγές για να υπολογίσουμε τους χρόνους ψησίματος και κυρίως του μαριναρίσματος, αν απαιτείται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΈνα μενού εμπνευσμένο από το πρώτο ελληνικό βιβλίο μαγειρικής – του 1828!Ένα μενού εμπνευσμένο από το πρώτο ελληνικό βιβλίο μαγειρικής – του 1828!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟλόκληρο χριστουγεννιάτικο μενού έτοιμο σε 90 λεπτά!Ολόκληρο χριστουγεννιάτικο μενού έτοιμο σε 90 λεπτά!

7 απλές συμβουλές για έναν πλήρη μπουφέ

1. Προτιμάμε ορεκτικά και μεζεδάκια χωρίς σάλτσες για να τα παίρνουμε εύκολα με τα χέρια από τις πιατέλες. Μαζί τους μπορούμε να έχουμε ντιπ, όπου χρειάζεται, μοιρασμένα σε μικρά μπολάκια, για ευκολία.
2. Προτιμάμε σούπες βελουτέ για να μην πιτσιλιζόμαστε από ολόκληρα κομμάτια που τυχόν πέζουν στο ζουμί κατά το σερβίρισμα. Τις μοιράζουμε σε φλιτζάνια, μικρά μπολάκια, χαμηλά ποτήρια, ακόμη και σε σφηνάκια.
3. Οι πίτες και τα πιτάκια είναι απαραίτητα, καθώς κόβονται ή σερβίρονται εύκολα.
4. Τα συνοδευτικά με πατάτες είναι προτιμότερο να είναι φουρνιστά, χωρίς πολλά ζουμιά, ώστε με ένα κουτάλι να πάρουμε εύκολα μια ποσότητα στο πιάτο μας, σχεδόν όσο εύκολα σερβιριζόαμστε ένα πιλάφι ή το κουσκούς.
5. Καλό είναι να υπάρχουν λογής λογής σουβλάκια που επίσης σερβίρονται εύκολα. Δεν χρειάζεται να έχουν το κλασικό μέγεθος -κόβουμε τα καλαμάκια στη μέση και φτιάχνουμε πολλά, μικρότερα.
6. Ενα ρολό από κρέας είναι απαραίτητο, αφού κόβεται εύκολα σε φέτες και σερβίρεται χωρίς πρόβλημα. Σε ξεχωριστά μπολάκια θα έχουμε το gravy ή τις σάλτσες τους και αν δεν έχουν, απαραίτητα μουστάρδα ή μια εύκολη σος γιαουρτιού.
7. Οι σαλάτες, εύκολες εξ ορισμού, ας υπάρχουν σε αρκετή ποικιλία (με λάχανο, πράσινες κ.λπ.).

Δείτε 45 συνταγές για τον πρωτοχρονιάτικο μπουφέ:

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών