ΕΞΟΔΟΣ

10 καινούργια μαγαζιά για φαγητό και πότο στην Αθήνα

Γκουρμέ ιδέες ή street food; Μπαρ, εστιατόρια ή και τα δύο μαζί; Κάνουμε βόλτα σε δέκα νέα μαγαζιά που ανανεώνουν την έξοδο στην πόλη.

09.05.2022| Updated: 11.05.2022
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
10 καινούργια μαγαζιά για φαγητό και πότο στην Αθήνα

Στο La Ricotta για απλό και νόστιμο ιταλικό

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Οι ναπολιτάνικες πίτσες του Μάρκο Τζεναμπόνι, που γνωρίσαμε στο La Bella Napoli, πρώτα στη Δάφνη και μετά στον Νέο Κόσμο, έχουν για παρέα και ζυμαρικά και κάποια πιάτα ημέρας, στη μικρή καινούργια τρατορία της Νέας Σμύρνης. Ξεχωρίζω εκείνη με τη salciccia και τα friarielli –το νόστιμο μαλακό λουκάνικο και τα πικρούτσικα ιταλικά χόρτα είναι πολύ ωραίος συνδυασμός– και την πικάντικη Diavola, αμφότερες με λεπτό ζυμάρι και μικρό στεφάνι, ελαφρά καψαλισμένο από τη φωτιά. Τα paccheri alla Norma, που κρατάνε ωραία στο δόντι, και τα βουτυράτα ραβιόλι με ρικότα, σπανάκι και μια νότα φασκόμηλου είναι απλά και καλοφτιαγμένα, ενώ ανάμεσα στα επιδόρπια συναντάς και pastiera, ένα κλασικό ναπολιτάνικο γλυκό με τραγανή ζύμη, ρικότα, πορτοκάλι και σιτάρι. Καθώς όλα τα παραπάνω έρχονται σε πολύ λογικές τιμές, δεν το πολυσκέφτεσαι να πιάσεις τραπέζι. Είναι καλή ιδέα άμα έχεις όρεξη για ιταλικό μια καθημερινή. Α.Σ.

Ελευθερίου Βενιζέλου 23, Νέα Σμύρνη, Τ/ 210-93.46.070

 

Jerár: Ο νέος γαστρονομικός προορισμός της Δάφνης

Φωτο: Δημήτρης Βλάικος
Φωτο: Δημήτρης Βλάικος

Μέχρι τώρα η Δάφνη δεν αποτελούσε γαστρονομική γειτονιά, όμως το άνοιγμα του νέου wine restaurant Jerár, αποτέλεσμα της συνεργασίας του Κερκυραίου σεφ Χάρη Νικολούζου και των συνιδιοκτητών του μπαρ Spoiled, αλλάζει τα δεδομένα. Σε ένα εξαιρετικά λιτό, αλλά θερμό περιβάλλον ο σεφ σερβίρει πιάτα βασισμένα σε ελληνικά προϊόντα, με γαλλικές τεχνικές και με μια λιχούδικη υπόσταση. Το τηγανητό κουνέλι με τη μαγιονέζα από σπετσερικό είναι μια ερμηνεία του fried chicken, ενώ το σκουμπρί σαβόρο είναι ένα γαστρονομικό πιάτο που δείχνει τις μαγειρικές καταβολές του σεφ. Μόλις βγουν τα πρώτα τραπεζάκια στην πλατεία, με ένα ωραίο κεφαλονίτικο κρασί και μία μερίδα ταραμά με καπνιστό ελαιόλαδο μυρωδικών θα καλωσορίσουμε το αστικό καλοκαίρι. Ν.Δ.

Aγίας Βαρβάρας 55, Δάφνη, Τ/ 6973-03.92.76

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣJerár: Το νέο εστιατόριο της Δάφνης θέλει να είναι ανεπιτήδευτα γκουρμέJerár: Το νέο εστιατόριο της Δάφνης θέλει να είναι ανεπιτήδευτα γκουρμέ

Στο Grande Dame για γαρίδες Μικρολίμανο και αθηναϊκή αλλιώς

Φωτο: Σπύρος Κωστάκης
Φωτο: Σπύρος Κωστάκης

Σε ένα κτίριο του 1817 έστησε πριν από λίγο καιρό ο έμπειρος σεφ Γιάννης Σολάκης την Grande Dame του, με την οποία επιστρέφει στην αστική μαγειρική κλείνοντας πού και πού το μάτι και στην ταβέρνα, όχι με τη στενή έννοια του όρου, αλλά με τη δική του, σύγχρονη ματιά, παίζοντας μεταξύ του άλλοτε και του σήμερα. Το ασπρόμαυρο παλιό πλακάκι που αποκαλύφθηκε με την ανακαίνιση, τα ετερόκλητα ρετρό και μοντέρνα φωτιστικά και οι κυρίες του Γάλλου Denis Brasilier στους τοίχους δίνουν τον τόνο στο χωρισμένο σε δωμάτια εστιατόριο, ενώ στο μενού βρίσκεις μια διαφορετική αθηναϊκή σαλάτα με μαριναρισμένο λαβράκι, σαν gravlax, γαρίδες Μικρολίμανο με ωραία σάλτσα ντομάτας, ένα τρυφερό αρνάκι στον φούρνο με κουσκούς και αποξηραμένο βερίκοκο, πικάντικο και μυρωδάτο, και μια σειρά από ντόπια κρέατα που ψήνονται ή καπνίζονται σε μια ειδική κατασκευή στην κουζίνα. Την εικόνα θα συμπληρώσουν άμεσα ένα μικρό wine bar εστιασμένο στα φυσικά κρασιά και μια αυλή. Α.Σ.

Νίκης 46, Πλάκα, Τ/ 6936-06.04.81

 

Έπρεπε: Το νέο πολυσυζητημένο μπαρ της Κυψέλης

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Ιδανικό για ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές εξόδους στην Κυψέλη, το Έπρεπε άνοιξε πριν από λίγες εβδομάδες στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης και έχει αποκτήσει ήδη το κοινό του. Το μικρό μαγαζί σχεδιάστηκε έτσι ώστε να ανοίγει σχεδόν ολόκληρο – οι τζαμαρίες ανεβαίνουν, οι μέσα πάγκοι ενώνονται με τους έξω και ο εσωτερικός χώρος γίνεται ένα με το περιβάλλον του. Πίσω από το πρότζεκτ βρίσκεται η ομάδα από τις Σεϋχέλλες του Μεταξουργείου, ενώ τα ποτά επιμελείται ο Νικόλας Μοσχονάς, προτείνοντας νέες εκδοχές κλασικών κοκτέιλ. Η Μαργαρίτα παίρνει tiki χαρακτήρα, με Falernum και Curacao να αντικαθιστούν το συνηθισμένο λικέρ πορτοκάλι. Το Daiquiri αξιοποιεί τα διαφορετικά κάθε φορά υλικά που περισσεύουν από την κουζίνα – το πετύχαμε με σιρόπι από ρόκα, δυόσμο και περγαμόντο. Όλα σερβίρονται χωρίς γαρνιτούρες, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η φύρα και η σπατάλη υλικών. Τα κρασιά του καταλόγου είναι αποκλειστικά φυσικής οινοποίησης από μικρούς Έλληνες παραγωγούς και η μπίρα φτιάχνεται ειδικά για το μπαρ από την αθηναϊκή μικροζυθοποιία Noctua. Για σνακ θα σας φέρουν τηγανητούς γίγαντες με μπαχαρικά ή πίκλες καρότου και κουνουπιδιού, αλλά αρκετές ακόμα επιλογές φιγουράρουν στον κατάλογο του bar food. Δοκιμάστε το baccalà mantecato, μια κροκέτα μπακαλιάρου με βουτυράτη «σκορδαλιά», και το μίνι μπέργκερ με μοσχαρίσια γλώσσα και béarnaise. Γ.Π.

Αγίας Ζώνης 1, Κυψέλη, Τ/ 210-86.44.910

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα καλύτερα κοκτέιλ μπαρ στην ΑθήναΤα καλύτερα κοκτέιλ μπαρ στην Αθήνα

Warehouse Assemblage: Κάβα, ντέλι και καφέ, στη συσκευασία του ενός

«Assemblage» είναι η ανάμειξη διαφορετικών ποικιλιών για να φτιάξεις ένα αρμονικό, ισορροπημένο κρασί, αξιοποιώντας τα δυνατά σημεία της καθεμιάς. Και όντως, με τις μηχανές του καφέ απέναντι από τις ραφιέρες με τα κρασιά, ένα deli, σκεύη και αξεσουάρ κρασιού προς πώληση, κελάρι και αίθουσα γευσιγνωσίας, το νέο, τέταρτο Warehouse συγκεντρώνει διαφορετικές δραστηριότητες κάτω από την ίδια στέγη, φτιάχνοντας ένα ωραίο, δικό του «χαρμάνι». Δεν θέλει και πολύ να πιάσεις ένα από τα τραπέζια στον πεζόδρομο για έναν μυρωδάτο καφέ από τη συλλογή της Wisecup Coffee Roasters και ένα γλυκό, ρουφώντας λίγη λιακάδα (όσο να ’ναι σε πιάνει ζήλια με τους τουρίστες που βλέπεις τριγύρω), ή να επιστρέψεις το βράδυ για λίγη αποφόρτιση με ένα ωραίο ποτήρι κρασί, τυριά και αλλαντικά. Ιδίως όταν τα dispensers της Εnomatic σού δίνουν τη δυνατότητα να δοκιμάσεις κάτι πιο ιδιαίτερο, χωρίς να επωμιστείς το κόστος όλης της φιάλης. Α.Σ.

Πλατεία Μητροπόλεως 8, Τ/ 210-32.53.503

 

Το ιταλικό ρεπερτόριο του Cavaliere

Με μοντέρνο ντιζάιν κι ένα πλουσιότατο ιταλικό ρεπερτόριο, έκανε φίλους από την πρώτη μέρα. Στη μέση της σάλας, με τους μεγάλους καναπέδες, τα μαρμάρινα τραπέζια, το μπαρ και τα φυτά που κρέμονται από το ταβάνι, βρίσκεται η κουζίνα, κλεισμένη με γυαλί, οπότε, όπου και να κάθεσαι, χαζεύεις τον σεφ και συνιδιοκτήτη Βασίλη Τσατσάκη και την ομάδα του να συνθέτουν τα πιάτα και να ξεφουρνίζουν ναπολιτάνικες πίτσες από τους δύο θολωτούς ξυλόφουρνους που ήρθαν από την Ιταλία. Στον κατάλογο, που θέλει πολλές επισκέψεις για να τον εξαντλήσεις, βρίσκεις κλασικές και πιο σύγχρονες συνταγές. Κρύα και ζεστά ορεκτικά, ζυμαρικά ή ριζότι, κρέας… Από τις πιο ιδιαίτερες προτάσεις του μενού, τα τραγανά culurgiones, ζυμαρικά της Σαρδηνίας, που εδώ γεμίζονται με πατάτα αρωματισμένη με τρούφα, τηγανίζονται και σερβίρονται πάνω σε σάλτσα από pecorino sardo, φιστίκι Αιγίνης και μπρεζάολα, καθώς και το πολύ νόστιμο ιβηρικό χοιρινό (secreto Iberico) με τη salsa verde. Α.Σ.

Ελευθερίου Βενιζέλου 42, Νέα Σμύρνη, Τ/210-93.74.147

 

Στο Πλάι μαζί με το ποτό παραγγέλνεις και λουλούδια

Στο πλάι του Morning Bar, του πιο σκανδιναβικού καφέ στο Κουκάκι, η ίδια παρέα έστησε ένα καινούργιο μπαρ με DIY αισθητική. Με στιλ που συνδυάζει το βορειοευρωπαϊκό με την ιδέα ενός σύγχρονου αθηναϊκού καφενείου, το Πλάι έχει στη θέση της μπάρας ένα ελαφρύ μακρόστενο τραπέζι και λίγα καφάσια με ποτά. Ένα οικιακό ψυγείο, διακριτικά καδράκια με ποπ είδωλα και μια παλιά αφίσα του ΕΟΤ πάνε παρέα με ντιζαϊνάτα φωτιστικά. Εκτός από τον μικρό σε τετραγωνικά μέσα χώρο, τα τραπεζάκια απλώνονται και περιμετρικά του μαγαζιού σ’ αυτή τη σχετικά ήσυχη γωνιά της Οδ. Ανδρούτσου. Εκεί θα πιείτε το κρασί σας – προς το παρόν λίγες, εγχώριες ετικέτες, craft μπίρα από το γειτονικό Blame the Sun και προσεκτικά επιλεγμένα ποτά. Μικρά πιατάκια –φρούτα με τυρί, σάντουιτς με λίγες πίκλες από δίπλα, χειροποίητες πιτούλες με ψητά λαχανικά– είναι διαθέσιμα ως συνοδευτικά, ενώ ο κατάλογος περιλαμβάνει και μπουκέτα με λουλούδια, έτοιμα για προσφορά. Γ.Π.

Ζαν Μωρεάς 15, Κουκάκι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπέργκερ ζυμωμένο με μουστάρδα, σόγια σος και μυρωδικάΜπέργκερ ζυμωμένο με μουστάρδα, σόγια σος και μυρωδικά

Το Guerilla Chef Burgers σερβίρει μόνο ένα μπέργκερ

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος
Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Αν τα πληθωρικά μπέργκερ δεν είναι του γούστου σας και επιλέγετε ένα νοσταλγικό «τσιζ» απέναντι στις θηριώδεις δημιουργίες που κυκλοφορούν εκεί έξω, τότε το νέο πρότζεκτ του Fahd-Αλέξανδρου Hassan Kassem μπορεί να σας ενδιαφέρει. Στη γωνία της Σολωμού με την Τζωρτζ, ο σεφ, τον οποίο γνωρίσαμε από τη συμμετοχή του σε πολλά γαστρονομικά φεστιβάλ αλλά και από το λιβανέζικο πρωινό του six d.o.g.s, προσφέρει ένα και μόνο προϊόν: ένα λιτό τσίζμπεργκερ, απλό, οικονομικό αλλά και μελετημένο. Έχει μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κιμά, american cheese, κέτσαπ, μαγιονέζα, μουστάρδα και τίποτε άλλο. Ο συνδυασμός που κερδίζει βγαίνει με μονό ή διπλό μπιφτέκι σε αφράτο μπριός και τρώγεται στο χέρι, σαν φρουτάκι, παρέα με craft μπίρα από τους μικροζυθοποιούς της Strangebrew. Γ.Π.

Σολωμού 33, Εξάρχεια, Τ/ 213-02.87.944

 

Kοπερτί: Το φρέσκο wine bar των Πετραλώνων

Πίσω από το φρέσκο wine bar της Τριών Ιεραρχών βρίσκεται η Βούλα Δασακλή, ιδιοκτήτρια της κάβας Αμπελοφιλοσοφίες, που φέρνει εδώ και χρόνια στη γειτονιά ποιοτικά κρασιά και εκλεκτά προϊόντα απ’ όλη τη χώρα. Στο νέο της εγχείρημα βρίσκουμε μια ενημερωμένη λίστα με ποικιλίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό: Ξινόμαυρο του Κελεσίδη από τη Νάουσα, κρασιά από το Κτήμα Σκλάβου, αρκετές Σαντορίνες, αλλά και το κρασί που παράγει η ίδια στα κτήματά της στη Νεμέα. Το μενού έχει κάθε μέρα και κάτι διαφορετικό, από μπρουσκέτες με προζυμένιο ψωμί, κόκκινη σάλτσα, σκουμπρί και μυρωδικά μέχρι pinsa και προσεγμένα πλατό αλλαντικών και τυριών. Γ.Π.

Τριών Ιεραρχών 188, Άνω Πετράλωνα, Τ/ 211-75.03.084

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ10 μεζεδιάρικα κρασιά που πάνε με όλα10 μεζεδιάρικα κρασιά που πάνε με όλα

Forget about it: Ένα after-office στέκι που έλειπε από τα Βριλήσσια

Έλειπε ένα τέτοιο after-office στέκι από τα Βριλήσσια. Το pizza bar που έφτιαξαν έξι συνεργάτες και φίλοι έχει δώσει πολλή ζωή στη μέχρι πρόσφατα ήσυχη πλατεία Ελευθερίας. Εδώ, καθημερινά μετά τις 18.00, χαλαρώνουν περίοικοι και τριγύρω εργαζόμενοι μετά τη δουλειά με μικρά νόστιμα pizzette και ποτά. Το μενού περιλαμβάνει αφράτη πίτσα, σαλάτες, pasta και πρωτότυπες προτάσεις bar food από τον Αλμπέρτο Σιμιλλίδη, που κομπλιμεντάρουν τα εξαιρετικά ποτά του Μανώλη Λυκιαρδόπουλου (Odori). Δοκιμάστε μπρουσκέτα από λεμονάτο καβούρι ή τα τραγανά spaghecini με κάποιο spritz ή ένα signature κοκτέιλ, όπως το Negroni Classico. Μόλις νυχτώσει για τα καλά, δεν αποκλείεται να δείτε τον κόσμο να χορεύει κρατώντας ένα κομμάτι πίτσα στο χέρι, η ένταση της μουσικής ανεβαίνει και το περιβάλλον μετατρέπεται σε καθαρόαιμο μπαρ με χορευτική μουσική. Ν.Δ.

Θέτιδος 1, Βριλήσσια, Τ/ 210-81.03.364

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Κοκτέιλ

Wine Bar

Εστιατόρια

Αθήνα

Αθήνα | Βόρεια Προάστια

Αθήνα | Κεντρικά + Νότια Προάστια

Μοναστηράκι

Νέα Σμύρνη

Πλάκα

Χαλάνδρι

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών