Άλλοτε μικρά, cosy, ρομαντικά ή συνωμοτικά, άλλοτε με αίσθηση σπιτιού και την ανάλογη ζεστασιά, άλλοτε πιο ευρύχωρα ή πιο «μπαλκονάτα», σαν θεωρεία –για χάζι στα τεκταινόμενα–, τα πατάρια της πόλης είναι ωραίο σημείο για πολλών τύπων ραντεβού. Έχουν και λίγο την αίσθηση του κρυφού, του κρυμμένου. Κάποιες φορές δεν είναι καν ορατά από το ισόγειο ή από τους περαστικούς. Θέλεις να καθίσεις σε μια αφράτη πολυθρόνα και να ανοίξεις το λάπτοπ ή το βιβλίο σου πίνοντας τον καφέ σου, θέλεις να κάνεις μια ήσυχη κουβέντα με ένα ποτήρι κρασί ή ένα ουίσκι στο χέρι, θέλεις να βρεθείς με τους φίλους σε ένα μέρος ζεστό και φιλικό; Κάπου εκεί έξω, στην κορυφή κάποιας σκάλας, υπάρχει ένα πατάρι που πληροί όλες τις προϋποθέσεις.
Au Revoir: Το πιο φιλόξενο πατάρι της Αθήνας
Από τα τραπεζάκια του πέρασε και περνάει κόσμος πολύς. Παλιοί και νέοι θαμώνες επισκέπτονται καθημερινά αυτό το υπέροχο μπαρ, ένα από τα πιο αυθεντικά της πόλης, που κλείνει φέτος τα 65 του χρόνια. Οι παλιοί δίνουν στο μπαρ τον χαρακτήρα του διαχρονικού και οι νέοι το κρατούν ενδιαφέρον και ζωντανό. Η υπέροχη εσωτερική αρχιτεκτονική είναι του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Αριστομένη Προβελέγγιου. Ο χώρος μικρός – αν εξαιρέσεις τη μεταλλική πόρτα που αντικαταστάθηκε πριν από μερικά χρόνια με ξύλινη και κάποιες νέες ζωγραφικές αφίσες, δεν έχει αλλάξει καθόλου μέχρι σήμερα. Το επίσης μικρό πατάρι είναι ένα από τα πιο ωραία της Αθήνας, ειδικά αν θέλεις να κάτσεις κάπου πιο ήσυχα, ρομαντικά και απομονωμένα. Τα 50s τραπεζοκαθίσματα, η τέλεια θέα στον κάτω όροφο και το χάζι στο μπαρ από ψηλά σε κάνουν να θες να κάτσεις με τις ώρες. Ένας άλλος λόγος για να επισκεφτείς το θρυλικό μπαρ είναι τα all time classic κοκτέιλ, όπως το negroni και το old fashioned. Τα φτιάχνουν υπέροχα. Τώρα στην μπάρα του Au Revoir είναι ο Σωτήρης Παπαθεοδώρου. Ο πατέρας του, ο κ. Λύσανδρος, δεν είχε πάψει από το τέλος της δεκαετίας του ’50 μέχρι πέρσι τον Οκτώβριο, που έφυγε από τη ζωή, να έρχεται στο Au Revoir πάντα με το χαμόγελο και με όρεξη για ειλικρινείς και ωραίες συζητήσεις. Μ.Π.
28ης Οκτωβρίου 136, Πατήσια, Τ/210-82.30.474
Lost Athens: (Λίγο) πάνω απ’ την Αρχελάου
Τα μοναστηριακά τραπέζια, το πάσο με τα ψηλά καθίσματα, τα πολύχρωμα χαλιά, τα φυτά, τα αναμμένα κεριά χωμένα σε άδεια μπουκάλια κρασιών – πολλά είναι τα στοιχεία που κάνουν το πρόσφατα ανακαινισμένο Lost Athens ένα από τα πιο ζεστά και cosy μαγαζιά της γειτονιάς του. Από τα πιο ωραία σημεία του μαγαζιού είναι και το πατάρι. Έχοντας την «εποπτεία» του ισογείου αλλά και λίγη παραπάνω ιδιωτικότητα μπορείς να πάρεις εκεί το κρασί ή το κοκτέιλ σου και έπειτα να χορτάσεις με όσα ετοιμάζουν η σεφ Ελένη Σαράντη και η ομάδα της: από σαΐτια (παραδοσιακά πιτάκια της Λακωνίας) μέχρι αραντσίνι–μουσακά, τηγανόψωμα με φέτα και τρούφα ή τραγανό σνίτσελ για δύο με λεμονάτη σάλτσα από «καμμένο» βούτυρο και φασκόμηλο. Γ.Π.
Αρχελάου 7, Παγκράτι, Τ/210-72.30.832
Ραντεβού στo πατάρι-μπαλκόνι του Ovio
Έχει πολλές γωνιές για να διαλέξει κανείς. Στο ισόγειο, έξω και μέσα –σε πολλούς αρέσει να κάθονται για φαγητό και στο μπαρ– αλλά και πάνω, στο ευρύχωρο πατάρι, που ίδιοι το λένε «μπαλκόνι», κι όντως σου δίνει αυτή την αίσθηση. Αυτό το μπαλκόνι λοιπόν, έχει κι έναν πολύ μικρό εξωτερικό χώρο, μια μικρή ανοιχτωσιά ανάμεσα στα κτίρια, με ένα τραπέζι 8-10 ατόμων, τριγυρισμένο από φυτά, όπου τρως έχοντας πάνω από το κεφάλι σου ουρανό (αν χρειαστεί κλείνει με τέντα). Ιδιωτικότητα – ατμόσφαιρα σημειώσατε Χ: μια μεγάλη παρέα μπορεί κάλλιστα να καθίσει εκεί και να μοιραστεί τον ιδιαίτερο tonno tonnato του Πάνου Ιωαννίδη, με το ελαφρά καπνισμένο φιλέτο τόνου, τα διαφορετικά αραντσίνι με τραχανότο και salciccia, που έχουν και λίγο τσιμένι, και δένουν Ανατολή και Δύση, σερβιρισμένα πάνω σε μια πλούσια κρέμα από προβολόνε. Και μετά να συνεχίσει τα διαφόρων τύπων ζυμαρικά και τις νεο-ναπολιτάνικες πίτσες με τους πρωτότυπους συνδυασμούς υλικών και το φουσκωτό κι αφράτο στεφάνι, ελαφρά καψαλισμένο από τη φωτιά. Α.Σ.
Απόλλωνος 4, Σύνταγμα, Τ/211-41.15.755
The Naxos Apothecary: Το πατάρι της Νάξου στο κέντρο της πόλης
Κρυμμένη καβάτζα στο κέντρο του Συντάγματος, αυτό το πατάρι βρίσκεται μερικά σκαλιά πάνω από το Naxos Apothecary. Περνώντας τα εντυπωσιακά φαρμακευτικά δοχεία, τα καλλυντικά, τα αρώματα και τα διαλεγμένα βότανα βρίσκεσαι σε ένα ήσυχο καταφύγιο που προσφέρεται για να περάσεις κάποια ώρα μόνος σου –με το βιβλίο ή το λάπτοπ σου– ή με παρέα. Βουλιάζοντας στους μεγάλους καναπέδες μπορείς να χαλαρώσεις πίνοντας εκχυλίσματα βοτάνων (ατόφια ή σε ενδιαφέροντα μείγματα) ή κοκτέιλ βασισμένα αποκλειστικά σε ελληνικά αποστάγματα. Όποιος το επιθυμεί, μπορεί να απομονώσει το τραπέζι του με το τράβηγμα μιας κουρτίνας. To μενού του φαγητού είναι βασισμένο σε ποιοτικά ελληνικά προϊόντα, πολλά απ’ τα οποία έχουν προέλευση από τη Νάξο (τόπο καταγωγής της οικογένειας Κορρέ). Για πρωινό προσφέρουν, μεταξύ άλλων, τηγανίτες με μέλι και ναξιώτικη μυζήθρα, αυγά με σπιτικό πελτέ και ξινοτύρι ή ένα ιδιαίτερο ψωμί με σταφίδες, ψητά μανιτάρια, κάπαρη, βαλεριάνα και κρέμα αρσενικού. Από τις 2 το μεσημέρι σερβίρονται και δύο-τρία πιάτα ημέρας με εποχικές πρώτες ύλες, όπως μπακαλιάρος με σταμναγκάθι ή ρεβυθάδα με μανιτάρια. Γ.Π.
Κολοκοτρώνη 3-5 και Βουλής, Τ/210-72.22.774
Κομπραί: Για διάβασμα και χαλάρωση
Το βιβλιοκαφέ της Διδότου άνοιξε πριν από μερικούς μήνες και έγινε γρήγορα στέκι για όσους αγαπούν το διάβασμα. Το όνομά του παραπέμπει στον πρώτο τόμο του μυθιστορήματος του Μαρσέλ Προυστ, «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο». Οι δύο ιδιοκτήτριες, Δήμητρα Τσιούρβα και Βικτόρια Μποντουριάν, το διάβαζαν παράλληλα και αποφάσισαν να δώσουν στο βιβλιοπωλείο τους το όνομα της γαλλικής επαρχίας που αναφέρεται στο σπουδαίο έργο. Στα ράφια του βρίσκουμε βιβλία λογοτεχνίας και ποίησης, δοκίμια, όπως και αρκετούς τίτλους με φεμινιστική και queer θεματική αλλά και ενδιαφέροντα παιδικά βιβλία. Το ιδιαίτερο, κυκλικό πατάρι με τα φυτά που κρέμονται ως κάτω είναι καλό σημείο για μελέτη, γράψιμο ή δουλειά στο λάπτοπ. Γ.Π.
Διδότου 34, Εξάρχεια, Τ/211-75.08.340
Pharaoh: Πανοραμική θέα στη δράση
Στο wine bar-restaurant Pharaoh, στα σύνορα Ομόνοιας και Εξαρχείων, θα ακούσετε ωραία μουσική σε έναν ζεστό και κάζουαλ χώρο, θα πιείτε κρασιά ήπιας οινοποίησης και θα δοκιμάσετε το φαγητό που ο Μανώλης Παπουτσάκης και η ομάδα του μαγειρεύουν σε ξυλόφουρνους και στόφες: από κάστανα στιφάδο και πρασοσέλινο μέχρι χορτά «με τα αυγά» και λαχανοντολμάδες. Αν εξασφαλίσετε θέση στο πατάρι θα έχετε πανοραμική θέα στη δράση και ταυτόχρονα θα βρίσκεστε σε απόσταση αναπνοής από την πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή με κρασιά ελάχιστης παρέμβασης, τόσο από τον ελληνικό όσο και από τον διεθνή αμπελώνα. Γ.Π.
Σολωμού 54, Εξάρχεια, Τ/210-38.08.412
Στα… ψηλά της Φάμπρικας του Ευφρόσυνου
Άλλοι χαίρονται την κουζίνα του Γιώργου Γκάτσου, ο οποίος σπούδασε θεολογία στη Σερβία και μαγείρεψε πλάι σε αγιορείτες μοναχούς, στο ισόγειο με το παλιό μωσαϊκό, τις λαμαρίνες, τις σιδεριές και τη μεγάλη φωτογραφία του Γκόραν, που βοήθησε να αποκτήσει το ιδιαίτερο «χειροποίητο» στιλ του ο χώρος. Άλλοι πάνε γραμμή για το πατάρι, και τρώνε τα –χαρακτηριστικά στην γαστροταβέρνα του Κουκακίου– βαρένικα με κολοκύθα, με κιμά ή με θαλασσινά (τα γεμίζουν με γοφάρι ή ροφό και γαρίδα), γλυκοφάγωτα σουγάνια που τα περιχύνουν με ζωμό κρεμμυδιού εκείνο τον θαυμάσιο κόκορα βιολογικής εκτροφής, στη γάστρα, καθισμένοι δίπλα στις ραφιέρες με τα βαλκανικά μουσικά όργανα, τα θεολογικά βιβλία και τα διάφορα σκεύη. Εκεί στα ψηλά βρίσκεται και ο ψυχόμενος θάλαμος με τα κρασιά: η λίστα της Φάμπρικας του Ευφρόσυνου αλλάζει κάθε μήνα και δίνει έμφαση σε ήπιας παρέμβασης και βιοδυναμικά κρασιά. Α.Σ.
Αν. Ζίννη 34 & Ανδρούτσου 27, Κουκάκι, Τ/210-92.46.354
Βοttega di Rino: Πάνω από το deli
Ένας μικρός διάδρομος με διαλεχτά σαλάμια που κρέμονται από παντού σαν στολίδια είναι ουσιαστικά το Βοttega di Rino –μπακάλικο, salumeria και wine bar μαζί. Οι θέσεις είναι μετρημένες: ή θα κάτσεις σε κάποιο από τα λίγα τραπέζια που απλώνει στο πεζοδρόμιο ή σε έναν από τους μικρούς πάγκους στο εσωτερικό, χαζεύοντας τη ωραία συλλογή από τυριά στη βιτρίνα. Λίγα σκαλιά παραπάνω, στο πατάρι, μπορείς να πιείς ένα ποτήρι κρασί ή ένα aperitivo και να τσιμήσεις κάτι. Ανάμεσα στις επιλογές του καταλόγου θα βρεις παρμεζάνες πολύμηνης ωρίμασης, finocchiona και μια ωραία φοκάτσια με prosciutto cotto και αγκινάρες. Γ.Π.
Αμερικής 16 & Βαλαωρίτου, Τ/213-04.61.511
Heteroclito: Στο «κρυμμένο» vintage σαλονάκι
Το μποέμ wine bar του κέντρου ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από περίπου 10 χρόνια και πλέον έχει καθιερωθεί ως κλασικό σημείο συνάντησης για τους οινόφιλους. Μια θέση στο μπαρ ή στα τραπέζια που απλώνει στον πεζόδρομο, στη γωνία που συναντιέται η Πετράκη με τη Φωκίωνος, είναι το «εισιτήριο» για χαλάρωση και χάζι, παρέα με ελληνικές ετικέτες, σπάνιες ντόπιες ποικιλίες, και ευρήματα από αρκετά μικρά, λιγότερο γνωστά οινοποιεία. Πιο «συνωμοτική» είναι η ατμόσφαιρα πάνω, στο πατάρι με τα vintage έπιπλα που θυμίζει σαλόνι σπιτιού. Γ.Π.
Φωκίωνος 2 & Πετράκη 30, Σύνταγμα, Τ/210-32.39.406