ΕΞΟΔΟΣ

Άρωμα Βιέννης στην Αθήνα: Πού πάμε για σοκολάτα και βιεννέζικα γλυκά

Αθηναϊκά καφέ, μπαρ, φούρνοι και ζαχαροπλαστεία μάς μεταφέρουν για λίγο στη χριστουγεννιάτικη Βιέννη.

14.12.2021| Updated: 05.12.2022
Άρωμα Βιέννης στην Αθήνα: Πού πάμε για σοκολάτα και βιεννέζικα γλυκά

Δεν πίνουν μόνο οι Βιεννέζοι ωραία, ζεστή σοκολάτα

Στο ατμοσφαιρικό Dark Side of Chocolate (Σόλωνος 49, Αθήνα, Τ/210-33.92.348) βρίσκουμε χειροποίητα σοκολατάκια του Αριστοτέλη Παναγιώταρου – κάποια αρωματισμένα με φρέσκα ελληνικά βότανα που έρχονται από το κτήμα του στον Γαλατά Τροιζηνίας. Τα ζεστά σοκολατένια ροφήματα φτιάχνονται με πρώτης ποιότητας σοκολάτα De L’Opéra και βιολογικό γάλα (αλλά και γάλα αμυγδάλου). Τα βρίσκουμε σε περίπου 15 διαφορετικές εκδοχές, καθεμιά με διαφορετική περιεκτικότητα σε κακάο: από ζεστή λευκή σοκολάτα μέχρι 100% κακαόμαζα. Όσοι το επιθυμούν μπορούν να ζητήσουν το ρόφημα της αρεσκείας τους με ροζ πιπέρι, κανέλα, γλυκάνισο αλλά και μια δόση ρούμι για τις πολύ κρύες μέρες.

Dark Side of Chocolate

Εκεί όπου ήταν κάποτε το ιστορικό Μπραζίλιαν, το Clemente VIII (Βουκουρεστίου 3, Αθήνα, Τ/210-32.19.340) σερβίρει σήμερα εξαιρετική σοκολάτα, που ζεσταίνεται μάλιστα σε μπεν μαρί την ώρα της παραγγελίας. Παίρνει λίγο παραπάνω, αλλά αξίζει την αναμονή. Βελούδινη και πηχτή, με μια υποψία γλυκάνισου, γίνεται με σοκολάτα Valrhona και προσφέρεται ακριβώς στη σωστή θερμοκρασία (όχι πολύ καυτή, ώστε να προστατευτούν τα χαρακτηριστικά της σοκολάτας) αλλά και με μια γερή δόση σαντιγί, για όσους τη λιγουρευτούν.

Βελούδινη και πηχτή η σοκολάτα στο Clemente VIII

Clemente VIII

Μία από τις παλαιότερες σοκολατερί της πόλης, το Petite Fleur, κλείνει πια σχεδόν είκοσι χρόνια. Στο κατάστημα του Κολωνακίου, όπως και στα υπόλοιπα του franchise, η μουσική συνεχίζει να παίζει από βινύλια στο πικάπ. Μας αρέσει να ακούμε τζαζ και μπλουζ μέσα στο παραμυθένιο σκηνικό και να απολαμβάνουμε τη ζεστή σοκολάτα που παρασκευάζεται από βιολογική Valrhona και συνοδεύεται από χειροποίητα γλυκά. Από τις πιο δημοφιλείς εκδοχές του καταλόγου είναι η πραλίνα (με πραλίνα Valrhona) και το σοκολατένιο ρόφημα με πραγματική βανίλια Μαδαγασκάρης. H δε Noir δεν περιλαμβάνει καθόλου γάλα, παρά μόνο μαύρη σοκολάτα και ζεστό κρασί (Ομήρου 44, Κολωνάκι, Τ/210-36.13.169 / Πλατεία Αγίου Νικολάου 2, Χαλάνδρι, Τ/210-68.14.825 / Αμύντα 1, Πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι, Τ/215-55.19.685 και αλλού).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑνακαλύψαμε τους καλύτερους κουραμπιέδες της πόληςΑνακαλύψαμε τους καλύτερους κουραμπιέδες της πόλης
Μία από τις παλαιότερες σοκολατερί της πόλης, το Petite Fleur

Ένα μικρό «βιεννέζικο» καφέ με φορτωμένες βιβλιοθήκες, παχιά χαλιά και χαμηλό φωτισμό κρύβεται πίσω από το Caravel. Η νέα ιδιοκτησία του L’Arrêt du temps (Λεωφ. Βασιλέως Αλεξάνδρου 5-7, Τ/210-72.53.200) έφερε αέρα ανανέωσης και αναβάθμιση του καταλόγου, στον οποίο, εκτός από καφέ της αξιόλογης ελληνικής εταιρείας Kudu, βρίσκουμε και αυθεντική ζεστή σοκολάτα από Callebaut 70% που λιώνει αργά μέσα σε γάλα.

L’Arrêt du temps
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑυτές είναι οι κάβες που χρειάζεστε για τις γιορτέςΑυτές είναι οι κάβες που χρειάζεστε για τις γιορτές

Πού θα δοκιμάσουμε βιεννέζικα γλυκά στην πόλη

Την κλασική αυστριακή τάρτα Linzer torte προσφέρει όλο τον χρόνο ο Στέλιος Παρλιάρος στο Sweet Alchemy (Ηροδότου 24, Κολωνάκι, Τ/210-72.40.205). Πάντα με μαρμελάδα σμέουρο και ζυμαρένια βάση, που περιλαμβάνει αμύγδαλα, κανέλα και ρούμι. Όταν πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, στις προθήκες του καταστήματος βρίσκουμε και απολαυστική Sachertorte με μπίτερ σοκολάτα και μαρμελάδα βερύκοκο.

Kora

Και στο Dessert (Πηνελόπης Δέλτα 30, Νέο Ψυχικό, Τ/210- 80.29.324) μπορούμε να παραγγείλουμε τη διάσημη βιεννέζικη τούρτα, όπως και στρούντελ με μήλο, σταφίδες, ξηρούς καρπούς και βούτυρο γάλακτος. Την όρεξη για στρούντελ ικανοποιούν επίσης στον κολωνακιώτικο φούρνο Λυκαβηττός (Δεινοκράτους 59, Κολωνάκι, Τ/210-72.11.248) ενώ εκεί κοντά, στην επιτυχημένη Kora (Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, Τ/210-36.27.855) τα είδη βιεννουαζερί έχουν τόση πέραση, όση και το εξαίσιο ψωμί τους. Κάνουμε στάση και γεμίζουμε τις τσάντες μας με buns, κρουασάν και άλλα μίνι ζυμαρένια αριστουργήματα που φτιάχνονται με φρέσκια ζύμη από ποιοτικό γαλλικό βούτυρο και κοπιαστική δουλειά, που διαρκεί συνολικά 72 ώρες.

Overoll

Overoll

Χρόνο στα σφολιατένια προϊόντα τους να ωριμάσουν δίνουν και στο Overoll (Πραξιτέλους 27, Αθήνα, T/211-41.98.151). Τα φίνα κρουασάν και τα pains au chocolat που έρχονται ζεστά ζεστά μέσα στο καλαθάκι τους είναι το πρώτο από τα πολλά κεφάλαια του βασιλικού brunch που προσφέρεται τα Σαββατοκύριακα στο Winter Garden του Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία (Βασιλέως Γεωργίου Α ́ 1, Σύνταγμα, Τ/210-33.30.000).

Winter Garden του Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία

Winter Garden του Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία
Kipfel στον Παπασπύρου

Και φέτος τα Χριστούγεννα θα σταθούμε υπομονετικά στην ουρά έξω από τον φούρνο του Τάκη (Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι, Τ/210- 92.30.052) για να πάρουμε στα χέρια μας το θεσπέσιο στόλεν, ένα πλούσιο ψωμί γεμιστό με κρέμα αμυγδάλου και ένα σωρό υλικά –από αγριοκέρασα και πετροκέρασα μέχρι κονφί εσπεριδοειδών και αμύγδαλα– που μένουν για μέρες σε μπαχαράτο ρούμι και απορροφούν έξτρα γεύση. Ανεξαρτήτως εποχής, τα ζαχαροπλαστεία Παπασπύρου μάς δίνουν την ευκαιρία να γευτούμε kipfel, βουτυρένια μπισκότα σε σχήμα μισοφέγγαρου που θυμίζουν κουραμπιέδες. Βγαίνουν σε δύο εκδοχές: με φιστίκι Αιγίνης ή με αμύγδαλο (διαθέσιμα στα καταστήματα: Αγ. Τριάδος και Ν. Ζίχνης 15, Αχαρναί, Τ/210-24.09.235 / Τατοΐου 100 και Κολοκοτρώνη 29, Κηφισιά, Τ/210-62.04.836 / Αγ. Παρασκευής 115, Χαλάνδρι, Τ/ 210-68.42.278).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣTo brunch στη Μεγάλη Βρεταννία είναι φύσει γιορτινόTo brunch στη Μεγάλη Βρεταννία είναι φύσει γιορτινό

All day

Καφέ

Αρτοποιεία

Ζαχαροπλαστεία

Αθήνα

Κολωνάκι

Παγκράτι

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών