ΑΓΟΡΑ

Πού ψωνίζουμε πολίτικες και μικρασιάτικες λιχουδιές στην Αθήνα

Λιγουρεύεστε παστουρμά, γιαπράκια, σεκέρ παρέ ή καζάν ντιπί; Θα τα βρείτε όλα εδώ. 

09.09.2022
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Πού ψωνίζουμε πολίτικες και μικρασιάτικες λιχουδιές στην Αθήνα
Tα Καραμανλίδικα του Φάνη (παστουρματζίδικο) / Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Σουτζουκάκια και χουνκιάρ μπεγιεντί, ντολμάδες και μαντί… Οι Κωνσταντινουπολίτες κι οι Σμυρνιοί, οι Έλληνες της Καππαδοκίας και του Πόντου μπόλιασαν την ελλαδική κουζίνα με ποικίλες μυρωδιές και γεύσεις. Τα φαγητά και γλυκίσματα που έφεραν μαζί τους, μ΄όλα τα δάνεια και τα αντιδάνεια της συνύπαρξης σε μια Ανατολία-μωσαϊκό εθνοτήτων, ενσωματώθηκαν στις γευστικές μας συνήθειες και αγαπήθηκαν πολύ. Αν, λοιπόν, θέλετε να στρώσετε τραπέζι πολίτικο ή μικρασιάτικο, σε διάφορα καταστήματα στην Αθήνα και στον Πειραιά θα συναντήσετε πολλά θαυμάσια υλικά − μοσχοβολιστά μπαχαρικά, αλλαντικά, τυριά, αλίπαστα, φύλλα για μπουρέκια ή για πίτες, σάλτσες, αλλά και μεζέδες ετοιμοπαράδοτους. Όσο για τα ζαχαροπλαστεία που θα βρείτε παρακάτω, βάζουν τη γλυκιά τους πινελιά με μαστόρικα ανατολίτικα σιροπιαστά, τσουρέκια που μοσχοβολάνε, πλούσιες κρέμες κι άλλα απολαυστικά για εσάς και για τους μουσαφιραίους σας.

Εκλεκτά καλούδια για το σπίτι

Benito: Ο Ιταλός από την Πόλη

Ο Λιμπόριο Σανζόνι / φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Ο Λιμπόριο Σανζόνι (γιός του Μπενίτο) γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από μητέρα Ρωμιά και πατέρα Ιταλό και έζησε εκεί τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος που στο οικογενειακό ντελικατέσεν βρίσκει κανείς ένα απρόσμενο ταίριασμα από πολίτικες λιχουδιές αλλά και εκλεκτά ιταλικά προϊόντα. Εδώ ψωνίζουμε: λεπτοκομμένο παστουρμά, πολλά τουρσιά όπως οι ψιλές πιπερίτσες-φωτιά, χταπόδι ξιδάτο, πικάντικο εσμέ, αγκινάρες αλά πολίτα, σκουμπρί ριγανάτο και μύδια μαρινάτα, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, και χειροποίητα ντολμαδάκια. Στο εργαστήριο εντός του καταστήματος, ετοιμάζουν καταπληκτικά τυροπιτάκια και παστουρμαδοπιτάκια με φύλλο γιουφκά, έτοιμα για τηγάνισμα στο σπίτι. Στις αρχές Οκτωβρίου ετοιμάζουν και μια δυσεύρετη νοστιμιά: αυθεντική πολίτικη λακέρδα που κόβεται μπροστά στους πελάτες. Γ.Π.

Θέτιδος 22, Π. Φάληρο, Τ/210-98.37.677 (και Γρηγορίου Λαμπράκη 63, Γλυφάδα, Τ/210-96.04.700)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓια χουνκιάρ και κιμαλί στην αυλή του ΣισλίΓια χουνκιάρ και κιμαλί στην αυλή του Σισλί

Τούνελ Delicatessen: ένα ρετρό μπακάλικο που οι Πολίτες το ξέρουν καλά

Ο Κώστας Δουχάνης / φωτογραφίες: Δημήτρης Βλάικος

Στο Τούνελ βρίσκουμε σπανιότητες από χαμένες πατρίδες, που δε θα συναντήσουμε πουθενά αλλού στην Αθήνα. Ο Πολίτης Κώστας Δουχάνης φέρνει στο μαγαζί του από λακέρδα πολίτικη εξαιρετικής ποιότητας, λαχματζούν και ψιλά μαντί πρώτης τάξης, μέχρι παστουρμαδόπιτα, σουτζουκόπιτα, λουκούμια και τσουρέκι από Πολίτη μάστορα. Στα ψυγεία του βρίσκουμε το υπερσπάνιο στην Αθήνα, ντιλ πεϊνιρί αυτό το αγελαδινό, ινώδες, σχετικά ουδέτερο γευστικά τυρί που γίνεται μαστιχωτό όταν ψηθεί μέσα στα φύλλα του κανταϊφιού για να γίνει ο σιροπιαστός κιουνεφές. Αν η λίστα με τα ψώνια σας περιλαμβάνει φρέσκο φύλλο γιουφκά, πάστα αντσούγιας στο σωληνάριο, μοσχαρίσια γλώσσα καπνιστή, τσιροσαλάτα, γιαλαντζί ντολμάδες, πλιγούρι, σαλέπι, τούρκικο καφέ και γενί ρακί, πρέπει οπωσδήποτε να μπείτε στο Τούνελ. Ν.Μ.

Λεωφ. Κιχηρίων 4, Άλιμος, Τ/210-95.65.552

Τα Καραμανλίδικα του Φάνη: τρία μαγαζιά, πολλά διαλεκτά προϊόντα

φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Πλέον είναι τρία. Το μικρό παστουρματζίδικο με τη μεγάλη ιστορία, που πολλοί το λένε ακόμα «Αραπιάν» −η παλιά ταμπέλα κρέμεται απέξω μαζί με την καινούργια− έχει δύο πιο καθιστά αδερφάκια, όπου πολλά από όσα θα δεις στις βιτρίνες του τα χαίρεσαι μαγειρεμένα. Το ένα, το «μεζετζίδικο», βρίσκεται πολύ κοντά του, στη συμβολή της Ευριπίδου με τη Σωκράτους, το άλλο, το «εργαστήριο», στην Ερμού. Σε όλα μπορείς να αγοράσεις αλλαντικά, θαυμάσια τυριά από διάφορες περιοχές της χώρας και διάφορες ωραίες ντελικατέτσες. Ο Φάνης Θεοδωρόπουλος συνεχίζει την παράδοση που ξεκίνησε ο Σαρκίς Αραπιάν το1935 και συνέχισε ο πατέρας του. Πέρα από σουτζούκια καραμανλίδικα, παστουρμά βοδινό σε δύο εκδοχές (ράχη, που έχει λίγο λιπάκι παραπάνω, και μπούτι) πρόβειο και καμήλας, αλλά και βοδινό καβουρμά της δραμινής αλλαντοποιίας Sary, στα Καραμανλίδικά του θα βρεις και λαχματζούν, παστουρμαδόπιτες, κεμπάπ με ανάμεικτο κιμά, όλα έτοιμα για ψήσιμο, όπως και φύλλο γιουφκά, με το οποίο μπορείς φτιάξεις ωραιότατες πίτες και φλογέρες. Την τελευταία φορά που πέρασα από την Ευριπίδου, κάπου πήρε το μάτι μου και μια καραμανλίδικη σάλτσα Καππαδοκίας με ψητή κόκκινη και καυτερή πράσινη πιπεριά. Α.Σ.

Ευριπίδου 41, Αθήνα, Τ/210-32.17.238, Σωκράτους 1 & Ευριπίδου, Αθήνα, Τ/210-32.54.184 και Ερμού 119, Τ/210-32.19.119

Ο μυρωδάτος κόσμος του Μπαχάρ

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Τα σακούλια, οι προθήκες, οι ραφιέρες, που είναι ξέχειλες από βαζάκια με κόκκινα καπάκια και κίτρινες ετικέτες έχουν ό,τι μπορείς να φανταστείς: μπαχαρικά από πολλά σημεία του κόσμου, μυριστικά, βότανα, όσπρια, δημητριακά, αλάτια, αποξηραμένα μανιτάρια κι ένα σωρό άλλα. Το μπαχαράδικο της οδού Ευριπίδου, 80 και βάλε χρόνια στην ίδια θέση, έχει καρυκέψει φαγιά και φαγιά. Στα δεξιά, πίσω από το ταμείο, θα βρεις τσιμένι, σουμάκι, μπαχάρι, κανέλα, πορτοκαλοκόκκινο πουλ μπιμπέρ και πιπέρι της Ούρφα, μείγματα μπαχαρικών για παστουρμά, για σουτζούκι, για καυτερά κεμπάπ, μιξ κεφτέ για πολίτικα κεφτεδάκια, αλλά και για γλυκά ταψιού και μελομακάρονα. Τα Χριστούγεννα έχουν πάντα κι ένα μείγμα για πολίτικη βασιλόπιτα, με μαστίχα, μαχλέπι, πορτοκάλι και όχι μόνο. Α.Σ.

Ευριπίδου 31, Αθήνα, Τ/210-32.17.225

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣSweet Melek: Ένα cult ζαχαροπλαστείο-μεζεδοπωλείο με άρωμα ΠόληςSweet Melek: Ένα cult ζαχαροπλαστείο-μεζεδοπωλείο με άρωμα Πόλης

Το Ποντιακόν: από βουβαλίσιο καϊμάκι μέχρι κολόνια

Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης

Κους κους χειροποίητο, πλιγούρι και τραχανά από την Αγροζύμη (το καλό μικρασιάτικο εργαστήριο στα Γιαννιτσά) αλλά και σάλτσα Καππαδοκίας, σουτζούκια, παστουρμάδες πολλών λογιών, μοσχαρίσιο σαλάμι αέρος, μοσχαρίσια γλώσσα και καβουρμά βοδινό και ανάμεικτο με πρόβειο, μαντί Καισαρείας και μαντί βαρκάκι Κωνσταντινουπολίτικο. Στο Ποντιακόν, που ειδικεύεται σε προϊόντα κυρίως για ποντιακά μαγειρέματα, βρίσκουμε και κάμποσες πρώτες ύλες για να ετοιμάσουμε σμυρναίικα φαγιά. Στα ψυγεία τους έχουν καλοδιαλεγμένα και ώριμα κασέρια Ξάνθης και Χαλκιδικής, τσίρο και τσιροσαλάτα, βουβαλίσιο καϊμάκι κατόπιν παραγγελίας, κόκκινη φακή και κόκκινο τσάι. Το ποντιακό γαΐτς τυρί το προτείνουν αντί για το το ντιλ πεϊνιρί, καθώς είναι ιδανικό αν θέλετε να φτιάξετε κιουνεφέ. Φέρνουν και τούρκικες πιπερόσαλτσες, καυτερές ή μη, όπως μπουρτζού και ετσμέ, κι επίσης διαλεχτά ντολμαδάκια γιαλαντζί, μελιτζανοσαλάτα και ταμπουλέ από αρμένικο εργαστήριο που τα φτιάχνει καλά. Μέχρι και τη νοσταλγική πολίτικη κολόνια λεμόνι Pe re ja  βρίσκουμε εδώ. Ν.Μ.

Αγίας Φωτεινής 4, Νέα Ιωνία, T/210-27.58.218

Μιράν: ένας αιώνας παστουρμάδες και σουτζούκια

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Ο Μιράν Κουρουνλιάν, ο νεότερος, γράφει τα νέα κεφάλαια της γευστικής ιστορίας μιας οικογένειας με καταγωγή από την Καισαρεία της Καππαδοκίας. Στα δύο καταστήματα Μιράν, το ένα στην Ευριπίδου, το άλλο στον Πειραιά – όχι πολύ μακριά από το εργαστήριό του στην παλιά Κοκκινιά, την περιοχή όπου πρωτοξεκίνησε ο συνονόματος παππούς, το 1922, ο παστουρμάς έχει την τιμητική του: από βοδινό, από μπριζόλα, κόντρα φιλέτο, εγριτζέ, ντιλμέ, αλλά και πρόβειος, από κρέας καμήλας, βουβαλίσιος, ακόμη και… άοσμος. Φτιάχνουν και σουτζούκια, μέτρια ή περισσότερο πικάντικα, όπως και καβουρμά. Εδώ θα βρείτε πολλά ακόμη προϊόντα για να στήσετε έξτρα μερακλίδικα τραπέζια, ανάμεσά τους και πολλά με αύρα πολίτικη/μικρασιάτικη. Στη βιτρίνα σάς περιμένουν ποικίλα αλίπαστα για το ούζο σας (λακέρδα, τώρα από τη Λέσβο, αλλά φέρνουν και πολίτικη, λικουρίνους, παστούς κέφαλους δηλαδή, που είναι μεζές αξεπέραστος, μύδια καπνιστά, τσίρο, κτλ) και ντολμαδάκια και σε ένα ψυγείο λίγο παραδίπλα, το δικό τους πεϊνιρλί με τυρί και με παστουρμά, αλλά και έτοιμα κεμπάπ του Ζατικιάν. Επίσης μαντί και λαχματζούν Μαριάμ από το εργαστήρι της οικογένειας Μχιταριάν, που θα τα ψήσετε στην κουζίνα σας. Α.Σ.

Ευριπίδου 45, Αθήνα, Τ/210-32.17.187 Τσαμαδού 2 και Γούναρη Πειραιάς, Τ/210-41.21.766

Μανδραγόρας: ένα παντοπωλείο-προορισμός στον Πειραιά

Φωτογραφίες: Άκης Ορφανίδης

Μπαχαράδικο και εδωδιμοπωλείο μαζί, ο Μανδραγόρας, που πλέον έχει κλείσει 67 χρόνια λειτουργίας, νοστιμίζει τις μέρες μας με πολλούς τρόπους. Ο Γιάννης Βασιλόπουλος και οι δυο του γιοι, ο Φώτης και ο Γιώργος, ενημερώνουν διαρκώς τη συλλογή τους με νέα εκλεκτά προϊόντα από όλη την Ελλάδα. Εκεί, στη Γούναρη, σάς περιμένουν εξαιρετικής ποιότητας κανέλα, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο και γαρίφαλο, μοσχοβολιστά χαρμάνια μπαχαρικών, όπως αυτό για τα σμυρναίικα σουτζουκάκια ή το «Λωξάνδρα» για κοτόπουλο. Και μερικά βήματα πιο πέρα, ποντιακά τυριά −γαΐς, αλειφωτό πασκιτάν, καπνιστό παρχαροτύρι−, καραμανλίδικα σουτζούκια, φύλλα περέκ, σαρμαδάκια με μαύρο λάχανο, σαλάτα Καππαδοκίας με μελιτζάνα και πιπεριά… Οι γλυκατζήδες δεν θα μείνουν παραπονεμένοι: θα φύγουν με μπακλαβαδάκια πολίτικα με πράσινο φυστίκι από το Αντέπ, που φτιάχνονται εδώ στην Αθήνα, αλλά και σεκέρ παρέ, σάμαλι και καζάν ντιπί. Α.Σ.

Δημ. Γούναρη 14, Πειραιάς, Τ/210–41.72.961

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟι γευστικές παραδόσεις της ΙωνίαςΤι έτρωγαν οι Έλληνες της Σμύρνης; Η Σούλα Μπόζη μάς ξεναγεί στα έθιμα της Ιωνίας

Αβακιάν για τέσσερις γενιές

Οι ρίζες τους κρατάνε από την Καισαρεία της Μ. Ασίας με τον παππού Αβακιάν να έρχεται στον Πειραιά το 1922. Μέχρι το 1967 το μαγαζί βρισκόταν στην «Παλιά Αγορά» του Πειραιά και μετά την κατεδάφισή της μεταφέρθηκε στη «Στοά Πολίτου», στην οδό Γούναρη. Είναι μία οικογενειακή επιχείρηση και πλέον την τρέχει η τέταρτη γενιά. Ο παστουρμάς τους είναι χειροποίητος και το μυστικό στη γεύση βρίσκεται στην ιδανική αναλογία των μπαχαρικών. Αξίζει να δοκιμάσετε τα πιτάκια Καισαρείας, τα λεχματζούν, τα ιτσλί κεφτέ, τα μαντί και τα κεμπάπ που φτιάχνουν οι ίδιοι με αυθεντική συνταγή και τα πουλάνε στο μαγαζί κατεψυγμένα. Στο Αβακιάν τα κάνουν όλα με παραδοσιακό τρόπο σε μικρές ποσότητες για να μπορούν να εξασφαλίσουν τη μέγιστη ποιότητα, γι’ αυτό καλό είναι να πάρετε ένα τηλέφωνο πριν τους επισκεφτείτε, ο κ. Αβακιάν σίγουρα θα σας περιποιηθεί. Μ.Π.

Δημητρίου Γούναρη 21 (εντός στοάς), Πειραιάς, Τ/210-41.22.604

Σταυρόπουλος – Πολίτικος Φούρνος: με ιστορία στα αρτο-ποιήματα

Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας

Διάσημος για τους ατσμάδες, τα ανατολίτικα τσουρέκια που μοιάζουν με κρουασάν, είναι ο φούρνος της οικογένειας Σταυρόπουλου, που ζυμώνει σερί από το 1969 τα παραδοσιακά αρτοποιήματα με τις οικογενειακές συνταγές που τους άφησε κληρονομιά ο ιδρυτής του φούρνου, ο Πολίτης Γιάννης Σταυρόπουλος. Εκεί θα βρούμε επίσης γαλέτες γλυκάνισου με ρεβιθομαγιά, μπατόν σαλέ και πικάντικα τσέστερ (αρμυρά μπισκότα), τσατάλια, σεκέρ παρέ αρωματισμένα με βούτυρο Νάξου, σμυρναίικα κουλούρια, κίφελ, κιμαδόπιτες και λαχματζούν. Ν.Μ.

Γαμβέττα 4, Εξάρχεια, Τ/210-38.47.006

Επίσης

Στο Πεϊνιρλί Ιωνίας (Πανόρμου 3, Αμπελόκηποι, Τ/210-64.62.854) βρίσκουμε έξοχο πεϊνιρλί ξυλόφουρνου φτιαγμένο με μικρασιάτικη συνταγή, και στο παντοπωλείο Περί Λέσβου (Προσκόπων Αϊδινίου 2, Νέα Σμύρνη, Τ/213-01.02.471 και Αθηνάς 27, Αθήνα, Τ/210-32.33.227) θα βρούμε μοσχαρίσιο παστουρμά Λέσβου και φυσικά τη μεγάλη ποικιλία με ούζα Μυτιλήνης που παράγονται στο νησί με μικρασιάτικες συνταγές. Ν.Μ.

Γλυκά με άρωμα ανατολής

Μaxim: Ένα κρυμμένο διαμαντάκι στη Νέα Σμύρνη

maxim, ζαχαροπλαστεία, τσουρέκι
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Παρόλο που βρίσκεται σε ένα σημείο που δεν το πιάνει το μάτι, το Maxim της Νέας Σμύρνης έχει τους δικούς του φανατικούς. Καμάρι του μαγαζιού είναι το τσουρέκι − μυρωδάτο, με ψίχα που αφήνει σχεδόν κρεμένια αίσθηση στο στόμα. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Το πλούσιο καζάν ντιπί τους είναι από τα πιο πετυχημένα που έχουμε δοκιμάσει ενώ τα σαραγλάκια, τα κανταΐφια και τα διαφόρων ειδών μπακλαβαδάκια γεμιστά με πράσινο φιστίκι του Γκαζιαντέπ αποτελούν και εκείνα λόγο επίσκεψης. Γ.Π.

Tσακίρογλου 23, πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Β ́, Νέα Σμύρνη, Τ/210-93.24.603

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα θρυλικά μαγειρευτά της Σμύρνης: 13 συνταγέςΤα θρυλικά μαγειρευτά της Σμύρνης: 13 συνταγές

Lido, ιστορικό και γοητευτικό συνάμα

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βλάικος

Το μπλε γυαλιστερό χαρτί με το οποίο τυλίγουν το τσουρέκι τους έμελλε να γίνει το σήμα κατατεθέν του οικογενειακού ζαχαροπλαστείου Lido εδώ και έξι δεκαετίες. Τα ρετρό ψυγεία, οι ξύλινες προθήκες και τα πετσετάκια, αλλά και η επιγραφή στην πρόσοψη του μαγαζιού αποτελούν μέρος της ιστορίας αλλά και της γοητείας του. To σπουδαιότερο όμως παραμένει η συνέπεια στις συνταγές τους. Οι παλιοί δεν το αλλάζουν, ενώ κάθε χρόνο νέοι προστίθενται στο πελατολόγιό τους. Το Πάσχα και τα Χριστούγεννα δεν σταματούν να φουρνίζουν τσουρέκια, κουλουράκια, γλυκά ζυμαράκια, γιορτινά − για τις μαστιχωτές πλεξούδες τους οι ουρές «διπλώνουν» στη γωνία. Το τσουρέκι βγαίνει σκέτο με μαστίχα και μαχλέπι αλλά και με γέμιση σοκολάτα, εξίσου λαχταριστό. Από εδώ προμηθευόμαστε ακόμα κιφέλ γεμιστά με πάστα από καρύδι και μπαχαρικά, εξαιρετικά πτι φουρ και λογιών κουλουράκια, κρουασάν όχι γαλλικής σχολής −πιο σφολιατένια− αλλά και πεντανόστιμα τυροπιτάκια με γλυκάλμυρη ζύμη που μοιάζει με κουρού. Όλα τα παραδοσιακά γλυκά τους, κυρίως τα σιροπιαστά αλλά και τα εποχικά κλασικά (π.χ. μελομακάρονα) είναι πολύ αξιόλογα. Ν.Δ.

Χρεμωνίδου 35, Παγκράτι, Τ/210-75.16.898

Ραντεβού στο Rio για μπαμπαδάκια με ρούμι

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Οι μπαμπάδες στο Rio

Το ζαχαροπλαστείο-μπιζουδάκι στη γωνία Πρωτέως και Μουσών έχει μια γλύκα ειδική. Είναι τα σιρόπια που μοσχοβολάνε το τετράγωνο αλλά και η αισιοδοξία που σου προκαλεί να βλέπεις τους νεαρούς, καινούργιους ιδιοκτήτες να δουλεύουν το παλιό μαγαζί. Με χαμόγελο, με όρεξη και με καλά υλικά συνεχίζουν τις συνταγές όπως ακριβώς τις παρέλαβαν από τον Απόστολο Παναγιωτίδη, «μάστορα» στα περίφημα Πελίτ και Μπαϊλάν της Κωνσταντινούπολης και δημιουργό του Rio. Φημίζονται δικαίως για τα μπαμπαδάκια με ρούμι και για τις πολίτικες βασιλόπιτες που φτιάχνουν όλο τον χρόνο με μαστίχα, μαχλέπι και βούτυρο γάλακτος. Τα μπατόν σαλέ τους και τα σμυρναίικα κουλουράκια με φρέσκο αγελαδινό βούτυρο είναι υποδειγματικά. Στις προθήκες θα δείτε επίσης σεκέρ παρέ, σοκολατένιες «πυραμίδες» αλλά και τυρόπιτες κουρού. Τα Σάββατα κάνουν και ατσμάδες. Γ.Π.

Πρωτέως 4 και Μουσών, Παλαιό Φάληρο, T/210-98.31.892

 

Baklavas (πρώην Güllüoğlu): Ταξίδι-εξπρές στην Πόλη

Μπακλαβάς ολόφρεσκος, με λεπτεπίλεπτο τραγανό φύλλο και βαθιά μυρωδιά βουτύρου. Όπως φανερώνει και το όνομα του μαγαζιού, σ’ αυτόν ειδικεύονται. Θα τον βρείτε σε ένα σωρό διαφορετικά σχήματα και παραλλαγές, από μικρά «μυδάκια» μέχρι «πουράκια» παραγεμισμένα με καταπράσινο φιστίκι, τυλιγμένα με διάφανο σχεδόν φύλλο. Ζητήστε επίσης κίφελ, μπατόν σαλέ, καζάν ντιπί και εκείνη τη λαχταριστή τυρόπιτα με τα φύλλα που βράζονται προτού ψηθούν μαζί με χοντρά κομμάτια φέτας. Γ.Π.

Αγ. Αλεξάνδρου 5, Π. Φάληρο, Τ/210-98.40.733 & Νίκης 10, Σύνταγμα, Τ/210-32.13.959

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣμυρναίικα γλυκά: 5 συνταγές βουτηγμένες στο σιρόπιΣμυρναίικα γλυκά: 5 συνταγές βουτηγμένες στο σιρόπι

Ζαχαροπλαστείο Χατζής: από τον βορρά με αγάπη

Ασουρέ, μαλεμπί και το διάσημο ταούκ κιοκσού (η πλούσια κρέμα με κοτόπουλο και γάλα) βρίσκουμε στου Χατζή, το ιστορικό ζαχαροπλαστείο που ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1908, από τον Σουλεϊμάν Σουλεϊμάνοβιτς. Κάποιες φορές φέρνουν και βουβαλίσιο καϊμάκι, ενώ έξοχη είναι η εκδοχή τους σε καζάν ντιπί, σάμαλι, τουλούμπες, σαραγλάκια και άλλα σιροπιαστά, όπως τα κουρκούμπινια, το χανούμ μπουρέκ, τα σεκέρ παρέ, το εκμέκ και το βεζύρ παρμάκ. Τέλος, εδώ βρίσκουμε και σουτζούκ λουκούμ, χαλβά με στραγάλια και χαλβά καρυδάτο. Ν.Μ.

Μητροπόλεως 5, Σύνταγμα, Τ/210-32.22.647

Riviera: Ζαχαροπλαστείο ετών 45

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Πριν από 45 χρόνια άνοιξε το ζαχαροπλαστείο της οικογένειας Καραπιπέρη, ένα από τα πιο γνωστά πολίτικα του Παλαιού φαλήρου. Έχουν βάλει αρκετά «μοντέρνα» στην γκάμα τους, αλλά τα χιτ τους συνεχίζουν να είναι τα καραμελωμένα καζάν ντιπί. Έχουν και πολίτικα τσουρέκια, μπακλαβαδάκια, εκμέκ, μπατόν σαλέ και ατσμάδες. Γ.Π.

Τρίτωνος 119, Π. Φάληρο, T/ 210-98.26.670

Τίλλας: Προτιμάτε κουρκουμπίνια ή τουλουμπάκια;

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Στο πολίτικο ζαχαροπλαστείο της Νέας Φιλαδέλφειας, τα ανατολίτικα γλυκά έχουν την τιμητική τους εδώ και πάνω από μισό αιώνα που λειτουργεί το κατάστημα στην προσφυγική συνοικία της Αθήνας. Εδώ βρίσκουμε υπέροχο εκμέκ και καζάν ντιπί, εξαιρετικό ταούκ κιοκσού, ρυζόγαλο φούρνου, μαλεμπί, σάμαλι, παγωτό καϊμάκι με μαστίχα Χίου. Φτιάχνουν και νόστιμα, σούπερ ζουμερά κουρκουμπίνια και τουλουμπάκια. Ν.Μ.

Ελ. Βενιζέλου 10, Πλατεία Πατριάρχου, Νέα Φιλαδέλφεια, Τ/210-25.14.077

Βelle Vue: Γιαγλίδικα, σεκέρ παρέ και άλλες ιστορίες

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Belle Vue (@belle_vue_patisserie)

Η οικογένεια πίσω από το αρτο-ζαχαροπλαστείο της Νέας Σμύρνης, που πρωτοάνοιξε το 1975, έχει κωνσταντινουπολίτικες ρίζες. Πράγμα που και να μην το ήξερες, θα το φανταζόσουν βλέποντας, σε απόσταση αναπνοής από τις βιτρίνες με τις πάστες και τα σοκολατάκια, τα ταψάκια με τον μπακλαβά με καρύδι ή φυστίκι, τον κουρού μπακλαβά με τα τραγανά φύλλα, που τον φτιάχνουν με πρόβειο και κατσικίσιο βούτυρο, τα σαραγλάκια, που τα κάνεις μια χαψιά, και τα πολύ καλοφτιαγμένα σεκέρ παρέ που είναι ωραίο πεσκέσι. Είναι κι άλλα: εκμέκ, με πολίτικο καϊμάκι, που στο Belle Vue το ‘χουν καμάρι, πολίτικο τσουρέκι με μαστίχα και μαχλέπι, πολίτικη βασιλόπιτα όταν είναι ο καιρός της, αλμυρόγλυκα γιαγλίδικα, αλλά και κρέμες, όπως ταούκ κιοχτσού και πλούσιο, τρεμουλιαστό καζάν ντιπί. Α.Σ.

Ελευθερίου Βενιζέλου 104, Νέα Σμύρνη, Τ/210/93.44.064

 

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Ζαχαροπλαστεία

Ντελικατέσεν

Παντοπωλεία

Αθήνα

Αθήνα | Πειραιάς + Περίχωρα

Γλυφάδα

Νέα Σμύρνη

Παγκράτι

Παλαιό Φάληρο

Πειραιάς

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών