Ευτυχώς το Πάσχα δεν μας βάζει σε διατροφικά διλήμματα του τύπου «κουραμπιές ή μελομακάρονο». Αλλά, ακόμα κι αν υπήρχε κάτι να σταθεί απέναντι στο τσουρέκι, μάλλον θα νικιόταν ολέθρια. Στο τσουρέκι βέβαια υπάρχουν σχολές: με προζύμι ή μαγιά, πολύ μαστιχωτά ή πολύ αφράτα, λευκοψημένα ή σκουροψημένα που μοιάζουν με γυαλιστερή ξύλινη λάκα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Αφοί Ασημακόπουλοι
Του Ασημακόπουλου είναι εξαιρετικά μαστιχωτό, έχει τόσες ίνες που χρειάζεται να τραβήξει κανείς εκ διαμέτρου τις άκρες του για να κοπεί. Περιέχει αιγοπρόβειο βούτυρο και απέξω είναι κάπως λουστρινέ, πασπαλισμένο με αμυγδαλάκι, απλώς υπέροχο. Ν.Δ.
Χαριλάου Τρικούπη 82, Εξάρχεια, Τ/210-36.10.092
Kora
Σκουροψημένο εξωτερικά και πολύ γυαλιστερό (αποτέλεσμα επιδέξιας επάλειψης με αυγό) είναι το τσουρέκι της Kora. Περιέχει προζύμι, όπως οι περισσότερες ζύμες τους, αλλά και μαγιά, και είναι αρκούντως μαστιχωτό στην υφή. Βάζουν ένα πολύ ταιριαστό μείγμα από μπαχαρικά και αρωματικά, όπως κανέλα, καρδάμωμο, μαχλέπι και ξύσμα πορτοκαλιού, που το διαφοροποιεί από τα πολίτικα τσουρέκια. Είναι σχετικά άγλυκο, ιδανικό για επαλείψεις αλλά και βουτιές σε ροφήματα με γάλα, καφέ ή κακάο. Πωλείται και μαζί με το πασχαλινό καλάθι της Kora, που φέτος κυκλοφορεί σε δύο εκδοχές: για παιδιά και ενήλικες. Στο πρώτο, μαζί με ένα μίνι τσουρέκι θα βρείτε λαμπάδα από κηρήθρα, «μαρμελάδα γάλακτος», σπιτικά marshmallows, σοκολατένιο αυγό και σπιτική λεμονάδα. Το μεγάλο καλάθι κρύβει κεραμικές αυγοθήκες, φτιαγμένες στο χέρι από το Arch Workshop, ένα βάζο με λουλούδια, λαχταριστή κρέμα λεμονιού, λαμπάδες από κηρήθρα με την υπογραφή της Melicera, ένα σοκολατένιο αυγό, ένα μπουκάλι σπιτική λεμονάδα, ένα κλασικό προζυμένιο καρβελάκι και φυσικά το τσουρέκι της Kora. Ν.Δ.
Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, Τ/210-36.27.855
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δημητρίου
Αφράτο, καλοζυμωμένο, μαστιχωτό, και σχετικά άγλυκο, το πολίτικο τσουρέκι που φτιάχνει η Νένα Ισμυρνόγλου για τον Δημητρίου με αρώματα από μαστίχα και μαχλέπι είναι από τα αγαπημένα μου. Κλασική αξία, ισορροπημένο στα αρώματα, ζυμωμένο με εξαιρετικό βούτυρο και με το αμυγδαλάκι του επάνω. Επειδή είναι αρκετά άγλυκο, του πάει να το σερβίρουμε στο πρωινό με βούτυρο και μαρμελάδα. Να σας πω την αμαρτία μου εγώ το αλείφω με γιαούρτι και μέλι. Χ.Τ.
Γούναρη 35, Άνω Γλυφάδα, Τ/210-96.22.049/ Μεσογείων 188, Χολαργός, 211-40.63.164 / Ζησιμοπούλου 93, Παλαιό Φάληρο, Τ/ 211-18.20.687 κ.α.
Nouvelle
Κλασικό πολίτικο βρίσκουμε και στο Nouvelle του Παλαιού Φαλήρου. Φτιάχνεται με μαγιά, περιέχει μαχλέπι και μαστίχα, πλάθεται σε κοτσίδα, είναι λευκοψημένο και πασπαλισμένο με φιλέ αμυγδάλου. Πιο μαστιχωτή είναι η πλεξούδα του Lido (Χρεμωνίδου 35, Παγκράτι, Τ/210-75.16.898) και πιο χαλαρά πλεγμένη. Το πολίτικο τσουρέκι της οικογένειας Πιπερίδη, αν και διαθέσιμο όλο τον χρόνο, γίνεται ανάρπαστο τις ημέρες των γιορτών. Είναι εξαιρετικά μαλακό, με το μαχλέπι να νικάει στο άρωμα τα άλλα συστατικά του. Ν.Δ.
Λεωφ. Αμφιθέας 168, Παναγίτσα, Π. Φάληρο, Τ/210-98.33.096
Σέκκας
Ο πειραιώτικος φούρνος Σέκκας διαθέτει ένα σφιχτό τσουρέκι προζυμιού (βάζουν και μαγιά). Είναι πολίτικη συνταγή με αιγοπρόβειο βούτυρο, μαχλέπι, κακουλέ, βανίλια και πορτοκάλι, που πλάθουν σε μεγάλη πλεξούδα και ψήνουν στον ξυλόφουρνό τους μέχρι να πάρει καστανό καφέ χρώμα. Ν.Δ.
Παλαμηδίου 62, Πειραιάς, Τ/210-49.13.347
Ρεμούνδος
Στον φούρνο του Ρεμούνδου στην Κυψέλη οι μαστιχωτές πλεξούδες τους ζυγίζουν περίπου 500 γρ., είναι διαθέσιμες όλο τον χρόνο και ζυμώνονται με καλό αγελαδινό βούτυρο. Αρωματίζονται με μαχλέπι και μαστίχα, ενώ η σύνθεσή τους είναι πιο κυψελωτή και λιγότερο ινώδης λόγω της μαγιάς. Ν.Δ.
Κυψέλης 37, Κυψέλη, Τ/ 210-82.15.808
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Sweet Alchemy by Stelios Parliaros
Τα τσουρέκια στο Sweet Alchemy by Stelios Parliaros είναι τα κλασικά πολίτικα με μαχλέπι και μαστίχα, έχουν όμως και κολόμπες (colomba di Pasqua είναι ένα ιταλικό γλυκό πασχαλινό ψωμί), οι οποίες περιέχουν μπόλικο πορτοκάλι και σταφίδα. Είναι φουλ αρωματικές, με ζύμη μαλακή και αφράτη. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι ψήνονται μέσα σε ειδικές φόρμες σε σχήμα περιστεριού, που συμβολίζει το Άγιο Πνεύμα. Χ. Τ.
Ηροδότου 24, Κολωνάκι, Τ/210-72.40.205
Rita’s Cookies
Πολύ λεπτές ίνες έχουν τα τσουρέκια της Ρίτας Αμιραλιάν του Rita’s Cookies. Περιέχουν καλό γαλλικό βούτυρο, πλάθονται σε σφιχτοδεμένες πλεξούδες (καμιά φορά βρίσκουμε και πλεκτή κουλούρα), μοσχοβολάνε μαστίχα και πασπαλίζονται με φιλέ αμυγδάλου. Είναι σχετικά άγλυκα και ολόλευκα στο εσωτερικό τους. Ν.Δ.
Δομοκού 40, Πειραιάς, Τ/210-49.12.323
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Brio
Στο Brio, το μικρό θεματικό μαγαζάκι του Jean-Charles Métayer, τα μπριός είναι το κύριο θέμα, αλλά πάντα υπάρχει και τσουρέκι. Μαλακό, όχι πολύ γλυκό, απαλά αρωματικό, με μαστίχα και μαχλέπι, πασπαλισμένο με φιλέ αμυγδάλου, είναι όμορφα ισορροπημένο. Για το Πάσχα ο αδερφός του Γάλλου σεφ, Sébastien -o αρτοποιός της οικογένειας- και η ομάδα του ετοιμάζουν και… ενισχυμένες εκδοχές, μια με φουντούκι-σοκολάτα και μια με γέμιση κάστανου και επικάλυψη λευκής σοκολάτας και σμέουρου, που θα πωλούνται από τη Μεγάλη Πέμπτη. Α.Σ.
Σολωμού 9, Νέο Ψυχικό, Τ/210-67.28.128
Dimitris Economides
Ωραίο πολίτικο τσουρέκι, κλασικό, με μυρωδάτο βούτυρο AOP Νορμανδίας, με αρώματα από μαχλέπι, μαστίχα και πορτοκάλι ετοιμάζει ο Δημήτρης Οικονομίδης στην πατισερί του στο Ψυχικό. Γ.Π.
Λεωφ. Κηφισίας 340, Νέο Ψυχικό, Τ/210-67.55.000
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Α λα γκρεκ
Παραδοσιακό κρητικό τσουρέκι, που το λένε «γαλατερό», ζυμωμένο με προζύμι φτιάχνουν στο Α λα γκρεκ του Χαλανδρίου. Χρησιμοποιούν φρέσκο αγελαδινό βούτυρο και γλυκά μπαχαρικά. Το γαλατερό τους έχει σφιχτή σύνθεση, είναι σχετικά γλυκούτσικο και ιδιαίτερα μυρωδάτο. Είναι διαθέσιμο σε δύο μεγέθη. Ρίξτε μια ματιά και στα καταπληκτικά babka τους με πραλινα φουντουκιού ή κρέμα ταχίνι με μαύρη ζάχαρη και κανέλα. Ν.Δ.
Αγ. Παρασκευής 65, Χαλάνδρι, Τ/211-01.22.071
Maxim
Γλυκούτσικο και πολύ μαλακό είναι το τσουρέκι από το Maxim, έχει συνεκτική ζύμη, είναι ευμέγεθες και στην επιφάνειά του σχηματίζονται σχισμές από το ιδανικό φούσκωμα και το ψήσιμο. Ν.Δ.
Τσακίρογλου 23, πλ. Βασιλέως Γεωργίου Β΄, Νέα Σμύρνη, T/210-93.24.603
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Pavlov’s Lab
Πολύ μαλακό, καλοσχηματισμένο και αφράτο είναι αυτό από το Pavlov’s Lab. Η ξανθόχρυση πλεξούδα φτιάχνεται με μαγιά και προζύμι, έχει μπόλικο βούτυρο, δεν είναι πολύ γλυκό και κρατάει μέρες. Ν.Δ.
Πατρ. Γρηγορίου Ε΄15, Νέα Ερυθραία, Τ/211-01.24.691
Baklavas (πρώην Karaköy Güllüoglu)
Κλασικό όσο δεν παίρνει. Όταν δεν ξεμυαλίζομαι από τις Κολόμπες του Παρλιάρου, αυτό παίρνω το Πάσχα στη βαφτιστήρα μου. Η συνταγή είναι ίδια τόσα χρόνια, από την εποχή που το κατάστημα ήταν franchise του διάσημου τουρκικού ζαχαροπλαστείου Güllüoglu. X. T.
Αγ. Αλεξάνδρου 5, Π. Φάληρο, Τ/210-98.40.733 / Νίκης 10, Σύνταγμα, Τ/210-32.13.959