ΕΞΟΔΟΣ

Σε αυτά τα wine bars θα βγούμε το Σαββατοκύριακο

Από το Σύνταγμα μέχρι τον Πειραιά και από το Παγκράτι μέχρι το Χαλάνδρι, αυτά είναι μερικά από τα πιο αγαπημένα μας wine bars στην Αθήνα.

29.09.2023| Updated: 02.10.2023
Φωτογραφία: Αλίνα Λέφα
Σε αυτά τα wine bars θα βγούμε το Σαββατοκύριακο

Σαββατοκύριακο έρχεται, και τι πιο ωραίο από μια έξοδο σε ένα από τα wine bars της πόλης; Σε αυλές, σε στοές, σε πεζόδρομους και άλλες αστικές ανοιχτωσιές, θα ανακαλύψουμε ετικέτες μικρών Ελλήνων παραγωγών, ήπιας οινοποίησης κρασιά και γνωστές και δυσεύρετες ελληνικές ποικιλίες, αλλά και ωραίες προτάσεις από τον διεθνή αμπελώνα, value for money ετικέτες και σπάνιες χρονιές. Και για να τα συνοδεύσουμε, θα επιλέξουμε από πλατό με τυριά και πίτσα, μέχρι ολοκληρωμένες γαστρονομικές προτάσεις. Τα wine bars της Αθήνας και του Πειραιά έχουν ενημερωμένους καταλόγους, ζωντανή ατμόσφαιρα και όρεξη να σε πλοηγήσουν στους αγαπημένους τους αμπελώνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΘησείο: 5 στάσεις στην Ηρακλειδών για καφέ, φαγητό και ποτόΘησείο: 5 στάσεις στην Ηρακλειδών για καφέ, φαγητό και ποτό

Oh! Dio: το νέο της πόλης

Η πιο πρόσφατη άφιξη στον χώρο του κρασιού έχει την υπογραφή δύο σημαντικών ανθρώπων του χώρου, της Φωτεινής Παντζιά των By the Glass και Cardinale, και του Άγγελου Δαμουλιάνου από τη διαδικτυακή κάβα botilia.gr. Όμορφο και συγυρισμένο μαγαζί με γούστο και με μια ευρύχωρη μπάρα, βρίσκεται σε ένα από τα πιο «τουριστικά» σημεία της πόλης και αναλαμβάνει τον σοβαρό ρόλο του πρεσβευτή του ελληνικού κρασιού στους εκατοντάδες ξένους επισκέπτες που βολτάρουν από μπροστά του καθημερινά. Ο ελληνικός αμπελώνας κρατάει το μερίδιο του λέοντος στην πλούσια λίστα τους, ωστόσο βρίσκουμε και κάποιες ενδιαφέρουσες διεθνείς ετικέτες στον κατάλογό τους. Χρησιμοποιώντας το σύστημα Coravin αποκτούν ευελιξία ως προς το άνοιγμα φιαλών για να σερβίρουν και να δίνουν αρκετές επιλογές με το ποτήρι. Οι his & hers επιλογές της λίστας τους αφορούν στις προτάσεις που κάνουν οι δύο συνιδιοκτήτες, ο Άγγελος και η Φωτεινή αντίστοιχα. Το μενού τους περιλαμβάνει και εύκολα συνοδευτικά τύπου μπιστρό, αλλά και κανονικά πιάτα για χόρταση, ενώ σύντομα θα πάρει μπρος και ο ξυλόφουρνος που θα εμπλουτίσει κι άλλο το μενού. Ν.Μ.

Αδριανού 3, Αθήνα, T/210-32.13.170

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣNegroni: 5 αθηναϊκές παραλλαγές του μυθικού ιταλικού κοκτέιλNegroni: 5 αθηναϊκές παραλλαγές του μυθικού ιταλικού κοκτέιλ

Paleo: σταθερή αξία

Στα δικά μου τα μάτια είναι το ωραιότερο μαγαζί της Αθήνας. Ψηλοτάβανο, ανοιχτόκαρδο, μποέμ και εντελώς κουλ. Ο ιδιοκτήτης του είναι ο σομελιέ Γιάννης Καϋμενάκης, ένας sui generis, χαμηλών τόνων τύπος, φανατικός τερουαρίστας, connoisseur από τους λίγους στο θέμα κρασί. Έχει πιει κι έχει δοκιμάσει τον κόσμο όλο, κι εδώ, στο δικό του το κονάκι, μια πρώην αποθήκη του 1900 στο λιμάνι του Πειραιά, κάνει το κέφι του με κρασιά από τα πιο αγαπημένα του οινικά αμπελοτόπια από τον ευρωπαϊκό νότο. Το καλύτερο από όλα είναι ότι το Paleo με τις κρασάρες του βρίσκεται σε μια λαϊκή συνοικία όπου φτάνει το θαλασσινό αεράκι και λέγεται Ρετσίνα, στο εργατικό κέντρο του Πειραιά. Του έχω εμπιστοσύνη, και στο τι θα πιω και στο τι θα φάω. «Να σου φέρω και πατέ συκωτιού ε;», γνέφω ναι με το κεφάλι και επειδή καταλαβαινόμαστε θα μου φέρει επίσης το ανάλογο κρασί, μια καπονάτα, ένα ριζότο μαγειρεμένο με κόκκινο κρασί, και θα με ενημερώσει επίσης αν υπάρχουν πιάτα ημέρας. Ν.Μ.

Πολυδεύκους 39, Πειραιάς, Τ/210-41.25.204

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα μαγειρεία της Αθήνας όπου τρώμε σαν στο σπίτι μαςΤα μαγειρεία της Αθήνας όπου τρώμε σαν στο σπίτι μας

Terroirist: το στέκι των βορείων προαστίων

Νεγκόσκα από τη Γουμένισσα ή Λημνιώνα από τον Τύρναβο; Κεφαλονίτικη Ρομπόλα ή Ξυνιστέρι από την Κύπρο; Οι ελληνικές ποικιλίες έχουν τον πρώτο λόγο στο Terroirist, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στο ολοκαίνουργιο wine bar του Χαλανδρίου δεν εκπροσωπείται και ο διεθνής αμπελώνας. Οι Δημοσθένης και Γιάννης Γεωργίου (Penny Lane, 9Βήτα Home Bar) μαζί με τον Δαμιανό Ασημένιο βρήκαν μια παλιά μονοκατοικία του ’60 στον πεζόδρομο της Θουκυδίδου και προχώρησαν στην αναπαλαίωσή της, ώστε να στεγάσουν εκεί το νέο τους εγχείρημα. Η Χρύσα Γιατρά επιμελήθηκε τον κατάλογο, που περιλαμβάνει περισσότερες από 80 ετικέτες –40 από τις οποίες μπορεί να δοκιμάσει κανείς και σε ποτήρι– και ξεχωριστές κατηγορίες με orange, αφρώδη αλλά και ενισχυμένα κρασιά. Ανάλογα με την όρεξη, όλα αυτά συνοδεύονται είτε με ελληνικά και γαλλικά τυριά (από Σαν Μιχάλη ωρίμανσης 120 ημερών μέχρι απαστερίωτο Morbier) και ιδιαίτερα αλλαντικά είτε με ένα από τα πιάτα που υπογράφει ο σεφ Άγγελος Λάντος. Γ.Π.

Terroirist, Θουκυδίδου 12, Χαλάνδρι, Τ/216-00.46.388 

La cigale: τσουγκρίσματα στον πεζόδρομο

Ο Alexandre και ο Grégory, δύο Γάλλοι με καταγωγή από τα νότια της χώρας, έφτιαξαν το La Cigale, ένα μπαρ-μεζεδοπωλείο με αναφορές στην Προβηγκία. Στον κατάλογο βρίσκουμε κρασιά μικρών παραγωγών από τη Γαλλία και την Ελλάδα, διαθέσιμα και σε ποτήρι. Ενδιαφέρον έχουν και τα signature cocktails χαμηλού αλκοολικού βαθμού που φτιάχνουν με βάση το κρασί. Οι χαλαροί και ανεπιτήδευτοι μεζέδες συνοδεύουν ωραία το κρασί. Έμπνευση και γι’ αυτούς είναι η Νότια Γαλλία και οι γεύσεις από την παιδική ηλικία των ιδιοκτητών. Πίτσα με λεπτή ζύμη καραμελωμένα κρεμμύδια, μοτσαρέλα και σπιτική σάλτσα από κόκκινη πιπεριά και εστραγκόν και νιοκέτι με κολοκυθακια και κόκκινη σάλτσα από ντοματίνια. Μ.Π. 

Τιμοθέου 1-3, Παγκράτι, Τ/210-75.12.054

Oinoscent: το αγαπημένο του κέντρου

Έχει αυτό το «κάτι» το Oinoscent που μας κάνει πάντα να περνάμε καλά· είναι το σημείο, η διακόσμηση, το φαγητό, το κρασί ή μάλλον όλα αυτά μαζί. Η λίστα κρασιών ανανεώνεται συχνά, ενώ η γυάλινη κάβα στο υπόγειο με περισσότερα από 1000 κρασιά πολλών διαφορετικών στιλ από τον ελληνικό και ξένο αμπελώνα έχει φιάλες για όλα τα γούστα. Η κουζίνα ενδιαφέρουσα, αλλάζει συχνά ανάλογα με την εποχή. Δικαίως, λοιπόν, το wine bar της οδού Βουλής γεμίζει κάθε βράδυ. Πιάστε ένα από τα τραπέζια στο πεζοδρόμιο, ή μέσα για πιο ζεστά, ανοίξτε ένα μπουκάλι κρασί αν δεν μπορείτε να αποφασίσετε θα σας βοηθήσει ο σομελιέ ή πάρτε διαφορετικά ποτήρια, τσιμπολογώντας πολλά και νόστιμα: πάστα Al Limone με φρέσκο σπαγγέτι, πεκορίνο-παρμεζάνα, λεμόνι, βασιλικό και φυστίκι Αιγίνης, flank steak μοσχαριού, με ψημένο μαρούλι, κρέμα ceasar και παρμεζάνα, ποικιλίες αλλαντικών και τυριών. Μ.Π.

Oinoscent, Βουλής 45-47, Σύνταγμα, Τ/210-32.29.374

Wine is fine: μια cave à manger στο Μοναστηράκι

Φωτογραφία: Αλίνα Λέφα

Το σημείο σε κερδίζει με το «καλησπέρα σας». Θεωρητικά, τα πόμολα και τα κουρτινόξυλα δεν είναι ό,τι πιο γοητευτικό, αλλά αυτή η –κάπως περίεργη– εξειδίκευση της οδού Βύσσης, που συγκεντρώνει κυρίως πομολάδικα και μαγαζιά με είδη κιγκαλερίας, έχει κάτι από τον πυρήνα του αθηναϊκού κέντρου. Εκεί, ανάμεσα στα μαγαζιά που δεν προσέχεις ιδιαίτερα μέχρι να πέσεις στην ανάγκη τους, δύο Γάλλοι, o Rafael Wallon-Brownstone και ο Τhomas Brengou, μαζί με τον Έλληνα σεφ Σταύρο Χρυσαφίδη, άνοιξαν πριν από λίγες ημέρες το Wine is Fine. Το φρέσκο wine bar με την τριγωνική πρόσοψη και τις μεγάλες τζαμαρίες, προστατευμένο μέσα σ’ αυτή την πτυχή του παλιού προσώπου της πόλης, μαζεύει ήλιο και φως νωρίς το απόγευμα, την ώρα δηλαδή που ανοίγει και αρχίζει να βάζει τα πρώτα ποτήρια με δροσερά κρασιά, ενώ όσο προχωράει το βράδυ παρακολουθεί από προνομιούχα θέση την κίνηση του δρόμου. Οι επιρροές του έρχονται από τις παριζιάνικες caves à manger, σαν την Buvette, που καθιέρωσαν ένα νέο είδος εξόδου στη γαλλική πρωτεύουσα: κάζουαλ, χωρίς ανάγκη για κρατήσεις, με ενδιαφέροντα κρασιά, μικρά, απλά πιάτα και προσιτές τιμές. Πάνω από τα λευκά, πλισέ τραπεζομάντηλα τσουγκρίζουμε ποτήρια με φυσικά κρασιά, ως επί το πλείστον από την Ελλάδα και τη Γαλλία, τσιμπολογώντας ψωμί με βούτυρο, σπιτικό χοιρινό πατέ, ταρτάρ μόσχου, cacio e pepe ή σκορδάτα μανιτάρια σοτέ. Γ.Π.

Wine is fine, Βύσσης 6, Μοναστηράκι, T/210-32.30.304

Psyche: ραντεβού εντός της στοάς

Από πέρυσι το καλοκαίρι έχει πιάσει πόστο σε μια στοά στην οδό Κορνάρου, ένα στενό δρομάκι κάθετο στην πρωί και βράδυ βαβούρικη Ερμού – δεν το βλέπεις περνώντας απέξω, πρέπει να ξέρεις ότι είναι εκεί για να το βρεις. Μια αστική κρυψώνα, για να πιεις το κρασί σου και να τα πεις με τους φίλους ή το ταίρι σου, δίπλα και κάτω από φυλλωσιές στολισμένες με φωτάκια, ανάμεσα στα κτίρια του κέντρου, με λίγο ουρανό πάνω από το κεφάλι σου. Η ωραία σχεδιασμένη λίστα του Psyche σε ταξιδεύει σε ελληνικούς (που πιάνουν το μεγαλύτερό της κομμάτι) και ξένους αμπελώνες, δίνοντας αρκετή έμφαση και στα κρασιά ήπια οινοποίησης, κι έχει και αρκετές προτάσεις σε ποτήρι. Αν πέρα από το να εξερευνήσεις όσα βρίσκονται στα σκουρόχρωμα ράφια της κάβας θέλεις να φας και κάτι, έχει να διαλέξεις ανάμεσα σε πιάτα όπως βλήτα με τσορίθο και τυρί, γαρίδες με κρόκο Κοζάνης και κρέμα αβοκάντο, μίνι καλαμάκι κοτόπουλο ή μοσχαρίσιο φιλέτο. Κι ένα πλατό με μερικά τυριά από μικρά τυροκομεία, πάντως, δεν είναι καλή ιδέα. Α.Σ.

Κορνάρου 4, Τ/210-32.21.271

 

Heteroklito

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη heteroclito (@heteroclitoathens)

Το μποέμ wine bar του κέντρου ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από περίπου 11 χρόνια και πλέον έχει καθιερωθεί ως κλασικό σημείο συνάντησης για τους οινόφιλους. Μια θέση στο μπαρ ή στα τραπέζια που απλώνει στον πεζόδρομο, στη γωνία που συναντιέται η Πετράκη με τη Φωκίωνος, είναι το «εισιτήριο» για χαλάρωση και χάζι, παρέα με ελληνικές ετικέτες, σπάνιες ντόπιες ποικιλίες, και ευρήματα από αρκετά μικρά, λιγότερο γνωστά οινοποιεία. Πιο «συνωμοτική» είναι η ατμόσφαιρα πάνω, στο πατάρι με τα vintage έπιπλα που θυμίζει σαλόνι σπιτιού. Γ.Π.

Φωκίωνος 2 & Πετράκη 30, Σύνταγμα, Τ/210-32.39.406

Τανίνη Αγάπη μου: Φυσικά στα Εξάρχεια

Εδώ, σε αυτό το χαλαρό μπαρ για κρασί τιμούν τις ντόπιες ποικιλίες και περιλαμβάνουν στο μενού τους ετικέτες από βιοδυναμικά, natural, βιολογικά, terroir driven και ήπιας οινοποίησης κρασιά. Σερβίρουν εκατό επιλογές σε ποτήρι και σε φιάλη. Το φαγητό έχει αναλάβει η ταλαντούχα Μαρία Κοφίτσα (την γνωρίσαμε στην Cookoovaya) και προσφέρεται για αρμονικά ή και εξτρίμ ταιριάσματα με το κρασί. Ta αρτοποιήματα τα προμηθεύονται από τον εξαιρετικό φούρνο των Ιλισίων, Τρομερό Παιδί και η Μαρία τα συνδυάζει επιτυχημένα με επιλεγμένα προϊόντα, όπως στο πιάτο με ψητό προζυμένιο ψωμί και το καπνιστό χέλι ή το μπριός με χειροποίητο χούμους, πιπεριά, καρύδια και φρέσκια ρίγανη, μια από τις vegan επιλογές. Ν.Δ.

Ιπποκράτους 91, Αθήνα, Τ/211-11.50.145

 

Boheme Bourgeois: Λέγε με BoBo και έλα για κρασί μετά φαγητού

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BoBo Wine Bar (@bobo_winebar)

Μπουρζουάδες και μποέμηδες τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους στο όμορφο wine bar στο Κουκάκι, με την τεράστια τζαμαρία, την ατμοσφαιρική αρ ντεκό διακόσμηση και τα χειροποίητα, tailor made έπιπλα. Στα κελάρια του μαγαζιού που επιμελούνται 5 καλοί φίλοι και συνέταιροι, φυλάνε περί τις 120 ετικέτες από όλο τον κόσμο, εκ των οποίων γύρω στις 40 τις δοκιμάζουμε και σε ποτήρι. Με το σύστημα Coravin σερβίρουν και κάποιες ακριβές και σπάνιες ετικέτες, όπως το σπουδαίο  Margaux, η δεύτερη ετικέτα του Chateau Margaux, και το Barolo Massolino από το Πιεμόντε. Πολλές από τις επιλογές τους έχουν θαλασσινή αύρα, καθώς προέρχονται από τα νησιά του Αιγαίου. Το κρασί μας θα το ταιριάξουμε με τυριά που τους προμηθεύει το παντοπωλείο Καρανανλίδικα του Φάνη, ενώ από το μενού του φαγητού, τα διαλεχτά κρέατα προέρχονται από το κρεοπωλείο Orimasis. Δοκιμάζουμε πρόβειο καπνιστό καρπάτσιο Κρήτης με χόρτα εποχής και ανεβατό τυρί, κουνουπίδι καψαλισμένο με λάδι παντζαριού και φουντούκι, ταλιάτα από μοσχάρι ελληνικής εκτροφής με πατάτα φούρνου και ξινόγαλο, και άλλα λιχούδικα πιάτα. Ν.Μ.

Αναστασίου Ζίννη 36, Κουκάκι, Τ/210-92.44.244

Wine Bar

Αθήνα

Εξάρχεια

Θησείο

Παγκράτι

Πειραιάς

Σύνταγμα

Χαλάνδρι

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών