ΕΞΟΔΟΣ

Γιατί βγαίνουν όλοι στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων;

Γύρω από το βυζαντινό εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων η ομώνυμη πλατεία έχει συγκεντρώσει ενδιαφέρουσες επιλογές για φαγητό και ποτό και έχει γίνει στέκι.

29.09.2022| Updated: 30.09.2022
Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας
Γιατί βγαίνουν όλοι στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων;

Πλάι στο χαρακτηριστικό, βυζαντινό εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων πίνουμε βερμούτ και spritz, τρώμε ζουμερά μπέργκερ, δοκιμάζουμε ελληνικούς μεζέδες νέας γενιάς και απολαμβάνουμε εξαιρετικό καφέ. Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που έχουν αναδείξει τον τελευταίο καιρό την ομώνυμη πλατεία σε δυναμική πιάτσα του κέντρου. Πήγαμε μια βόλτα στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων και καταγράψαμε παλιά και νέα μαγαζιά που βρήκαν σπίτι εκεί.

Juicy grill

Ο Δημοσθένης Κουβαράκης, ο ιδιοκτήτης του Juicy Grill, μεγάλωσε μέσα στο κρεοπωλείο της οικογένειάς του, στην κεντρική αγορά του Πειραιά. Αργότερα δούλεψε σε εστιατόρια της Αμερικής, όπου έμαθε πολλά για την απαιτητική βιομηχανία της εστίασης, επιστρέφοντας στην Ελλάδα έκανε διάφορες δουλειές μέχρι που άνοιξε το Juicy Grill στον Χολαργό το 2011 και στη πλατεία Αγίων Θεοδώρων το 2019. Το Juicy Grill του κέντρου έχει μεγάλη σάλα, εστιατορική, έχει πολλά τραπεζάκια μέσα αλλά και έξω και σερβίρει περισσότερα από 20 μπέργκερ που φτιάχνονται εδώ από το μηδέν. Φρέσκος μοσχαρίσιος κιμάς γίνεται μπιφτέκι, πάντα ψημένο medium, ώστε να είναι ζουμερό. Στις συνταγές χρησιμοποιούνται φρέσκα λαχανικά, οι σάλτσες και οι μαρινάδες είναι χειροποίητες. Τελευταία μάς αρέσει πολύ το καλαμπόκι με sriracha chilli sauce και παρμεζάνα, η πράσινη σαλάτα με γκοργκοντζόλα, ψητό μοσχάρι και σάλτσα τσιμιτσούρι και το μπέργκερ Bill Murrey, με μπιφτέκι γεμιστό με τσένταρ, σπιτικά onion rings και chipotle mayo. Μ.Π.

Παλαιών Πατρών Γερμανού 7, Αθήνα, Τ/ 210-32.29.027

 

Dopios

Η ιδέα του μεζεδοπωλείου αλλά μέσα από τη ματιά ενός από τους πιο δημιουργικούς Έλληνες σεφ, του Χριστόφορου Πέσκια. Κάθε πιάτο και μια έκπληξη στο Dopios. Το ελληνικό στοιχείο πρωταγωνιστεί αλλά οι ιδέες και τα υλικά δεν έχουν σύνορα. Από τα ψιλά γαριδάκια «ποπ κορν» μέχρι την ταραμοσαλάτα με κράκερ γαρίδας και το καρπάτσιο λαβράκι με την πράσινη ντομάτα και κουμκουάτ, σίγουρα θα βρείτε κάτι που θα σας τραβήξει την προσοχή στο μενού. Τα κεφτεδάκια αλά Balthazar και οι τριπλοτηγανισμένες πατάτες είναι επίσης χάρμα ενώ ο κατάλογος περιλαμβάνει και μια μικρή λίστα με ελληνικά τυριά και αλλαντικά από διάφορες γωνιές της Ελλάδας. Γ.Π.

Σκουλενίου 1, Τ/210-33.10.049

 

Odori Vermouteria di Atene

Το Οdori που άνοιξε πριν πριν από έξι χρόνια και έβαλε τα ενισχυμένα, αρωματισμένα με βότανα και μπαχαρικά κρασιά στο επίκεντρο, έχει γίνει πια συνήθεια. Η μέρα ξεκινάει με καφέ και πρωινό αλλά όσο η ώρα περνάει τα ξύλινα τραπέζια στην πλατεία γεμίζουν με παρέες που μοιράζονται πίτσα, όπως την Old Fahioned Capricciosa, με κρέμα πεκορίνο, fior di latte και καπνιστή πρόβολα, αγκινάρα, ελιές, μανιτάρια και προσούτο cotto. Από τα aperitivi που είναι και το δυνατό χαρτί του μαγαζιού αξίζει να δοκιμάσεις το Montana Americano, μια λίγο πιο γλυκιά παραλλαγή του Americano με λευκό bitter, αρώματα αφροξυλιάς και τσαγιού του βουνού, που γαρνίρουν με λεπτές φέτες αχλαδιού σε ώσμωση με φράουλα και σμέουρο. Γ.Π.

Σκουλενίου 2, Τ/210-33.14.674

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠαγκράτι: 5 νέα στέκια στην πιο ζωντανή γειτονιά του κέντρουΠαγκράτι: 5 νέα στέκια στην πιο ζωντανή γειτονιά του κέντρου

Μadame Fu Man Chu

Το μικρό βιετναμέζικο στη γωνία της Σκουλενίου με την Πραξιτέλους με τους ξύλινους πάγκους έξω στον πεζόδρομο, έναν δράκο να κρέμεται από το ταβάνι μέσα και μια πορσελάνινη προτομή του Χο Τσι Μιν να επιβλέπει στα δεξιάς της ανοικτής κουζίνας, έχει ωραίο στιλ και συμπαθητικό φαγητό. Μπορείς να κάνεις μια στάση μετά τη δουλειά, να πάρεις τα ρολάκια από φύλλο ρυζιού που γεμίζονται με γαρίδες, πίκλες, vermicelli και καραμελωμένα κρεμμύδια που τα βουτάς σε σάλτσα φυστικιού, το κοτόπουλο με lemongrass, τσίλι και σκόρδο κι ό,τι άλλο σου γυαλίσει από το μενού. Α.Σ.

Σκουλενίου 4 & Πραξιτέλους. Τ/210-32.31.366

 

The Architects of Time

Η πιο πρόσφατη είσοδος στην πιάτσα της Αγίων Θεοδώρων έχει βρει τη στέγη της στο Μέγαρο Παπαθανασίου, ένα κτίριο του 1936 που ανήκε στην οικογένεια του διάσημου συνθέτη. Πρόκειται για ένα ολοήμερο εστιατόριο-μπαρ με μεσογειακό μενού που κοιτάζει προς Ιταλία μεριά. Arancini, μπρουσκέτες και πολπέτες, συμπαθητική pinsa, όπως εκείνη με τη σάλτσα βασιλικού, τα ντοματίνια κονφί, τη γραβιέρα και το χοιρομέρι Τήνου συνθέτουν το μενού μαζί με πλούσιες σαλάτες και λίγα πιάτα με φρέσκα ζυμαρικά. Αν πάτε το πρωί θα βρείτε brunch με μια deep fried παραλλαγή του croque madame, ομελέτες, αλμυρά και γλυκά πάνκεικς, μεταξύ άλλων. Γ.Π.

Πλατεία Αγίων Θεοδώρων 3, T/698-02.79.538

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣIl Capitano: Εδώ το πανηγυριώτικο (η γίδα βραστή) ταιριάζει με αφρώδεςIl Capitano: Εδώ το πανηγυριώτικο (η γίδα βραστή) ταιριάζει με αφρώδες

Και ακριβώς δίπλα στην πλατεία:

Overoll

Δεν ήταν παρά λίγα χρόνια πριν που ψάχναμε με το κιάλι να βρούμε καλό κρουασάν στην Αθήνα. Πλέον το κέντρο έχει τη δική του croissanterie. Στο Overoll η προθήκη γεμίζει κάθε μέρα με περίπου δέκα διαφορετικά είδη κρουασάν, οι ουρές δεν είναι σπάνιο φαινόμενο τα πρωινά και η μυρωδιά του ζυμαριού και του βουτύρου φτάνει μέχρι απέναντι. Ανάμεσα στις εντυπωσιακές παραλλαγές βρίσκουμε κρουασάν με σοκολατένιες, πράσινες ή κόκκινες ρίγες (με νουτέλα, φυστίκι ή γεύση cheesecake με κόκκινα φρούτα), διπλοψημένα κρουασάν με πλούσια κρέμα αμυγδάλου, ακόμα και σπανακοτυρόπιτα από ζύμη κρουασάν σε στριφτή εκδοχή. Γ.Π.

Πραξιτέλους 27, Τ/ 211-41.98.151

 

The Clumsies

Το πολυβραβευμένο μπαρ του κέντρου είναι για όλες τις ώρες από το πρωί για λαχταριστό brunch από τον ταλαντούχο σεφ Αθηναγόρα Κωστάκο μέχρι το βράδυ για τα signature κοκτέιλ της ομάδας του Clumsies και το bar food του Κωστάκου. To brunch που προτείνει ο έμπειρος σεφ ξεφεύγει από τα κλασικά και περιλαμβάνει κυρίως bowls. Μας αρέσει πολύ αυτό με τα μελάτα αυγά, γιαούρτι, κρέμα γραβιέρας και προσούτο. Το green power salad bowl, με λαχανίδα kale, χαλούμι, κινόα, σουμάκ και λεμόνι και το avo bowl, με λιωμένο avocado, ντοματίνια, ρόκα, μανιτάρια και ζυμωτό ψωμί. Από τα γλυκά που υπογράφει ο pastry σεφ Σπύρος Αρτελάρης, δεν παραλείπουμε το ban-coffee, ένα μισοψημένο cookie με παγωτό μπανάνα, καφέ και πεκάν. Μ.Π.

Πραξιτέλους 30, Τ/210-32.32.682

 

Anana

Χαμηλά στην Πραξιτέλους, δίπλα στα μαγαζιά με είδη ζωγραφικής και τα λίγα σφραγιδάδικα που απομένουν βρίσκεται το Anana, ένα καλαίσθητο μαγαζί με ποιοτικό καφέ και τραπέζια που απλώνονται σε μια πανέμορφη στοά. Θα βρείτε διαλεχτά blend και single origin επιλογές που εναλλάσσονται συχνά. Vegan γλυκά, πρωινό και χορτοφαγικές προτάσεις για ελαφρύ γεύμα είναι επίσης διαθέσιμα. Γ.Π.

Πραξιτέλους 33, T/211-11.51.788

 

Δυο γουλιές και δυο μπουκιές

Κάνουμε πάντα μια στάση στο αγαπημένο καφέ της πλατείας Αγίων Θεοδώρων. Πίνουμε εξαιρετικά φλιτζάνια espresso, cappuccino και άλλα ροφήματα από μια παθιασμένη επαγγελματία, την πρωταθλήτρια του είδους Τάνια Κωνσταντίνοβα. Speciality καφέδες χωρίς ταμπέλες, εκλεκτό blend, αλλά και καφέδες από μικρές φάρμες σε Αφρική και Ισημερινό. Απολαμβάνουμε τη θερμή φιλοξενία, τα νόστιμα σνακ και ολόφρεσκα σαντουιτσάκια με ελαιόλαδο και γιαούρτι που φτιάχνει ο Νίκος Μπουρμπάκης. Μ.Π.

Δραγατσανίου 8, Τ/ 210-34.73.444

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝέες αφίξεις: 31 εστιατόρια και μπαρ που θα συζητάμε τον χειμώνα στην ΑθήναΝέες αφίξεις: 31 εστιατόρια και μπαρ που θα συζητάμε τον χειμώνα στην Αθήνα ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠίνουμε σαν Ιταλοί: 5 μαγαζιά για απεριτίβο στην ΑθήναΠίνουμε σαν Ιταλοί: 5 μαγαζιά για απεριτίβο στην Αθήνα

All day

Pizza

Εστιατόρια

Καφέ

Αθήνα

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών