ΕΞΟΔΟΣ

Νέος Κόσμος: 10 λόγοι που θα είναι η γειτονιά του φετινού καλοκαιριού

Καινούργια μαγαζιά, αλλά και παλιές κλασικές αξίες κάνουν τον Νέο Κόσμο αγαπημένο γαστρονομικό προορισμό.

19.05.2022| Updated: 20.05.2022
Φωτογραφία: Θάλεια Γαλανοπούλου
Νέος Κόσμος: 10 λόγοι που θα είναι η γειτονιά του φετινού καλοκαιριού

1. Γιατί το Annie Fine Cooking έχει μια ανεπιτήδευτη φρεσκάδα

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Με τη Σταυριανή Ζερβακάκου επικεφαλής, το εστιατόριο έγινε πολύ γρήγορα γαστρονομικός προορισμός. Σε λίγους μήνες μάλιστα περιλήφθηκε στον οδηγό Michelin. Τώρα, με τον Στέφανο Μιχάλη (Μαργαρίτα / Ανάφη, Μούργα / Θεσσαλονίκη) να καθοδηγεί την κουζίνα, έχει και πάλι φρέσκες ιδέες να προτείνει. Το μενού, που βασίζεται στο ψάρι -θαλάσσης, όχι ιχθυοτροφείου-, και στο κατσικάκι, αλλάζει από μέρα σε μέρα ή ακόμα και μέσα στην ίδια μέρα, ανάλογα με την εποχή και τη διαθεσιμότητα των υλικών. Με προσεκτικό ψάξιμο μικρών παραγωγών και καθημερινές βόλτες στις λαϊκές, ο σεφ εξασφαλίζει ιδιαίτερες πρώτες ύλες που δίνουν χαρακτήρα σε ό,τι μαγειρεύει. Κρίταμα, σαλικόρνιες, βρούβες, μολόχες, καυκαλήθρες, τσιτσίραβλα και φτέρες, νησιώτικα τυριά και εξαιρετικά λάδια είναι μόνο μερικοί από τους πρωταγωνιστές των πιάτων που σερβίρονται αυτή την εποχή. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα αχνιστά μύδια με τον πιπεράτο βοτανικό ζωμό – εμείς τα πετύχαμε με κρεμμύδι τουρσί, αποξηραμένο άγριο σκόρδο, χαμομήλι και μολόχα.

Μεναίχμου 4, Νέος Κόσμος, Τ/ 210-92.13.690.

 

2. Επειδή ο Τόμας φτιάχνει ένα από τα πιο ζουμερά κεμπάπ της πόλης

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος
Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Εδώ όλα περνάνε από τα χέρια του Τόμας, ο οποίος έχει μελετήσει κάθε λεπτομέρεια, ώστε το κεμπάπ του να είναι νόστιμο, ζουμερό και αγνό. Η ιστορία ξεκινάει από την Αρμενία, απ’ όπου κατάγεται ο ιδιοκτήτης, περνάει από τη Συρία και τον Λίβανο, όπου μεγάλωσε και έμαθε πολλά για το φαγητό, και καταλήγει στην Αθήνα. Ο Τόμας άνοιξε το 1978 το μαγαζί του στον Νέο Κόσμο και στο λιτό τυλιχτό του έχει μόνο κεμπάπ -από μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά σε ιδανική αναλογία-, κρεμμύδι και ντομάτα. Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο. Από τις πρόσφατες «αφίξεις» στο μαγαζί είναι το γιαουρτλού, που το σερβίρει σε πήλινο για τους μερακλήδες, και η παστουρμαδόπιτα, με παστουρμά που φτιάχνει μόνος του παρακαλώ.

Σαρκουδίνου 49, Νέος Κόσμος, Τ/ 210-90.15.981.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚουκάκι: 10 στέκια για φαγητό και ποτό γύρω απ’ την ΟλυμπίουΚουκάκι: 10 στέκια για φαγητό και ποτό γύρω απ’ την Ολυμπίου

3. Γιατί τα κοκτέιλ του Grasshoppers ήρθαν για να μας συναρπάσουν

Όσοι βρέθηκαν το περασμένο καλοκαίρι στο Theosis της Άνω Σύρου, που έγινε σε χρόνο ρεκόρ «talk of the islands», έχουν ήδη πάρει μια γεύση από το ταλέντο του Νίκου Σωτηρόπουλου. Εκεί, ως υπεύθυνος του μπαρ και δημιουργός της cocktail list πρότεινε νόστιμα και ισορροπημένα κοκτέιλ, τα οποία κέρδισαν αμέσως θέση ανάμεσα στα αγαπημένα μας. Ο ίδιος άνθρωπος, παρέα με τον Δημήτρη Μεσσήνη και τον Γιάννη Φρούντα, είναι υπεύθυνος για όσα σερβίρονται εδώ και λίγες μέρες στο Grasshoppers. Στο ολοκαίνουργιο μπαρ πίσω από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ο κατάλογος περιλαμβάνει κλασικές και signature, όπως μια umami και καπνιστή εκδοχή της μαργαρίτας με μεσκάλ, ράσμπερι, τζίντζερ, λάιμ, ντοματίνι και bitters. Δεν λείπουν και τα προσεγμένα συνοδευτικά.

Ευρυδάμαντος 6, Νέος Κόσμος, Τ/ 210-93.40.708.

 

4. Επειδή το ΦΙΤΑ είναι πλέον κλασικό

Το μυξινάρι, η ντάσκα, η λίγδα -ναι, ναι, δεν προμοτάρει πολύ καλά τον εαυτό του ένα ψάρι με τέτοιο όνομα- συστήθηκαν για πρώτη φορά σε πολλούς μέσω του ΦΙΤΑ και αγαπήθηκαν. Η φιλόξενη αυλή του Νέου Κόσμου με τον ήρεμο ήχο του τραμ που περνάει κάθε τόσο ήταν ένα από τα πρώτα μαγαζιά που έστρεψαν την προσοχή στη γειτονιά, προτού γίνει τάση. Ο κατάλογος, εκτός από τα «άγνωστα» ψάρια που έγιναν σταρ, περιλαμβάνει αρκετά -πλέον- κλασικά πιάτα: τα ξεροτηγανισμένα τσιπς πατάτας σε ροδέλες που πάνε πακετάκι με τη φίνα ταραμοσαλάτα, τα αχνιστά μύδια, το κεχριμπαρένιο σπαγγέτι με αυγοτάραχο είναι μερικά μόνο. Συνοδεύονται από ενδιαφέρουσες ελληνικές ποικιλίες κρασιού, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που έχουν το εκλέρ του τέλους στο μυαλό τους.

Ντουρμ 1, Νέος Κόσμος, Τ/ 211-41.48.624.

 

5. Γιατί το Naif είναι ιδανικό σποτ για να δουλέψεις με το λάπτοπ

Λίγα βήματα από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στην Ευρυδάμαντος με τα φαρδιά πεζοδρόμια, το Naif, που συνδυάζει καλό καφέ -από το Mr. Bean Coffee Roasters-, brunch, πίτσες, burger και ποτό, είναι μαγαζί για όλη την ημέρα. Πολλοί στήνουν στο περβάζι του το μικρό τους «γραφείο εκτός γραφείου», απολαμβάνοντας τον καφέ και δουλεύοντας στο λάπτοπ τους. Εδώ δίνουν ραντεβού και εργαζόμενοι των γύρω γραφείων για ποτό μετά τη δουλειά, ενώ το μαγαζί αγαπήθηκε και από τους θεατρόφιλους οι οποίοι το έκαναν στέκι για μετά τις παραστάσεις στις σκηνές της περιοχής. Ταλιατέλες μπολονέζ, χορταστικό burger, αρωματικό κάρυ με κοτόπουλο, πίτσα, αλλά και μπίρες από μικρές ζυθοποιίες είναι μερικά απ’ όσα μας αρέσει επιλέγουμε.

Λεοντίου 10, Νέος Κόσμος, Τ/ 210-93.34.946.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠίνουμε σαν Ιταλοί: 5 μαγαζιά για απεριτίβο στην ΑθήναΠίνουμε σαν Ιταλοί: 5 μαγαζιά για απεριτίβο στην Αθήνα

6. Επειδή εδώ βρίσκεται το πρώτο τσέχικο της Αθήνας, το Svejk

Φωτο: Σοφία Παπαστράτη
Φωτο: Σοφία Παπαστράτη

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, το πρώτο τσέχικο εστιατόριο της Αθήνας άνοιξε στον Νέο Κόσμο και έγινε σχεδόν από τη πρώτη μέρα στέκι – μόλις πρόσφατα το Svejk έκλεισε σαράντα χρόνια στη γειτονιά. Τα φαγητά που σερβίρουν είναι πολλά και πληθωρικά: γκούλας με πικάντικη σάλτσα με μανιτάρια και πιπεριά, ονειρεμένα σνίτσελ, τυρί πανέ με σος ταρτάρ, χοιρινό με ξινολάχανο, πάπια με σάλτσα από μύρτιλα κι ένα σωρό ακόμη κλασικά πιάτα της κεντροευρωπαϊκής κουζίνας. Για το τέλος μην ξεχάσετε τα γλυκά κνέντλικι – τσέχικα ψωμάκια ατμού γεμιστά με ανθότυρο και δαμάσκηνο και περιχυμένα με μαρμελάδα μύρτιλο. Υπάρχει και ξεχωριστό μενού με μεζέδες, που συνοδεύουν τις περίπου είκοσι επιλογές από τσέχικες μπίρες.

Ρουμπέση 8, Νέος Κόσμος, Τ/ 210-90.18.389.

 

7. Γιατί το Teras είναι όμορφο

Φωτο: Θάλεια Γαλανοπούλου

Φωτο: Θάλεια Γαλανοπούλου

Στην αυλή με τις συκές και τις ελιές, οι καλοκαιρινές μέρες γίνονται καλύτερες. Πριν από σχεδόν ένα χρόνο, ένα νεοκλασικό του ‘30 μετατράπηκε σε χαλαρό all day μαγαζί με χαρακτήρα. Παλιά μωσαϊκά, ρομαντικά γύψινα και ενδιαφέροντα custom made έπιπλα -που μάλιστα διατίθενται προς πώληση- συνθέτουν το σκηνικό μέσα, ενώ η πίσω αυλή έχει όλη τη δροσιά που χρειάζονται οι ζεστές βραδιές στην Αθήνα. Σερβίρουν από καφέ και brunch μέχρι ανάλαφρα πιάτα με λατινοαμερικάνικες επιρροές, για μεσημεριανό και βραδινό. Τα κοκτέιλ του καταλόγου έχει επιμεληθεί ο Φίλιππος Τάσουλας.

Θεοδώρητου Βρεσθένης 45, Νέος Κόσμος, T/ 211-41.80.653.

 

8. Για τον χειροποίητο γύρο του Αχιλλέα

Φωτο: Νίκος Καρανικόλας

Φωτο: Νίκος Καρανικόλας

Φωτο: Νίκος Καρανικόλας

Το έτερο αγαπημένο, τσεκαρισμένο και περιζήτητο σουβλάκι του Νέου Κόσμου το φτιάχνει ο Αχιλλέας. Άλλη ωραία περίπτωση αυτή, με γύρο νόστιμο, ζουμερό, πιπεράτο, που παρασκευάζεται κάθε μέρα στο εργαστήριό τους. Σερβίρεται σε μερίδα με ντομάτα και κρεμμύδι ή τυλιχτός σε αλάδωτη πίτα με κρεμμύδι, μαϊντανό, ντομάτα και σπιτικό τζατζίκι. Η μία σούβλα που βάζει την ημέρα τελειώνει νωρίς και όποιος προλάβει πρόλαβε!

Σπινθάρου 18, Νέος Κόσμος, Τ/ 210-90.21.391.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣε αυτά τα εστιατόρια αφήστε χώρο για γλυκόΣε αυτά τα εστιατόρια αφήστε χώρο για γλυκό

9. Επειδή η βόλτα γίνεται πιο νόστιμη μετά τη στάση στο Fika

Αν κάνετε πρωινή βόλτα και ψάχνετε για κάτι στο χέρι, το Fika είναι ο προορισμός σας. Η Ιφιγένεια Ζάχου και η ομάδα της μπαίνουν κάθε μέρα στο ανοιχτό παρασκευαστήριο του μαγαζιού και ετοιμάζουν από νωρίς φρέσκα κρουασάν, γλυκά και σάντουιτς. Στο φιλόξενο micro-bakery στα σύνορα Νέου Κόσμου και Ακρόπολης δοκιμάζουμε -μεταξύ άλλων- ζεστό κρουασάν βουτύρου, danish με κόκκινα φρούτα, λευκή σοκολάτα και σπιτική κρέμα αμυγδάλου ή croque-madame σε φύλλο κρουασάν με μπεσαμέλ, ζαμπόν, αυγό και παρμεζάνα. Τα σάντουιτς τα φτιάχνουν με το δικό τους milk bread, ενώ το βάσκικο τσιζκέικ τους είναι από τα πιο πετυχημένα που κυκλοφορούν. Συνοδεύεστε ό,τι πάρετε με specialty καφέ από την Kudu.

Βούρβαχη 6, Ακρόπολη, Τ/ 210-92.26.010.

 

10. Επειδή η πίτσα του La Bella Napoli μας θυμίζει Ιταλία

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Ο Marco Zenaboni έστησε στη γειτονιά μια εκ πρώτης όψεως κλασική συνοικιακή πιτσαρία. Μέσα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Χρησιμοποιεί εξαιρετικής ποιότητας αλεύρι, μοτσαρέλα από την Καζέρτα, buffala από το Σαλέρνο και pomodori του Σαν Μαρτζάνο. Ο φούρνος ψήνει στους 500 βαθμούς το καλά ωριμασμένο προζυμένιο ζυμάρι του, ενώ στο μενού φιγουράρουν λίγες και καλές επιλογές, όπως η Salsiccia e Friarielli με φρέσκια μοτσαρέλα, provola, λουκάνικο και ναπολιτάνικο μπρόκολο.

Ρουμπέση 64, Νέος Κόσμος, Τ/ 211-11.50.602.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ5+1 μαγαζιά με άψογη πίτσα στην Αθήνα5+1 μαγαζιά με άψογη πίτσα στην Αθήνα

All day

Pizza

Street food

Εστιατόρια

Καφέ

Μπαρ

Σουβλάκια

Αθήνα

Νέος Κόσμος

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών