ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινά κουλουράκια: Πού ξεφουρνίζουν τα πιο μυρωδάτα της Αθήνας;

Βγαίνουν σε στάνταρ signature σχέδια, από κοινού προσυμφωνημένα για να ξέρουμε όλοι ότι πρόκειται για τα πασχαλινά κουλουράκια με το βούτυρο, τα αυγά και τις μυρωδιές τους.

30.04.2024
Φωτογραφίες: Άσπα Κουλύρα
Πασχαλινά κουλουράκια: Πού ξεφουρνίζουν τα πιο μυρωδάτα της Αθήνας;

Κάποιοι τα αρωματίζουν με βανίλια, άλλοι προσθέτουν και πορτοκάλι, κάποιοι λίγοι τα καρυκεύουν με μαστίχα ή τους βάζουν κονιάκ, αλλά το άρωμα γκαραντί που κυριαρχεί στα λαμπροκούλουρα είναι αυτό του βουτύρου. Τα πασχαλινά κουλουράκια που ξεχωρίζουμε από τα εκατοντάδες που κυκλοφορούν στην αγορά, είναι ζυμωμένα με καλό βούτυρο και φρέσκα αυγά, κι είναι καλοσχηματισμένα, πλεγμένα με το χέρι σε λεπτές πλεξούδες, σε μονό ή διπλό σαλίγκαρο, αλλά και σε σχήμα βαρκούλας που φτιάχνεται στρίβοντας τα λεπτά κορδόνια της ζύμης σε σχήμα τελικού σίγμα που ύστερα οι πλευρές του ενώνονται έτσι ώστε να εφάπτονται, και με μια μικρή πίεση στις άκρες γίνονται πιο μυτερά. Δεν θέλετε να τα μάθετε, θέλετε να τα φάτε; Ιδού μερικές εξαιρετικές περιπτώσεις σε διάφορα σημεία της Αθήνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα καλύτερα τσουρέκια της Αθήνας: 34 μαγαζιά σε όλες τις γειτονιές της πόληςΤα καλύτερα τσουρέκια της Αθήνας: 34 μαγαζιά σε όλες τις γειτονιές της πόλης

Φούρνος Ρεμούνδος: εδώ τα ωραία σμυρναίικα

Μπαμπάτσικα σμυρναίικα είναι τα κουλουράκια του παλιού φούρνου της Κυψέλης που κάνουν θραύση. Τριφτά με πολύ έντονη την αίσθηση της βανίλιας και ωραίο άρωμα βουτύρου που σε σέρνει από τη μύτη όταν ξεφουρνίζονται. Ν.Μ.

Κυψέλης 37, Κυψέλη, Τ/ 210-82.15.808

Rita’s Cookies: με το χέρι της κυριάς Ρίτας

Η κυρία Ρίτα έχει μάστερ στην τέχνη της κουλουροποιίας. Ξέρει και φέρνει βόλτα τα υλικά, έτσι που τα κουλούρια της να είναι πετυχημένα γευστικά και αρωματικά ταυτόχρονα με την ωραία υφή τους. Τα πασχαλιάτικα κουλούρια της, μικρά πλεξουδάκια, απίθανα τριφτά, λιώνουν στο στόμα και αφήνουν μια απολαυστικά πορτοκαλένια και βουτυρένια επίγευση. Προσωπικά παίρνω πάντα και ένα σακουλάκι με ημίγλυκα κουλουράκια με μαχλέπι, που είναι νηστίσιμα μεν, πεντανόστιμα δε. Ν.Μ.

Δομοκού 40, Πειραιάς, Τ/210-49.12.323

Πολίτικος φούρνος Σταυρόπουλου: κουλουράκια πολλών λογιών

Εδώ βρίσκουμε ποικιλία σε κουλουράκια. Ακόμα πιο ωραία από τα κλασικά σμυρναίικα και τις λαμπριάτικες πλεξούδες, είναι αυτά τα στρογγυλά σαν όμικρον, πασπαλισμένα εξωτερικά με ζάχαρη, τρομερά αφράτα και τριφτά, λιώνουν στο στόμα. Ν.Μ.

Γαμβέττα 4, Εξάρχεια, Τ/210-38.47.006

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤο καλαμπόκι που φοριέται!Τσάντες από καλαμπόκι; Κι όμως! Και είναι θρακιώτικες!

Rio: βουτυράτα και γυαλιστερά

Το φρέσκο αγελαδινό βούτυρο είναι το πρώτο και επικρατέστερο άρωμα που νιώθεις ως την επίγευση μασουλώντας αυτά τα αφράτα κουλουράκια που βγαίνουν στα κλασικά σχήματα, αλειμμένα με αυγό για να είναι γυαλιστερά μετά το ξεφούρνισμα. Ν.Μ.

Πρωτέως 4 και Μουσών, Παλαιό Φάληρο, T/210-98.31.892

Φούρνος Λυκαβηττός: σφιχτοπλεγμένα και νόστιμα

Σε μικρή σφιχτή και επιδέξια πλεξούδα βγαίνουν τα πασχαλινά κουλουράκια του κολωνακιώτικου φούρνου, που είναι σκληρά και τραγανά, απαλά αρωματικά. Τα σερβίρω μαζί με ζεστό γάλα ή τσάι. Ν.Μ.

Δεινοκράτους 59, Κολωνάκι, Τ/210-72.11.348

Γιούλια: σμυρναίικα και λαμπροκούλουρα

Δύο ειδών κουλουράκια ξεφουρνίζουν στο ζαχαροπλαστείο της Νέας Ιωνίας τις μέρες του Πάσχα. Τα κλασικά σμυρναίικα με το χαρακτηριστικό μακρουλό σχήμα και τα λαμπροκούλουρα που είναι πιο μεγάλα και στρογγυλά. Στα πρώτα βάζουν αιγοπρόβειο βούτυρο και πορτοκάλι ενώ στα δεύτερα αγελαδινό βούτυρο και επίσης πορτοκάλι. Και τα δύο είναι εύθρυπτα, πολύ αρωματικά με ωραία, ήπια, βουτυρένια γεύση. Μ.Π.

Αλέκου Παναγούλη 24, Νέα Ιωνία, Τ/210-27.38.271, Αναγεννήσεως 49-51, Νέα Ιωνία, Τ/210-27.78.140, Μεσολογγίου 24, Νέα Ιωνία, Τ/210-27.99.766

Τα «τσουρεκάκια» του Α λα Γκρεκ

Στην Κρήτη τα τσουρέκια τα λένε γαλατερά. Τσουρεκάκια λένε τα κουλουράκια, τα οποία αυτές τις μέρες εκεί στο Χαλάνδρι ξεφουρνίζονται αδιάκοπα και εξαφανίζονται στο πι και φι. Είναι εθιστικά αυτά τα μικρά αφράτα και τραγανά πλεξουδάκια που μοσχοβολάνε πορτοκάλι. Το βούτυρο γάλακτος που χρησιμοποιούν για τα ευωδιαστά τους κουλουράκια, που έχουν επίσης βανίλια και μαχλέπι (αυτό δεν πολυακούγεται, αλλά αναδεικνύει τα άλλα αρώματα), έρχεται από τη Λέσβο. Μην φύγετε χωρίς να πάρετε και μερικά καλλιτσουνάκια, είναι εξαιρετικά. Α.Σ.

Αγ. Παρασκευής 65, Χαλάνδρι, Τ/211-01.22.071

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣοκολατένια αυγά: Ποιοι φτιάχνουν φέτος τα καλύτερα στην Αθήνα;Σοκολατένια αυγά: Ποιοι φτιάχνουν φέτος τα καλύτερα στην Αθήνα;

Belle Vue: μαλακά και αρωματικά

Με μια ιδέα πορτοκάλι που αρωματικά συναγωνίζεται το βούτυρο, υπογραμμίζεται η γεύση σε αυτά εδώ τα κουλουράκια. Πλεγμένα σε σφιχτή, παχουλή κοτσίδα, είναι πιο μαλακά από τα υπόλοιπα. Ν.Μ.

Ελευθερίου Βενιζέλου 104, Νέα Σμύρνη, Τ/210/93.44.064

Φούρνος του Τάκη: κουλουράκια όπως παλιά

Στον φούρνο του Τάκη τα πασχαλινά κουλουράκια, παραδοσιακά, με αμμωνία, τα φτιάχνουν από το 1971 με τον ίδιο τρόπο. Με βούτυρο γάλακτος από το τυροκομείο Κωστάκη στα Χανιά, βανίλια και λίγο, ένα τσακ, πορτοκάλι. Όχι πολύ  πορτοκαλένια –έτσι τα προτιμούν–, σχετικά μαλακά στο δάγκωμα, κλασικά, κλασικότατα, είναι ό,τι πρέπει για βούτες στον ελληνικό καφέ. Δεν την πειράζουν καθόλου τη συνταγή. «Είναι οι θύμησες, λέει ο Αρτέμης Παπαδόπουλος, μερικά πράγματα δεν θέλεις να αλλάξουν». Α.Σ.

Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι, Τ/210-92.30.05

Nouvelle: σμυρναίικα που μοσχοβολάνε

Εδώ φτιάχνουν τα ωραιότερα σμυρναίικα κουλούρια από όλα όσα δοκιμάσαμε. Το καλό βούτυρο κάνει μπαμ τόσο στο άρωμα, όσο και στην ωραία, αφράτη υφή τους και στην πλούσια γεύση τους. Κάθε μπουκιά τους είναι μια μικρή ωδή στο Πάσχα και στην άνοιξη. N.M.

Λεωφ. Αμφιθέας 168, Παναγίτσα, Παλαιό Φάληρο, Τ/210-98.33.096

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜε τι θα αλείψουμε το ψωμί μας αντί για βούτυρο;Ταχίνι και άλλα βούτυρα καρπών: οι 20+ επιλογές του Γαστρονόμου

Tillas: γενναιόδωρα και πορτοκαλένια

Χορταστικά, φορμαρισμένα σε μεγάλο σχήμα είναι τα σμυρναίικα του παλιού ζαχαροπλαστείου της Νέας Φιλαδέλφειας, σκληρά, καρυκευμένα με ξύσμα και χυμό από πορτοκάλι, και με αισθητό το βούτυρο να ξεχωρίζει αρωματικά. Συνδυάστε τα με τον ελληνικό καφέ και μη διστάσετε να τα βουτήξετε μέσα στο φλιτζανάκι. N.M.

Ελ. Βενιζέλου 10, Πλατεία Πατριάρχου, Νέα Φιλαδέλφεια, Τ/210-25.14.077

Δήμητρα Γουναρίδη: με μια παλιά συνταγή

Με παλιά συνταγή φτιάχνονται στη Νέα Ιωνία τα φανταστικά σμυρναίικα κουλούρια που περιέχουν φρέσκο χυμό και πούλπα από πορτοκάλι. Τα βγάζουν ολοχρονίς, αλλά τις μέρες λίγο πριν το Πάσχα δεν προφταίνουν να ξεφουρνίζουν. Ν.Μ.

Ευαγγελικής Σχολής 5, Νέα Ιωνία, Τ/210-27.12.548

 

Αρτοποιεία

Ζαχαροπλαστεία

Αθήνα

Εξάρχεια

Κολωνάκι

Κυψέλη

Νέα Σμύρνη

Νέα Φιλαδέλφεια

Παλαιό Φάληρο

Πειραιάς

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT