ΕΞΟΔΟΣ

Πού τρώμε και πίνουμε αυτό το καλοκαίρι στα Εξάρχεια

Σε κήπους και τραπεζάκια έξω απολαμβάνουμε από old school κοκτέιλ και βιοδυναμικά κρασιά μέχρι κρητικούς μεζέδες και αφγανικά πιάτα.

18.07.2022| Updated: 21.07.2022
Πού τρώμε και πίνουμε αυτό το καλοκαίρι στα Εξάρχεια

Knave: μεταξύ κατεργαρέων… κοκτέιλ

Το όνομα του σημαίνει «απατεώνας». Αυτό το κατεργάρικο στοιχείο άρεσε στον Λευτέρη Γεωργόπουλο, τον Βαγγέλη Θανάση και τον Δημήτρη Μπούκουρη, που άνοιξαν πριν από τρεις εβδομάδες το καινούργιο αυτό μπαρ που τραβάει το βλέμμα με την κίτρινη του πρόσοψη στην Ασκληπιού. Αποτυπώνεται και στην τοιχογραφία του Dreyk the Pirate με τους δυο ναύτες που χαρτοπαίζουν κι είναι έτοιμοι για καυγά − ο ένας κάνει… ζαβολιά βγάζοντας ένα βαλέ, που είναι η έτερη σημασία του knave, από την κάλτσα του. Εδώ, με τα ηχεία να παίζουν R&B και Soul, αλλά και rock ή old school house, κινούνται στο ταμπλό των perfect serves και των twists στα κλασικά. Σε πολλά από τα κοκτέιλ τους «τρυπώνει» και ένα ποτό που κανονικά δεν ανήκει εκεί (αλλά ταιριάζει): η Pina Colada τους, π.χ., που τη λένε Fidel, έχει τεκίλα και στο Boulevardier, που εδώ το φωνάζουν Boulevaryeah! πέρα από μπέρμπον βάζουν και μεσκάλ. A.Σ.

Ασκληπιού 22, Εξάρχεια, Τ/698-36.01.870/ Καθημερινά, από τις 18:00 και μετά

 

Μουριά: Το πιο ζωηρό καφενείο των Εξαρχείων άνοιξε το 1915

Φωτο: Δημήτρης Βλάικος

Τσάντες με ζαρζαβατικά πλάι στα τραπέζια, παππούδες, πιτσιρικαρία, τουρίστες, συγγραφείς, καλλιτέχνες και περαστικοί. Η Μουριά, με έτος ιδρύσεως το 1915 παρακαλώ, είναι ένα ζωηρό μελίσσι στη γωνία της Χαριλάου Τρικούπη με την Καλλιδρομίου και ειδικά το Σάββατο της λαϊκής μετατρέπεται σε ιδιότυπη γιορτή. Εκείνη τη μέρα το μαγαζί ανοίγει από νωρίς για να εξυπηρετήσει τους εμπόρους που στήνουν πάγκους αξημέρωτα και την ίδια ώρα γίνεται προορισμός για όσους ζουν ακόμα το χθεσινό nightlife. Όσο ανεβαίνει ο ήλιος και τα ψώνια ξεκινάνε, αυτό το κέντρο κοινωνικότητας της γειτονιάς γεμίζει με κάθε λογής κόσμο. Τα διπλανά τραπέζια δεν είναι ασυνήθιστο να πιάσουν την κουβέντα και να γίνουν μια παρέα, ενώ η οικογένεια πίσω απ’ το ιστορικό καφενείο φροντίζει για τους καφέδες, τις μπίρες, τα τσιπουράκια, τα ούζα και τη ροή των πραγμάτων στην υπεραιωνόβια Μουριά. Έχουν και λίγα απλά πράγματα για συνοδευτικά − λίγο τυρί, βραστά αυγά, αγγουράκι ή κανένα ντολμαδάκι. Γ.Π.

Χαριλάου Τρικούπη 87, Εξάρχεια, Τ/210-38.12.607, Καθημερινά: 07:00-11:30 (Σάββατο: από τις 5:30)

 

Guerilla Chef Burgers: Βόλτα και μπέργκερ στο χέρι

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος
Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Δεν έχει πολλά πολλά αυτό το burger και αυτό ακριβώς είναι που το κάνει να ξεχωρίζει. Τη στιγμή που πολλά μπεργκεράδικα συναγωνίζονται για το ποιος θα χωρέσει τα περισσότερα ή τα πιο εξεζητημένα υλικά ανάμεσα σε δύο ψωμιά, ο Guerilla Chef (ή αλλιώς Fahd-Αλέξανδρος Hassan Kassem) αποφάσισε να ανοίξει ένα μικρό μαγαζί στα Εξάρχεια με ένα μόνο προϊόν. Ο κατάλογος ξεκινάει και τελειώνει με ένα απλό, τίμιο τσίζμπεργκερ. Μοσχαρίσιο μπιφτέκι, τυρί, κέτσαπ, μαγιονέζα, μουστάρδα σε αφράτο μπριός είναι η κλασική συνταγή που ακολουθεί. Διαλέγεις αν θέλεις μονό ή διπλό μπιφτέκι, παίρνεις και μια craft μπίρα από το ψυγείο και συνεχίζεις τη βόλτα στη γειτονιά. Απλά και εύκολα. Γ.Π.

Σολωμού 33, Εξάρχεια, Τ/213-02.87.944, Καθημερινά: 12:00-00:00 (Δευτέρα: κλειστά)

 

Άμα λάχει: Στην Καλλιδρομίου για μεζέ

Φωτο: Κατερίνα Καμπίτη

Κάποτε στην αυλή του, που και τα μεσημέρια είναι ωραία και σκιερή και τα βράδια, που φωτίζεται με σειρές από γλομπάκια, έχει μια νοσταλγική γλύκα, αλώνιζαν πιτσιρίκια. Το κτίριο που τώρα στεγάζει το δημοφιλές Άμα Λάχει ήταν το δημοτικό σχολείο των Εξαρχείων. Πάνε χρόνια βέβαια από τότε που αντί για μαθήματα παραδίδει μεζέδες, δίπλα σε λεμονιές και μπουκαμβίλιες, σε κόσμο όλων των ηλικιών. Οι παρέες γεμίζουν τα τραπέζια από νωρίς βάζοντας στη μέση του τραπεζιού φάβα με καραμελωμένο κρεμμύδι και τηγανητή κάππαρη, λουκουμάδες φέτας και κολοκυθοκεφτέδες, κοντοσούβλι κοτόπουλο και μπιφτεκάκια σχάρας. Έχει και μια μικρή ενότητα με τυριά από διάφορα μέρη, όπως βολάκι Άνδρου, κρητική γραβιέρα, νιώτικο κατσικίσιο που ωριμάζει σε οινολάσπες ή λαδοτύρι Ζακύνθου. Α.Σ.

Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια, Τ/210-38.45.978,  Δευτέρα- Παρασκευή, 10:00-11:30, Σάββατο και Κυριακή 11:00 -11:30 

 

Ρακουμέλ: Η Κρήτη στο πεζοδρόμιο της Μπενάκη

Για μια γρήγορη δόση Κρήτης μας αρέσει να πιάνουμε θέση σε ένα από τα τραπέζια στο πεζοδρόμιο του Ρακουμέλ. Το ρακάδικο των Εξαρχείων σερβίρει απλές και κλασικές λιχουδιές του νησιού, από μαραθόπιτα και γραβιέρα Σφακίων μέχρι μυζηθροπιτάκια, χοχλιούς και γεμιστούς κολοκυθοανθούς. Από τα αγαπημένα μας: η σαλάτα με ντομάτα, αγγούρι κάππαρη, σταμναγκάθι και βραστή πατάτα και οι τηγανητές πατάτες που έρχονται καλυμμένες με λίγη ντοματένια σάλτσα και στάκα παρέα με δυο μελάτα τηγανητά αυγά. Γ.Π.

Εμμανουήλ Μπενάκη 71, Τ/210-38.00.506, Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη: 13:00-1:30, Παρασκευή-Σάββατο: 13:00-2:30, Κυριακή: 13:00-01:00.

 

Στάση στο Black Salami για πρωινό

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος
Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Όποιος προλάβει και ό,τι προλάβει! Οι ουρές είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο στον φούρνο των Εξαρχείων και είναι δικαιολογημένες. Ποιοτικές πρώτες ύλες, ψωμιά αργής ωρίμανσης, χορταστικά σάντουιτς, όπως το αγαπημένο BLT με καπνιστή πανσέτα Σερρών ή εκείνο με παστράμι Νέας Υόρκης, πεκορίνο και λάχανο τουρσί, υβρίδιο φοκάτσιας-χορτόπιτας από άλλο πλανήτη και άλλα ζυμαρένια και θαυμάσια προσελκύουν ένα σωρό κόσμο στη γωνία Ζωοδόχου Πηγής και Μεθώνης. Στα ατού του μαγαζιού και οι προσεγμένες επιλογές πρωινών με ψωμιά και αυγά σε διάφορες παραλλαγές που μπαίνουν σε πακετάκι ή τρώγονται στο όρθιο στους πάγκους γύρω του. Γ.Π.

Ζωοδόχου Πηγής 71 & Μεθώνης, Εξάρχεια, Τ/211-41.87.956, Τρίτη-Σάββατο: 09:00-17:00, Κυριακή: 10:00-17:00

 

Τσέλιγκας: Για κεφτεδάκια και ντομάτα τριαντάφυλλο

Φωτο: Σοφία Παπαστράτη
Φωτο: Σοφία Παπαστράτη

Τσέλιγκας ή Cheλιγκας. Και με τους δύο τρόπους γράφει το όνομά του το μεζεδοπωλείο με αριστερή ιστορία που άνοιξε στα Εξάρχεια στα μέσα της δεκαετίας του ‘80. Ο πρώτος ιδιοκτήτης του, Αντώνης Τριχιάς, ήταν εξόριστος της χούντας και με τα χρόνια το μαγαζί έγινε στέκι για τους κατοίκους της γειτονιάς αλλά και για προσωπικότητες του πολιτικού και καλλιτεχνικού κόσμου. Στον κατάλογό του βρίσκουμε απλά και καλοφτιαγμένα πράγματα: κεφτεδάκια, τηγανητά μικρά ψάρια, ποικιλίες αλλά και τη −χαρακτηριστική των παλιών ταβερνών− «ντομάτα τριαντάφυλλο». Τα προϊόντα μαναβικής έρχονται από τη λαϊκή της Καλλιδρομίου, ενώ δεν λείπουν και αρκετά προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών, όπως το κασέρι ωρίμανσης από την Ξάνθη και η σφέλα από τη Μεσσηνία. Γ.Π.

Ζωοδόχου Πηγής 50, Εξάρχεια, Τ/210-38.09.023, Καθημερινά: 13:00-00:30 (Κυριακή κλειστά)

 

Φωλιά: Για αφγανικό kabuli και bulani

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Folia (@folia_restaurant)

Ειδικά το καλοκαίρι το μικρό αφγανικό μεζεδοπωλείο είναι ιδανική επιλογή όταν βγαίνουμε βόλτα στα Εξάρχεια. Κάνουμε πάντα μια στάση για ένα γρήγορο γεύμα στα τραπεζάκια έξω. Ο νεαρός ιδιοκτήτης Ρεζά Γκολάμι ετοιμάζει και σερβίρει λιχουδιές από την πατρίδα του. Μας αρέσει πολύ το ashak: ζύμη με γέμιση λαχανικών, σος γιαουρτιού, κόκκινες φακές, βασιλικό και φρέσκα αρωματικά. Δεν λέμε ποτέ όχι στo kabuli, παραδοσιακό αφγανικό ρύζι με αρνί, σταφίδες και καρότα. Η παραδοσιακή πίτα bulani, με γέμιση πατάτας και μπαχαρικά και τα μαν του, μικρές μπουκιές από ζύμη με γέμιση κοτόπουλο, σος γιαουρτιού και κόκκινες φακές κλείνoυν υπέροχα το δείπνο μας. Μ.Π.

Ανδρέα Μεταξά 9, Εξάρχεια, Τ/210-38.03.840. Δευτέρα-Σάββατο: 13.00-1.30, Κυριακή κλειστά

 

Τανίνη Αγάπη μου: Το πιο όμορφο wine bar της γειτονιάς

Μπεγκλέρι, Γαϊδουριά, Μαυράθηρο, Βολίτσα, Μπεκιάρι, Κακοτρύγης. Δεν θα χρειαστείτε λεξικό αλλά τους σομελιέ της Τανίνης να σας εξηγήσουν τα χαρακτηριστικά κάθε γηγενούς ποικιλίας που φιλοξενεί η μακριά λίστα τους. Εδώ, σε αυτό το χαλαρό μπαρ για κρασί τιμούν τις περιφερειακές ελληνικές ποικιλίες και περιλαμβάνουν στο μενού τους ετικέτες από βιοδυναμικά, natural, βιολογικά, terroir driven και ήπιας οινοποίησης κρασιά. Σερβίρουν εκατό επιλογές σε ποτήρι και σε φιάλη. Το φαγητό έχει αναλάβει η ταλαντούχα Μαρία Κοφίτσα (τη γνωρίσαμε στην Cookoovaya) και προσφέρεται για αρμονικά ή και εξτρίμ ταιριάσματα με το κρασί. Ta αρτοποιήματα τα προμηθεύονται από τον εξαιρετικό φούρνο των Ιλισίων, Τρομερό Παιδί, και η Μαρία τα συνδυάζει επιτυχημένα με επιλεγμένα προϊόντα, όπως στο πιάτο με ψητό προζυμένιο ψωμί και το καπνιστό χέλι ή το μπριός με χειροποίητο χούμους, πιπεριά, καρύδια και φρέσκια ρίγανη, μια από τις vegan επιλογές. Αυτό που οι τακτικοί απολαμβάνουμε εδώ είναι η προσωποποιημένη εξυπηρέτηση και η ευγενική καθοδήγηση στην προτίμησή μας, ένα ενδιαφέρον κουβεντολόι με το κρασί στο επίκεντρο. Ν.Δ.

Ιπποκράτους 91, Αθήνα, Τ/211-11.50.145, Τρίτη-Κυριακή 12.00-2.00 (Δευτέρα κλειστά)

 

Στο Talking Breads για μπέργκερ και σάντουιτς

Χειροποίητα ψωμάκια βουτύρου φρεσκοψήνονται κάθε μέρα στο Talking Breads. Με αυτά ετοιμάζουν περιποιημένα σάντουιτς και μπέργκερ που κλέβουν καρδιές. Είμαι φαν του κλασικού τσίζμπεργκερ αλλά ξέρω πολλούς που ορκίζονται στο πιο πληθωρικό Bacon Mushroom Melt με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, διπλό τσένταρ, μανιτάρια, μπέικον, καραμελωμένο κρεμμύδι, μαρουλάκι και σος, αλλά και άλλους τόσους που τιμούν εκείνο το σάντουιτς με χοιρινό σούβλας, λάχανο, καρότο, φρέσκο κρεμμύδι, κόλιανδρο και σος satay. Για επιδόρπιο κάνουν και ένα σατανικό γλυκό μπέργκερ με το δικό τους μπριος με «μπιφτέκι» σοκολάτας γάλακτος, πραλίνα, λευκή σοκολάτα και σπιτική σαντιγί. Γ.Π.

Σπύρου Τρικούπη 11, Εξάρχεια, Τ/211-18.39.731, Δευτέρα-Πέμπτη: 17:00-01:30, Παρασκευή & Σάββατο: 17:00-02:30 (Το κατάστημα είναι προσωρινά κλειστό μέχρι τις 17/7)

 

Αλεξανδρινό: Λίγο Παρίσι στα Εξάρχεια

Το Παριζιάνικου στιλ cafe-bistrot των Εξαρχείων άνοιξε το 2006 και αμέσως έγινε αγαπημένο μας. Μας αρέσει η τζαζ μουσική, οι ντυμένοι με στολή bartenders, η διακόσμηση με το κόκκινο και το μαύρο να κυριαρχούν και φυσικά τα old fashioned κοκτέιλ τους. Παίρνουμε dry martini ή μία από τις έξι επιλογές gin & τόνικ και το απολαμβάνουμε με προσεγμένο και νόστιμο bar food: μπρουσκέτα με μανιτάρια, γραβιέρα και λιαστή, σάντουιτς με ψητά λαχανικά και κατσικίσιο τυρί και δροσερή σαλάτα με σολομό, ντοματίνια και κατίκι Δομοκού. Μ.Π.

Εμμανουήλ Μπενάκη 69Α, Εξάρχεια, Τ/210-38.10.117, Καθημερινά: 16:00-02:00

 

Warehouse: Wine bar σε έναν πρώην εκδοτικό οίκο

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη warehouse (@warehouse_project)

Η ιδέα του Warehouse γεννήθηκε ένα απόγευμα, σε ένα μικρό καφέ στο κέντρο της Αθήνας από τέσσερις φίλους. Μετά από πολύ προσπάθεια μετατρέψανε έναν πρώην εκδοτικό οίκο σε ένα στιλάτο wine bar. Στο Warehouse αγαπάνε τον καφέ και σερβίρουν χαρμάνια από τη Λατινική Αμερική και την Αφρική. Το κρασί πρωταγωνιστεί. Βρίσκουμε πάνω από 140 ετικέτες από τον ελληνικό και ξένο αμπελώνα σε ποτήρι και περίπου 300 σε μπουκάλι, ενώ στο κελάρι τους έχουν γύρω στις 500 ετικέτες! Το φαγητό τους είναι ποιοτικό και το μενού τους, που αλλάζει συχνά, είναι ιδανικό για wine pairing. Αυτόν τον καιρό μας αρέσουν πολύ οι μπρουσκέτες με παστράμι, καραμελωμένο κρεμμύδι και βολάκι Άνδρου, τo ceviche γαρίδας, με lime, αφρό αβοκάντο, γάλα καρύδας, λίτσι, αγγούρι και ραπανάκια και το λαχταριστό μπέργκερ με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, παλαιωμένο τυρί gouda, τραγανό μπέικον και τσάτνεϊ. Μ.Π.

Μαυρομιχάλη και Βαλτετσίου 21, Εξάρχεια, Τ/215-54.08.002, Καθημερινά: 09.00-2.30

 

Kobra: Ένα all-day bar που δεν μοιάζει με άλλο

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kobra (@kobra.est2020)

Φαγητό, ποτό, πλαστικές καρέκλες, ένας 3D printed Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου, ένα εξομολογητήριο και electro-pop/synth-pop μουσικές, τι μας κάνουν; Και μια φορά να έχεις περάσει από μπροστά του στα δύο χρόνια που είναι στη Ναυαρίνου, το ξέρεις ότι η απάντηση είναι «Kobra». To κουλ στέκι συζητήθηκε με το που άνοιξε και για το στιλ του και για τα πιάτα του Άνταμ Κοντοβά, που μόνταραν γκουρμέ στοιχεία και τεχνικές με street food αντλώντας υλικό από διάφορες κουζίνες. Εδώ έχουμε φάει «καρμπονάρα» με αρμύρα αντί για μακαρόνια, μύδια και τσάγαλα, κανελέ με φουαγκρά και πολλά ακόμη ελκυστικά ασυνήθιστα. Αυτό τον καιρό, που η κουζίνα κινείται σε all-day, πιο χαλαρό, ρυθμό, τρώμε noοdles και rice bowls, κορεάτικες τηγανητές φτερούγες πολύ δημοφιλή καλοκαιρινά ρολά με γαρίδες με σάλτσα τσίλι τυλιγμένες με αβοκάντο σε φύλλο ρυζιού και, εννοείται, sando. Steak sando. Α.Σ.

Ναυαρίνου 11, Εξάρχεια, Τ/210-36.38.134

 

Γιώργος και Μάνος: Σουβλάκι με κοντοσούβλι, σταθερή αξία από τα 80s

Όταν τα δύο αδέρφια Γιώργος και Μάνος αποφάσισαν πριν από τριάντα πέντε χρόνια να ανοίξουν σουβλατζίδικο στα Εξάρχεια, δεν υπήρχαν πολλά στην περιοχή. Οι γονείς τους διατηρούσαν ήδη ένα μαγαζί εκεί και δοκίμασαν και τη δικιά τους τύχη στη γωνία Θεμιστοκλέους και Κωλέττη. Ξεκίνησαν δειλά-δειλά δύο άτομα. Σήμερα δουλεύουν στο μαγαζί εφτά. Διατηρούν τον χώρο πολύ απλό, με τοίχους με επένδυση ξύλου και ένα πάσο περιμετρικά του μαγαζιού όπου στέκονται οι πελάτες για να φάνε το σουβλάκι τους. Τραπέζια δεν υπάρχουν και δεν υπάρχει μέρα που να μην τελειώνει το κρέας πριν κλείσουν το μαγαζί, κατά τις πέντε το απόγευμα. Αυτό που τους διαφοροποίησε από την αρχή από τα υπόλοιπα σουβλατζίδικα του κέντρου και έγινε ο «κράχτης» τους είναι το σουβλάκι με κοντοσούβλι. Και ο Γιώργος και ο Μάνος είναι μάστορες του είδους. Η συνταγή είναι πατέντα του πεθερού του Γιώργου, που κατάγεται από την Τρίπολη. Η προετοιμασία του χοιρινού κρέατος γίνεται καθημερινά και το κοντοσούβλι σερβίρεται σκέτο, ή τυλιχτό σε στεγνή, ολόφρεσκη πίτα. Έχουν και κοντοσούβλι κοτόπουλο, το οποίο πρόσθεσαν στο μενού τους πρόσφατα για αυτούς που προτιμούν κάτι πιο ελαφρύ. Το σουβλάκι «με απ’ όλα» έχει σωστή δόση κρέατος, ντομάτα, κρεμμύδι, τζατζίκι και πατάτες (μπορείς να ζητήσεις να μην τις βάλουν). Όλα είναι ψημένα στα κάρβουνα, εκτός από τις πατάτες που τηγανίζονται και τον γύρο που ψήνεται σε ηλεκτρική ψησταριά. Το μαγαζί ξεχωρίζει για την καλή ποιότητα του κρέατος. «Αλλά όσο καλό κρέας και να έχεις, αν δεν ξέρεις να το ψήσεις σωστά, το έχασες το παιχνίδι», λέει ο Γιώργος. «Εμείς συνδυάζουμε και την καλή ποιότητα και τους καλούς μαστόρους. Το τζατζίκι το φτιάχνουν τα κορίτσια κάθε πρωί στο μαγαζί. Την πίτα την παίρνουμε έτοιμη, αλλά δεν βάζουμε λάδια». Μ.Π.

Θεμιστοκλέους 39 και Κωλέττη, Εξάρχεια, Τ/210-38.15.442 Δευτέρα – Παρασκευή: 10.00-17.30 (Σαββατοκύριακα κλειστά)

All day

Low budget

Street food

Wine Bar

Εστιατόρια

Καφέ

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Μπαρ

Σουβλάκια

Αρτοποιεία

Αθήνα

Εξάρχεια

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών