ΕΞΟΔΟΣ

Η φάση είναι καφενείο: 10 στάσεις για διαλεχτά φαγάκια και το πρωί… φραπέ!

Κασιώτικα ντολμαδάκια, σφακιανές πίτες και οι νοστιμότερες τηγανητές πατάτες. Οι παλιοί και οι νέοι καφενέδες της Αθήνας και του Πειραιά έχουν ωραίες γεύσεις από νησιά και χωριά που πάντα αναζητάμε και για αυτό τα αγαπάμε!

17.05.2024| Updated: 21.05.2024
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Η φάση είναι καφενείο: 10 στάσεις για διαλεχτά φαγάκια και το πρωί… φραπέ!

Το κουβεντολόι πάει σύννεφο στα καφενεία, καταπιάνονται με πολιτική, επικαιρότητα, ποδόσφαιρο και με τα νέα της γειτονιάς. Κάπως έτσι έχει βγει το ρητό «το καφενείο είναι Βουλή και ιατρείο». Τέτοια καφενεία-χωνευτήρια έχει πολλά ο τόπος μας. Πάντα τα καφενεία ψάχνουμε στις διακοπές στα νησιά για να βιώσουμε μια γνήσια εμπειρία, το ίδιο συμβαίνει και στα χωριά. Και εκτός από την ατμόσφαιρα πάμε για το φαγητό, που εκτός από οικονομικό είναι και πεντανόστιμο. Πώς γίνεται στα καφενεία να κάνουν τις ωραιότερες τηγανητές πατάτες; Είναι σπουδή το φαγητό τους, είναι σαν να σε καθίζουν στο οικογενειακό τραπέζι. Δεν νοιάζονται για τις μόδες, δεν έχουν βάλει στην κουζίνα τους κρέμα βαλσάμικο για αυτό και τα αναζητάμε και στην πόλη. Τα καφενεία εδώ σερβίρουν μπίρα, τσίπουρο, ούζο και μεζέδες γευστικούς και ιδιαίτερους κάποιοι φτιάχνουν και μαγειρευτά. Πιάτα που πολλές φορές δηλώνουν την καταγωγή του ιδιοκτήτη. Σε ένα καφενείο θα βρούμε καρπασίτικες μακαρούνες ή κασιώτικα ντολμαδάκια, σε ένα άλλο σφακιανή πίτα και σε ένα τρίτο γεύσεις από την Ικαρία. Ανοίγουν και νέας γενιάς καφενέδες στην πόλη. Οι νέοι μαγαζάτορες διατηρούν τα παλιά στοιχεία και προσθέτουν τη δική τους σύγχρονη ματιά στα πιάτα. Συνεργάζονται με μικρούς παραγωγούς, φτιάχνουν τις λίστες των ποτών πιο προσεκτικά και γεμίζουν τα μαγαζιά τους με νεαρόκοσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΙζαμπέλα: Μια αυθεντική αρμένικη ταβέρνα στη ΔραπετσώναΙζαμπέλα: Μια αυθεντική αρμένικη ταβέρνα στη Δραπετσώνα

Ικαριώτικο: ένας αυθεντικός νησιώτικος καφενές

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βλάικος

Γεμάτο ναυτικά μικροαντικείμενα – από φανάρια καραβιών και χάρτες μέχρι πιστά αντίγραφα από τρεχαντήρια- είναι το Ικαριώτικο, ένας αυθεντικός νησιώτικος καφενές του Πειραιάς με θαμώνες παλιούς θαλασσόλυκους. Εκεί θα πιούν το καφέ ή το ουζάκι τους ενώ ο Ικαριώτης Νίκος Τσακωνίτης, που ανέλαβε το μαγαζί πριν 30 (και βάλε) χρόνια, όλο και κάτι θα τους βγάλει για μεζέ. Θα ξεκινήσει με ποικιλίες από τυριά, ελιές, τουρσί, βραστά αυγά, καυτερές πιπερίτσες και παστή σαρδέλα. Δεν είναι μόνο αυτά όμως. Ο ίδιος μπαίνει και στην κουζίνα και τηγανίζει ψαράκια, κάνει φάβα, ρεβίθια, κόκορα κρασάτο και συνταγές που έμαθε από καραβομάγειρες. Αν και πρόσφατα το καφενείο μεταφέρθηκε από την στοά όπου βρισκόταν σε νέο πόστο, κρατάει τον χαρακτήρα του. Γ.Π.

Αριστείδου 17, Πειραιάς, Τ/210-41.30.090

Αλλιώς: καφενείο νέας κοπής

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Στην οδό Κερκύρας βρίσκεται το καφενείο Αλλιώς, σε έναν δρόμο με πλατιά πεζοδρόμια που σε βγάζει κάπως από την κλεισούρα της πυκνοκατοικημένης Κυψέλης και κρατάει έναν ωραίο, αστικό χαρακτήρα. Η διακόσμηση είναι λιτή από άποψη. Τα χρώματα στις αποχρώσεις του καφέ και του μπεζ. Θυμίζει καφενείο, αλλά στην πιο επιμελημένη εκδοχή του. Στην κουζίνα του βρίσκεται η Μαρίνα Φαρασοπούλου. Οι ιδέες της βασίζονται στη λογική του καφενείου ή ενός συνοικιακού ταβερνείου, αλλά το πάει ένα βήμα παραπέρα. Της αρέσουν οι γεύσεις που είναι παλιακές, για πολλούς νοσταλγικές, που δεν τις αγγίζουν τα σύγχρονα μεζεδοπωλεία. Τις βλέπει με μια πιο φρέσκια ματιά και με έμφαση στις πρώτες ύλες. Επιλέγει αυστηρά τους προμηθευτές της και φτιάχνει η ίδια τα τουρσιά, τις σάλτσες και τη μαγιονέζα. Μ.Π.

Κερκύρας 17-19, Κυψέλη, Τ/ 6955-113.063

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟυζερί ο Κώστας, στον Κορυδαλλό: Εδώ τρως ό,τι βγάζει η θάλασσαΟυζερί ο Κώστας, στον Κορυδαλλό: Εδώ τρως ό,τι βγάζει η θάλασσα

Αφαία: για μεζέδες στο Θησείο

 

 

Κάτι μεταξύ μοντέρνου καφενείου, μεζεδοπωλείου και μπιστρό είναι το Αφαία που άνοιξε πρόσφατα. Το σημείο είναι αβανταδόρικο: στη γωνία δίπλα στο ιστορικό πιλοποιείο του Πουλόπουλου, με θέα τα φουγάρα της Τεχνόπολης και τα πέρα-δώθε του ηλεκτρικού να δίνουν τον τόνο. Στα τραπέζια θα δείτε παρέες να πίνουν εμφιαλωμένα τσίπουρα και ούζα, χύμα κρασί σε χαμηλά ποτήρια, ρακή και μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες. Ο κατάλογος του φαγητού έχει από προσεγμένη ντοματοσαλάτα με πίκλες κρεμμυδιού και λαδένια μέχρι ψημμένο κατσικίσιο τυρί, φάβα με καπαρόμηλα ή μακαρόνια με κιμά. Γ.Π.

Αίθρας 1, Θησείο, T/ 697-71.48.019

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤζιτζιφιές: μια ψαρόπιατσα με ιστορία και τέλειους θαλασσινούς μεζέδεςΤζιτζιφιές: μια ψαρόπιατσα με ιστορία και τέλειους θαλασσινούς μεζέδες

Στο ιστορικό καφενείο της Δεξαμενής

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Έχει κάτι αυτή η κατηφορική πιάτσα που προσελκύει κάθε λογής Αθηναίους. Από τα πιο ιστορικά μαγαζιά του Κολωνακίου και ένα από τα πιο παλιά καφενεία της Αθήνας (ακόμα και ο Παπαδιαμάντης σύχναζε εκεί!) η Δεξαμενή λειτουργεί από το 1905 σχεδόν χωρίς κανένα διάλειμμα. Ο ήλιος και η παρέα είναι το κυρίως πιάτο ενώ η παγωμένη μπίρα και τα μεζεδάκια συμπληρώνουν αυτή την εμπειρία της καλοκαιρινής Αθήνας. Πατάτες με αυγά, ζουμερά μίνι μπιφτεκάκια, ντάκος και τα άλλα ωραία και απλά που σερβίρουν ταιριάζουν γάντι με το σκηνικό. Γ.Π.

Πλ. Δεξαμενής, Κολωνάκι, Τ/210-72.24.609

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ10+1 μεζεδοπωλεία σε Αθήνα και Πειραιά με νόστιμους, οικονομικούς μεζέδες10+1 μεζεδοπωλεία σε Αθήνα και Πειραιά με νόστιμους, οικονομικούς μεζέδες

Κάτω από τη μουριά στον Κολωνό

«Είναι ωραία εδώ κάτω κάτω από τις μουριές έχει δροσιά και φυσάει πάντα ένα ευχάριστο αεράκι», λέει ο Γιώργος Τσάμης, συνιδιοκτήτης στο οικογενειακό μεζεδοπωλείο Οι Μουριές. «Οι Μουριές αυτές είναι εδώ τουλάχιστον 60 χρόνια, τις θυμάμαι από μικρός από τότε που οι γονείς μου ξεκίνησαν το μαγαζί». Το μαγαζί που άνοιξε πριν από 30 χρόνια στην αρχή λειτουργούσε ως καφενείο και εξυπηρετούσε τους κατοίκους της γειτονιάς. Αργότερα εξελίχθηκε σε μεζεδοπωλείο και πλέον προσελκύει νεαρόκοσμο και χίπστερς της πόλης. Στην κουζίνα βρίσκουμε την κυρία Στέλλα Τσάμη με την κόρη της Ειρήνη. Φτιάχνουν ωραία τραγανά κεφτεδάκια, τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι, τηγανητό γαύρο, μαρίδες, μπακαλιαράκια, προσφυγάκια, ό,τι φέρει ο ψαράς που περνάει κάθε πρωί από την Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, αλλά και τηγανητή μαραθόπιτα και σφακιανή πίτα με μέλι και μυζήθρα που την ψήνει εκείνη τη στιγμή. Απολαμβάνουμε τη σκιά και σβήνουμε τη δίψα μας με παγωμένη μπίρα ή τσίπουρο με ή χωρίς γλυκάνισο. Μ.Π.

Κερατσινίου 15, Μεταξουργείο, Τ/ 210-52.26.805

Καστέλλο: μακαρούνες και κασιώτικα ντολμαδάκια

Τα κασιώτικα ντολμαδάκια και οι καρπασίτικες μακαρούνες είναι τα πιο ιδίαίτερα πιάτα στο καφενείο Καστέλλο στην Ευριπίδου. Ο ιδιοκτήτης είναι από την Κάρπαθο και στόχος του είναι να φέρει γεύσεις από το νησί του στους Αθηναίους. Ο χώρος είναι απλός, με κάδρα στους τοίχους, μια βιτρίνα γεμάτη με ούζα και κλασικά ξύλινα τραπεζάκια καφενείου. Το σέρβις σβέλτο και οι μεζέδες γενναιόδωροι. Η φάβα είναι νόστιμη και ζουμερή με κάππαρη και φρέσκο κρεμμύδι. Τα τηνανητά ψαράκια αφρός, τα παίρνουν από τη Βαρβάκειο που βρίσκεται μερικά στενά πιο πάνω. Το πρωί σερβίρουν καφέ, και όχι φρέντο, αλλά φραπέ, όπως οφείλει ένας αυθεντικός καφενές. Τα Σαββατοκύριακα παίζουν ζωντανή μουσική με τραγούδια από την Κάρπαθο. Παρότι βρίσκεται στην καρδιά του κέντρου δεν θα δεις τουρίστες. Μ.Π.

Ευριπίδου 88, Αθήνα, Τ/210-32.12.789

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤρώμε στα έμπειρα σουβλατζίδικα της ΝίκαιαςΤρώμε στα έμπειρα σουβλατζίδικα της Νίκαιας

Στο Λέσβιον για μικρά μικρά, τριζάτα ψαράκια

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Μαέστροι και στο τηγάνι και στη σχάρα είναι στο Λέσβιον. Με εγκάρδιο καλωσόρισμα, σβέλτη εξυπηρέτηση και σταθερά καλό φαγητό, μαγειρεύουν σε μια κουζίνα λιλιπούτεια φοβερή σουπιά κοκκινιστή με μελιτζάνα, κάνουν γίγαντες, ρεβύθια και φακές, βάζουν στο τηγάνι μικρά, τριζάτα ψαράκια της ιχθυόσκαλας, φτιάχνουν τα περίφημα λεσβιακά παστά –σαρδέλες και λακέρδα με ρίκια και παλαμίδες–, ψήνουν στα κάρβουνα απίθανο χταπόδι, απέξω τραγανό και μέσα όλο χυμούς, αλλά ψήνουν και λαδοτύρι από την Άγρα. Βρίσκουμε περισσότερες από 23 ετικέτες σε ούζο, 8 τσίπουρα, από τη Λήμνο μέχρι το Μέτσοβο, ενώ λημνιακό είναι και το κρασί τους, Μοσχάτο Αλεξανδρείας. Ν.Δ.

Βαρδουσίων 3, Γαλάτσι, Τ/210-29.23.689

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ9 μαγαζιά για αυθεντικό κεμπάπ, από τα βάθη της Ανατολής στην Αθήνα9 μαγαζιά για αυθεντικό κεμπάπ, από τα βάθη της Ανατολής στην Αθήνα

Ραντεβού στα Πετράλωνα για τσίπουρα

Έχει σταθερούς θαμώνες, είναι παρεΐστικο και κλασική αξία στα Πετράλωνα. Το Ραντεβού βγάζει ωραία μεζεδάκια, μερακλίδικα. Στους ιδιοκτήτες αρέσουν οι ανατολίτικες μυρωδιές, οπότε εδώ θα βρούμε πολύ ωραίο χούμους και φαλάφελ που εδώ και χρόνια είναι τα γκραν σουξέ του μαγαζιού. Το κοτόπουλο biryaki, μια σπεσιαλιτέ από την ινδική κουζίνα, που είναι πικάντικο και σερβίρεται με ρύζι μπασμάτι, κάθεται στο ίδιο τραπέζι με αρμένικη ομελέτα, λιβανέζικη τυροσαλάτα και κουνουπίδι με σάλτσα ταχίνι. Καυτερό και πολύ ταιριαστό με τσίπουρο είναι το ψητό σουτζούκι και τα αυγά με στάκα. Για το ουζάκι προτιμήστε, αν είναι κατάλληλη η εποχή, το θράψαλο γιουβέτσι και την ψητή πατάτα με γιαούρτι. Ν.Μ.

Καλλισθένους 85, πλ. Μερκούρη, Άνω Πετράλωνα, Τ/210-34.77.961

Κι όμως το Λούβρο είναι στο Παγκράτι!

Φυσικά δεν πρόκειται για το γνωστό μουσείο του Παρισιού αλλά για το καφενείο Λούβρο που λειτουργεί στην Ερατοσθένους από το 1937. Είναι ένα μαγαζί ταυτόσημο με την ιστορία της περιοχής και πήρε το όνομά του – όχι από το μουσείο του Παρισιού – αλλά από τον τόπο καταγωγής της συζύγου του πρώτου ιδιοκτήτη από το ομώνυμο χωριό της Ηλείας. Ήταν παραδοσιακό καφενείο μέχρι που η ομάδα του «It’s a Βίλατζ» ανέλαβε την ανακαίνισή του. Οι κλασικές ξύλινες καρέκλες, τα σιδερένια τραπεζάκια και η καταπράσινη αυλή με θέα το μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Γουλανδρή διατηρήθηκαν αλλά το μενού αναβαθμίστηκε χωρίς να χάσει το στοιχείο του παραδοσιακού. Στο Λούβρο πίνουμε παλαιωμένα τσίπουρα και signature κοκτέιλ. Τσιμπάμε νόστιμους μεζέδες, όπως τα μοσχαρίσια κεφτεδάκια με σάλτσα δυόσμου και σουβλάκι προβατίνας μαριναρισμένο σε ξινόγαλα και γιαούρτι με λάδι καυτερής πιπεριάς. Δεν παραλείπουμε, όμως, και το πρωινό που είναι από τα ατού του μαγαζιού: αυγά τηγανητά σε διάφορες εκδοχές, και τηγανίτες σε αλμυρή και γλυκιά εκδοχή. Μ.Π.

Ερατοσθένους 6, Παγκράτι, Τ/210-70.16.594

Ο Λούης έχει παστουρμά και αρμένικο σουτζούκι

Στον Λούη τα τραπέζια δεν αδειάζουν ποτέ. Από τα πιο παλιά νεοκαφενεία – μεζεδοπωλεία του Κεραμεικού, μαζεύει κόσμο από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ. Παρέες και ζευγαράκια αράζουν στις καρέκλες στο πεζοδρόμιο, απολαμβάνουν απλούς, νόστιμους μεζέδες και τσουγκρίζουν ποτήρια γεμάτα με ρακή, ούζο (διαθέτει μεγάλη ποικιλία ετικετών) και μπίρες. Πατατοσαλάτα, μαυρομάτικα, γιαπράκια, παστουρμάς, σουτζούκι αρμένικο, γραβιέρα Κρήτης και άλλα ελληνικά τυριά είναι μερικά μόνο από όσα σερβίρει αυτό το value for money μεζεδοπωλείο για όλες τις ώρες. Μ.Π.

Λεωνιδίου 87, Κεραμεικός, Τ/210-34.76.926

Για κρέας

Για ψάρι

Καφέ

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Αθήνα

Θησείο

Κεραμεικός

Κολωνάκι

Κυψέλη

Παγκράτι

Πειραιάς

Πετράλωνα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT