ΕΞΟΔΟΣ

25η Μαρτίου: Πού τρώμε τον καλύτερο τηγανητό μπακαλιάρο στην Αθήνα;

Αν δεν έχετε όρεξη να τηγανίζετε μπακαλιάρο, την 25η Μαρτίου, αφήστε τη δουλειά στους ειδικούς. Ιδού 16 ραντεβού με τον πρωταγωνιστή της ημέρας. Με σκορδαλιά ή χωρίς. Σε ταβέρνες, σε εστιατόρια και σε πακέτο.

22.03.2022| Updated: 21.03.2024
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
25η Μαρτίου: Πού τρώμε τον καλύτερο τηγανητό μπακαλιάρο στην Αθήνα;

Αν το να μουλιάζετε ψάρια, να αλλάζετε νερά, να ετοιμάζετε κουρκούτια και στο τέλος να τηγανίζετε δεν σας ακούγεται και ο καλύτερος τρόπος να περάσετε το τριήμερο, μπορείτε κάλλιστα να αφήσετε τη δουλειά στους ειδικούς. Πολλές καλές ψαροταβέρνες, ουζερί και εστιατόρια στην Αθήνα και στον Πειραιά σερβίρουν είτε όλο τον χρόνο είτε ειδικά για την ημέρα της εθνικής γιορτής, περιποιημένο τηγανητό μπακαλιάρο, είτε κλασικό, με τραγανή χρυσαφένια κρούστα και την απαραίτητη σκορδαλιά, είτε λίγο διαφορετικό – κάποιοι τον μαγειρεύουν και με δυο και με τρεις τρόπους. Φροντίστε να κλείσετε τραπέζι εγκαίρως γιατί είναι πολλοί εκείνοι που θα θέλουν να τηρήσουν το έθιμο αλλά να αποφύγουν την κουζίνα.

Αξώτης: για μπακαλιάρο σπεσιαλιτέ

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Ο τηγανητός μπακαλιάρος στην παλιά ταβέρνα που κρατάει από το 1956, είναι αλμυρός όσο πρέπει, με κρούστα λεπτή και τραγανή. Τον συνοδεύουμε οπωσδήποτε με την καλή σκορδαλιά και τις φημισμένες τους τηγανητές πατάτες (λεπτές και τραγανές, σαν γαλλικού μπιστρό) και τον απολαμβάνουμε ακούγοντας παλιά ρεμπέτικα, με φόντο τα κρασοβάρελα. Γ.Π.

Παπαρσένη 15, Πολύγωνο, Τ/210-64.59.130

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπακαλιάρος για την 25η Μαρτίου: 22 λαχταριστές συνταγέςΜπακαλιάρος για την 25η Μαρτίου: 22 λαχταριστές συνταγές

Για «ρουφιάνο του κρασιού» στον Λελούδα

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Στο ιστορικό οινομαγειρείο του Λελούδα, που βρίσκεται στο ίδιο σημείο από το 1928, ξέρουν και κάνουν τέλειο τηγανητό μπακαλιάρο. «Ρουφιάνο του κρασιού» λένε τον παραδοσιακό μεζέ οι παλιοί πότες, επειδή με την αλμύρα του «τραβάει» το αλκοόλ και τα ποτηράκια κατεβαίνουν πιο γρήγορα. Θα τον βρείτε στο παλιό, αυθεντικό φαγάδικο κάθε μέρα, ανεξαρτήτως εθνικής εορτής, παρέα με περιποιημένη σκορδαλιά. Γ.Π.

Σαλαμινίας 8-10, Αθήνα, Τ/210-34.64.167

Σαΐτα: μπακαλιάρος κλασικός και αφράτος

Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Ένας από τους αγαπημένους μου μπακαλιάρους σκορδαλιά στην πιο αγαπημένη μου ταβέρνα, την ιστορική Σαΐτα. Το υπόγειο καπηλειό που άνοιξε το 1970 σε ένα οίκημα του 1900 στην οδό Κυδαθηναίων στην Πλάκα, με τις περίφημες τοιχογραφίες του Σαββάκη, παρά τη φήμη και τη δημοφιλία του σε ντόπιους και τουρίστες, κρατά ψηλά τον πήχη της φιλοξενίας με ωραίες συνταγές, καλές τιμές και ανεπιτήδευτη ευγένεια. Ο μπακαλιάρος τους αλμυρούτσικος και φιλεταρισμένος, βουτά σε κουρκούτι μπίρας και βγαίνει από το τηγάνι μπαμπάτσικος, χρυσαφένιος και αφράτος. Μπαίνει στο πιάτο μαζί με πληθωρική σκορδαλιά με πατάτα και μπόλικο ελαιόλαδο. «Δεν το λυπόμαστε το λάδι» μας λέει ο Ανδρέας, ένας από τους ιδιοκτήτες, «τα νόστιμα φαγητά θέλουν καλά και μπόλικα υλικά». Μαζί, παραγγείλτε και σαλάτα με ζοχούς καθώς και τα παντζάρια τους – βολβοί και ψιλοκομμένα φύλλα παντζαριού με σκορδοστούμπι! Μ.Β.

Κυδαθηναίων 21, Πλάκα, Τ/210-32.26.671

Θαλασσινός: μπακαλιάρος επί τρία

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Στο ζεστό, φιλικό θαλασσινό εστιατόριο στις Τζιτζιφιές, την 25η Μαρτίου το συνδεδεμένο με την εθνική γιορτή ψάρι δεν θα λείπει. Πέρα από τηγανητό με ωραία καρυδοσκορδαλιά (την ίδια που σερβίρουν με τα μύδια τους), θα φτιάξουν μπακαλιάρο που ξεκινάει στο τηγάνι και τελειώνει σε σάλτσα ντομάτας-σκόρδου με δεντρολίβανο και αλλά και μπακαλιάρο μπιάνκο, με σκόρδο και πατάτες. Για συμπλήρωμα πάρτε ταραμοσαλάτα, παντζαροσαλάτα με ταχίνι και πορτοκάλι, φάβα Σαντορίνης με καραμελωμένα κρεμμύδια, εκείνη τη νόστιμη φουσκωτή τους χορτόπιτα με το ανοιγμένο στο χέρι φύλλο, που αυτό τον καιρό την προτείνουν με ή χωρίς τυρί κι ό,τι άλλο σας γυαλίσει από το μενού. Α.Σ.

Ηρακλέους & Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές, Τ/210-94.04.518

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚουρκούτι για μπακαλιάρο: Όλα τα μυστικά και 4 πρωτότυπες συνταγέςΚουρκούτι για μπακαλιάρο: Όλα τα μυστικά και 4 πρωτότυπες συνταγές

Χειμώνα – Καλοκαίρι: αφράτος σαν λουκουμάς

Ο μπακαλιάρος της Πολίτισσας Νίκης Παρλιάρου-Χρυσανθίδου δεν χρειάζεται συστάσεις και δεν είναι ένας αλλά δύο: ο πρώτος, ο κλασικός, για αυτούς που νηστεύουν και καταλύουν τη νηστεία μόνο για το ψάρι της 25ης Μαρτίου, είναι επιμελώς ξεκοκαλισμένος, βουτηγμένος σε μυρωδάτο κουρκούτι με μπίρα και ούζο και έρχεται στο πιάτο μας αφράτος σαν λουκουμάς, χρυσαφένιος και σε μπαμπάτσικα κομμάτια. Ο δεύτερος ο αρτύσιμος, είναι επίσης επιμελώς ξαρμυρισμένος και ξεκοκαλισμένος αλλά και περασμένος σε αλεύρι και ασπράδι αυγού. Πανάρεται καλά σε μπόλικο σουσάμι και τηγανίζεται όχι σε ελαιόλαδο αλλά σε βούτυρο κλαριφιέ. Συγκλονιστικός! Και οι δύο συνοδεύονται με επίσης δύο σκορδαλιές: η μια σκορδαλιά με ψωμί και κουκουνάρι και η δεύτερη η κλασική αλιάδα με πατάτα, ψαρόζουμο και ξίδι. Μ.Β.

Λεωφ. Ποσειδώνος 93, Ζούμπερι, (Νέα Μάκρη), Τ/22940-99.704

Ατλαντικός: εδώ τον φτιάχνουν στη λαδόκολλα

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Σε ένα απομονωμένο, ήσυχο δρομάκι μέσα στη φασαρία του Ψυρρή ο Ατλαντικός σερβίρει παγωμένες μπίρες και ουζάκια παρέα με οικονομικούς και τίμιους ψαρομεζέδες. Ο μπακαλιάρος βρίσκεται σταθερά στο μενού και έρχεται ξαπλωτός στη λαδόκολλα, σκούρος χρυσαφί με μπόλικο κουρκούτι που ξεκολλάει από το ψάρι όταν το κόβεις και τρώγεται και σκέτο με το χέρι σαν chips. Κάνουν και ωραιότατες πατάτες πέτουλες. Δεν τρελαίνομαι για την σκορδαλιά τους – μου φαίνεται λιγάκι «μουντή». Προτιμάω να συνδυάζω τις τραγανές μπουκιές του μπακαλιάρου με την καυτερή πιπεριά κέρατο. Γ.Π.

Αυλητών 7, Ψυρρή, Τ/213-03.30.850

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣκορδαλιά: 12 συνταγές για το απαραίτητο συνοδευτικό του μπακαλιάρου της 25ης ΜαρτίουΣκορδαλιά: 12 συνταγές για το απαραίτητο συνοδευτικό του μπακαλιάρου της 25ης Μαρτίου

Θέα θάλασσα: και τηγανητός και καρπάτσιο

Την 25η Μαρτίου στο Θέα Θάλασσα θα έχουν μπακαλιάρο με ελαφρύ κουρκούτι και παραδοσιακή σκορδαλιά με χωριάτικο ψωμί, θα έχουν και μια ακόμη εκδοχή, που έχει μόνιμη θέση στο μενού, είναι αρκετά διαφορετική και δη ωμή: μπακαλιάρο καρπάτσιο, με μια σκορδάτη, μυρωδάτη σάλτσα που παραπέμπει σε σκορδαλιά. Στην όνομα και πράγμα -–από τη βεράντα της βλέπει τη θάλασσα και τη Σαλαμίνα απέναντι— ψαροταβέρνα του Γιώργου Λεμπιδάκη στην Πειραϊκή αξίζει να δοκιμάσετε και τη φάβα Σχοινούσας που έρχεται σκεπασμένη με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μαϊντανό και κάππαρη, την ταραμοσαλάτα που τη σερβίρουν με τραγανά πιτάκια, το μαστιχωτό ψητό χταπόδι ψημένο στη σχάρα, το φρέσκο τηγανητό καλαμάρι, τα «παϊδάκια» καβουριού και τα τραγανά τηγανητά φύκια, είναι νόστιμα, σαν τσιπς…  θαλάσσης. Αβν θέλετε λίγο ψάρι ακόμη, τσεκάρετε και ό,τι έχουν φέρει οι ψαράδες και οι ψαροντουφεκάδες με τους οποίους συνεργάζονται Α.Σ.

Ακτή Θεμιστοκλέους 344, Πειραιάς, Τ/210-41.32.070

Το κουτούκι του Αντώνη: μπακαλιάρος με αλιάδα

Ταβέρνα με φορτωμένο, νοσταλγικό ντεκόρ, βαρέλια, τζάκι, παλιές φωτογραφίες, πίνακες και τεράστια συλλογή από κομπολόγια. Στην πρώιμη εποχή του, όταν το μαγαζί διατηρούσε η γιαγιά των σημερινών ιδιοκτητών, σέρβιραν μόνο τηγανητό μπακαλιάρο (ή γαλέο) και φέτα λαδορίγανη στη λαδόκολλα. Σήμερα το μενού έχει εμπλουτιστεί με διάφορα θαλασσινά –και κρεατικά– ωστόσο πάντα είναι διαθέσιμος ο μπακαλιάρος στο τηγάνι, με ωραία λεπτή κρούστα και απαλή αλιάδα. Κλείστε τραπέζι στην σκεπαστή αυλή του. Ν.Δ.

Αργυροκάστρου 26, Παλαιά Κοκκινιά, Τ/ 210-49.24.338

Ella Greek Cooking: ο μπακαλιάρος της Νένας

H Nένα Ισμυρνόγλου ετοιμάζει για την 25η Μαρτίου μπακαλιάρο σπέσιαλ. Καταρχάς είναι ξεκοκαλισμένος, όσο πρέπει ξαρμυρισμένος και κομμένος σε χορταστικά κομμάτια. Τον βουτάει σε παγωμένο χυλό τεμπούρα με σόδα και μυρωδικά και φυσικά τον τηγανίζει. Το αποτέλεσμα είναι ένας μπακαλιάρος αφράτος, ροδαλός και ανάλαφρος με μια λεπτή, δαντελένια και τραγανή κρούστα εξωτερικά και ζουμερό εσωτερικό. Τον συνοδεύει με σκορδαλιά με αμύγδαλα και σαλάτα με ψητά παντζάρια,μαραθόριζα και δυόσμο. Μ.Β.

Μητροπόλεως 26, Αθήνα, Τ/210-33.15.547

Dopios: o Χριστόφορος Πέσκιας τον θέλει κλασικό

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Στο γαστρομεζεδοπωλείο της πλατείας Αγίων Θεοδώρων, ο Χριστόφορος Πέσκιας θα προσθέσει και φέτος, ειδικά για την ημέρα –πέρυσι έγινε χαμός, δεν προλάβαιναν να τηγανίζουν–, παραδοσιακό μπακαλιάρο, που θα έχει στο πλάι του καρυδάτη σκορδαλιά. Αν πιάσετε ένα από τα τραπέζια που απλώνει στον πεζόδρομο της Σκουλενίου είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσετε και την ταραμοσαλάτα, το χούμους από γίγαντες με καππαροσαλάτα , την ωραία πατατοσαλάτα με αβοκάντο, ελιές και πορτοκάλι, τα ντολμαδάκια γιαλαντζί με «ψευτογιαούρτι» φτιαγμένο με κρέμα κάσιους, τη ρεβυθάδα, τις τροφαντές γαριδούλες, αλλά και το χταπόδι που ο σεφ το σερβίρει με μια σάλτσα αλά μπουρδέτο. Α.Σ.

Σκουλενίου 1, Αθήνα, Τ/ 210-33.10.049

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ25η Μαρτίου: 5 χυλοί και παναρίσματα για τον μπακαλιάρο25η Μαρτίου: 5 χυλοί και παναρίσματα για τον μπακαλιάρο

Ταβέρνα του Κατσόγιαννου: μπακαλιάρος με ιστορία

Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς

Φημιζόταν πάντα για τον τηγανητό μπακαλιάρο της η ιστορική ταβέρνα του Κατσόγιαννου στην Δραπετσώνα. Σήμερα που το μαγαζί συνεχίζει η Ντόρα Σταυρίδου, τον φτιάχνει με μεγάλη επιμέλεια με συνταγή των πρώτων ιδιοκτητών. Την 25η Μαρτίου που έχει την τιμητική του ετοιμάζει μεγαλύτερη ποσότητα για να εξυπηρετήσει τους πιστούς πελάτες της. Είναι σωστά ξαλμυρισμένος και τηγανισμένος έτσι ώστε να μην αφήνει λαδίλα. Μ.Π.

Αγίου Παντελεήμονος 15, Δραπετσώνα, Τ/ 210-46.13.209

Τραβόλτα: στο Περιστέρι για μαστόρικο τηγάνι

Στο Τραβόλτα ετοιμάζουν μπακαλιάρο σκορδαλιά ειδικά για την 25η Μαρτίου, άρα όσο τυχεροί βρεθούν στο ψαροεστιατόριο του Περιστερίου θα έχουν την ευκαιρία να τον δοκιμάσουν. Φτιάχνουν την κλασική συνταγή με κουρκούτι και το αποτέλεσμα είναι πολύ γευστικό. Κρατσανιστές ψαρομπουκιές με συνοδεία μους σκορδαλιάς. Μ.Π.

Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι, Τ/ 210-57.19.222

Υπερωκεάνειον: μπακαλιάρος κάθε μέρα

Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας

Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας

Στην αγαπημένη μας ψαροταβέρνα καταφθάνουν καθημερινά φρέσκα ψάρια από την ιχθυόσκαλα του Πειραιά και άλλες φορές από τον ψαρά τους στην Αίγινα ή στην Κίμωλο από όπου και κατάγονται. Ο τηγανητός μπακαλιάρος και η σκορδαλιά είναι πάντα στο μενού τους και την 25η Μαρτίου έχει την τιμητική του. Τα τηγάνια παίρνουν φωτιά από το μεσημέρι και οι μπακαλιάροι τηγανίζονται έτσι ώστε να δημιουργηθεί η τέλεια κρούστα. Ο μπακαλιάρος συνοδεύεται από λαχταριστή σκορδαλιά που ετοιμάζουν καθημερινά στο Υπερωκεάνειο. Μ.Π.

Μαρίας Χατζηκυριακού 48, Πειραιάς, Τ/210-41.80.030

Καπηλειό του Ζάχου: Για μπακαλιάρο στα Καμίνια

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Από ένα σωστό καπηλειό δεν θα μπορούσε να λείπει ο μπακαλιάρος με τη σκορδαλιά του. Ο Ζάχος που ξεκίνησε ως μπακαλοταβέρνα την δεκαετία του ‘60 φτιάχνει καθημερινά τον μεζέ. Σωστό αφρό τον κάνει. Βραστά λαχανικά, χόρτα, φάβα και πατάτες κομμένες στο χέρι δεν λείπουν από την παραγγελία. Γ.Π.

Κομοτηνής 37, Καμίνια, Τ/ 210-48.13.325

Polpo: Μια ανάσα από την Κεντρική Λαχαναγορά

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Ακριβώς απέναντι από την είσοδο της Κεντρικής Λαχαναγοράς του Ρέντη, το Polpo σερβίρει κάθε μέρα ψάρια και θαλασσινά, απλά και φροντισμένα. Η οικογένεια Κατσικάκη που τρέχει το μαγαζί συνεργάζεται με καΐκια σε όλη την Ελλάδα και προμηθεύει μερικά από τα πιο γνωστά εστιατόρια της Αθήνας – κι αυτό εξηγεί την πολύ καλή πρώτη ύλη που πρωταγωνιστεί στα πιάτα του Polpo. Κανονικά δεν ανοίγουν Δευτέρα αλλά θα κάνουν μία εξαίρεση για την 25η Μαρτίου και τον πατροπαράδοτο μπακαλιάρο (δεν χρησιμοποιούν παστό, αλλά κατεψυγμένο από την Νορβηγία, που τον προτιμούν), που τον ελαφροτηγανίζουν με λίγο αλεύρι (τον βάζουν και στα τυλιχτά τους, που κάνουν θραύση) και τον συνοδεύουν με σκορδαλιά με ψωμί. Μαζί του μπορείτε δοκιμάστε και τα ωμά, το ελαφροτηγανισμένο γαβράκι και τα ωραία που κάνουν στη σχάρα, όπως το φρέσκο καλαμάρι και το ζουμερό φιλεταρισμένο μπαρμπούνι. Γ.Π.

Τζων Κέννεντυ 6, Λαχαναγορά Ρέντη, Τ/210-71.04.578

Pink Flamingo: Ο Βασίλης Καλλίδης φτιάχνει μπαοκαλιάρο

Είναι… παράδοση πια. Από τότε που πρωτάνοιξε το ασιατικό street food σποτ της οδού Σκούφου, ο Βασίλης Καλλίδης την 25η Μαρτίου φτιάχνει μπακαλιάρο –ή, όπως τον έχει βαφτίσει, «μπαοκαλιάρο»– κι οι παραγγελίες πέφτουν βροχή. 37 κιλά έχει παραγγείλει για φέτος. Κάθε μερίδα που προσγειώνεται στα τραπεζάκια μπροστά στο μικρό μαγαζί ή φτάνει στην πόρτα όσων την επιλέγουν διαδικτυακά, έχει δύο bao buns με επιμελώς ξεκοκαλισμένο τηγανητό μπακαλιάρο με κλασικό κουρκούτι, που τον συνοδεύει με μαγιονέζα με σκόρδο και μαύρο πιπέρι, πίκλες αγγουριού και μια πατατοσκορδαλιά με φύκι νόρι. Μέχρι τις 5-6 το απόγευμα θα σερβίρονται, μαζί με σαλάτα με νουντλς και τη σπιτική λεμονάδα τους. Μετά, το Pink Flamingo θα επιστρέψει στο κλασικό του μενού. A.Σ.

Σκούφου 2-4, Αθήνα, T /210-33.16.177. Kaι online παραγγελίες μέσω wolt και e-food.

 

Για ψάρι

Εστιατόριο για ψάρι

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Αθήνα

Καλλιθέα

Καμίνια

Πειραιάς

Περιστέρι

Πλάκα

Σύνταγμα

Ψυρρή

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών