ΕΞΟΔΟΣ

Πού θα βγούμε την 25η Μαρτίου για τηγανητό μπακαλιάρο στην Αθήνα;

Αν δεν έχετε όρεξη να τηγανίζετε, την 25η Μαρτίου αφήστε τη δουλειά στους πιο έμπειρους και εσείς απλά απολαύστε, με σκορδαλιά ή χωρίς.

22.03.2022| Updated: 23.03.2023
Φωτογραφία: Περικλής Μεράκος
Πού θα βγούμε την 25η Μαρτίου για τηγανητό μπακαλιάρο στην Αθήνα;

Αν το να μουλιάζετε ψάρια, να αλλάζετε νερά, να ετοιμάζετε κουρκούτια και στο τέλος να τηγανίζετε σας φαίνεται βουνό, το βρίσκουμε κάπως λογικό. Επειδή και εμείς λαχταράμε χρυσαφένιο μπακαλιάρο με τραγανή κρούστα αλλά δεν πετάμε και τη σκούφια μας με την ιδέα του να μυρίζει λάδι το σπίτι, λέμε να αφήσουμε τη δουλειά στους ειδικούς. Πολλές απ’ τις ψαροταβέρνες, τα ουζερί αλλά και τα εστιατόρια που μας αρέσουν σερβίρουν είτε όλο τον χρόνο είτε ειδικά για την ημέρα της εθνικής γιορτής περιποιημένο τηγανητό μπακαλιαρό, κλασικό ή λίγο διαφορετικό. Δεν έχουμε παρά να τον απολαύσουμε, με σκορδαλιά ή χωρίς.

Αξώτης: για μπακαλιάρο σπεσιαλιτέ

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Ο τηγανητός μπακαλιάρος βρίσκεται πάντα στο μενού του Αξώτη, της παλιάς ταβέρνας που κρατάει από το 1956 στο Πολύγωνο. Είναι αλμυρός όσο πρέπει, με κρούστα λεπτή και τραγανή. Τον συνοδεύουμε οπωσδήποτε με τις πατάτες (τόσο καλές που είναι ξεχωριστό κεφάλαιο από μόνες τους) και τον απολαμβάνουμε ακούγοντας παλιά ρεμπέτικα, με θέα τα «αρχαία» κρασοβάρελα. Γ.Π.

Παπαρσένη 15, Πολύγωνο, Τ/210-64.59.130. Κόστος: περίπου15 ευρώ/άτομο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπακαλιάρος για την 25η Μαρτίου: 22 λαχταριστές συνταγέςΜπακαλιάρος για την 25η Μαρτίου: 22 λαχταριστές συνταγές

Για «ρουφιάνο του κρασιού» στον Λελούδα

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Στο ιστορικό οινομαγειρείο του Λελούδα, που βρίσκεται στο ίδιο σημείο από το 1928, ξέρουν και κάνουν τέλειο τηγανητό μπακαλιάρο. «Ρουφιάνο του κρασιού» λένε τον παραδοσιακό μεζέ οι παλιοί πότες, επειδή με την αλμύρα του «τραβάει» το αλκοόλ και τα ποτηράκια κατεβαίνουν πιο γρήγορα. Θα τον βρείτε στο παλιό, αυθεντικό φαγάδικο κάθε μέρα, ανεξαρτήτως εθνικής εορτής, παρέα με περιποιημένη σκορδαλιά. Γ.Π.

Σαλαμινίας 8-10, Αθήνα, Τ/210-34.64.167. Κόστος: περίπου 15 ευρώ/άτομο.

Θαλασσινός: μπακαλιάρος επί τρία

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Στο ζεστό, φιλικό θαλασσινό εστιατόριο στις Τζιτζιφιές, την 25η Μαρτίου ο το συνδεδεμένο με την εθνική γιορτή ψάρι δεν θα λείπει. Πέρα από τηγανητό με ωραία καρυδοσκορδαλιά (την ίδια που σερβίρουν με τα μύδια τους), θα φτιάξουν δύο ακόμη εκδοχές: μπακαλιάρο που ξεκινάει στο τηγάνι και τελειώνει σε σάλτσα ντομάτας-σκόρδου με δεντρολίβανο και μπακαλιάρο με ελαφριά μπεσαμέλ σελινόριζας για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Για συμπλήρωμα πάρτε ταραμοσαλάτα, παντζαροσαλάτα με ταχίνι και πορτοκάλι, φάβα Σαντορίνης με καραμελωμένα κρεμμύδια, εκείνη τη νόστιμη φουσκωτή τους χορτόπιτα με το ανοιγμένο στο χέρι φύλλο, που αυτό τον καιρό την προτείνουν με ή χωρίς τυρί κι ό,τι άλλο σας γυαλίσει από το μενού. Α.Σ.

Ηρακλέους & Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές, Τ/210-94.04.518. Κόστος: 25-30 ευρώ/άτομο (χωρίς τα ποτά)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚουρκούτι για μπακαλιάρο: Όλα τα μυστικά και 4 πρωτότυπες συνταγέςΚουρκούτι για μπακαλιάρο: Όλα τα μυστικά και 4 πρωτότυπες συνταγές

Χειμώνα – Καλοκαίρι: αφράτος σαν λουκουμάς

Ο μπακαλιάρος της Πολίτισσας Νίκης Παρλιάρου-Χρυσανθίδου δεν χρειάζεται συστάσεις και δεν είναι ένας αλλά δύο: ο πρώτος, ο κλασικός, για αυτούς που νηστεύουν και καταλύουν τη νηστεία μόνο για το ψάρι της 25ης Μαρτίου, είναι επιμελώς ξεκοκαλισμένος, βουτηγμένος σε μυρωδάτο κουρκούτι με μπίρα και ούζο και έρχεται στο πιάτο μας αφράτος σαν λουκουμάς, χρυσαφένιος και σε μπαμπάτσικα κομμάτια. Ο δεύτερος ο αρτύσιμος, είναι επίσης επιμελώς ξαρμυρισμένος και ξεκοκαλισμένος αλλά και περασμένος σε αλεύρι και ασπράδι αυγού. Πανάρεται καλά σε μπόλικο σουσάμι και τηγανίζεται όχι σε ελαιόλαδο αλλά σε βούτυρο κλαριφιέ. Συγκλονιστικός! Και οι δύο συνοδεύονται με επίσης δύο σκορδαλιές: η μια σκορδαλιά με ψωμί και κουκουνάρι και η δεύτερη η κλασική αλιάδα με πατάτα, ψαρόζουμο και ξίδι. Μ.Β.

Λεωφ. Ποσειδώνος 93, Ζούμπερι, (Νέα Μάκρη), Τ/: 22940-99.704. Κόστος 20 – 25 ευρώ/άτομο (με τα ποτά)

Ατλαντικός: Μπακαλιάρος στη λαδόκολλα

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Σε ένα απομονωμένο, ήσυχο δρομάκι μέσα στη φασαρία του Ψυρρή ο Ατλαντικός σερβίρει παγωμένες μπίρες και ουζάκια παρέα με οικονομικούς και τίμιους ψαρομεζέδες. Ο μπακαλιάρος βρίσκεται σταθερά στο μενού και έρχεται ξαπλωτός στη λαδόκολλα, σκούρος χρυσαφί με μπόλικο κουρκούτι που ξεκολλάει από το ψάρι όταν το κόβεις και τρώγεται και σκέτο με το χέρι σαν chips. Κάνουν και ωραιότατες πατάτες πέτουλες. Δεν τρελαίνομαι για την σκορδαλιά τους – μου φαίνεται λιγάκι «μουντή». Προτιμάω να συνδυάζω τις τραγανές μπουκιές του μπακαλιάρου με την καυτερή πιπεριά κέρατο. Γ.Π.

Αυλητών 7, Ψυρρή, Τ/213-03.30.850. Τιμή: περίπου 15 ευρώ/άτομο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ11 συνταγές για σκορδαλιά, το  απαραίτητο συνοδευτικό του μπακαλιάρου της 25ης Μαρτίου11 συνταγές για σκορδαλιά, το απαραίτητο συνοδευτικό του μπακαλιάρου της 25ης Μαρτίου

Ella Greek Cooking: ο μπακαλιάρος της Νένας

H Nένα Ισμυρνόγλου ετοιμάζει για την 25η Μαρτίου μπακαλιάρο σπέσιαλ. Καταρχάς είναι ξεκοκαλισμένος, όσο πρέπει ξαρμυρισμένος και κομμένος σε χορταστικά κομμάτια. Τον βουτάει σε παγωμένο χυλό τεμπούρα με σόδα και μυρωδικά και φυσικά τον τηγανίζει. Το αποτέλεσμα είναι ένας μπακαλιάρος αφράτος, ροδαλός και ανάλαφρος με μια λεπτή, δαντελένια και τραγανή κρούστα εξωτερικά και ζουμερό εσωτερικό. Τον συνοδεύει με σκορδαλιά με αμύγδαλα και σαλάτα με ψητά παντζάρια. Μ.Β.

Μητροπόλεως 26, Αθήνα, Τ/210-33.15.547. Κόστος: 20 – 25 ευρώ/άτομο (με τα ποτά)

Dopios: o Χριστόφορος Πέσκιας τον θέλει κλασικό

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Στο γαστρομεζεδοπωλείο της πλατείας Αγίων Θεοδώρων, ο Χριστόφορος Πέσκιας θα προσθέσει, ειδικά για την ημέρα, παραδοσιακό μπακαλιάρο σκορδαλιά, χρυσαφένιο και ζουμερό. Αν πιάσετε ένα από τα τραπέζια του Dopios στον πεζόδρομο της Σκουλενίου είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσετε και το σαρακοστιανό μενού, που τρέχει παράλληλα με το κανονικό κι έχει πολλά ωραία στιγμιότυπα, δελεαστικά είτε νηστεύεις είτε όχι: ντολμαδάκια γιαλαντζί με «ψευτογιαούρτι» φτιαγμένο με κρέμα κάσιους, χούμους με ρεβύθια του Σαλαμουσά, τα γνωστά και πάντα εθιστικά γαριδάκια ποπ κορν, χταπόδι με φάβα πεσκέικη, κριθαρότο με θαλασσινά… Α.Σ.

Σκουλενίου 1, Αθήνα, Τ/ 210-33.10.049. Κόστος: περίπου 26-30 ευρώ/άτομο (χωρίς τα ποτά)

 

Το Τριφύλλι: μπακαλιάρος Α’ Εθνικής

Φωτογραφίες: Διονύσης Κουρής

Φωτογραφία: Διονύσης Κουρής

Φωτογραφία: Διονύσης Κουρής

Πίσω από την θύρα 13, δίπλα ακριβώς στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, η είσοδος με το ζωγραφισμένο τριφύλλι σε μπάζει στο μοναδικό σύμπαν του πιο καλτ μαγαζιού της πόλης. Κεφτεδάκια ή μπακαλιάρο; Δεν υπάρχει δίλημμα στο θρυλικό κουτούκι που ειδικεύεται και στα δύο και τα κάνει εξίσου πετυχημένα. Ωστόσο λόγω της ημέρας ας εστιάσουμε στο δεύτερο, το αφράτο ψάρι, τόσο αλμυρό όσο χρειάζεται, σε ωραίο, λεπτό κέλυφος από κουρκούτι μαζί με δυνατή σκορδαλιά που θα σας ξυπνήσει. Γ.Π.

Παναθηναϊκού 7, Αμπελόκηποι, Τ/210- 64.46.585. Κόστος: 10-15 ευρώ/άτομο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ5 χυλοί και παναρίσματα για τον μπακαλιάρο5 χυλοί και παναρίσματα για τον μπακαλιάρο

Τραβόλτα: στο Περιστέρι για μαστόρικο τηγάνι

Στο Τραβόλτα ετοιμάζουν μπακαλιάρο σκορδαλιά ειδικά για την 25η Μαρτίου, άρα όσο τυχεροί βρεθούν στο ψαροεστιατόριο του Περιστερίου θα έχουν την ευκαιρία να τον δοκιμάσουν. Φτιάχνουν την κλασική συνταγή με κουρκούτι και το αποτέλεσμα είναι πολύ γευστικό. Κρατσανιστές ψαρομπουκιές με συνοδεία αυθεντικής σκορδαλιάς. Μ.Π.

Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι, Τ/ 210-57.19.222. Κόστος: 35-45 ευρώ/άτομο

Υπερωκεάνειον: μπακαλιάρος κάθε μέρα

Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας

Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας

Στην αγαπημένη μας ψαροταβέρνα καταφθάνουν καθημερινά φρέσκα ψάρια από την ιχθυόσκαλα του Πειραιά και άλλες φορές από τον ψαρά τους στην Αίγινα ή στην Κίμωλο από όπου και κατάγονται. Ο τηγανητός μπακαλιάρος και η σκορδαλιά είναι πάντα στο μενού τους και την 25η Μαρτίου έχει την τιμητική του. Τα τηγάνια παίρνουν φωτιά από το μεσημέρι και οι μπακαλιάροι τηγανίζονται έτσι ώστε να δημιουργηθεί η τέλεια κρούστα. Ο μπακαλιάρος συνοδεύεται από λαχταριστή σκορδαλιά που ετοιμάζουν καθημερινά στο Υπερωκεάνειο. Μ.Π.

Μαρίας Χατζηκυριακού 48, Πειραιάς, Τ/210-41.80.030. Κόστος: περίπου 20 ευρώ/άτομο.

Καπηλειό του Ζάχου: Για μπακαλιάρο στα Καμίνια

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Από ένα σωστό καπηλειό δεν θα μπορούσε να λείπει ο μπακαλιάρος με τη σκορδαλιά του. Ο Ζάχος που ξεκίνησε ως μπακαλοταβέρνα την δεκαετία του ‘60 φτιάχνει καθημερινά τον μεζέ. Σωστό αφρό τον κάνει. Βραστά λαχανικά, χόρτα, φάβα και πατάτες κομμένες στο χέρι δεν λείπουν από την παραγγελία. Γ.Π.

Κομοτηνής 37, Καμίνια, Τ/ 210-48.13.325

Pink Flamingo: Ο Βασίλης Καλλίδης φτιάχνει μπαοκαλιάρο

Είναι… παράδοση πια. Από τότε που πρωτάνοιξε το ασιατικό street food σποτ της οδού Σκούφου, ο Βασίλης Καλλίδης την 25η Μαρτίου φτιάχνει μπακαλιάρο -ή, όπως τον έχει βαφτίσει, «μπαοκαλιάρο»- κι οι παραγγελίες πέφτουν βροχή. 130 κιλά έχει παραγγείλει για φέτος. Κάθε μερίδα που προσγειώνεται στα τραπεζάκια μπροστά στο μικρό μαγαζί ή φτάνει στην πόρτα όσων την επιλέγουν διαδικτυακά, έχει δύο bao buns με επιμελώς ξεκοκαλισμένο τηγανητό μπακαλιάρο με κλασικό κουρκούτι, που τον συνοδεύει με μαγιονέζα με σκόρδο, τζίντζερ και μαύρο πιπέρι, στικς καρότου και αγγουριού και μια πατατοσκορδαλιά που δεν το τσιγκουνεύεται το σκόρδο. A.Σ.

Σκούφου 2-4, Αθήνα, T /210-33.16.177. Kaι online παραγγελίες μέσω wolt και e-food.

Για ψάρι

Εστιατόριο για ψάρι

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Αθήνα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών