ΕΞΟΔΟΣ

Πού τρώμε καλό τηγανητό μπακαλιάρο στην Αθήνα

Αν δεν έχετε όρεξη να τηγανίζετε, την 25η Μαρτίου αφήστε την δουλειά στους πιο έμπειρους και εσείς απλά απολαύστε, με σκορδαλιά ή χωρίς.

22.03.2022
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Πού τρώμε καλό τηγανητό μπακαλιάρο στην Αθήνα

Αν το να μουλιάζετε ψάρια, να αλλάζετε νερά, να ετοιμάζετε κουρκούτια και στο τέλος να (ωιμέ!) τηγανίζετε σας φαίνεται βουνό το βρίσκουμε κάπως λογικό. Επειδή και εμείς λαχταράμε χρυσαφένιο μπακαλιάρο με τραγανή κρούστα αλλά δεν πετάμε και τη σκούφια μας με την ιδέα του να μυρίζει λάδι το σπίτι καθόλη τη διάρκεια του τριημέρου, λέμε να αφήσουμε τη δουλειά στους ειδικούς. Πολλές απ’ τις ψαροταβέρνες, τα ουζερί αλλά και τα εστιατόρια που μας αρέσουν σερβίρουν είτε όλο τον χρόνο είτε ειδικά για την ημέρα της εθνικής γιορτής περιποιημένο τηγανητό μπακαλιαρό, κλασικό ή λίγο διαφορετικό. Δεν έχουμε παρά να τον απολαύσουμε, με σκορδαλιά ή χωρίς.

Χειμώνα – Καλοκαίρι

Ο μπακαλιάρος της Πολίτισσας Νίκης Παρλιάρου-Χρυσανθίδου δεν χρειάζεται συστάσεις και δεν είναι ένας αλλά δύο: ο πρώτος, ο κλασικός, για αυτούς που νηστεύουν και καταλύουν τη νηστεία μόνο για το ψάρι της 25ης Μαρτίου, είναι επιμελώς ξεκοκαλισμένος, βουτηγμένος σε μυρωδάτο κουρκούτι με μπίρα και ούζο και έρχεται στο πιάτο μας αφράτος σαν λουκουμάς, χρυσαφένιος και σε μπαμπάτσικα κομμάτια. Ο δεύτερος ο αρτύσιμος, είναι επίσης επιμελώς ξαρμυρισμένος και ξεκοκαλισμένος αλλά και περασμένος σε αλεύρι και ασπράδι αυγού. Πανάρεται καλά σε μπόλικο σουσάμι και τηγανίζεται όχι σε ελαιόλαδο αλλά σε βούτυρο κλαριφιέ. Συγκλονιστικός! Και οι δύο συνοδεύονται με επίσης δύο σκορδαλιές: η μια σκορδαλιά με ψωμί και κουκουνάρι και η δεύτερη η κλασική αλιάδα με πατάτα, ψαρόζουμο και ξίδι. Μ.Β.

Λεωφ. Ποσειδώνος 93, Ζούμπερι, (Νέα Μάκρη), Τ/: 22940-99.704. Ανοιχτά Παρασκευή, Σάββατο: 13:00 – 12:30 και την Κυριακή 13:00 – 19:00: 20 – 25 ευρώ/άτομο (με τα ποτά)

Ατλαντικός

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Σε ένα απομονωμένο, ήσυχο δρομάκι μέσα στη φασαρία του Ψυρρή ο Ατλαντικός σερβίρει παγωμένες μπίρες και ουζάκια παρέα με φτηνούς και τίμιους ψαρομεζέδες. Ο μπακαλιάρος βρίσκεται σταθερά στο μενού και έρχεται ξαπλωτός στη λαδόκολλα, σκούρος χρυσαφί με μπόλικο κουρκούτι που ξεκολλάει από το ψάρι όταν το κόβεις και τρώγεται και σκέτο με το χέρι σαν chips. Κάνουν και ωραιότατες πατάτες πέτουλες. Δεν τρελαίνομαι για την σκορδαλιά τους – μου φαίνεται λιγάκι «μουντή». Προτιμάω να συνδυάζω τις τραγανές μπουκιές του μπακαλιάρου με την καυτερή πιπεριά κέρατο. Γ.Π.

Αυλητών 7, Ψυρρή, Τ/ 213-03.30.850. Δευτέρα-Κυριακή: 13:00-01:00. Τιμή: περίπου 15 ευρώ/άτομο

Ella Greek Cooking

H Nένα Ισμυρνόγλου ετοιμάζει για την 25η Μαρτίου μπακαλιάρο σπέσιαλ. Καταρχάς είναι ξεκοκαλισμένος, όσο πρέπει ξαρμυρισμένος και κομμένος σε χορταστικά κομμάτια. Τον βουτάει σε παγωμένο χυλό τεμπούρα με σόδα και μυρωδικά και φυσικά τον τηγανίζει. Το αποτέλεσμα είναι ένας μπακαλιάρος αφράτος, ροδαλός και ανάλαφρος με μια λεπτή, δαντελένια και τραγανή κρούστα εξωτερικά και ζουμερό εσωτερικό. Τον συνοδεύει με σκορδαλιά με αμύγδαλα και σαλάτα με ψητά παντζάρια. Μ.Β.

Μητροπόλεως 26, Αθήνα, Τ/ 210-33.15.547. Κυριακή – Πέμπτη: 10:00 – 00:00 & Παρασκευή και Σάββατο: 10:00 – 01:00. Κόστος: 20 – 25 ευρώ/άτομο (με τα ποτά)

Λελούδας

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Στο ιστορικό οινομαγειρείο του Λελούδα, που βρίσκεται στο ίδιο σημείο από το 1928, ξέρουν και κάνουν τέλειο τηγανητό μπακαλιάρο. «Ρουφιάνο του κρασιού» λένε τον παραδοσιακό μεζέ οι παλιοί πότες, επειδή με την αλμύρα του «τραβάει» το αλκοόλ και τα ποτηράκια κατεβαίνουν πιο γρήγορα. Θα τον βρείτε στο παλιό, αυθεντικό φαγάδικο κάθε μέρα, ανεξαρτήτως εθνικής εορτής, παρέα με περιποιημένη σκορδαλιά. Γ.Π.

Σαλαμινίας 8-10, Αθήνα, Τ/210-34.64.167. Δευτέρα -Παρασκευή 12:00-17:00, Σάββατο και Κυριακή 11:00-20:00 (το καλοκαίρι, κάθε Σάββατο είναι κλειστά). Τιμή: περίπου 15 ευρώ/άτομο.

Dopios

Στο γαστρομεζεδοπωλείο της πλατείας Αγίων Θεοδώρων, ο Χριστόφορος Πέσκιας θα προσθέσει, ειδικά για την ημέρα, παραδοσιακό μπακαλιάρο σκορδαλιά. Αν πιάσετε ένα από τα τραπέζια του Dopios εκεί στο κέντρο είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσετε το σαρακοστιανό μενού, που έχει πολλά ωραία στιγμιότυπα, δελεαστικά είτε νηστεύεις είτε όχι: ντολμαδάκια γιαλαντζί με «ψευτογιαούρτι» (κρέμα κάσιους), σαλάτα πιάζ που την φτιάχνουν με τα ασπρομύτικα φασόλια του Σαλαμουσά, μύδια αχνιστά με μάραθο και φινόκιο, χταπόδι με φάβα… πεσκέικη, τη ρεβιθάδα που έχουμε δοκιμάσει μανούρι, που τώρα που διανύουμε περίοδο νηστείας την κάνουν «ορφανή». Α.Σ.

Σκουλενίου 1, Αθήνα, Τ/ 210-33.10.049. Δευτέρα-Κυριακή 12:00 – 00:30. Κόστος: περίπου 30 ευρώ/άτομο 

Βασίλαινας

Στο λευκοστρωμένα τραπέζια του σύγχρονου εστιατορίου με την εκατονταετή ιστορία, που ξεκίνησε στον Πειραιά και συνεχίστηκε στα Ιλίσια, σε έναν πολύ καλαίσθητο χώρο απέναντι από το παρκάκι της πλατείας Μαδρίτης, την 25η Μαρτίου θα σας περιμένει ένας πολύ νόστιμος μπακαλιάρος, λουκουμαδένιος, με θαυμάσια τραγανή κρούστα. Θα έχει για παρέα αγιολί με πατάτα, καυτερή πολίτικη σαλάτα και σάλτσα με πιπεριά Φλωρίνης. Μην παραλείψετε να πάρετε και την ονομαστή ταραμοσαλάτα τους, με τις τραγανές αραβικές πιτούλες – είναι εθιστική. Α.Σ.

Βρασίδα 13, Ιλίσια, Τ/ 210-7210.501. Δευτέρα – Σάββατο 13:30-00.00, Κυριακή 13:30 – 22:00. Κόστος: 45-55 €/άτομο χωρίς ποτά.

Το Τριφύλλι

Φωτο: Διονύσης Κουρής

Φωτο: Διονύσης Κουρής

Φωτο: Διονύσης Κουρής

Πίσω από την θύρα 13, δίπλα ακριβώς στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, η είσοδος με το ζωγραφισμένο τριφύλλι σε μπάζει στο μοναδικό σύμπαν του πιο καλτ μαγαζιού της πόλης. Κεφτεδάκια ή μπακαλιάρο; Δεν υπάρχει δίλημμα στο θρυλικό κουτούκι που ειδικεύεται και στα δύο και τα κάνει εξίσου πετυχημένα. Ωστόσο λόγω της ημέρας ας εστιάσουμε στο δεύτερο, το αφράτο ψάρι, τόσο αλμυρό όσο χρειάζεται, σε ωραίο, λεπτό κέλυφος από κουρκούτι μαζί με δυνατή σκορδαλιά που θα σας ξυπνήσει. Γ.Π.

Παναθηναϊκού 7, Αμπελόκηποι, Τ/210- 64.46.585. Δευτέρα-Σάββατο: 19:30 – 00:30. Κόστος: 10-15 ευρώ/άτομο

Sushimou

Δεν είναι η προφανής επιλογή, αλλά στο πιο φημισμένο σουσάδικο της πόλης σερβίρουν τελευταία και ανάλαφρες, καλοτηγανισμενες κροκέτες μπακαλιαρού και τις σερβίρουν με ένα ντιπ ελαφριάς σκορδομαγιονέζας. Για έναν εναλλακτικό εορτασμό της 25ης Μαρτίου πάρτε θέση στη μπάρα του master Αντώνη Δρακουλαράκου και, μαζί με τις πιατέλες σπαρταριστά sashimi, τα nigiri και τις άλλες λιχουδιές, παραγγείλετε για το καλό και λίγες κροκέτες με αγιολί. Τις βρίσκουμε και στο delivery προτζεκτ του μαγαζιού, το Sushi Lunchi. Γ.Π.

Σκούφου 6, Τ/ 211-40.78.457, Δευτέρα-Παρασκευή: 18:30 – 00:00. Κόστος: 40-50 ευρώ/άτομο

Τραβόλτα

Στο Τραβόλτα ετοιμάζουν μπακαλιάρο σκορδαλιά ειδικά για την 25η Μαρτίου, άρα όσο τυχεροί βρεθούν στο ψαροεστιατόριο του Περιστερίου θα έχουν την ευκαιρία να το δοκιμάσουν. Φτιάχνουν την κλασική συνταγή με κουρκούτι και το αποτέλεσμα είναι πολύ γευστικό. Κρατσανιστές ψαρομπουκιές με συνοδεία αυθεντικής σκορδαλιάς. Μ.Π.

Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι, Τ/ 210-57.19.222. Τρίτη-Κυριακή 13.00 – 00.15 (Δευτέρα κλειστά). Κόστος: 35-50 ευρώ/άτομο

Υπερωκεάνιο

Φωτο: Νίκος Κόκκας

Φωτο: Νίκος Κόκκας

Στην αγαπημένη μας ψαροταβέρνα καταφθάνουν καθημερινά φρέσκα ψάρια από την ιχθυόσκαλα του Πειραιά και άλλες φορές από τον ψαρά τους στην Αίγινα ή στην Κίμωλο από όπου και κατάγονται. Ο τηγανητός μπακαλιάρος και η σκορδαλιά είναι πάντα στο μενού τους και την 25η Μαρτίου έχει την τιμητική του. Τα τηγάνια παίρνουν φωτιά από το μεσημέρι και οι μπακαλιάροι τηγανίζονται έτσι ώστε να δημιουργηθεί η τέλεια κρούστα. Ο Μπακαλιάρος συνοδεύεται από λαχταριστή σκορδαλιά που ετοιμάζουν καθημερινά στο Υπερωκεάνειο. Μ.Π.

Μαρίας Χατζηκυριακού 48, Πειραιάς, Τ/210-41.80.030. Καθημερινά 12:30 – 01:00. Κόστος: περίπου 20 ευρώ/άτομο.

Μαγικές Κατσαρόλες

Στο εστιατόριο στο Παλαιό Φάληρο που ανανεώνει πολύ όμορφα την ελληνική κουζίνα, με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονη ματιά, την Παρασκευή θα ανοίξουν από το μεσημέρι. Και πέρα από μπακαλιάρο, ξεψαχνισμένο, σε χυλό με μπίρα, λουκουμαδένο, τραγανό απέξω, με μπόλικο ψάρι μέσα, θα έχουν και νόστιμα μονεμβασίτικα ντολμαδάκια με παστό μπακαλιάρο, ρύζι, δυόσμο και λίγο μάραθο, αλλά και σαλατούρι, που συνήθως το κάνουν με σαλάχι, κι εδώ και στο αδελφό Kalokeri, στην Αντίπαρο, αυτή τη φορά με μπακαλιάρο ξελουριστό. Α.Σ.

Ζησιμοπούλου 47, Παλαιό Φάληρο, Τ/ 210-94.18.821. Τρίτη-Παρασκευή 18:00 – 00:00. Σάββατο 13:00 – 00:00, Κυριακή 13:00 – 17:30. Κλειστά Δευτέρα. Κόστος: 28-34 ευρώ/άτομο 

Θαλασσινός

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Στο ζεστό, φιλικό θαλασσινό εστιατόριο στις Τζιτζιφιές, που εδώ και λίγο καιρό ανοίγει και τα μεσημέρια, από Τετάρτη έως Κυριακή, την 25η Μαρτίου ο μπακαλιάρος δε θα λείπει. Θα τον βρείτε τηγανητό με ωραία καρυδοσκορδαλιά -την ίδια που σερβίρουν με τα μύδια τους- θα φτιάξουν όμως και μια δεύτερη βερσιόν, που ξεκινάει στο τηγάνι και τελειώνει σε σάλτσα ντομάτας, μαζί με ψητή μελιτζάνα. Για συμπλήρωμα πάρτε ταραμοσαλάτα, φάβα Σαντορίνης, εκείνη τη φουσκωτή χορτόπιτα, στην προκειμένη χωρίς τυρί, αγαπημένη εδώ. Α.Σ.

Ηρακλέους & Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές, Τ/ 210-94.04.518. Τετάρτη-Σάββατο, 14:00 – 10:30, Παρασκευή-Σάββατο 13:30 – 00:00, Κυριακή 13:30 – 18:30. Κόστος: 25-35 ευρώ/άτομο

Βαρούλκο

Αν θέλετε την έξοδο για μπακαλιάρο πιο ιδιαίτερη, πιο κομψή, θα χαρείτε να μάθετε ότι και το εμβληματικό εστιατόριο του Λευτέρη Λαζάρου στο Μικρολίμανο τιμά και φέτος το έθιμο. Αν πιάσετε ένα από τα τραπέζια του το μεσημέρι της Παρασκευής, πέρα από τις θαυμάσιες σύγχρονες σπεσιαλιτέ, παλιές και πιο καινούργιες, θα χαρείτε και το στοκοφίσι που ζητά η ημέρα. Στην κουζίνα θα φτιάχνουν μπακαλιάρο με ελαφρά πανάδα, νόστιμο και τραγανό, και θα τον το σερβίρουν με μια πατατοσαλάτα με νότες σκορδαλιάς, καθώς επίσης και μπακαλιάρο ψητό, με παραπούλες. Α.Σ.

Ακτή Κουμουνδούρου 54, Μικρολίμανο, Πειραιάς, Τ/ 210-52.28.400. Καθημερινά, 13:00-00:00. Κόστος μεσημεριανού μενού: 45-50 ευρώ/άτομο.

Για ψάρι

Εστιατόριο για ψάρι

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Αθήνα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών