Από τις αγγλικές λέξεις breakfast και lunch, που σημαίνουν πρωινό και μεσημεριανό αντίστοιχα, προκύπτει το brunch. Ένας συνδυασμός πλούσιου πρωινού και γεύματος, που σερβίρεται συνήθως από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. και έχει γίνει την τελευταία δεκαετία τάση, μόδα και συνήθεια.  

Ο όρος «brunch» Πρωτοεμφανίζεται σε γραπτό του 1895. Σε αυτό ο συγγραφέας Guy Beringer ορίζει το brunch ως κάτι «χαρούμενο, κοινωνικό και συναρπαστικό. Κάτι που σε κάνει να νιώθεις ικανοποιημένος με τον εαυτό σου και τους γύρω σου». Σύμφωνα με τον συγγραφέα, παύει έτσι η βάρβαρη υποχρέωση του πρωινού κυριακάτικου ξυπνήματος και η «Κυριακή γίνεται πιο φωτεινή».

Πραγματικά, η Κυριακή είναι η μέρα που ενδείκνυται για ένα αργοπορημένο πρωινό ξύπνημα, καθώς και για να συναντηθούμε με φίλους και συγγενείς σε μια, σχετικά, ανεπίσημη εκδήλωση. Συνήθως έχουμε ξενυχτήσει ή και καταναλώσει αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ, οπότε δεν μπορούμε εύκολα να αντιμετωπίσουμε τα βαριά φαγητά ενός κυριακάτικου γεύματος, όπως ένα μουσακά, ένα παστίτσιο ή ένα ψητό της κατσαρόλας. Μπορούμε, όμως, να μπούμε στη διαδικασία του φαγητού με πιο ελαφριές γεύσεις, όπως τηγανίτες, σούπες (ό,τι πρέπει για το hangover), ομελέτες και πίτες, τις οποίες θα συνοδεύσουμε με ροφήματα αλλά και με δροσιστικά κοκτέιλ. Λέγεται, άλλωστε, ότι τα διάσημα κοκτέιλ Bloody Mary και Mimosa δημιουργήθηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες ενός τέτοιου γεύματος. 

Aφορμές υπάρχουν πολλές για να διοργανώσουμε ένα brunch: από την «επαναστατική» δήλωση «είναι αργία και θα απολαύσω το γεύμα μου χωρίς να βιαστώ» μέχρι γενέθλια, κοινωνική υποχρέωση, καλωσόρισμα ή αποχαιρετισμό ενός συγγενούς ή φίλου κ.ά. Ένα τυπικό αγγλικό brunch συνήθως περιλαμβάνει αυγά με διάφορους τρόπους (ομελέτες, scrambled κ.ά.), καπνιστό σολομό αλλά και λουκάνικα, μπέικον, τηγανίτες, δημητριακά και φρούτα. Στην Αμερική το εμπλουτίζουν με pancakes, βάφλες και μπέργκερ, στη Γαλλία με κρέπες, κρουασάν, σαμπάνια αλλά και κρεμμυδόσουπα, στην Κίνα με σπρινγκ ρολς και στην Ελλάδα με πίτες και ντάκους. 

Πώς θα ετοιμάσουμε ένα αξέχαστο brunch

Επιλέγουμε τις συνταγές

Με βάση τις προτιμήσεις τόσο τις δικές μας όσο και των καλεσμένων μας, επιλέγουμε κατ’ αρχάς τις συνταγές που θα φτιάξουμε. Συνυπολογίζουμε τον αριθμό των καλεσμένων αλλά και τις τυχόν ιδιαιτερότητές τους (ίσως είναι χορτοφάγοι, ίσως νηστεύουν κ.ά.). Φροντίζουμε, επίσης, να τηρούμε μια ισορροπία ανάμεσα στα αλμυρά και τα γλυκά κεράσματα.

Για ένα επιτυχημένο brunch καλό είναι να έχουμε:

  • Τουλάχιστον 2 συνταγές με αυγά
  • Ποικιλία από σάντουιτς
  • Τηγανίτες ή pancakes ή κρέπες
  • Μία πίτα ή αλμυρή τάρτα ή μία γρήγορη πίτσα
  • Καπνιστά αλλαντικά 
  • Αλίπαστα (σολομό, πέστροφα ή χέλι)
  • Ένα κέικ, κουλουράκια και μπισκότα
  • Ψωμί σε φέτες, βούτυρο, μέλι και μαρμελάδες
  • Δημητριακά και φρούτα
  • Ροφήματα: καφές, σοκολάτα, γάλα και τσάι
  • Μιλκσέικ και σμούθι ή και πλούσιους, ανάμεικτους φρέσκους χυμούς.
  • Aν θέλουμε το brunch που οργανώσαμε να μείνει αξέχαστο, τότε προσθέτουμε και μία γευστική σούπα, μία δροσερή σαλάτα, ένα-δυο κοκτέιλ, αλλά και σαμπάνια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠονηρούλι Bloody MaryΠονηρούλι Bloody Mary

Προμηθευόμαστε τα υλικά

Αφού επιλέξουμε τις συνταγές, γράφουμε τη λίστα με τα ψώνια και φυσικά τα προμηθευόμαστε, όποτε έχουμε χρόνο, ακόμη και 3 – 4 ημέρες πριν. Αν δεν θέλουμε να αφιερώσουμε χρόνο και κόπο για να ζυμώσουμε ζύμη για τάρτες ή για κρουασάν  ή για οποιαδήποτε παρασκευή με φύλλο και ζύμη επιλέξουμε, προμηθευόμαστε έτοιμο φύλλο σφολιάτας ή κουρού από τα σούπερ μάρκετ.

Μια καλή ιδέα είναι να παραγγείλουμε από την προηγούμενη ημέρα στο φούρνο της γειτονιάς μας ψωμάκια για σάντουιτς και μπέργκερ ή μικρές τσιαπάτες.

Προετοιμασία μαγειρέματος

Μαγειρεύουμε και ετοιμάζουμε από την προηγουμένη ό,τι διατηρείται: Τσουρέκι, μπισκότα και κουλούρια διατηρούνται σε άριστη κατάσταση και μετά από 2 μέρες. 

Επίσης, μπορούμε να έχουμε ετοιμάσει και προψήσει τις βάσεις για τάρτες και να έχουμε τα υλικά της γέμισης, ψιλοκομμένα και έτοιμα, σε καλά κλεισμένα μπολ στο ψυγείο. Έτσι, την επομένη θα έχουμε μόνο να τις γεμίσουμε και να τις ψήσουμε. 

Αν θέλουμε, ετοιμάζουμε και ψήνουμε από την προηγουμένη τα μπιφτέκια για τα μπέργκερ και τελευταία στιγμή τα ζεσταίνουμε. Αν όμως τα θέλουμε ζουμερά και φρεσκοψημένα, τότε έχουμε το μείγμα του κιμά έτοιμο στο ψυγείο.   

Προετοιμασία σερβιρίσματος

Επιστρατεύουμε πιατέλες σε όλα τα μεγέθη, μεγάλες κανάτες για τoυς χυμούς και τα κοκτέιλ  και, φυσικά, πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπίρουνα για τους καλεσμένους μας. Δεν ξεχνάμε να αφήσουμε ελεύθερη την επιφάνεια ενός αναπληρωματικού τραπεζιού, μπουφέ ή πάγκου, για να χωρέσουν οι πιατέλες με τα φαγητά μας.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT