ΑΓΟΡΑ

Πού θα βρείτε vegan χριστουγεννιάτικα γλυκά στην Αθήνα

Από πλούσιες πουτίγκες μέχρι αφράτες βασιλόπιτες έχουν ετοιμάσε οι pastry chefs της πόλης αποδεικνύοντας ότι οι vegan διατροφή μπορεί να έχει μπόλικες γλυκές απολαύσεις.  

25.12.2021
Πού θα βρείτε vegan χριστουγεννιάτικα γλυκά στην Αθήνα

Από πλούσιες πουτίγκες μέχρι αφράτες βασιλόπιτες, χριστουγεννιάτικα ζυμαρένια ρολά και εντυπωσιακές τούρτες έχουν ετοιμάσει για τις φετινές γιορτές οι pastry chefs της πόλης αποδεικνύοντας ότι οι vegan διατροφή μπορεί να έχει μπόλικες γλυκές απολαύσεις.

Οι Vegan Fairies (Ν. Πλαστήρα 29, Νέα Ερυθραία, T/210-8070858), δηλαδή η Αλεξάνδρα και η Πέννυ, ξεκίνησαν δημιουργώντας ένα blog με vegan/raw συνταγές. Τα πλούσια cheescake τους βρέθηκαν να φιλοξενούνται σιγά σιγά στους πάγκους διαφόρων καφέ της Αθήνας και πλέον οι δύο φίλες και συνεργάτιδες διατηρούν τον δικό τους χώρο στη Νέα Ερυθραία. Ανάμεσα στις γλυκές παρασκευές που προσφέρουν αυτές τις μέρες βρίσκονται και τα ωμοφαγικά μελομακάρονα με καρύδι, βρώμη, λιναρόσπορο, αλεύρι ρυζιού, πορτοκάλι, κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο και σιρόπι αγαύης.

 

Vegan και gluten free μελομακάρονα που στέκονται με καμάρι δίπλα στα παραδοσιακά ετοιμάζουν οι Ζαχαρένια Παπαδάκη και Stephanie Lanier. Ζουμερά και μυρωδάτα, παρασκευάζονται με βιολογικά άλευρα χωρίς γλουτένη και σιροπιάζονται με σιρόπι σφενδάμου και σιρόπι αγαύης αντί μελιού και, κατόπιν παραγγελίας στο Apla Baked Goods (Αλαμάνας 21, Νέα Ιωνία, Τ/211-41.09.880) έρχονται κατευθείαν στη πόρτα μας.

 

Ανάρπαστα γίνονται τα vegan μελομακάρονα στο όμορφο Wild Souls (Βουλής 36, Σύνταγμα, T/210- 32.31.438) στο κέντρο της Αθήνας. Για να τα φτιάξουν χρησιμοποιούν αμυγδαλοβούτυρο, καρύδια, βρώμη, σιρόπι αγαύης, κανέλα, πορτοκάλια και σησαμέλαιο. Το τσιζκέικ μελομακάρονο, χωρίς ίχνος από ζωικά προϊόντα, οφείλει την πλούσια υφή του στο βούτυρο κάσιους που συνδυάζεται με βρώμη, καρύδια, πεκάν, σιρόπι αγαύης και λάδι καρύδας.

 

Στα ζαχαροπλαστεία Φύσις (Λεωφ. Μεσογείων 450, Αγία Παρασκευή, Τ/210-60.90.740 & Λεωφ. Κηφισίας 98, Μαρούσι, Τ/ 211-40.69.267) βρίσκουμε πορτοκαλένιες βασιλόπιτες, χωρίς ζωικά λιπαρά, οι οποίες παρασκευάζονται με βιολογικό αλεύρι χωρίς διογκωτικά, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς, όπως επίσης: μελομακάρονα με σιρόπι αγαύης και τσουρέκια με γάλα αμυγδάλου.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Keenkies (@keenkies)

Το εξαρχειώτικο Keenkies (Θεμιστοκλέους 56, Εξάρχεια, Τ/ 210-38.15.278) με τους λαχταριστούς αλμυρούς και γλυκούς λουκουμάδες έχει προσθέσει στο γιορτινό του κατάλογο τα vegan Cinnamon Rolls με γεύση μελομακάρονο ενώ στο Groceristas (Σπύρου Μερκούρη 50 & Βασ. Γεωργίου, Παγκράτι, Τ/ 21 3032 6323) μπορεί κανείς να προμηθευτεί vegan κουραμπιέδες με αλεύρι αμυγδάλου και ελαιόλαδο.

 

Στα νότια, το εστιατόριο Γη (Γρηγορίου Λαμπράκη 69, Γλυφάδα, Τ/210-9648512) έχει φροντίσει ετοιμάζοντας τα δικά του vegan μελομακάρονα με spelt, δίκοκκο αλεύρι, ζάχαρη ντεμεράρα και σιρόπι αγαύη;. Προσφέρονται μάλιστα σε πολλές επιλογές: από παραδοσιακά με σιρόπι αγαύης, μέχρι με ροζ σοκολάτα χρωματισμένη με ροζ πιτάγια, με πορτοκαλί σοκολάτα χρωματισμένη με κουρκουμά και πορτοκάλι ή με μαύρη σοκολάτα και σιρόπι αγαύης. Εντυπωσιακή είναι η πουτίγκα βανίλιας με αποξηραμένα φρούτα μαριναρισμένα σε κρασί Μαρσάλα, applesauce, καρύδια και frosting εσπεριδοειδών όπως και η πουτίγκα σοκολάτας που έχει την ίδια βάση αλλά γαρνίρεται με frosting σοκολάτας, χειροποίητα vegan σοκολατάκια και ψημένα αμύγδαλα.

 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών