Είτε είναι Mother’s Day είτε όχι μας αρέσει να περνάμε χρόνο με τις μανάδες μας. Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, αυτή την Κυριακή δίνουμε ραντεβού για φαγητό και βόλτες. Για ψαρομεζέδες στον Πειραιά ή για κρασί στα βόρεια; Ιταλικό ή μήπως φρέσκες ελληνικές γεύσεις; Ό,τι πει η μαμά!
Για πίτσα και πάστα όπως στη Νάπολη
![]() |
![]() |
Ένα γρήγορο ταξιδάκι στην Ιταλία μέσω… Βάρης! Το Napul’è της σεφ Μάγκυς Ταμπακάκη και του συζύγου της Francesco Ciccio το προτείνουμε τόσο για την ατμόσφαιρα (είναι κομψό αλλά κάζουαλ και φιλόξενο) όσο και για το λαχταριστό ιταλικό φαγητό. Θα δοκιμάστε τις πίτσες που ο Βέρος Ναπολιτάνος Francesco ετοιμάζει με ζυμάρι 48ωρης ωρίμασης, ακολουθώντας πιστά τη παράδοση της πατρίδας του. Οι χειροποίητες πάστες όπως εκείνη με τα ντοματίνια από τον Βεζούβιο ή η «crabonara» (παραλλαγή της καρμπονάρας με καβούρι), οι τηγανητές αγκινάρες, οι (επίσης τηγανητές) μπουράτες με τη λεπτή, τραγανή κρούστα και το βελούδινο εσωτερικό είναι μερικά μόνο από όσα θα απολαύσετε στο αγαπημένο ιταλικό των νοτίων προαστίων. Γ.Π.
Napul’è, Βασ. Κωνσταντίνου 43, Βάρη, Τ/210-96.55.815
Tsiftis: Για μοντέρνα ελληνικά πιάτα στον πεζόδρομο
![]() |
![]() |

Ταραμοσαλάτα, ναι. Αλλά με αλατισμένο λεμόνι και φύκια. Αθηναϊκή σαλάτα, αλλά με μαγιονέζα αντζούγιας. Προβατίνα που την κάνουν κροκέτα. Έχουν πολλές ωραίες ιδέες στο εστιατόριο των Ιλισίων, που απλώνει τραπέζια σε έναν χαλαρό πεζόδρομο κάθετο στη Μιχαλακοπούλου. Χάζι, ανοιχτωσιά και οικείες γεύσεις με λίγη περιπέτεια θα αρέσουν στη μαμά, με την οποία μπορείτε να μοιραστείτε κι άλλα πιάτα–στιγμιότυπα του εαρινού μενού, όπως τις γαρίδες Κοιλάδος που τις συνδυάζουν με φράουλες, εσπεριδοειδή και λάδι βασιλικού, τα καψαλισμένα σπαράγγια με κρέμα από σπανάκι και κολοκυθόσπορο ή το κουνέλι στιφάδο με κοκάρια, ξινόμηλο κι αμύγδαλο που έχει μια νοστιμότατη σάλτσα. Α.Σ.
Μιχαλακοπούλου και Σεβαστείας, Ιλίσια, Τ/210-77.54.246
Για κρασί στο Terroirist στο Χαλάνδρι
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Στο Terroirist θα κάνετε διάλειμμα από τα ψώνια και τα πέρα δώθε με ένα ωραίο κρασί. Οι ελληνικές ποικιλίες έχουν τον πρώτο λόγο στο wine bar που άνοιξε πριν λίγους μήνες στο Χαλάνδρι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στον κατάλογο δεν εκπροσωπείται και ο διεθνής αμπελώνας. Στην αυλή με το χαλίκι, πλάι στην αναπαλαιωμένη μονοκατοικία του ‘60, θα δοκιμάσετε από Ρομπόλα μέχρι Νεγκόσκα και Λιμνιώνα και, αν πεινάσετε θα τσιμπήσετε ελληνικά και γαλλικά τυριά ή κάποιο από τα πιάτα του μενού που υπογράφει ο σεφ Άγγελος Λάντος, όπως η καπνιστή πέστροφα που σερβίρεται μαζί με ταραμοσαλάτα με μελάνι σουπιάς, ντομάτα και τηγανητή κάπαρη ή ο τραχανάς ζέας με κεφτεδάκια κοτόπουλου και αρσενικό Νάξου. Γ.Π.
Θουκυδίδου 12, Χαλάνδρι, Τ/216-00.46.388
Da Bruno: Για μια ιταλική βραδιά χαλαρή κι οικεία

![]() ![]() |
![]() ![]() |
Σε όποιον και να προτείνεις ιταλικό, στην παρέα, στο έτερον ήμισυ, στη μαμά σου, ναι θα πει. Κι αν μένετε ή κινείστε στα νότια προάστια το όνομα του Da Bruno έχει πολλές πιθανότητες να πέσει στο τραπέζι. Στην ίδια θέση εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες έχει φίλους πιστούς. Στο μενού το οποίο επιμελείται η Κυριακή Φωτοπούλου συναντά κανείς κάποια πιάτα-σταθερές και κάποια άλλα με ανανεωτική διάθεση. Μπορείτε να ξεκινήσετε με vitelo tonnato και μια pinsa και να συνεχίσετε με fregola sarda με θαλασσινά ή τα ωραία βρασμένα paccheri με σιγομαγειρεμένα μοσχαρίσια μάγουλα και κρέμα παρμεζάνας –είναι χορταστικά και νόστιμα− μπορείτε και να διαλέξετε κάτι άλλο από το μενού. Εμείς πάντως θα σας προτείνουμε όποια πορεία και να ακολουθήσετε, να αφήσετε χώρο για τιραμισού. Α.Σ.
Αγίου Αλεξάνδρου 46, Παλαιό Φάληρο, T/ 210-98.18.959
Τσάρκες στη θάλασσα με το Υπερωκεάνιο
Για θαλασσινό αέρα κατεβαίνουμε προς το Χατζηκυριάκειο, παραγγέλνουμε ουζάκια και χαιρόμαστε τους μεζέδες στο Υπερωκεάνιο. Η παραγγελία ξεκινάει με το ιδιοφυές στην απλότητά του πιάτο με τις σαρδέλες στο ψωμί και ακολουθούν τα φρέσκα μύδια Θεσσαλονίκης που γίνονται τηγανητά μαζί με μια ελαφρώς σκορδάτη σάλτσα γιαουρτιού. Τα μικροσκοπικά κασιώτικα ντολμαδάκια, η γαριδομακαρονάδα και το κριθαράκι θαλασσινών είναι κάποια ακόμα από τα χιτ στο ωραίο ψαροταβερνάκι. Γ.Π.
Μαρίας Χατζηκυριάκου 48, Πειραιάς, Τ/210-41.80.030
Χατίρι: Σαν σε αθηναϊκό σπίτι του 1960




Στο Χατίρι η υπέροχη ρετρό διακόσμηση θα σας θυμίσει αστικό αθηναϊκό σπίτι της δεκαετίας του 1960. Κάθε γωνιά έχει κάτι ιδιαίτερο από ’60s μεταλλικές καρέκλες από φυσικό ρατάν, ξύλινα τραπέζια μέχρι mid century φωτιστικά σε διάφορα χρώματα. Στο Χατίρι το μενού είναι πολύ ιδιαίτερο και το μιξ που κάνουν ασυνήθιστο. Σερβίρουν από αντρεκότ και γαλλική κρεμμυδόσουπα, μέχρι ναπολιτάνικες πίτσες και παραδοσιακά μαγειρευτά σε έναν χώρο που θυμίζει. Στο μενού βρίσκουμε μαγειρευτά όπως, μοσχαράκι στρογκανόφ, ψαρόσουπες, ρεβύθια με φινόκιο και κουρκουμά. Βρίσκουμε επίσης ναπολιτάνικες πίτσες, σωστά ψημένο αντρεκότ με σάλτσα μπεαρνέζ, ή τσιμιτσούρι, ή σάλτσα πιπεριού, γαλλική κρεμμυδόσουπα σωστά αλατισμένη και ωραίες μακαρονάδες όπως η ζουμερή αυθεντική καρμπονάρα αλλά και η μακαρονάδα με φρέσκα ντοματίνια και κουκουνάρι. Μ.Π.
Χατίρι, Ριζάρη 28, Παγκράτι, Τ/ 210-72.32.333