ΑΓΟΡΑ

12 βασιλόπιτες της Αθήνας που μας κάνουν να ξεχνάμε το φλουρί

Κέικ ή τσουρέκι; Παραδοσιακές ή πιο δημιουργικές; Με πορτοκάλι ή μήπως με κάστανο ή αμυγδαλόπαστα; Υποδεχόμαστε τη νέα χρονιά με μερικές από τις πιο νόστιμες βασιλόπιτες της πόλης.

29.12.2023
12 βασιλόπιτες της Αθήνας που μας κάνουν να ξεχνάμε το φλουρί

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος αναζητήσαμε στα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας και του Πειραιά τις πιο μυρωδάτες, νόστιμες βασιλόπιτες για να υποδεχτούμε τη νέα χρονιά. Ε, λοιπόν, για όλα τα γούστα υπάρχει και από κάτι ενδιαφέρον. Όσοι προτιμούν τις πιο κλασικές γεύσεις θα βρουν αφράτες πολίτικες βασιλόπιτες που μοσχοβολάνε μαστίχα ή φίνες βασιλόπιτες σε στυλ κέικ με αρώματα πορτοκαλιού και ποιοτικού βουτύρου. Όσοι πάλι ψάχνουν κάτι διαφορετικό, δεν θα μείνουν παραπονεμένοι: βασιλόπιτες με σοκολάτα, με ιδιαίτερα μπαχαρικά, με επικάλυψη κάστανου, ακόμα και γαλλική «βασιλόπιτα» με σφολιάτα και γέμιση αμυγδαλόπαστα προτείνουν φέτος τα ζαχαροπλαστεία της πόλης. Και είναι όλες τους τόσο γευστικές που μας κάνουν να ξεχνάμε το φλουρί!

Η πολίτικη του Rio

Η πολίτικη βασιλόπιτα του Rio είναι από τα πιο δημοφιλή γλυκά του μαγαζιού και τη βρίσκουμε εκεί όλη τη χρονιά, όχι μόνο στην αλλαγή της. Αυτές τις μέρες ωστόσο στο ζαχαροπλαστείο του Παλαιού Φαλήρου τα τηλέφωνα παίρνουν φωτιά και η τσουρεκένια, απαλή σαν χάδι, φουλ στη μαστίχα, βασιλόπιτα γίνεται sold out. Για στολίδι έχει μόνο λίγο σουσάμι και μαυροκούκι. Λιτή και φινετσάτη. Γ.Π.

Πρωτέως 4 & Μουσών, Π. Φάληρο, Τ/210-98.31.892. Κόστος: 18 ευρώ/κιλό

Με πορτοκάλι, καρδάμωμο και τραγανό κραμπλ στο Fika

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Στο micro-bakery του Φιξ πάμε συνήθως για κρουασάν, για σάντουιτς με σπιτικό ψωμί και για εκείνο το βελούδινο βάσκικο τσιζκέικ. Για να υποδεχτεί την καινούργια χρονιά η ιδιοκτήτρια Ιφιγένεια Ζάχου έχει ετοιμάσει φέτος και μια βασιλόπιτα αφράτη σαν γιαουρτόπιτα, φουλ πορτοκαλένια, ζουμερή και νόστιμη. Μέσα στη ζύμη προσθέτει ολόκληρα πορτοκάλια που έχει βράσει και πολτοποιήσει ενώ στην επιφάνεια της βασιλόπιτας βάζει ένα αρωματικό μείγμα βουτύρου με καρδάμωμο που όταν ψήνεται δημιουργεί μια τραγανή επικάλυψη. Γ.Π.

Βούρβαχη 6, Ακρόπολη, T/ 210-92.26.010. Κόστος: 20 ευρώ η μικρή (για 8-10 άτομα) και 28 ευρώ η μεγάλη (για 12-15 άτομα)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ7 εντυπωσιακά γλυκά για το γιορτινό τραπέζι από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας7 εντυπωσιακά γλυκά για το γιορτινό τραπέζι από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Η μυρωδάτη των Ασημακόπουλων

Κλασική αξία η απλή και μυρωδάτη βασιλόπιτα του Ασημακόπουλου στα Εξάρχεια. Έχει υφή σφιχτού κέικ, φρέσκο βούτυρο δικής τους παραγωγής και αρώματα από ξύσμα πορτοκαλιού. Τη βρίσκουμε σε κλασική εκδοχή με άχνη ή αλλιώς με επικάλυψη πικρής ή λευκής σοκολάτας. Γ.Π.

Χαριλάου Τρικούπη 82, Εξάρχεια, Τ/210-36.10.092. Κόστος: 26 ευρώ/κιλό

Με επικάλυψη κάστανο στην Kora

Την ίδια πετυχημένη συνταγή των τελευταίων χρόνων επαναλαμβάνουν και φέτος στην Kora φτιάχνοντας μια ζουμερή βασιλόπιτα-κέικ, με μπαχαρικά, καρύδι, πορτοκάλι και πλούσια επικάλυψη κάστανο. Ωραία για την Πρωτοχρονιά, ακόμα ωραιότερη με τον πρωινό καφέ την επόμενη μέρα. Γ.Π.

Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, Τ/210-36.27.855. Κόστος: 30 ευρώ, Διαθέσιμη με προ-παραγγελία στο shop.korabakery.com – περιορισμένη ποσότητα καθημερινά και στο κατάστημα από τις 28-31 Δεκεμβρίου

Αλά γαλλικά στο Τρομερό Παιδί

Φωτογραφίες: Αλίνα Λέφα

Όσοι βαριούνται λιγάκι και τις βασιλόπιτες-τσουρέκι και τις βασιλόπιτες κέικ, θα βρουν μια έκπληξη στο Τρομερό Παιδί. Στον καλό φούρνο των Ιλισίων, όπου ούτως ή άλλως εμπνέονται από τη γαλλική παράδοση, φτιάχνουν galette des rois, την «πίτα των βασιλιάδων», που αποτελείται από απολαυστική χειροποίητη σφολιάτα και γέμιση αμυγδαλόπαστας. Θα την προπαραγγείλετε και θα την παραλάβετε μαζί το απαραίτητο στέμμα που θα φορέσει, σύμφωνα με το έθιμο, αυτός που θα βρει το «φλουρί». Γ.Π.

Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια, Τ/210-77.77.537. Κόστος: 27 ευρώ

Rita’s Cookies: με μια παλιά οικογενειακή συνταγή

Η βασιλόπιτα-τσουρέκι που ετοιμάζει κάθε χρόνο στο εργαστήριό της η Ρίτα Αμιραλιάν με μαστίχα, μαχλέπι, φρέσκο βούτυρο και μπόλικο μεράκι ακολουθεί μια παλιά συνταγή της Αρμένισσας πεθεράς της. Αφράτη, μυρωδάτη, πασπαλισμένη με φιλέ αμυγδάλου, έχει φίλους πιστούς από κάθε γωνιά της πόλης – και δικαίως. Μην φύγετε αν δεν πάρετε και μερικούς από τους διάσημους κουραμπιέδες της. Α.Σ.

Δομοκού 40, Πειραιάς, Τ/210-49.12.323. Κόστος: 15,50 ευρώ τα 640 γρ. και 23 ευρώ τα 960 γρ.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ10 εκλεκτά ποτά που δεν θέλουμε να λείπουν από την κάβα μας αυτά τα Χριστούγεννα10 εκλεκτά ποτά που δεν θέλουμε να λείπουν από την κάβα μας αυτά τα Χριστούγεννα

Η μπριοσένια του Βάρσου

Ωραίες οι βασιλόπιτες με την πλουμιστή εμφάνιση, τα σχέδια, τα κάστανα, τις σοκολάτες κ.ο.κ. Από τις πιο εθιστικές που έχω συναντήσει όμως είναι η πάναπλη, μπριοσένια του Βάρσου. Φουσκωτή, πολύ αφράτη, σχετικά άγλυκη με πλούσια βουτυρένια επίγευση, εξαφανίζεται στο πι και φι. Γ.Π.

Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, Τ/210-80.12.472. Κόστος: 15,50 ευρώ/κιλό

Η αφράτη στα Γιούλια

Φτιάχνουν δύο ειδών βασιλόπιτες, μια «κέικ» και μια πολίτικη. Και οι δύο είναι νόστιμες, αλλά η τσουρεκένια είναι ξεχωριστή. Φτιάχνεται με συνταγή του παππού των σημερινών ιδιοκτητών, Βαγγέλη Αγιακλόγλου, που ήρθε ως πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία στην Αθήνα. Είναι εξαιρετικά αφράτη και μαλακιά και ελαφρώς μαστιχωτή. Μυρίζει υπέροχα μαχλέπι, μαστίχα και άλλα αρωματικά που δεν αποκαλύπτουν και είναι διακοσμημένη παραδοσιακά με την ευχή: «Καλή Χρονιά 2024». Προμηθευτείτε την εγκαίρως γιατί γίνεται ανάρπαστη. Μ.Π.

Αλέκου Παναγούλη 24, Νέα Ιωνία, Τ/210-27.38.271, Αναγεννήσεως 49-51, Νέα Ιωνία, Τ/210-27.78.140, Μεσολογγίου 24, Νέα Ιωνία, Τ/210-27.99.766. Κόστος: 12,50 ευρώ/κιλό

Με συνταγή μισού αιώνα, στο Pastry Family

Στο κλασικό, αστικό ζαχαροπλαστείο του Παγκρατίου φτιάχνουν από την αρχή της λειτουργίας του την ίδια, μυρωδάτη βασιλόπιτα. Είναι ουσιαστικά ένα ισορροπημένο κέικ με αρώματα πορτοκαλιού που φτιάχνεται με ποιοτικό, αγελαδινό βούτυρο που κάνει τη διαφορά. Γ.Π.

Ριζάρη 19, Παγκράτι, Τ/210-72.10.987. Κόστος: 29 ευρώ/κιλό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠανετόνε: Είδαμε, βήμα-βήμα, πώς φτιάχνεται ένα απ’ τα καλύτερα της ΑθήναςΠανετόνε: Είδαμε, βήμα-βήμα, πώς φτιάχνεται ένα απ’ τα καλύτερα της Αθήνας

Ο Φούρνος του Τάκη: πυκνή και μοσχοβολιστή

Από τότε που ξεκίνησε το μαγαζί φτιάχνουν την ίδια βασιλόπιτα-τσουρέκι, με μαστίχα που ευωδιάζει πριν καλά καλά κόψεις το πρώτο κομμάτι, μαχλέπι και βούτυρο που το παίρνουν από το Τυροκομείο Κωστάκη στα Χανιά. Μια ωραία πολίτικη βασιλόπιτα, στιβαρή, πυκνή στο στόμα, που κρύβει αντί για φλουρί ένα ασημένιο γούρι: ένα ελαιόδεντρο, ένα τετράφυλλο τριφύλλι για καλή τύχη, ένα καράβι με πανιά… Θα τη βρείτε σε διάφορα μεγέθη, ενός και ενάμιση κιλού, δίκιλη, τρίκιλη… Α.Σ.

Μισαραλιώτου 14, Ακρόπολη, Τ/210-92.30.052. Κόστος: 15 ευρώ/κιλό

Lido: η αυθεντική πολίτικη του Παγκρατίου

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Στο «Κωνσταντινουπολίτικον ζαχαροπλαστείον-εργαστήριον» της οικογένειας Πιπερίδη με τη ρετρό ταμπέλα που σε πάει πίσω στο 1967, τότε που πρωτοάνοιξε, τα τσουρέκια είναι θαυμάσια κι ή τσουρεκένια βασιλόπιτα, πασπαλισμένη με σουσάμι και μαυροκούκι, δεν πάει πίσω. Με μαστίχα, μαχλέπι, καλή ισορροπία ζάχαρης-βουτύρου, ακολουθεί την παραδοσιακή συνταγή που ήρθε από την Πόλη. Α.Σ.

Χρεμωνίδου 35, Παγκράτι, Τ/210-75.16.898. Κόστος: 17 ευρώ του κιλού, 26 ευρώ του ενάμιση κιλού, υπάρχουν δε και δίκιλες και τρίκιλες

Sweet Nolan: με σοκολάτα και κροκάν αμυγδάλου

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sweet Nolan (@sweet_nolan)

Φέτος στο γλυκό αδερφάκι του Nolan έφτιαξαν μια βασιλόπιτα-κέικ βανίλιας με άρωμα πορτοκαλιού και κανέλας και την τύλιξαν με γλάσο σοκολάτας γάλακτος με κροκάν αμύγδαλου, που είναι ό,τι πρέπει για τους σοκολατόφιλους. Την προτείνουν μόνο σε ένα μέγεθος, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα κατόπιν συνεννόησης να γίνει πιο μεγάλη. Αν πάτε ως εκεί τσεκάρετε και την babka που έχουν φτιάξει με πραλίνα μελομακάρονου – άκρως γιορτινή και αυτή. Α.Σ.

Απόλλωνος 6Β, Σύνταγμα, Τ/ 210-32.40.698. Κόστος: 29 ευρώ (1.700 γρ.) 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΒασιλόπιτα 2024: 24 εξαίσιες συνταγές από κέικ μέχρι πολίτικη και σμυρναίικηΒασιλόπιτα 2024: 24 εξαίσιες συνταγές από κέικ μέχρι πολίτικη και σμυρναίικη

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Ζαχαροπλαστεία

Αθήνα

Αθήνα | Βόρεια Προάστια

Αθήνα | Κεντρικά + Νότια Προάστια

Εξάρχεια

Ιλίσια

Κηφισιά

Κολωνάκι

Παγκράτι

Παλαιό Φάληρο

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών