ΑΓΟΡΑ

7 εντυπωσιακά γλυκά για το γιορτινό τραπέζι από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Στα ζαχαροπλαστεία της πόλης έχουν βάλει τα δυνατά τους για να ετοιμάσουν τα πιο όμορφα και λαχταριστά γλυκά που θα εντυπωσιάσουν στο γιορτινό τραπέζι.

22.12.2023
7 εντυπωσιακά γλυκά για το γιορτινό τραπέζι από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Αυτή είναι η εποχή που οι ζαχαροπλάστες και οι ζαχαροπλάστριες της Αθήνας βάζουν τα δυνατά τους για να φτιάξουν τα πιο λαχταριστά αλλά και πιο όμορφα γλυκά της χρονιάς. Στο τέλος του γιορτινού δείπνου θα μπουν στη μέση του τραπεζιού και θα κλέψουν την παράσταση. Στα σπιτικά καλέσματα θα γίνουν δώρα που θα εντυπωσιάσουν. Ο κορμός ή αλλιώς bûche de Noël που έχει ρίζες σε έθιμα που πάνε αιώνες πίσω, έχει τώρα την τιμητική του και τον βρίσκουμε σε διάφορες εκδοχές –από τον κλασικό κορμό σοκολάτας μέχρι κορμό μελομακάρονο– αλλά και στησίματα, κάποια από τα οποία ξεφεύγουν εντελώς από τα παραδοσιακά που μοιάζουν με φλοιό δέντρου. Δεν είναι όμως μόνο ο κορμός. Τι θα λέγατε για μια φανταχτερή Saint Honoré, μια galette des rois ή ένα φουσκωτό πανετόνε;

Κορμός με 7 διαφορετικά εσπεριδοειδή στα Άκρα

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ακρα (@akra_ath)

Έναν διαφορετικό χριστουγεννιάτικο κορμό με επτά διαφορετικά ελληνικά εσπεριδοειδή βρίσκουμε τώρα στα Άκρα στο Παγκράτι: δύο διαφορετικές ποικιλίες μανταρινιών (νόβα και κλημεντίνες από τη Γαστούνη), κίτρο και φράπα από την Κορινθία, λεμόνι, μοσχολέμονο και περγαμόντο. Ο ζαχαροπλάστης Σπύρος Πεδιαδιτάκης φτιάχνει με βιολογικά αυγά Σπάρτης τη μαρέγκα-βάση του κορμού, ενώ τα εσπεριδοειδή τα αξιοποιεί με πολλούς τρόπους κάνοντaς ορισμένα μαρμελάδες, μαρινάροντας άλλα σε σιρόπι αφροξυλιάς και χρησιμοποιώντας κάποια από αυτά και φρέσκα, για έξτρα ένταση και δροσιά. Το εντυπωσιακό σύνολο ολοκληρώνει μια κρέμα χειροποίητης λευκής σοκολάτας. Οι φαν της σοκολάτας έχουν και άλλη μία επιλογή: έναν σοκολατένιο κορμό με ποικιλία παρασκευών, μεταξύ των οποίων και η σπιτική πραλίνα από σουσάμι Σερρών. Συστήνουμε προπαραγγελία. Γ.Π.

Αμύντα 12, Πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι, Τ/210-72.51.116. Κόστος: 28 € ο κορμός εσπεριδοειδών και 32 € ο κορμός σοκολάτας

Πανετόνε ή κορμός από το Madame Fraise

Αφράτο λες και καταπίνεις σύννεφο, με ψίχα ζουμερή και με πελώριες κυψέλες, σύνθετη γεύση, βουτυρένια και αρωματική. Το επιμελείται ένας σπουδαίος pastry chef, ο δεξιοτέχνης Ευγένιος Βαρδακαστάνης, χρησιμοποιώντας πρώτης ποιότητας γαλλικό βούτυρο, ιταλικό αλεύρι από παραδοσιακούς πετρόμυλους, ελληνικά βιολογικά αυγά, κορινθιακή σταφίδα και διαλεχτή σοκολάτα. Αργή ωρίμανση της ζύμης και μια διαδικασία χρονοβόρα και απαιτητική, δίνει αυτό το ανάλαφρο πανετόνε με τη λυγερή κορμοστασιά και την επίμονη μυρωδιά από ψημένο βούτυρο και γλυκό ζυμάρι. Μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε τρεις εκδοχές. Το classico με λεμόνι, πορτοκάλι και σταφίδα, το marronchini με σοκολάτα γάλακτος και κάστανο, και το limited edition KORA x Noble Lemon Meringue Panettone με λεμόνι και μαρέγκα, σε συνεργασία με το αρτοποιείο Kora του Κολωνακίου. Εξίσου εντυπωσιακοί είναι και οι κορμοί που έχουν ετοιμάσει, όπως εκείνος με κρέμα κάστανου με μαύρο ρούμι, τραγανή μαρέγκα, μαρμελάδα σμέουρο και απαλή σαντιγί βανίλιας ή ο κορμός black forest. Ν.Μ.

Κατόπιν παραγγελίας από το Madame Fraise, Noble Pastry Athens, Λεωφόρος Υμηττού 225 και Φρύνωνος, Παγκράτι, Τ/211-41.86.086. Κόστος: κλασικό πανετόνε 32 €/κιλό, πανετόνε κάστανο 32 €/κιλό (διαθέσιμα και σε συσκευασίες των 500 γρ., κορμοί στα 24 €.

Η γιορτινή Saint Honoré του Pavlov Patisserie

Η Saint Honoré είναι από μόνη της ένα γλυκό-κόσμημα. Στο Pavlov Patisserie την φτιάχνουν με την κλασική συνταγή, με φυσική βανίλια Μαδαγασκάρης, καραμελωμένη σφολιάτα, καραμελωμένα σουδάκια γεμιστά με κρέμα ζαχαροπλαστικής και αφρατεμένη γκανάς λευκής σοκολάτας. Αν ψάχνετε όμως κάτι ακόμα πιο φανταχτερό, ζητήστε τη Saint Honoré revisité που ετοιμάζουν αυτές τις μέρες, με σουδάκια που θυμίζουν τη μυτούλα του Ρούντολφ – καλυμμένα με κόκκινο τραγανό περίβλημα. Γ.Π.

Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’, Νέα Ερυθραία, Τ/ 211-01.24.691. Κόστος: 25-35 € (ανάλογα με το βάρος)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα καλύτερα μελομακάρονα της Αθήνας φέτος: η λίστα του ΓαστρονόμουΤα καλύτερα μελομακάρονα της Αθήνας φέτος: η λίστα του Γαστρονόμου

Οι κορμοί-γλυπτά του Δημήτρη Οικονομίδη

Δύο εντυπωσιακούς κορμούς ετοίμασαν για τις γιορτές στο ζαχαροπλαστείο του Νέου Ψυχικού, που περισσότερο θυμίζουν κάποιο ντιζαϊνάτο χριστουγεννιάτικο δώρο ή γλυπτό παρά κλασικό bûche de Noël. Ο κόκκινος κορμός που αναπαριστά δώρα στριμωγμένα το ένα δίπλα στο άλλο, έχει μους από σοκολάτα γάλακτος μαζί με μους από πραλίνα που τυλίγονται σε παντεσπάνι φουντουκιού. Τη φανταχτερή κόκκινη βελουτέ επικάλυψη την πετυχαίνουν ψεκάζοντας όλο το γλυκό με βούτυρο κακάο που χρωματίζεται με φυτικό χρώμα ζαχαροπλαστικής. Ο λευκός κορμός που απεικονίζει ένα παγόβουνο με μια λευκή αρκούδα από πάνω, έχει μους βανίλιας και καραμέλας και παντεσπάνι, επίσης βανίλιας. Μ.Π.

Λεωφόρος Κηφισίας 340, Νέο Ψυχικό, Τ/210-67.55.000. Κόστος: 48 € ο κόκκινος & 42 € ο λευκός

Τέσσερις διαφορετικοί κορμοί στο La Maison

Kάθε Χριστούγεννα φτιάχνουν κορμούς στο ζαχαροπλαστείο της Καλλιθέας και η φετινή χρονιά δεν αποτελεί εξαίρεση: στο La Maison Fine Pastry σας περιμένουν τέσσερις γιορτινές εκδοχές. Μια με μπαβαρουάζ λευκής σοκολάτας, φρούτα του δάσους (μαύρο φραγκοστάφυλο, κασίς και σμέουρο) και ένα μπισκουί Joconde, μια άλλη με μους καραμελωμένης σοκολάτας με καραμέλα βουτύρου, κρεμέ σοκολάτας και μπισκουί φουντούκι, μια για τους σοκολατόφιλους με μπίτερ σοκολάτα και κομμάτια τραγανής φεγεντίνης και μπράουνι στο εσωτερικό, βουτηγμένη σε βούτυρο κακάο – για να κάνει εκείνο το απολαυστικό «κρακ». Οι άλλες συνταγές αλλάζουν κάθε φορά, τον τέταρτο κορμό όμως τον φτιάχνουν πάντα. Είναι ο ιδιαίτερα δημοφιλής κορμός κάστανο, που ρολάρεται σε παραδοσιακό τόμπο βανίλιας, σιροπιάζεται με ρούμι, έχει μέσα κρεμέ κάστανο, ελαφριά κρέμα βανίλιας και τρίμμα από κάστανο γλασέ, και από πάνω έχει vermicelli κάστανο. Α.Σ.

Δημοσθένους 149, Καλλιθέα, Τ/216-70.06.518. Κόστος: 30 € ο κορμός με κάστανο (είναι πιο βαρύς), 26 € οι άλλοι τρεις

Μελομακάρονο… αλλιώς, από την Poulette

Δύο από τα πιο αγαπημένα γλυκά των Χριστουγέννων, bûche de Noël και μελομακάρονο, συναντιούνται εδώ. Η ζαχαροπλάστρια Κατερίνα Λιβά εμπνέεται από τις γεύσεις του μελομακάρονου και φτιάχνει έναν από τους πιο φίνους χριστουγεννιάτικους κορμούς που έχουμε δοκιμάσει τελευταία, ανάλαφρο και αρωματικό, με κρέμα εμπλουτισμένη με μπαχαρικά, απαλή μους βανίλιας και βάση από τραγανό μπισκότο βουτύρου με καρύδι. Γ.Π.

Ελληνοσερβικής Φιλίας 64, Αγία Παρασκευή, Τ/ 211-11.14.172. Κόστος: 35 €

Galette des rois στο Τρομερό Παιδί

Εκτός από τις παριζιάνικες μπαγκέτες, τα βουτυράτα μπριός και τα άλλα νόστιμα που βρίσκουμε στο Τρομερό Παιδί, αυτή την εποχή συναντάμε και galette de rois. Η «πίτα των βασιλιάδων» που παραδοσιακά στη Γαλλία σερβίρεται τα Θεοφάνια ή κάποια άλλη μέρα μέσα στον Ιανουάριο περιλαμβάνει, αμυγδαλόκρεμα τυλιγμένη σε χειροποίητη, βουτυράτη σφολιάτα, χαραγμένη με όμορφα μοτίβα. Η προπαραγγελία είναι απαραίτητη ενώ κάθε galette des rois συνοδεύεται από «fève» (το «φασόλι» είναι μια μικρή φιγούρα που κρύβεται στην πίτα σαν φλουρί) και ένα στέμμα για να φορέσει ο τυχερός που θα το βρει. Γ.Π.

Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια, Τ/210-77.77.537. Κόστος: 27 €

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠανετόνε: Είδαμε, βήμα-βήμα, πώς φτιάχνεται ένα απ’ τα καλύτερα της ΑθήναςΠανετόνε: Είδαμε, βήμα-βήμα, πώς φτιάχνεται ένα απ’ τα καλύτερα της Αθήνας

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Ζαχαροπλαστεία

Αγία Παρασκευή

Αθήνα

Αθήνα | Βόρεια Προάστια

Αθήνα | Κεντρικά + Νότια Προάστια

Ιλίσια

Καλλιθέα

Νέα Ερυθραία

Νέο Ψυχικό

Παγκράτι

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών