ΑΓΟΡΑ

Οι 10 μπακλαβάδες της Αθήνας που τρώμε μέχρι τελικής πτώσεως

Η ουσία είναι μία και ο μπακλαβάς γωνία. Τους δοκιμάσαμε όλους και να τα αποτελέσματα.

15.04.2022| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Οι 10 μπακλαβάδες της Αθήνας που τρώμε μέχρι τελικής πτώσεως

Κοσμικόν

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Τα σιροπιαστά από το Κοσμικόν τα ξεκίνησα πριν καν βγάλω την πιπίλα! Θα έχω καταναλώσει τόνους από δαύτα: μπακλαβάδες, γαλακτομπούρεκα και κανταΐφια. Τα ξέρω απ’ έξω κι ανακατωτά. Ολόφρεσκα, σωστά βουτυρωμένα, όσο πρέπει ψημένα, με σιρόπια έμπειρα δεμένα. Οι παλιές καραβάνες τα γνωρίζουν καλά και ξεχωρίζουν αυτόν τον μπακλαβά που ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να είναι ο ωραιότερος της ζωής μου. Έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε αμυγδάλου και καρυδιού. Ν.Μ.

Λεωφ. Ιωνίας 104, Άγιος Νικόλαος, Τ/ 210-86.49.124, Αγ. Αλεξάνδρου 102, Παλαιό Φάληρο, Τ/ 210-98.11.677, Χαλανδρίου 34, Αγία Παρασκευή, Τ/ 210-60.86.337

 

Παυλίδης

Το επίμονο, βουτυρένιο άρωμά του είναι μια καλή αρχή. Αφράτο φύλλο, αφράτη καρυδάτη γέμιση, μια ιδέα κανέλα και σιρόπιασμα έμπειρο, ικανοποιητικό, χωρίς υπερβολές. Αν το πετύχετε ζεστό στο ξεφούρνισμα, θα μακαρίζετε την τύχη σας. Δώστε προσοχή στο κάτω φύλλο, το τυχερό – ξεροψημένο και ποτισμένο στο σιρόπι! Ν.Μ.

Κατεχάκη 59, Αθήνα, Τ/ 210-69.11.912

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα καλύτερα γαλακτομπούρεκα στην ΑθήναΤα καλύτερα γαλακτομπούρεκα στην Αθήνα

Maxim

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Ο Κώστας Αντωνιάδης, γέννημα-θρέμμα Πολίτης, ερχόμενος στην Ελλάδα έφερε την τέχνη του ανατολίτικου μπακλαβά, αυτού με το καλό βούτυρο, τα κρουστά φύλλα και τη γέμιση με καταπράσινο, συγκλονιστικά αρωματικό και νόστιμο κελυφωτό φιστίκι από το Γκαζιαντέπ. Τον «κουρού μπακλαβά», όπως τον λέει, τον κόβει σε τετράγωνα κομματάκια, ξέχειλα από φιστίκι, έξτρα αρωματικά με πρόβειο βούτυρο από τη Λέσβο και διακριτικά σιροπιασμένα – δυο μπουκιές όλο κι όλο, αλλά γεμάτες, χορταστικές και απολαυστικές. Δοκιμάστε ακόμη την εκδοχή με καρύδια, αλλά και μπακλαβαδάκια με κελυφωτό φιστίκι και κρέμα γάλακτος, πασπαλισμένα με σκόνη σοκολάτας ή με αμύγδαλο και μαστίχα – συνταγές φερμένες από την Καισάρεια. Β.Κ.

Τσακίρογλου 23, Πλατεία Βασ. Γεωργίου Β΄, Νέα Σμύρνη, Τ/ 210-93.24.603

 

Μητροπολιτικόν

Τυλιγμένα στο χέρι σε μαλακό ασημόχαρτο, τα μητροπολιτικά μπακλαβαδάκια είναι μικρούτσικες μπουκιές. Η συνταγή είναι της Λέσβου – ο περίφημος μπακλαβάς αμυγδάλου με δεκάδες φύλλα. Έτσι φτιάχνονται κι αυτά εδώ, με περίσσιο μέλι και εξαιρετικό βούτυρο, τόσο γαλακτερό που κάποιοι, αφού κάνουν το μπακλαβαδάκι μια χαψιά, θαρρούν πως έφαγαν γαλακτομπουρεκάκι. Φταίει και το ολόλευκο τριμμένο αμύγδαλο στη γέμιση, το ότι δεν έχει πολλά μπαχαρικά, είναι ένα απαλό, βουτυρένιο ποίημα όλο φύλλο. Αβανταδόρικο κέρασμα, εξαιρετικά ασυνήθιστο πεσκέσι, αλλά και ιδανικό για μια τόση δα λιγουρίτσα όπου κι αν είστε, καθώς είναι τυλιχτό – χωράει σε κάθε τσέπη. Ν.Δ.

Βουλής 39, Σύνταγμα, Τ/ 210-32.40.654.

 

Γαλακτοποιήματα Πάτσης

Ξεροψημένος και τραγανός, ο μπακλαβάς του Πάτση -που θέτει τον πήχη ψηλά- έχει θρέψει γενιές και γενιές γλυκατζήδων από το 1977. Δεν του λείπει τίποτα, τα έχει όλα σε ισορροπία. Νόστιμος, βουτυράτος, με συνετό σιρόπιασμα, τόσο όσο χρειάζεται για να είναι ζουμερός «από την κορυφή μέχρι τα νύχια», να μη μας λείψει το σιρόπι, αλλά και να μη μας περισσέψει. Αξίζει να πάτε ως το Περιστέρι για χάρη του, αλλά μια και φτάσατε ως εκεί, τιμήστε και το διάσημο γαλακτομπούρεκό του. Ν.Μ.

Λεωφ. Παναγή Τσαλδάρη 19, Περιστέρι, Τ/ 216-90.07.209, Θηβών 18, Περιστέρι, Τ/ 210-53.20.200, Λεωφ. Πεντέλης 48, Βριλήσσια, Τ/ 216-07.04.600

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα πιο νοσταλγικά γλυκά της ΑθήναςΤα πιο νοσταλγικά γλυκά της Αθήνας

Γαλυφιανάκης

Εκτός από έκτακτο γαλακτομπούρεκο, στου Γαλυφιανάκη έχουν εξειδίκευση και στα υπόλοιπα σιροπιαστά. Ο μπακλαβάς τους είναι σοβαρή περίπτωση. Το ανοιχτόχρωμο πάνω πάνω φύλλο, αν και δεν με προδιαθέτει καθώς προσωπικά το προτιμώ ξεροψημένο, είναι ωστόσο τραγανό και δεν μειώνει καθόλου την υπεροχή αυτού του μπακλαβά, που μοσχοβολά βούτυρο και είναι φουλ σιροπιαστός, όπως αρέσει στους λάτρεις της πληθωρικής εκδοχής του. Ν.Μ.

Ευφρονίου 60, Ιλίσια, Τ/ 210-72.45.706, Χειμάρας 10, Βύρωνας, Τ/ 210-76.69.989, Ηρώων Πολυτεχνείου 38, Ηλιούπολη, Τ/ 210-99.58.788, Ολύμπου 6, Καλύβια Θορικού, Λαγονήσι, Τ/ 22910-71.410

 

Βάρσος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Φωτογραφία: Τάσος Παυλίδης

Ο μπακλαβάς είναι άλλος ένας λόγος που μας δίνει ο Βάρσος για να τραβηχτούμε ως την Κηφισιά. Τριφτό φύλλο που λιώνει στο στόμα, φρέσκο βούτυρο που σπάει μύτες, ωραίο σιρόπιασμα, σπάταλο και γέμιση αμυγδαλένια σε έναν από τους ωραιότερους, μερακλίδικους και έμπειρους μπακλαβάδες. Αν είστε κι εσείς της σχολής «κι ο μπακλαβάς γωνία», μην ντραπείτε, ζητήστε τον, θα με θυμηθείτε – δεν θα σας κακοκαρδίσουν, αρκεί φυσικά να είστε ένας από τους τέσσερις τυχερούς της ημέρας. Ν.Μ.

Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, Τ/ 210-80.12.472

 

Γεώργιος Γαλυφιανάκης

Μην τη συγχέετε με τη γνωστή αλυσίδα, πρόκειται για ξεχωριστή επιχείρηση, με τα γλυκάκια της ένα κι ένα. Μεγάλη η γκάμα των σιροπιαστών, με τον βασιλιά μπακλαβά αρωματικότατο, χάρη στο Μυτιληνιό πρόβειο βούτυρο, τα μπαμπάτσικα διαλεχτά αμύγδαλα με το φλούδι τους που τραγανίζουν θαυμάσια στο δόντι και, βέβαια, τα λεπτά του φύλλα, ανοιγμένα στο χέρι από μάστορα που κατέχει την τέχνη 50 χρόνια τώρα. Μακριά τρίγωνα κομμάτια παχιά τόσο όσο για να μην ταλαιπωρείσαι στο δάγκωμα, ωραίο ψήσιμο και σιρόπιασμα για αλησμόνητο «κρατς»! Β.Κ.

Λ. Αυλακίου, Πόρτο Ράφτη, Τ/ 22990-76.692, Λ. Μεσογείων 398 & Αιγ. Πελάγους, Αγία Παρασκευή, Τ/ 210-60.08.669

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟι καλύτερες βελγικές σοκολάτες είναι ελληνικέςΟι καλύτερες βελγικές σοκολάτες είναι ελληνικές

Baklavas (πρώην Karaköy Güllüoglu)

Φωτογραφία: Άγγελος Ρέντουλας
Φωτογραφία: Άγγελος Ρέντουλας

Το μικρό τετράγωνο ή το μεγάλο τρίγωνο; «Μυδάκια», ρολάκια, με φύλλο, με κανταΐφι, με καρύδι, με φιστίκι ή με ακόμα πιο πολύ φιστίκι; Είναι τέτοια η ποικιλία στις προθήκες, που χαζεύεις. Διαλέγεις τους αγαπημένους σου μπακλαβάδες και, όταν ανοίγεις το κουτί με τα «κοσμήματα» στο σπίτι, μυρίζεις πρώτα το καλό βούτυρο και μετά τον ξηρό καρπό. Άλλες έντονες γεύσεις δεν υπάρχουν και θα ήταν περιττές. Φρέσκοι, με λεπτεπίλεπτο φύλλο κι εκείνο το ελαφρύ, φίνο σιρόπι, οι μπακλαβάδες του Baklava (πρώην Karaköy Güllüoglu) βγαίνουν σε περίπου δεκαπέντε είδη και, για μένα, είναι το πιο γρήγορο ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη. Γ.Π.

Αγ. Αλεξάνδρου 5, Παλαιό Φάληρο, Τ/ 210-98.40.733 & Νίκης 10, Σύνταγμα, Τ/ 210-32.13.959

 

Anatolia Sweets

Δίπλα στην σκεπαστή αγορά της Καλλιθέας, ένας Πολίτης ζαχαροπλάστης που για χρόνια άνοιγε φύλλα για βιοτεχνίες χονδρικής, άνοιξε πρόσφατα μια δική του μικρή γωνιά με μπακλαβάδες. Στα τούρκικα πρότυπα, με λεπτόρευστο σιρόπι και ανάλαφρα φύλλα, τραγανοί και με μπόλικο φιστίκι. Ίσως να λείπει λίγο παραπάνω βούτυρο από τη συνταγή, ωστόσο οι χρυσαφένιες μπουκίτσες του Anatolia Sweets αξίζουν δοκιμής. Γ.Π.

Γρυπάρη 128, Καλλιθέα, Τ/ 211-42.05.553

Ζαχαροπλαστεία

Αθήνα

Ανατολική Αττική

Αττική | Περίχωρα Αθήνας

Βύρωνας

Ηλιούπολη

Καλλιθέα

Κηφισιά

Νέα Σμύρνη

Παλαιό Φάληρο

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών