Μπορεί να τα βρίσκουμε όλο το χρόνο, όμως τα ανοιξιάτικα παντζάρια είναι κατάτι καλύτερα: είναι πιο μεγάλα, πιο βαθυκόκκινα, πιο τραγανά, με γεμάτη γεύση και ασύγκριτη γλύκα. Αυτά τα χαρακτηριστικά αποκτούν στις χαμηλές θερμοκρασίες των χειμερινών μηνών – αυτά που βρίσκουμε τώρα στην αγορά έχουν σπαρθεί το Φεβρουάριο. Η σπορά για τα χειμερινά γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε αποθήκες-ψυγεία διατηρούνται χωρίς πρόβλημα για περίπου 2 μήνες. Τα συνηθίζουμε βραστά, όμως στο φούρνο η γεύση τους γίνεται πιο γλυκιά, πιο «στρογγυλή» και αποκτά την αίσθηση του ψητού. Τα τυλίγουμε ακαθάριστα σε αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν – τα τρυπάμε με λεπτό μαχαίρι για να το διαπιστώσουμε. Μετά το ψήσιμο, ξεφλουδίζονται πολύ εύκολα.

Δοκιμάστε τα με λαδόξιδο, σκέτο ή εμπλουτισμένο με μουστάρδα, με γιαούρτι ή με λευκά ξινοτύρια (π.χ. φέτα, κατσικίσια τυριά, ξινομυζήθρα), με σκόρδο και ξύσμα λεμονιού. Ο δροσερός δυόσμος δένει θαυμάσια με τη γλύκα τους, όμως τους ταιριάζουν και ο μαϊντανός, η ρίγανη, το θυμάρι και το δεντρολίβανο. Αφού τα βράσουμε ή τα ψήσουμε, μπορούμε, πέρα από σαλάτες, να τα χρησιμοποιήσουμε ποικιλοτρόπως, π.χ. να τα κάνουμε πουρέ ή σκορδαλιά, να τα βάλουμε σε πιλάφια (τα τελευταία λεπτά του μαγειρέματος), σε πίτες και τάρτες, σούπες, κ.λπ.

Τα φύλλα τους καταναλώνονται ωμά σε σαλάτες, αλλά και βραστά, τσιγαριαστά ή μέσα σε μείγματα για πίτες ή άλλες χορτομαγειρίες.

 

Δείτε εδώ 38 συνταγές για παντζάρια:

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Καρότα

Άρθρα και Συνταγές με Όσπρια

Άρθρα και Συνταγές με Παντζάρια

Άρθρα και Συνταγές με Χταπόδι

Άρθρα και Συνταγές με Ψάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σαλάτα

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών