ΕΞΟΔΟΣ

Πάσχα εκτός Αθηνών: 17 προορισμοί – γαστρονομικές εμπειρίες

Παίρνουμε τα βουνά και τα νησιά και κάνουμε νόστιμο Πάσχα σε κοντινούς ή μακρινούς από την Αθήνα προορισμούς.

07.04.2023| Updated: 10.04.2023
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Πάσχα εκτός Αθηνών: 17 προορισμοί – γαστρονομικές εμπειρίες

Εσείς, πού θα πάτε το Πάσχα; Αν είστε από εκείνους που πάντα ψάχνουν προορισμούς, που να συνδυάζουν και το καλό φαγητό (σαν κι εμάς δηλαδή) τότε δείτε τα μέρη που σάς προτείνουμε και δεν θα απογοητευτείτε. Αν μη τι άλλο, θα φάτε καλά!

Πεσκέσι, Ηράκλειο Κρήτης

Μαγείρεμα σε παραδοσιακό κεραμικό σκεύος, το κρητικό κουρουπάκι / Φωτογραφίες: Έφη Παρούτσα

Ο Ηρακλειώτης Παναγιώτης Μαγγανάς έχει τη δική του φιλοσοφία όσον αφορά στη διατροφή. Σκληροπυρηνικός στο κομμάτι της εποχικότητας, της ποιοτικής και τοπικής πρώτης ύλης. Τρανή απόδειξη η λίστα με τα κρητικά ελαιόλαδα που καταρτίζουν στο εστιατόριο κάθε χρόνο, πάντα κατόπιν γευστικής δοκιμής. Οι συνταγές που μαγειρεύονται στο Πεσκέσι είναι προϊόν της έρευνάς του, πολλές εκ των οποίων ξεχασμένες, τις οποίες έχει αντλήσει από παραδοσιακά συνταγολόγια της Κρήτης, και στη συνέχεια προσαρμόσει στα δεδομένα του εστιατορίου. Κάποια από τα φαγητά τους μαγειρεύονται στο κεραμικό κρητικό κουρουπάκι, όπως το κατσικίσιο κότσι με τα χόρτα. Δοκιμάστε κρεοκάκκαβο, μια συνταγή των Δειπνοσοφιστών, που είναι πανσέτα με μέλι και θυμάρι και συνοδεύεται από πουρέ οσπρίων, και τους λαχανοντολμάδες που φτιάχνονται με χοιρινό κομμένο στο χέρι, με χόντρο και μυρωδικά. Είναι κλειστά το βράδυ της Ανάστασης και ανήμερα το Πάσχα, κι ανοίγουν πάλι τη Λαμπροδευτέρα που συνήθως φτιάχνουν είτε λαμπριάτικο κατσίκι Καπετανιανών που μαγειρεύεται στον φούρνο με πιλάφι, είτε αντικριστό, είτε μαγειρευτό με χόρτα. Ν.Μ.

Καπετάν Χαραλάμπη 6-8, Ηράκλειο Κρήτης, Τ/2810-288.887

Ντουνιάς, Χανιά

Φωτογραφίες: Έφη Παρουτσα

Κοκόρι μαγειρεμένο για ώρες σε πήλινο σκεύος

Ντουνιάς: Κιβωτός παραδοσιακών γεύσεων
Οι πιο ωραίες τηγανητές πατάτες σε εξαιρετικό ελαιόλαδο και ψημένες αργά στη φωτιά
Το ψωμί τους θα το ζήλευαν όλοι οι νέοι artisanal φούρνοι. Από καλό προζύμι, βαρύ, ξινούτσικο και ελαφρώς καπνιστό από τον ξυλόφουρνο.

Στην ταβέρνα Ντουνιάς στη Δρακώνα θα ζήσετε μια πρωτόγονη γαστρονομική εμπειρία, αφού εδώ όλα είναι ιδιοπαραγόμενα. Δικής τους εκτροφής είναι ακόμα και τα ζώα, όπως τα «γιδομούσκαρα» της εξαφανισμένης φυλής των αρχαίων βοοειδών, που διέσωσε ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Στέλιος Τριλυράκης, και τα οποία αργοψήνονται σε ανοιχτή φωτιά σε πήλινες γάστρες ή μέσα σε ξυλόφουρνο. Ένα πανηγύρι κρεατοφαγίας στήνεται την αυλή του Ντουνιά, όπου σερβίρεται από τσιγαριαστό ερίφι που σιγομαγειρεύεται σε ελαιόλαδο, μέχρι κοκόρι μαγειρεμένο για ώρες σε πήλινο σκεύος, και άλλα εξίσου σιγανά και μελωμένα μαγειρέματα στα ξύλα σε ανοιχτές φωτιές. Ν.Μ.

Δρακώνα, Χανιά, Τ/28210-65.083

Παντοπωλείο Μαυρίκη, Ταΰγετος

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βλάικος

Ψηλά στο «αρσενικό βουνό», τον Ταΰγετο, βρίσκεται η ταβέρνα Παντοπωλείο Μαυρίκη από το 1879. Αν θέλετε να δοκιμάσετε και να μάθετε τι είναι το τζιγιέρι Αλαγονίας που φτιάχνει με τα χρυσά χέρια της η Ιωάννα Παπαγιαννέα Μαυρίκη αυτός είναι ο προορισμός σας. Η κυρία Ιωάννα μαγειρεύει μικρά θαύματα, από λαλάγγια και σπανακόπιτα, μέχρι κόκορα με χυλοπίτες, κι από γίδα βραστή και χοιρινό με σέλινο μέχρι αγριογούρουνο κοκκινιστό με πατάτες κυδωνάτες τηγανισμένες σε φρέσκο ελαιόλαδο, σε αυτό το πρώην παντοπωλείο, και νυν καφενέ και ταβέρνα, που φέρνει βόλτα μαζί με τον σύζυγό της Παναγιώτη Μαυρίκη και την κόρη τους Έλενα. Ανήμερα του Πάσχα θα είναι κλειστά, αλλά θα είναι ανοιχτά τη Λαμπροδευτέρα, με τα δικά τους κοκορέτσια, ντόπια αρνιά και κατσίκια στη σούβλα και στον ξυλόφουρνο με πατάτες, και κατσικάκι φρικασέ στη κατσαρόλα. Ν.Μ.

Αλαγωνία, Ταΰγετος, Τ/697-48.94.724

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠάσχα στον Μοριά, φέτος ζυμώνουμε αλά παλαιάΠάσχα: 5 παραδοσιακά ψωμιά και κουλούρια της Πελοποννήσου

Ηλιοβασίλεμα, Σύρος

Ο σεφ Κωνσταντίνος Μπουγιούρης

Το εστιατόριο Ηλιοβασίλεμα βρίσκεται στην αμμουδερή παραλία του Γαλησσά

Η Ερμούπολη είναι μια κούκλα, αλλά ο γαστρονομικός προορισμός του νησιού είναι ο Γαλησσάς και το εστιατόριο Ηλιοβασίλεμα του σεφ Κωνσταντίνου Μπουγιούρη, που έχει άφταστο χέρι και μαγειρεύει πεντανόστιμα, τόσο τα δημιουργικά πιάτα, όσο και τα comfort. Εδώ, λίγα μέτρα από τη θάλασσα, έχω φάει τον πιο ωραίο γαύρο τηγανητό, την πιο απίθανη σαλάτα με αρμύρα και αχινό, έξοχα ωμά τύπου ταρτάρ και καρπάτσιο ψαριών, αλλά και την ωραιότερη μακαρονάδα με κιμά της οικουμένης, τέλειο μουσακά, κόκορα με ταλιατέλες και ξινομυζήθρα Ίου, καταπληκτική μπριζόλα με βούτυρο από παστουρμά και flank steak με αρωματισμένη γλίνα. Την ημέρα του Πάσχα ψήνουν τον οβελία στην άμμο σε φωτιά από κληματόβεργες. Ν.Μ.

Γαλησσάς, Σύρος, Τ/22810-43.325

Ταβερνάκι της Μαρίνας, Κέρκυρα

Η Μαρίνα Μπέσκα μαγειρεύει με λάδι ντόπιο από λιανολιά. Είναι πάντα με ένα χαμόγελο, φιλόξενη, οικοδέσποινα, που ξέρει και μαγειρεύει έξοχο μπουρδέτο με παστανάκα (σαλάχι) και μπάμιες, γίγαντες με σπανάκι, σέσκουλα, μαρούλι και πρασουλίδες, ένα σοφρίτο όνειρο, καταπληκτικό τσιγαρέλι με γίδα, και μια μυθική παστιτσάδα. Ό,τι καλό και της εποχής βρεθεί στα χέρια της, έχει πάντα μια ωραία ιδέα για να το αξιοποιήσει. Τα μανιτάρια τα κάνει πίτες, τα αγριοσπάραγγα σαλάτα και ομελέτα. Κρατήστε τραπέζι Μ.Σαββατο βράδυ και ζητήστε μια μερίδα τσοιλίχουρδα που είναι «η κερκυραϊκή εκδοχή της πασχαλινής μαγειρίτσας, αλλά πηχτή, όχι σούπα και χωρίς ρύζια και αυγολέμονα, η οποία τρώγεται με το πιρούνι» όπως διευκρινίζει η Μαρίνα. Την ίδια μέρα σερβίρουν και τις κολομπίνες που είναι Κερκυραϊκή φουγάτσα ατομική με ένα κόκκινο αυγό στη μέση, παλιά κερκυραϊκή συνταγή που μοιάζει με τσουρέκι. Ν.Μ.

Βελισσαρίου 35, Τ/26611-00.792

Βεργιώτικο, Βέροια

Σταθερή επιλογή των ντόπιων, μονόδρομος όταν έχουν επισκέπτες, σε μια σάλα λαξεμένη μέσα στον βράχο κάτω από τα τείχη της πόλης. Τραπέζια στρωμένα με λινά τραπεζομάντηλα, ακονισμένα μαχαίρια Laguiole, ποτήρια κρασιού κρυστάλλινα για να γεμίζουν περήφανα με την αφρόκρεμα των εκλεκτών ερυθρών της περιοχής. Σπεσιαλιτέ από τα παλιά είναι το σουβλάκι Μπότσαρη με καλοσιτεμένο, μαρινάτο φιλέτο μοσχαριού. Με μοσχάρια Ημαθίας που σιτεύουν σε ψυγείο ξηρής ωρίμασης δουλεύουν οι ιδιοκτήτες. Δοκιμάζουμε σε υποδειγματικά ψησίματα, από κόκκινη αγελάδα ράτσας Holstein σιτεμένη για 12 εβδομάδες, μέχρι γιουβέτσι με ουρά μόσχου, χειροποίητο κριθαράκι και μους φέτας, οσομπούκο με πουρέ γλυκοπατάτας, και παπαρδέλες με μελωμένα μοσχαρίσια μάγουλα. Ωραιότατοι οι ντολμάδες με αμπελόφυλλα ξινόμαυρου και μεγάλης ωρίμασης μοσχαρίσιο κιμά. Καλή επιλογή το ρεβανί με παγωτό καϊμάκι για το τέλος. Ν.Μ.

Θωμαΐδου 2, Βέροια, Τ/23310-74.133

Στου Βασιλαρακιού, Νάξος

Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας

Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας

Ένα από τα παλαιότερα μαγαζιά του νησιού, που πρωτολειτούργησε από τον Βασίλαρο Κλουβάτο το ‘31 ως καφενές. Με τα χρόνια, ακριβώς δίπλα η οικογένεια έφτιαξε και κρεοπωλείο, κι όταν το κατάστημα πέρασε στον μικρότερο γιο του ιδρυτή, το Βασιλαράκι (Γιώργος Κλουβάτος), εκείνος το μετέτρεψε σε χασαποταβέρνα. Πλέον κουμάντο κάνει ο Βασίλης Κλουβάτος ο νεότερος, που σε ειδικά ψυγεία ξηρής ωρίμασης σιτεύει μοσχάρια από ντόπιους βοσκούς. Τα μεστά κρέατα τα ψήνουν με γνώση, αλλιώς την πικάνια, αλλιώς το διάφραγμα, κάθε κομμάτι όπως πρέπει κι όπως ακριβώς τούς ζητηθεί. Ανήμερα το Πάσχα θα ψήνουν στις σούβλες αρνί, κοκορέτσι και κοντοσούβλι. Στα οπωσδήποτε οι καλοτηγανισμένες αξιώτικες πατάτες, χόρτα εποχής, χωριάτικη με ξινομυζήθρα και ντομάτες μπαξεβανίσιες. Επίσης ονειρεμένα πρόβεια, ορεινά τυριά και μια μικρή λίστα με εμφιαλωμένα αιγαιοπελαγίτικα κρασιά που σερβίρονται καθωσπρέπει σε κολονάτα ποτήρια. Ζητήστε τους αφράτη γαλακτερή μυζήθρα με ντόπιο μέλι για το ωραιότερο επιδόρπιο του γαλαξία. Ν.Μ.

Κυνίδαρος, Τ/22850-32.088

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜεζές με αρνίσια νεφρά, λουκάνικα και κρεμμυδάκια στιφάδοΟι μεζέδες της Λαμπρής: 14 λιχουδιές για το Πάσχα

Nomade et Sauvage, W Costa Navarino, Πύλος

Τη γαστρονομική προσέγγιση και απόδοση του Ορθόδοξου Πάσχα με τον δικό τους τρόπο θα παρουσιάσει η ομάδα των Nomade et Sauvage στην πανέμορφη μεσσηνιακή ύπαιθρο του ξενοδοχείου W Costa Navarino καθ’ όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, μέχρι την Κυριακή του Πάσχα. «Στα παιδικά μας χρόνια, το φαγητό μας, δεν διανοούμασταν να το αποσυνδέσουμε από την μητέρα μας, όπως και τα λουλούδια της άνοιξης, που κόβοντάς τα, τα πρωτοακουμπήσαμε στο χέρι της. Σε κάποια άλλη στιγμή, ανερμήνευτη για την παιδική μας αθωότητα, στολίζοντας με αγριολούλουδα τον Επιτάφιο και τρώγοντας ένα κομμάτι ψωμί, μάθαμε για τη σύνδεση της θλίψης με την ομορφιά και για τη σχέση του ταπεινού ψωμιού με το σώμα του Θεού. Κατά τον τρόπο αυτό, στις ζωές μας σε ένα κοινό τραπέζι καταγράφονται ως έννοιες ομοούσιες και αδιαίρετες η τροφή, η αγάπη και οι μεγαλύτερες αγωνίες μας. Στο ίδιο τραπέζι πάλι, όλα αναφέρονται στο Φως, που άλλοτε αποδίδεται μ​​ε τις ευλαβικές φλογίτσες των κεριών και άλλοτε με μεγαλύτερες φωτιές που άλλαξαν όλη την ιστορία. Ο νομαδισμός, μέσω της εφήμερης τοποθέτησης στον χώρο και στον χρόνο, αποδίδει την προσωρινή αναγκαιότητα της συλλογικής συνύπαρξης των ατόμων» περιγράφουν με λυρικότητα οι ίδιοι οι Nomade et Sauvage. Ο κόσμος θα κάθεται με στρωσίδια κάτω στη γη και θα γευματίζει εκεί, καθώς μέρα με τη μέρα θα κορυφώνεται το Θείο Δράμα και σε ανοιχτές φωτιές στην ύπαιθρο η ομάδα των Nomade θα παρουσιάζει φαγητά εμπνευσμένα από την Ελλάδα και πλούσια από γαστρονομικούς συμβολισμούς. Θαλασσινά χωρίς αίμα, μαλάκια και οστρακοειδή, όλα τα λαχανικά της άνοιξης και χειροποίητα ζυμαρικά μαγειρεμένα σε διαφορετικές τεχνικές στη φωτιά, ψωμί από άγρια προζύμια ψημένο σε ξυλόφουρνους και μασίνες, λαζαρόψωμα, τσουρέκια με τεχνικές και επιρροές από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, και φυσικά η αναστάσιμη μαγειρίτσα και ο αμνός του Θεού θα ολοκληρώσουν το βιωματικό φαγοπότι που θα εξελίσσεται σε στάδια κατά τη διάρκεια της Μεγαλοβδομάδας. Ν.Μ.

W Costa Navarino, Μεσσηνία, Τ/27230-95.000

Παλαιά Πόλις, Ξάνθη

Σε ένα ιστορικό κτίριο στην Ξάνθη, όλες οι γευστικές μνήμες, τα τοπικά προϊόντα και οι συνταγές του τόπου σερβίρονται μαεστρικά. Mοσχαράκι με μελιτζάνα, πιπεριές, πυκνή ντοματόσαλτσα και φέτα, το περίφημο «Μπεϊτί τοπσί», κοτόπουλο σε γάστρα με παραδοσιακό κους κους, κουρκουμά και κρέμα γιαουρτιού, χιουνκιάρ μπεγιεντί, ατζέμ πιλάφι, γιαπράκια, γκιουζλεμέδες με πετιμέζι και γραβιέρα Ροδόπης, καβουρμάς με ντομάτα και παραδοσιακό κασέρι Ξάνθης Π.Ο.Π. είναι λίγα μόνο από τα πιάτα που με αυτά η Ελένη Κηπουρού και ο αδερφός της Νίκος μάς ξεναγούν στην Ξάνθη. Για τις ημέρες του Πάσχα (εκτός από το βράδυ του Μεγ. Σαββάτου και ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα, που θα παραμείνουν κλειστοί) θα μας περιμένουν με παραδοσιακούς τζιγεροσαρμάδες (συκωταριά με ρύζι και μυρωδικά, τυλιγμένη σε μπόλια) και τοπικό αρνάκι με πατάτες στον φούρνο, δεντρολίβανο και φρέσκια ρίγανη. Θα τα συνοδέψουμε με ξανθιώτικα κρασιά όπως του οινοποιείου Ανατολικός Αμπελώνας και Βουρβουκέλη που θα επιλέξουμε από το κελάρι του εστιατορίου, ενός χώρου τώρα υψηλής αισθητικής που κάποτε όμως ήταν τα μπουντρούμια της βουλγαρικής ασφάλειας. «Χώροι μισό επί μισό, ώστε οι φυλακισμένοι να μην μπορούν ούτε να ξαπλώσουν και με ένα μόνο μικρό παραθυράκι φυσικά με κάγκελα που με τα βίας χωρούσε το χέρι ξανθιώτισσας γιαγιάς που με κίνδυνο της ζωής της έδινε λίγο ψωμί στους φυλακισμένους» εξιστορεί ο Νίκος Κηπουρός. Μ.Β.

Δημάρχου Χασιρτζόγλου Ευστάθιου 7, Τ/25410-68.685

Μαρίνα, Ύδρα

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βλάικος

Καβουρμάς

Η χρυσοχέρα Μαρίνα στο ομώνυμο ταβερνάκι της

Στο χωριουδάκι του Βλυχού στην Ύδρα βρίσκεται η χρυσοχέρα Μαρίνα και το ομώνυμο ταβερνάκι της, με την υπέροχη αυλή πάνω στον γυαλό και θέα στη Δοκό, ένα ακατοίκητο νησάκι που από μακριά μοιάζει με γυναικεία γάμπα. Εκεί, έχει καθιερωθεί να αφήνουν οι Υδραίοι τσοπάνηδες να βοσκήσουν ελεύθερα τα ζώα τους, αρνιά και κατσίκια, και τα πιάνουν με παγίδες. Έντεκα τέτοια αρνιά θα σουβλίσει ανήμερα το Πάσχα η Μαρίνα. Μετά βίας θα γιορτάσει την Ανάσταση η ίδια, αφού από τις 3 τη νύχτα θα στήσει τις σούβλες, τρεις τρεις μαζί, και θα ξεκινήσει το ψήσιμο. Και παραδίπλα, τα κοκορέτσια και τα κοντοσούβλια, ώστε όλα να είναι έτοιμα για τη μεγάλη μέρα. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τη σπανακόπιτα και την πίτα με φέτα και σουσάμι, τα μπουρεκάκια με μελιτζάνα και πέστο βασιλικού και τα ντολμαδάκια γιαλαντζί. Και για το τέλος, ονειρεμένο γαλακτομπούρεκο με ντόπιο κατσικίσιο γάλα. Να επισημάνουμε ότι ο καθένας παραγγέλνει ό,τι θέλει – δεν υπάρχει καθορισμένο και υποχρεωτικό πασχαλινό μενού και αν η παρέα σας έχει και χορτοφάγους, δεν θα μείνουν παραπονεμένοι αφού θα υπάρχει και το φημισμένο υδραίικο καλαμάρι, που η Μαρίνα ψήνει υποδειγματικά, γαριδάκι, τηγανητός γαύρος, μελωμένοι γίγαντες στον φούρνο, μελιτζανοσαλάτα κ.ά. Χ.Τ.

Βλυχός, 22980-52.496

Κοντυλένια, Ύδρα

Σε προνομιακή θέση, ακριβώς πάνω από το λιμανάκι του Καμινιού, όπου κάθε χρόνο βουτάνε τον Επιτάφιο στη θάλασσα! Από εκεί απολαμβάνεις το θέαμα από μια ασφαλή απόσταση, χωρίς στριμωξίδι. Για φέτος, όμως, είναι αργά. Ήδη όλα τα τραπέζια για τη Μεγάλη Παρασκευή είναι κλεισμένα, αλλά θυμηθείτε να κλείσετε εγκαίρως του χρόνου, αν σχεδιάσετε μια πασχαλινή εξόρμηση στην Ύδρα, που ειδικά αυτή την εποχή μοιάζει με ζωηρό μελίσσι, με το λιμάνι της γεμάτο από ιστιοπλοϊκά και τα σοκάκια της γεμάτα ξένους –κυρίως Γάλλους, που έχουν αγοράσει σπίτια στο νησί και έρχονται κάθε χρόνο. Αν δεν είστε του κρέατος, πάντως, στην Κοντυλένια θα κάνετε το Πάσχα που ονειρεύεστε, με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους και μια μεγάλη ποικιλία από ορεκτικά με δημιουργικό προσανατολισμό, μεταξύ των οποίων η τάρτα με σπανάκι και πράσο, τα μαυρομάτικα με κάρι και η μελιτζάνα με μοτσαρέλα. Ανήμερα το Πάσχα, βάζουν στον φούρνο και ένα κατσικάκι με πατάτες, έτσι για το ξεψάρισμα! Χ.Τ.

Καμίνι, Τ/22980-53.520

Θαμόν, Ιωάννινα

Αφού δούλεψε σε διάφορα εστιατόρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο Γιαννιώτης σεφ Θανάσης Τάσσος επέστρεψε στον τόπο του και ανοιξε το Θαμόν τον περασμένο Απρίλιο στο κέντρο των Ιωαννίνων με στόχο να αναδείξει τη γιαννιώτικη γαστρονομία. Χρησιμοποιεί πρώτες ύλες από ντόπιους παραγωγούς, τις μνήμες από την παιδική του ηλικία και με μια δημιουργική ματιά δική του φτιάχνει τα εστιατορικά πιάτα του. Το μενού του εστιατορίου αλλάζει ανάλογα με την εποχή αλλά και τη δημιουργική διάθεση των μαγείρων. Αυτή την περίοδο ξεχωρίζει ο τραχανάς με λιαστή ντομάτα και ντόπια βαρελίσια φέτα, αλλά και το ριζότο με άγρια μανιτάρια από τα βουνά της Ηπείρου. Έχουν πολύ ενδιαφέρουσα λίστα με κρασιά από οινοποιεία της περιοχής και όχι μόνο. To Θαμόν θα είναι ανοιχτό όλες τις μέρες του Πάσχα με πασχαλινές εκπληξεις στο μενού. Μ.Π.

Αβέρωφ 63,, Τ/26510-83.500

The Log, Ιωάννινα

Σε ένα εντυπωσιακό κτίριο ακριβώς απέναντι από τη λίμνη, βρίσκουμε το νέο steak house της πόλης που άνοιξαν πριν από μερικούς μήνες δύο φίλοι από την Αθήνα. Από την ανοιχτή κουζίνα βγαίνουν πιάτα όπως ψητό μοσχαρίσιο μεδούλι με κρεμμυδοσαλάτα και μπούκοβο, κεφτεδάκια μαύρου χοίρου και μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα Ισπανίας. Το νόστιμο χειροποίητο ψωμί τους έρχεται με βούτυρο αρωματισμένο με παστουρμά. Για τις μέρες του Πάσχα στο μενού έχουν προσθέσει έξτρα πιάτα, όπως το αρνί μπούτι ψημένο για 12 ώρες στον ξυλόφουρνο με αρωματικό ρύζι και το αρνίσιο συκώτι, με δυόσμο, σταφίδα και κουκουνάρι. Μ.Π.

Στρατηγού Παπάγου 5, Τ/26510-65.11 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠάσχα: 7 συνταγές για αρνί και κατσίκι στην κατσαρόλαΠάσχα: 7 συνταγές για αρνί και κατσίκι στην κατσαρόλα

Το Τσαρδάκι, Μοσχάτο-Λίμνη Πλαστήρα

Βασίλης Κορομπίλιας, ο ψήστης που μιλάει με τη φωτιά Βασίλης Κορομπίλιας, ο ψήστης που μιλάει με τη φωτιά
Βασίλης Κορομπίλιας, ο ψήστης που μιλάει με τη φωτιά
Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου

Στις όχθες της Λίμνης Πλαστήρα, η ταβέρνα της οικογένειας Κορομπίλια είναι σαν μια ζωγραφιά. Αν ο καιρός το επιτρέψει, η αυλή με τις πρασινάδες και τις φουντωμένες γλάστρες είναι το τέλειο σκηνικό που σε προετοιμάζει για τις απίθανες λιχουδιές που θα φτάσουν στο τραπέζι σου. Ο παππούς Βασίλης Κορομπίλιας εξακολουθεί να είναι ο μάστερ της σούβλας και της ψησταριάς και για την Κυριακή του Πάσχα θα βάλει στη σούβλα ντόπια αρνάκια, κοκορέτσι που φτιάχνει μαστόρικα η γυναίκα του Ελένη, και κεμπάπ. Στη σχάρα θα μπουν παϊδάκια, λουκάνικα και μπιφτέκια και στιο τηγάνι μπαίνει πλούσια συκωταριά ριγανάτη με άφθονα γλυκάδια, λιχουδιά μοναδική. Στον ξυλόφουρνο της πίσω αυλής ψήνονται πίτες με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι, από χορτόπιτες και πλαστός, μέχρι τραχανόπιτα και μπακλαβάς. Συνοδέψτε τα όλα με την περίφημη πολύχρωμη σαλάτα με τα (κυριολεκτικά) δεκάδες υλικά, τα περισσότερα μαζεμένα από τις γύρω πλαγιές και συνοδέψτε τα με το ροζέ του Οινοποιείου Καραμήτρος στην Καρδίτσα ή με το κρασί που παράγει η ταβέρνα από ιδιόκτητα αμπέλια (άλλωστε το χωριό λέγεται Μοσχάτο). Κλείστε το γεύμα με το περίφημο «σεκλέτι», το γλυκό-υπογραφή της ταβέρνας, με σπιτικό παγωτό και γλυκά κουταλιού, σε εμφάνιση-υπερπαραγωγή. Β.Κ. 

Επαρχιακή Οδός Καρδίτσας-Καστανιάς, Μοσχάτο, Τ/24410-20.024 (Μεγάλο Σάββατο κλειστά)

Δόλοπες, Καρίτσα-Λίμνη Πλαστήρα

Φωτογραφίες: Νίκος Κόκκας

Σκαρφαλωμένη σχεδόν στα 1200 μέτρα στο χωριό Καρίτσα, η ταβέρνα Δόλοπες είναι λόγος για να πας στα Άγραφα από μόνος του. Πέτρινη, με θέα τις κορφές των Αγράφων που σου κόβει την ανάσα, και με μια κουζίνα που σου μένει αλησμόνητη. Η Βάσω Σιαπέρα και η Ελένη Στεργίου δεν μαγειρεύουν απλά τις συνταγές του τόπου τους αλλά έχουν στο αίμα τους τη λογική farm to table, χρησιμοποιώντας σχεδόν αποκλειστικά ιδιοπαραγόμενα προϊόντα, από τα αρνάκια με το κοκορέτσι (που την Κυριακή του Πάσχα μπαίνουν στη σούβλα), μέχρι τις εμβληματικές πίτες τους, ανοιγμένες στο χέρι φυσικά, με εποχική γέμιση. Εδώ θα δοκιμάσετε τα καταπληκτικά τους γίδινα κεφτεδάκια κοκκινιστά με πιλάφι και πρόβειο γιαούρτι που φτιάχνουν τα κορίτσια, από τα πιο φημισμένα πιάτα του Δόλοπα τούτη την εποχή, και ακόμα τηγανιές, τραχανά χειροποίητο και υπερ-απολαυστικό, λουκάνικα και μαγειρευτά. Το βράδυ του Μεγάλου Σάββατου σερβίρουν πηχτή, ζεστή μαγειρίτσα και σάς προσφέρουν κόκκινα αυγά (από τις δικές τους κότες), για να τσουγκρίσετε και να ευχηθείτε. Β.Κ. 

Καρίτσα, Τ/6983-843.158

Σταφυλόμελι, Κερατέα

Τα μυστικά του σαρακατσάνικου γάστρου
Φωτογραφίες: Μιχάλης Παππάς

Ο Κώστας Ιωάννου, ιδιοκτήτης της ταβέρνας Σταφυλόμελι, θεωρείται -και όχι αδίκως- μεγάλος μάστορας στη σούβλα. Την κυριακή του Πάσχα λοιπόν οι σούβλες τους θα ψήσουν αρνάκια και κοκορέτσι, το οποίο μάλιστα θα σερβίρεται μαζί με μαγειρίτσα ήδη από το Μεγάλο Σάββατο βράδυ. Στη σχάρα φυσικά θα μπουν παϊδάκια και ζουμερές μπριζόλες, ενώ οι γυναίκες της οικογενειακής ταβέρνας ετοιμάζουν σπέσιαλ μεζεδάκια με ντόπια υλικά, όπως μελιτζάνες, πιπεριές και κολοκυθάκια στο τηγάνι, τυροκροκέτες, τυροκαυτερή και τζατζίκι. Φροντίστε να κάνετε εγκαίρως κράτηση γιατί η ταβέρνα, αν και με μεγάλους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, γεμίζει εύκολα. Β.Κ.

Επαρχιακή Οδός Κερατέας-Αναβύσσου 77, Τ/22990-63.441

Μετόχι, Αλεξανδρούπολη

Το εστιατόριο του έμπειρου και πολυταξιδεμένου θρακιώτη σεφ Γιώργου Χρυσανίδη, σε μια πανέμορφη τοποθεσία έξω από την Αλεξανδρούπολη, θα είναι κλειστό την Κυριακή του Πάσχα, αλλά θα σερβίρει τα λαμπριάτικα πιάτα του τόπου του, τη Δευτέρα του Πάσχα. Κρατήστε σημειώσεις: αρνάκι σαμοθρακιώτικο με γέμιση ρύζι, συκωτάκια και μπόλικα μυρωδικά (είναι το παραδοσιακό, πληθωρικό πιάτο του εβρίτικου Πάσχα) και αρνάκι φρικασέ με σέσκουλα. Από μεζεδάκια επιλέξτε κοκορετσάκια και γαρδουμπάκια ατομικά αλλά και συκωταριά ριγανάτη και συνοδέψτε με σαλάτα με σέσκουλα, άσπρα σπαράγγια Έβρου, πασχαλιάτικα αυγά, μυρωδικά και μεσογειακό ντρέσινγκ. Αν είστε τυχεροί μπορεί να προλάβετε και τη χειροποίητη σουσαμόπιτα που φτιάχνει ο Γιώργος, με ντόπιο σουσάμι, από τα πιο εκλεκτά. Συνοδέψτε με το εμφιαλωμένο κρασί του Γιώργου, με την ετικέτα Μετόχι. Για να φτάσετε στο εστιατόριο αναζητήστε το οπωσδήποτε στο gps, διαφορετικά θα το βρείτε δύσκολα. Β.Κ.

Αετοχώρι, Τ/6974-875.460

Στο άνοιγμα: Υδραίικος καπαμάς, κοκκινιστός και αυγοκομμένος στο ταβερνάκι Μαρίνα στην Ύδρα

Εστιατόρια

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Ήπειρος

Θράκη

Ιωάννινα

Κρήτη

Κυκλάδες

Νάξος

Νησιά Αιγαίου

Νησιά Ιονίου

Πελοπόννησος

Στερεά Ελλάδα

Σύρος

Ύδρα

Χανιά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών