ΑΓΟΡΑ

Πικ νικ στο κέντρο της Αθήνας: πού πάμε, από πού ψωνίζουμε

20 εκλεκτά μαγαζιά για να γεμίσουμε το καλάθι μας με τυριά και αλλαντικά, σάντουιτς και κρασιά στον δρόμο μας για τα πάρκα της Αθήνας.

13.05.2022
Πικ νικ στο κέντρο της Αθήνας: πού πάμε, από πού ψωνίζουμε

Μια από τις ελάχιστες καλές συνήθειες που μας άφησε η καραντίνα είναι οι επισκέψεις και τα πικ νικ στη φύση. Καθώς το Σαββατοκύριακο πλησιάζει, η όρεξη για βόλτες και φαγητό έξω ανοίγει. Παράλληλα ωστόσο ανοίγει και η όρεξη χιλιάδες άλλων κατοίκων της πόλης που κατακλύζουν τα μαγαζιά. Κάπου εδώ το πικ νικ έρχεται να δώσει τη λύση. Τι θα πακετάρουμε λοιπόν στο καλαθάκι μας; Τι «κρατάει» περισσότερη ώρα, τι τρώγεται εύκολα και που βολεύει να σταματήσουμε στο δρόμο για τον προορισμό μας; Με τέσσερις δημοφιλείς προορισμούς στο μυαλό, μαζέψαμε εδώ μερικές χρήσιμες διευθύνσεις για τα ψώνια του πικ νικ. Εδώ θα βρούμε νόστιμα σνακ και φαγητά που «ταξιδεύουν» εύκολα. Μένει μόνο να βεβαιωθούμε ότι πήραμε μαζί μας πάγο και ανοιχτήρι.

Στο δρόμο για τον Εθνικό Κήπο

Τριγύρω απ’ τον Εθνικό Κήπο οι επιλογές είναι πάρα πολλές. Στο μανάβικο Η Απόλλωνος (Απόλλωνος 5, Σύνταγμα, Τ/210-32.21.258) η κυρία Ρίτσα και η αδερφή της, η κυρία Βάσω, μας προμηθεύουν με φράουλες, ροδάκινα και άλλα φρέσκα φρούτα. Και αν δεν τα φάμε, θα καταλήξουν μέσα στο ποτό μας. Στον χώρο του Ergon House (Μητροπόλεως 23, Σύνταγμα, Τ/210-01.09.090) λίγο παρακάτω, στεγάζεται μεταξύ άλλων μανάβικο, τυράδικο, κάβα και ντελικατέσεν με αξιόλογα προϊόντα από 150 παραγωγούς απ’ όλη την Ελλάδα. Οι πίτες του Άριστον (Βουλής 10, Σύνταγμα, Τ/210-32.27.626) είναι μια καλή και γρήγορη λύση ενώ μερικά βήματα παραδίπλα το Marketta (Λέκκα 10, Σύνταγμα, T/210-32.25.388) ετοιμάζει πακετάκια με νόστιμες σαλάτες και σάντουιτς. Ψηφίζουμε το «Guilty Pleasure» με με σνίτσελ κοτόπουλου τηγανητό σε βούτυρο κλαριφιέ, αντίβ και μαγιονέζα με κάπαρη. Φτιάχνουν και ωραία, ξινή λεμονάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣDry Martini: Το πιο κομψό απ’ όλα τα κοκτέιλ είναι ξανά μόδαDry Martini: Το πιο κομψό απ’ όλα τα κοκτέιλ είναι ξανά μόδα

Φωτο: Katherine Whittaker

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Απ’ το κατάστημα του Κωσταρέλου στο Σύνταγμα (Καραγιώργη Σερβίας 3-5, Τ/210-32.20.600) διαλέγουμε χειροποίητη κιμαδόπιτα με τσαλαφούτι, κρύες σούπες σε ποτηράκι και σάντουιτς με ελληνικά τυριά και αλλαντικά. Παράλληλα της Ερμού, στο Granello (Περικλέους 18, Σύνταγμα, Τ/210-32.26.542), νεαρός Κυριάκος Λιοδάκης ετοιμάζει τα ζυμάρια στο ανοιχτό παρασκευαστήριο και κάνει πίτσα στα πρότυπα της Νάπολης- μαλακή, με φουσκωτό στεφάνι και καψαλίσματα για έξτρα νοστιμιά. Προτιμάμε την κλασική Margherita, την Volcana με ντοματίνια, μοτσαρέλα, καυτερό λουκάνικο nduja και λάδι τσίλι και την Imola με πολύ λεπτές φέτες πατάτας, μοτσαρέλα, γκοργκοντζόλα και καπνιστή πανσέτα. Τελευταία στάση πριν ανηφορίσουμε για τον Κήπο, το Oinoscent (Βουλής 45-47, Σύνταγμα, Τ/210-32.29.374) και το κελάρι του με τις ανεξάντλητες επιλογές σε κρασί.

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Ανηφορίζοντας για τον Λόφο Στρέφη

Αν ξεκινήσουμε νωρίς προλαβαίνουμε τις νοστιμιές που φουρνίζει το Black Salami (Ζωοδόχου Πηγής 71 & Μεθώνης, Εξάρχεια, T/ 211-41.87.956) πριν εξαντληθούν. Μέσα σε ψωμιά αργής ωρίμανσης, σε περιποιημένη φοκάτσια και άλλες ζυμαρένιες δημιουργίες κλείνουν ποιοτικά τυριά και αλλαντικά. Δεν μπορούμε να αντισταθούμε στο σάντουιτς με παστράμι Νέας Υόρκης, πεκορίνο και μπόλικο τουρσί λάχανο-καρότο ενώ ιδανικά για πικ νικ είναι και τα brunch σε πακέτο με τα οποία μας προμηθεύει το micro-bakery. Παίρνουμε και τον δικό τους cold brew, συσκευασμένο σε κουτάκι.

Στο συνεργατικό μανάβικο και παντοπωλείο Καταλαχού (Μαυρομιχάλη 9, Εξάρχεια, Τ/210-36.13.851) θα ψωνίσουμε τα φρέσκα μας − φρούτα και κανένα καροτάκι ή αγγουράκι για τα ντιπ. Φέρνουν βιολογικά και μη προϊόντα και ακολουθούν την εποχικότητα. Το ενδιαφέρον είναι πως, ανεξάρτητα από δίκτυα διανομής, οι φίλοι που τρέχουν το κατάστημα συνάπτουν συμφωνίες κατευθείαν με μικρούς παραγωγούς απ’ όλη την Ελλάδα. Έχουν επίσης και ωραία αλίπαστα και τυριά. Kάνουμε στάση και στην Kora (Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, Τ/ 210-36.27.855) για να γεμίσουμε τις τσάντες μας με όσα περισσότερα pain au chocolat μπορούμε. Το σάντουιτς με μορταδέλα, relish από κόκκινες πιπεριές και μπουράτα, τα ψωμιά, οι λεμονάδες, το παγωμένο τσάι και o συσκευασμένος cold brew είναι εξαιρετικές προσθήκες για το καλαθάκι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚουκάκι: 10 στέκια για φαγητό και ποτό γύρω απ’ την ΟλυμπίουΚουκάκι: 10 στέκια για φαγητό και ποτό γύρω απ’ την Ολυμπίου

Προς του Φιλοπάππου

Φωτο: Σοφία Παπαστράτη

Προσεγγίζοντας τον λόφο του Φιλοπάππου είτε από την Ακρόπολη είτε απ’ τα Πετράλωνα συναντάμε ένα σωρό παντοπωλεία, φούρνους και στριτφουντάδικα. Μία απ’ τις αγαπημένες μας στάσεις είναι το καλόγουστο παντοπωλείο Ελληνικά Καλούδια (Χατζηχρήστου 8, Ακρόπολη, Τ/210-92.24.060) που πουλάει βιολογικά γαλακτοκομικά, όπως παραδοσιακό κατσικίσιο γιαούρτι από τη φάρμα Μετεώρων, κρέμα σοκολάτα και βανίλια Παλαμά και σφέλα Μέμμος από τη Μεσσηνία. Παίρνουμε και μερικές από τις φοβερές χαρουπένιες παξιμαδοφρυγανιές Σαμαριά για να τα συνοδεύσουμε. Βαζάκια με καπνιστό φιλέτο τσιπούρας Nealis, ελληνικό μπλε καβούρι μαγειρεμένο στον ατμό και παστά ψαράκια και θαλασσινά Πρεβεζάνου είναι μερικά μόνο από τα υπόλοιπα προϊόντα που φιλοξενούν στα ράφια τους. Για πιο κατασκηνωτική αίσθηση περνάμε από το Dirty Μάνη (Δημητρακοπούλου 5, Κουκάκι, Τ/210-92.41.534) για μανιάτικη τριπλέτα, δηλαδή χοιρινό καλαμάκι, ένα τρίγωνο κομματάκι κεφαλοτύρι και τηγανητή «τραβηχτή» πίτα. Φτιάχνουν και άλλες, πιο μοντέρνες λιχουδιές κλεισμένες σε pita pockets, όπως η δημοφιλής sous vide πανσέτα με τζίντζερ, οξύμελι, κόλιανδρο, λάχανο, τσάτνεϊ φρούτων, καυτερό λάδι τσίλι και γιαούρτι δυόσμου. Μας αρέσει παρέα με λακωνική μπίρα Sparta.

Για χειροποίητα κρουασάν σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές, σάντουιτς και γλυκάκια περνάμε από το Fika (Βούρβαχη 6, Ακρόπολη, Τ/ 210-92.26.010) ενώ στον φούρνο του Τάκη (Μισαραλιώτου 14, Ακρόπολη Τ/210-92.30.052) βρίσκουμε μεστό χωριάτικο ψωμί, τραγανή τυρόπιτα και ό, τι άλλο ψωμοειδές λαχταράμε. Για τον καλό καφέ, τα σπιτικά αναψυκτικά και τα κέικ έχουμε το Lotte (Τσάμη Καρατάσου 2, Τ/211-40.78.639). Για τα αλκοολούχα θα φροντίσει το Εν φιάλη (Βεΐκου 36, Τ/ 210-92.24.961). Στην πλευρά των Πετραλώνων βρίσκουμε το παντοπωλείο Συνοικία το Όνειρο (Δημοχάρους 8, πλ. Μερκούρη, Άνω Πετράλωνα Τ/211-18.28.398) και στοκάρουμε ποτά, αναψυκτικά και ιδιαίτερα σνακ. Έχουν μεγάλη ποικιλία από ελληνικές craft μπίρες, κρασιά από ελληνικούς αμπελώνες και παλαιωμένα τσίπουρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟ Βασίλης Καλλίδης μας ξεναγεί σε 10 κρυμμένες γωνιές της ΟμόνοιαςΟ Βασίλης Καλλίδης μας ξεναγεί σε 10 κρυμμένες γωνιές της Ομόνοιας

Κοντά στο Πάρκο Ελευθερίας

Εκλεκτά ελληνικά και διεθνή προϊόντα − από σολομό κομμένο στο χέρι και ολόφρεσκη μοτσαρέλα μέχρι αυγοτάραχο Στέφου− βρίσκουμε στα ράφια του αξιόπιστου delicatessen Nora’s Deli (Αναγνωστοπούλου 11, Κολωνάκι, Τ/210-33.89.349). Για γαλλικές μπαγκέτες, μαλακό σαν χάδι, βουτυρένιο μπριος φόρμας και περιποιημένα σάντουιτς πάμε στο Τρομερό Παιδί (Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια, Τ/210-77.77.537). Για το πικ νικ μας αρέσει πολύ το καρβελάκι με τα αποξηραμένα σύκα, βερύκοκα και φουντούκια που συνοδεύει ιδανικά τα τυριά. Για προϊόντα deli όπως ξένα τυριά, αλλαντικά, τσάτνεϊ και μουστάρδες προτιμάμε το Cibo et Vino (Καψάλη 10, Τ/211-40.59.707).

Άρθρα και Συνταγές για Σαλάτα

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Αρτοποιεία

Κάβες

Ντελικατέσεν

Παντοπωλεία

Αθήνα

Κουκάκι

Πετράλωνα

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών