Κάποιες είναι κλασικές, κάποιες πιο ιδιαίτερες, κάποιες είναι πατροπαράδοτες κι άλλες μας ταξιδεύουν σ’ άλλα μέρη, άλλες σερβίρονται σε βαθιά πιάτα ή σε μπολ κι άλλες σε χάρτινα ποτήρια, όλες όμως οι παρακάτω σούπες είναι από τις πιο αγαπημένες μας. Νόστιμες και θερμαντικές είναι, καθεμιά με το δικό της τροπο, γαλήνη. Είναι θαλπωρή.
Μαχλούτα στο χέρι στο Feyrouz

Στο περιποιημένο μαγαζάκι με το λεβαντίνικο street food στην Aγάθωνος, σερβίρουν μία από τις νοστιμότερες σούπες της Αθήνας στο χέρι. Η σούπα μαχλούτα είναι κόκκινη φακή βρασμένη με μαραθόριζα, καρότο, ζωμό κοτόπουλου και ελαφριά μπαχαρικά της Ανατολής. Τη βάζουν σε χάρτινο ποτηράκι, σχεδόν γεμάτο, για να μην καείς. Γουλιά και ανάσα είναι αυτή η σούπα, που τη σιγοπίνουμε, με τα χέρια μας αγκαλιά στο ποτήρι για να ζεσταίνονται. Η θέρμη της από τις χούφτες μας φτάνει μέχρι την καρδιά. Ν. Δ.
Αγάθωνος 2, Μοναστηράκι, Τ/213-03.18.060
Η κρεμμυδόσουπα του L’Αbreuvoir
Η εθνική σούπα της Γαλλίας φτιάχνεται στο Κολωνάκι, στο κλασικό πλέον L’Abreuvoir της οικογένειας Κότση, από τη δεκαετία του ’60 που πρωτοάνοιξε το γαλλικό εστιατόριο. Αχνιστή και χορταστική, φτιάχνεται με λεπτοκομμένα λευκά κρεμμύδια σοταρισμένα σε βούτυρο, σβησμένα με κονιάκ και λευκό κρασί και βρασμένα à point, σε ζωμό από κοκοράκι, μαζί με μία πρέζα θυμάρι και ένα μυρωδάτο μπουκέ γκαρνί. Στο σερβίρισμα προσθέτουν κρουτόν από λευκό χωριάτικο ψωμί, γκρατιναρισμένα με τυρί κομτέ. Ν. Μ.
Ξενοκράτους 51, Κολωνάκι, Τ/210-72.29.106
Pho, βιετναμέζικη μοσχαρόσουπα στο Dao
|
|
Τα κόκαλα του μοσχαριού βράζουν για 12 ώρες σε χαμηλή φωτιά με ένα σωρό μπαχαρικά – πιπέρια, κανέλα, αστεροειδή γλυκάνισο, καρδάμωμο, αποξηραμένη φλούδα μανταρινιού κ.ά.– γι’ αυτή την πλούσια, μυρωδάτη βιετναμέζικη μοσχαρόσουπα με τα νουντλς ρυζιού, το κρεμμύδι, τις φύτρες φασολιών, τον φρέσκο κόλιανδρο και τα τρυφερά κομματάκια κρέατος που μπαίνουν στο μπολ ωμά και ψήνονται με τον καυτό ζωμό. Θαυμάσια είναι, γεμάτη αρώματα, κι αν της βάλεις λίγη πάστα τσίλι, ίσα ίσα να σου καίει τη γλώσσα, και της στάξεις και λίγο λεμόνι, γίνεται ακόμα καλύτερη. Α. Σ.
Σαρρή 36, Ψυρρή, Τ/210-32.22.641
Παλαμίδα με dashi, σχεδόν κλασικό, στο Nolan
Φτιάχνουν το δικό τους dashi με combu και αφυδατωμένη παλαμίδα (katsuobushi) και το σερβίρουν με ρύζι, σταμναγκάθι ή άλλο χόρτο ανάλογα με την εποχή. Παρομοίως λειτουργούν και με το ψάρι που προσθέτουν στον ζωμό, που τώρα είναι παστή ντάσκα σε γλυκοπικάντικο μείγμα μπαχαρικών με νότες από αστεροειδή γλυκάνισο. Το όλον σερβίρεται στο πιάτο μαζί με ελαφρώς σοταρισμένο σουτζούκι, φύλλα δυόσμου, λάδι και λεμόνι, και στο τέλος πέφτει και χειροκρότημα. Ν. Μ.
Βουλής 31-33, Αθήνα, Τ/210-32.43.545
Γίδα βραστή σαν ράμεν στο Annie Fine Cooking
Η παραδοσιακή γίδα μπαίνει στο ίδιο καζάνι με ασιατικές επιρροές. Ο σεφ του Annie Fine Cooking, Στέφανος Μιχάλης, φτιάχνει έναν καταπραϋντικό ζωμό σιγοβράζοντας για ώρες ναξιώτικη γίδα μαζί με λιγοστά λαχανικά. Σε αυτόν προσθέτει έπειτα «νουντλς» κολοκύθας, άγρια μανιτάρια και πίκλες, που προσφέρουν πού και πού ωραίες, ξινούτσικες εντάσεις. Γ. Π.
Μεναίχμου 4, Νέος Κόσμος, Τ/210-92.13.690
Θεϊκά γιουβαρλάκια στο Ολύμπιον
Αν το πεις καφενείο, το αδικείς. Αν το πεις μαγειρείο, δεν περιγράφεις τη ζεστή ατμόσφαιρα που φτιάχνουν καθημερινά οι ντόπιοι και περίοικοι που συχνάζουν εδώ. Όταν το μενού έχει σούπα γιουβαρλάκια, μην τα προσπεράσετε. Τη σούπα με μοσχάρι την κάνουν πολλές φορές με στηθοπλευρές και πολλά λαχανικά, ενώ άπαιχτη είναι και η κοτόσουπα. Γλυκό φαΐ, γλυκές και οι τιμές. Ν. Δ.
Αναπαύσεως 9, Μετς, Τ/210-92.44.388
Curry Seafood Soup και να καίει, στο Gaku
Ευχάριστα καυτερή – ό,τι πρέπει για το κρύο–, με χορταστικά κομμάτια θαλασσινών, γαρίδες και δαχτυλιδάκια καλαμαριού, η συγκεκριμένη σούπα του Gaku δίνει την αίσθηση του ίδιου του μαγαζιού: φίνα θαλπωρή. Είναι το πρώτο πιάτο που συνήθως καταφθάνει στο τραπέζι μας πριν από το δροσερό και ιδιαίτερα καλοφτιαγμένο ταρτάρ καβουριού, αλλά και τα λαχταριστά gyoza. Γευτείτε τη γρήγορα, όσο είναι ζεστή. Ν. Διαμ.
Απόλλωνος 2, Σύνταγμα, Τ/210-32.30.970
Κοτόσουπα αυγολέμονο αναπτερωτική στον Βλάσση


Μερικές φορές εκεί που τρέχεις μέσα στη μέρα, έχεις ανάγκη ένα φαγητό στοργικό, να σε κανακέψει λίγο. Ε, εκείνη η κοτόσουπα που φτιάχνουν δύο-τρεις φορές την εβδομάδα στον Βλάσση, κλασική, με ρύζι και αυγολέμονο, είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται. Αχνιστή, μια ιδέα ξινούτσικη, είναι αναπτερωτική, κανονικός μαγικός ζωμός. Α. Σ.
Μαιάνδρου 15, Ιλίσια, Τ/210-64.63.060
Κακαβιά πειραιώτικη στον Γιάννη, στο Χατζηκυριάκειο
Κλασική ψαροταβέρνα στο Χατζηκυριάκειο, με ωραία ψιλά αλλά και μεγάλα ψάρια στο τηγάνι και στη σχάρα. Την ψαρόσουπα την κάνουν συνήθως με μπακαλιάρο ή με πεσκανδρίτσα, μπορούν όμως να τη φτιάξουν και με άλλα ψάρια κατά βούληση. Σερβίρουν κακαβιά με το ψαχνό του ψαριού μαδημένο μέσα στον ζωμό ή και ξεχωριστά σε πιατέλα. Το νόστιμο ζουμί της σούπας έχει αλεσμένα λαχανικά (κυρίως πατάτα και κρεμμύδι) και είναι βελούδινο. Ν. Δ.
Λεωφόρος Χατζηκυριακού 107, Πειραιάς, Τ/210-41.80.160

Πράσινο κάρι γαργαλιστικό στο Rouan Thai
Αν υπάρχει ακόμα άνθρωπος που πιστεύει ότι οι σούπες είναι αδιάφορες, ας περάσει από το Rouan Thai. Το πράσινο κάρι γαργαλάει τις μύτες με τα αρώματά του. Γάλα καρύδας, βασιλικός, λεμονόχορτο, φύλλα λάιμ και τόσα ακόμα φρέσκα υλικά σε αυτή την απίστευτη ισορροπία που πετυχαίνει η ταϊλανδέζικη κουζίνα. Όσο καίγεσαι, τόσο προσπαθείς να διακρίνεις τα επίπεδα γεύσεων που σκάνε σαν πυροτεχνήματα το ένα μετά το άλλο. Όσο καίγεσαι, τόσο θέλεις κι άλλο. Γ. Π.
Νοταρά 131, Πειραιάς, T/210-42.94.494
Μοσχαρόσουπα στο Βραστό
Δεν είναι τυχαίο που αυτό το εστιατόριο οφείλει το όνομά του σε αυτή του τη συνταγή. Η μοσχαρόσουπά τους είναι απίθανα νόστιμη. Πρόκειται για ζωμό και από κόκαλα και από κρέας, συνήθως κότσι και ελιά. Στο πιάτο σερβίρουν μπόλικα λαχανικά μαζί με ψαχνό που λιώνει στο στόμα. Φανταστικό, πλούσιο ζουμάκι. Να παραγγείλετε οπωσδήποτε και τυροπιτάκια. Ν. Δ.
Ροδοδάφνης και Ρόδων 3, Πολύδροσο, Χαλάνδρι, Τ/210-68.13.776