ΑΓΟΡΑ

Πού τρώμε γαλατόπιτα στην Αθήνα;

Επτά αθηναϊκές διευθύνσεις για ένα από τα ωραιότερα παραδοσιακά γλυκά, που αγαπάμε να τρώμε όλο το χρόνο.

21.02.2023| Updated: 01.03.2023
Πού τρώμε γαλατόπιτα στην Αθήνα;

Καλό το βάσκικο τσιζκέικ, καλή κι η κρεμ μπριλέ αλλά μια ωραία, μυρωδάτη γαλατόπιτα με την πλούσια γεύση του ποιοτικού γάλακτος έχει άλλη χάρη. Μας αρέσουν τόσο οι «ξεσκέπαστες» με το χοντρό, τραγανό φύλλο όσο και εκείνες που δεν έχουν βάση αλλά αποτελούνται μόνο από μια σφιχτή, ψημένη κρέμα με ελαφρά καψαλίσματα. Το παράδοξο είναι πως το βάσκικο τσιζκέικ μπορεί να το βρει κανείς σε πολλά σημεία της Αθήνας ενώ η γαλατόπιτα φαντάζει πιο «εξωτική». Θέλει ψάξιμο. Ψάξαμε λοιπόν στους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία της πόλης και βρήκαμε πού ξεφουρνίζουν αυτή την εποχή αυτό το παραδοσιακό γλυκό.

Στο Πλαστός και Κρεμμυδόπιτα (Κνωσού 5, Παλαιό Φάληρο, Τ/210-95.96.230) του Παλαιού Φαλήρου φτιάχνουν μερικές από τις πιο νόστιμες πίτες που έχουμε δοκιμάσει τελευταία -από μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα μέχρι τυρόπιτα με νερό ντομάτας στο φύλλο. Από τα best sellers τους όμως είναι η γλυκιά γαλατόπιτα με την κριτσανιστή βάση. Ειδικά για τη συγκεκριμένη προμηθεύονται αγελαδινό γάλα από το γαλακτοπωλείο Δημητρίου, ενώ για ένταση προσθέτουν και ένα καλό ποσοστό από πρόβειο βούτυρο. Επιλέγουν να μη χρησιμοποιούν μπαχαρικά ή άλλα μυρωδικά για να αφήσουν τη γεύση του γάλακτος να μιλήσει.

Την ίδια τακτική ακολουθεί κι η Νένα Ισμυρνόγλου με τη συνταγή της οποίας ετοιμάζουν τη γαλατόπιτα στο γαλακτοπωλείο Δημητρίου (Δημ. Γούναρη 35, Γλυφάδα, Τ/210-96.22.049, Μεσογείων 188, Χολαργός, Τ/211-40.63.164 κ.α.). Μόνο που σ’ αυτή την περίπτωση το βασικό υλικό είναι το φρέσκο, πρόβειο γάλα που έρχεται από τα χωριά γύρω από την Κερατέα. Λίγο χωριάτικο φύλλο στη βάση και ελάχιστη βανίλια ολοκληρώνουν το λαχταριστό σύνολο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠαραδοσιακές πίτες ΜουζίλοΠού τρώμε τις καλύτερες τυρόπιτες της Αθήνας;

Η ευχάριστα άγλυκη εκδοχή που φτιάχνει ο Κωστής Κωστάκης είναι αρωματίζεται με λίγη βανίλια και κανέλα και «στηρίζεται» σε τρία φύλλα Βεροίας που ανοίγονται στο χέρι στο Α λα Γκρεκ (Αγ. Παρασκευής 65, Χαλάνδρι, Τ/211-01.22.071). Όσο πρέπει παχουλή και γαλατένια, με ζυμαρένιες άκρες που κάνουν απολαυστικό θόρυβο σε κάθε μπουκιά. Στον καλό φούρνο Μαμά Ψωμί (Ζαχαρίτσα 42-44, Κουκάκι, Τ/210-92.27.686), ο Γιώργος και η Ραλλού ετοιμάζουν όλο τον χρόνο γαλατόπιτα χωρίς φύλλο, μόνο με βουτυρένια, απαλά καψαλισμένη επιφάνεια ενώ ο Κωσταρέλος (Πατριάρχου Ιωακείμ 30-32, Τ/210-72.59.000 κ.α.) την ψήνει δεμένη με σιμιγδάλι και κρέμα από αιγοπρόβειο γάλα μέσα σε μια κρούστα από φύλλο. Στο τελευταίο ψήσιμο την πασπαλίζουν με μια σταλιά κανέλα και καστανή ζάχαρη.

Στο γαλακτοπωλείο Δημητρίου χρησιμοποιούν για την γαλατόπιτα φρέσκο, πρόβειο γάλα.

Όσο πρέπει παχουλή και γαλατένια, με ζυμαρένιες άκρες που κάνουν απολαυστικό θόρυβο, η γαλατόπιτα του Α λα Γκρεκ.
Στον Κωσταρέλο την σερβίρουν με λίγη κανέλα και καστανή ζάχαρη.

Ιδιαίτερη περίπτωση καταστήματος είναι το Μουζίλο (Δούσμανη 13, Γλυφάδα. Τ/211-21.52.772). Ο Στέφανος Βασιλόπουλος με καταγωγή από το ομώνυμο, τοσοδούλικο ορεινό χωριό της Ευρυτανίας ανοίγει φύλλο, προμηθεύεται τα περισσότερα υλικά του από το Καρπενήσι και ξεφουρνίζει πίτες που μόνο και μόνο για αυτές αξίζει να κατέβει κανείς στη Γλυφάδα. Η γαλατόπιτά του πάντως δεν έχει φύλλο αλλά παρασκευάζεται με κατσικίσιο βιολογικό γάλα, αυγά ελευθέρας βοσκής ενώ αρωματίζεται με φυσική βανίλια σε στικ.

Στο Django Gelato (Βεΐκου 15, Κουκάκι, Τ/ 211-42.22.029) μπορεί να ειδικεύονται στο φυσικό παγωτό αλλά στιφογύριζαν εδώ και καιρό στο μυαλό τους την ιδέα του παραδοσιακού γλυκού, δοσμένου με σύγχρονες τεχνικές και πρώτης ποιότητας υλικά. Μαζί με τον pastry chef Μανώλη Στήθο έφτιαξαν λοιπόν έναν μικρό κατάλογο με ελληνικά γλυκά που, χωρίς να ξεφεύγουν από την αυθεντική συνταγή, επιχειρούν να τα πάνε ένα βήμα παραπέρα. Ένα από αυτά είναι η ανάλαφρη γαλατόπιτα που θυμίζει φλαν. Βιολογικό αγελαδινό γάλα από το αγρόκτημα Λιβαδερού, κρόκοι από βιολογικά αυγά, αιγοπρόβειο βούτυρο, σιμιγδάλι, κανέλα και ξύσμα λεμονιού δίνουν χαρακτήρα σε αυτή την ιδιαίτερη εκδοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα καλύτερα γαλακτομπούρεκα στην ΑθήναΤα καλύτερα γαλακτομπούρεκα στην Αθήνα ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓαλατόπιτα Χαλκιδικής, παχιά και πλούσια, με ρύζιΓαλατόπιτες: 18 συνταγές από όλη την Ελλάδα για το έθιμο της Τυρινής

Αρτοποιεία

Ζαχαροπλαστεία

Αθήνα

Αθήνα | Βόρεια Προάστια

Αθήνα | Κεντρικά + Νότια Προάστια

Γλυφάδα

Κολωνάκι

Κουκάκι

Παλαιό Φάληρο

Χαλάνδρι

Χολαργός

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών