ΕΞΟΔΟΣ

Ιωάννινα: 15 μέρη για φαγητό και γλυκό που αξίζει να πάτε

Από κοσμικά εστιατόρια και steak houses μέχρι παραδοσιακά τσιπουράδικα για βατραχοπόδαρα και ίσως την πιο νόστιμη μπουγάτσα της χώρας. Όλα τα έχουν τα Γιάννενα και μας καλούν να τα δοκιμάσουμε.

12.05.2023| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφίες: Περικλής Μεράκος
Ιωάννινα: 15 μέρη για φαγητό και γλυκό που αξίζει να πάτε

Οι ντόπιοι λένε ότι φέτος τα Γιάννενα είχαν περισσότερους επισκέπτες από ποτέ. Η πόλη εξελίσσεται σε προορισμό και οι ντόπιοι μάγειρες και σεφ αποδεικνύουν ότι έχουν αντανακλαστικά, φέρνοντας αέρα ανανέωσης στην τοπική γαστρονομία. Η πόλη έχει πλέον καλά κρεατάδικα, ακολουθεί τις τάσεις – έχει ασιατικά, all-day και street food στέκια. Και φυσικά έχει ιστορικά μαγαζιά που παράγουν εξαιρετικά προιόντα εδώ και δεκάετίες και συνεχίζουν την παράδοση.

Θαμόν: Γιαννιώτικο fine dining

Αφού δούλεψε σε διάφορα εστιατόρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο Γιαννιώτης σεφ Θανάσης Τάσσος επέστρεψε στον τόπο του με στόχο να αναδείξει την ηπειρώτικη γαστρονομία. Το μενού του fine dining εστιατορίου αλλάζει ανάλογα με την εποχή αλλά και τη δημιουργική διάθεση των μαγείρων. Αυτή την περίοδο ξεχωρίζει ο τραχανάς με λιαστή ντομάτα και ντόπια βαρελίσια φέτα, αλλά και το ριζότο με άγρια μανιτάρια από τα βουνά της Ηπείρου. Έχουν πολύ ενδιαφέρουσα λίστα με κρασιά από οινοποιεία της περιοχής και όχι μόνο. Μ.Π.

Αβέρωφ 63, T/26510-83500

Μπελεβέτης: Λόκαλ μυστικό

Ντόπιο μυστικό, ένα ταβερνάκι για τσίπουρα και μεζέδες, κυρίως ψαράκια και πιάτα ημέρας. Η Αριστέα μαγειρεύει και ο σύζυγός της Κώστας σερβίρει τα πεντανόστιμα πιάτα, που σχεδόν κάθε μέρα είναι διαφορετικά. Μπιφτέκι, συκώτι μοσχαρίσιο, στιφάδο αγριογούρουνο αλλά και τηγανητό ψαράκι – λιμνίσιο και θαλασσινό. Από τα ηχεία ακούγονται λαϊκά και ρεμπέτικα, με ιδιαίτερη προτίμηση στον Καζαντζίδη. Καμιά φορά παρέες μαζεύονται και παίζουν παραδοσιακό κλαρίνο. Μ.Π.

Εθν. Αντιστάσεως 115, Κατσικάς, T/26510-92660

Φρόντζου Πολιτεία: Για βατραχοπόδαρα και άλλα λιμνίσια

Το πλέον ιστορικό εστιατόριο της πόλης, με θέα στη λίμνη, αρχοντική διακόσμηση και νόστιμα πιάτα της τοπικής κουζίνας, βρίσκεται στη λίστα κάθε επισκέπτη. Το μενού περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παραδοσιακές πίτες, προβατίνα σαγανάκι με φάβα και ξηρή μυζήθρα, αλλά και βατραχοπόδαρα, τον εκλεκτό τοπικό μεζέ, που γίνεται πανέ και συνοδεύεται από πικάντικη σος. Αξίζει να δοκιμάσετε καπνιστή πέστροφα Ηπείρου με φάβα και το «Τσιγκέλι», κοντοσούβλι από μοσχαράκι γάλακτος που σερβίρεται κρεμασμένο σε έναν μικρό γάντζο. Μ.Π.

Λόφος Αγίας Τριάδας, T/26510-21011

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα 10 τσιπουράδικα του Βόλου που πρέπει να ξέρειςΤα 10 τσιπουράδικα του Βόλου που πρέπει να ξέρεις

Foofoo Street Food: Sold out μπέργκερ

Η Άννα και ο Δημήτρης, μετά τις σπουδές τους σε Ελλάδα και Ευρώπη, επέστρεψαν στα Γιάννενα και άνοιξαν τον Δεκέμβριο του 2014 μια καντίνα ιδιαίτερη τόσο σε στιλ όσο και σε γεύσεις. Παρήγγειλαν ένα airstream (αμερικανικό βαν με χαρακτηριστικό σχήμα και μεταλλικό περίβλημα) και το τοποθέτησαν στο δημοτικό πάρκινγκ. Εκεί μέσα έστησαν τις ψησταριές τους και ξεκίνησαν να φτιάχνουν μπέργκερ και σούπες. Η ιδέα τους αγκαλιάστηκε πολύ γρήγορα από τους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες, και μέχρι σήμερα τα προϊόντα τους είναι sold out. Μπιφτέκι από βιολογικό μοσχαρίσιο κρέας Γαλλίας, χειροποίητες πίκλες και σάλτσες (ακόμη και η μαγιονέζα φτιάχνεται από τους ίδιους) αποτελούν τα βασικά υλικά για τα δύο είδη μπέργκερ που διαθέτουν. Οι σούπες τους είναι χορτοφαγικές, κυρίως με εποχικά υλικά. Μ.Π.

Δημοτικό πάρκινγκ (δίπλα στα παλιά σφαγεία), Ιωάννινα, Δημοτικό πάρκινγκ (δίπλα στα παλιά σφαγεία), Τ/6980 562890

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠρώτα αρχαία, μετά φαγητό: 9 ταβέρνες κοντά σε αρχαιολογικούς χώρουςΠρώτα αρχαία, μετά φαγητό: 9 ταβέρνες κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους

The Log: Το νέο steak house της πόλης

Σε ένα εντυπωσιακό κτίριο ακριβώς απέναντι από τη λίμνη, βρίσκουμε το νέο steak house της πόλης που άνοιξαν πριν από μερικούς μήνες δύο φίλοι από την Αθήνα. Από την ανοιχτή κουζίνα βγαίνουν πιάτα όπως ψητό μοσχαρίσιο μεδούλι με κρεμμυδοσαλάτα και μπούκοβο, κεφτεδάκια μαύρου χοίρου και μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα Ισπανίας. Το νόστιμο χειροποίητο ψωμί τους έρχεται με βούτυρο αρωματισμένο με παστουρμά. Μ.Π.

Στρατηγού Παπάγου 5, Τ/26510-65111

Στη γάστρα για… γάστρα

Από το 1979 σερβίρουν παραδοσιακή ηπειρώτικη και ελληνική κουζίνα, φαγητό δωρικής μαγειρικής, όπως συνηθίζουν στην περιοχή. Θα έρθετε για νόστιμα κρεατικά ψημένα για ώρες στη γάστρα («γάστρα» ονομάζεται το μεταλλικό σκεύος που τοποθετείται πάνω στο ταψί και το σκεπάζει σαν καπάκι, πάνω στο οποίο μπαίνουν ξυλοκάρβουνα). Αξίζει να δοκιμάσετε αρνάκι με πατάτες, χορτόπιτες και άλλες πίτες ημέρας, κόκορα με χυλοπίτες, γαρδουμπάκια. Για τους καλοκαιρινούς μήνες και τις πιο γλυκές μέρες, υπάρχει μεγάλη αυλή. Ν.Δ.

Κωστάκη 16, T/ 26510-61530

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτον Χάσκο, στο Καλπάκι, για άπαιχτο κοκορέτσι και παϊδάκιαΣτον Χάσκο, στο Καλπάκι, για άπαιχτο κοκορέτσι και παϊδάκια

Φολκ: Το πρώτο street food-άδικο της πόλης

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Φolk (@folk_street_food)

Είναι το μαγαζί που έβαλε τα Γιάννενα στον χάρτη του ελληνικού street food για τις ιδιαίτερες συνταγές και τις εκλεκτές πρώτες ύλες. Το ξεκίνησαν οι Παναγιώτης και Θέμης Σιαφάκας, ξαδέλφια από τα Γιάννενα, και πλέον το συνεχίζει ο Θέμης. Σερβίρουν κλασικό μπέργκερ, με μπιφτέκι 100% μοσχαρίσιο, μαγιονέζα, καπνιστή κέτσαπ, γραβιέρα, αυγό τηγανητό και μαρούλι και το παραδοσιακό, με πρόβειο μπιφτέκι, καραμελωμένα κρεμμύδια, γραβιέρα, χούμους και baby σπανάκι. Οι σάλτσες είναι παραγωγής τους και το κρέας πάντα φρέσκο. Έχουν και ποικιλία από craft μπίρες, το ιδανικό συνοδευτικό για τα μπέργκερ. Μ.Π.

Ζάππα 3, T/26510-78688

Φιλέματα: Νοστιμιές δίπλα στο σπήλαιο

Αφού έκανε διδακτορικό στις τουριστικές επιχειρήσεις, ταξίδεψε και μελέτησε την ηπειρώτικη γαστρονομία, ο Γιάννης Τσιάβος αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μαγειρική. Στη μικρή κουζίνα του μαγαζιού του, στο Πέραμα Ιωαννίνων (δίπλα στο σπήλαιο), ετοιμάζει πιάτα με έμπνευση από την παράδοση και με τη δική του δημιουργική ματιά, χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες από μικρούς Έλληνες παραγωγούς, όπως όσπρια Πρεσπών, φάβα Φενεού και Σαντορίνης και τυροκομικά από το Ίδρυμα Τοσίτσα. Δοκιμάστε πρασόπιτα με ανθότυρο, μανιτάρια με καπνιστό τυρί Μετσόβου, ζυμαρικά με σπανάκι και κοτόπουλο, κανταϊφάκια με ντόπια τυριά, κοτόπουλο και σάλτσα από τσουκνίδα. Μ.Π.

Πέραμα Ιωαννίνων, T/26510-81192

Πολύκαρπος: Για πρόβειο σουβλάκι

Σουβλάκι από ντόπιο πρόβειο κρέας και τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι· γι’ αυτά φημίζεται ο Πολύκαρπος. Σερβίρουν το σουβλάκι τυλιχτό σε πίτα με τζατζίκι, κρεμμύδι και φρέσκια ντομάτα, σε καλοψημένη πίτα ή ψωμάκι. Για τους πολύ πεινασμένους έχουν τα «δικάβαλα», δηλαδή διπλή μερίδα κρέατος σε ψημένη τορτίγια με συνοδευτικά όπως χαλούμι, ομελέτα ή τραγανό μπέικον. Μ.Π.

Ανεξαρτησίας 8, T/26513-09100

Gaijin: Ασιατικός αέρας

Μοδάτη γιαπωνέζικη παμπ μέσα σε παλιά στοά, στην οποία το πρωί λειτουργούν εργαστήρια. Το απόγευμα εντός της κουζίνας ετοιμάζονται γιακιτόρι, στους πάγκους ρολάρονται σούσι και στα ειδικά σκεύη από μπαμπού ατμίζονται ντάμπλινγκ. Από την ιαπωνική φιλοσοφία και κάποια φολκλόρ τέρατα της Ανατολής, οι ιδιοκτήτες έχουν εμπνευστεί και τα κοκτέιλ. Σάκε, σόδες από ρύζι, τσάι μάτσα, άνθη κερασιάς και πικάντικα στοιχεία παντρεύονται αρμονικά στα ποτήρια. Ν.Δ.

Αβέρωφ 15, T/6948-260188

Οι Βλάχοι: Σουβλάκι με χειροποίητη πίτα

Οι σούβλες εδώ γυρνάνε όλη μέρα με κοντοσούβλι, κοκορέτσι, ακόμη και ολόκληρη προβατίνα. Όλα γίνονται με παραδοσιακές συνταγές και τεχνικές, μια και οι ιδιοκτήτες είναι βλάχικης καταγωγής. Το highlight είναι τα τυλιχτά τους, με χειροποίητη πίτα που ζυμώνεται και ψήνεται την ώρα της παραγγελίας. Ζουμερό, πληθωρικό και πολύ νόστιμο σουβλάκι, για να το πάρετε στο χέρι ή να καθίσετε εκεί να το απολαύσετε. Μ.Π.

Μητροπόλεως 3, T/26510-70011

Ηeads or tails: Η Νέα Υόρκη στα Γιάννενα

Νόστιμη πίτσα ναπολιτάνικη, δηλαδή με λεπτό ζυμάρι και αφράτο στεφάνι, αλλά και γκουρμέ street food μαζί με χειροποίητες, μικρής παραγωγής μπίρες και προσεγμένα αποστάγματα σερβίρουν σε αυτό το συνήθως γεμάτο bar-restaurant, η διακόσμηση του οποίου μας φέρνει στο μυαλό Νέα Υόρκη. Ν.Δ.

Πυρσινέλλα 2, T/6948-260188

Select: Η καλύτερη μπουγάτσα της χώρας

Εδώ φτιάχνεται μία από τις πιο διάσημες μπουγάτσες της Ελλάδας. Δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει κάποιος στα Γιάννενα και να μην αναζητήσει την ξακουστή μπουγάτσα του Select, είτε με κρέμα είτε με τυρί. H Βασιλική Κασκάνη άνοιξε με τον σύζυγό της το μαγαζί το 1964 – εκείνος είχε μάθει την τέχνη του φύλλου στο πιο παλιό μπουγατσοπωλείο της πόλης, τον Σακελλαρίου. Δίπλα στο άνδρα της έμαθε και η κυρία Βασιλική, που συνεχίζει την παράδοση μέχρι σήμερα. Έρχεται κάθε μέρα στο μαγαζί, εποπτεύει τις διαδικασίες παρασκευής, μαθαίνει τα μυστικά στην κόρη και στον γαμπρό της και πολλές φορές κόβει και σερβίρει η ίδια την μπουγάτσα στους πιστούς πελάτες της. Το μυστικό της επιτυχίας είναι στα υλικά, λέει, και στον τρόπο που χρησιμοποιούνται. Όλα γίνονται στο χέρι. Η κρέμα φτιάχνεται από ντόπιο αγελαδινό γάλα, ενώ για την αλμυρή μπουγάτσα χρησιμοποιούν αποκλειστικά φέτα Δωδώνης. Όλα τα λεφτά όμως είναι στο φύλλο, χειροποίητο και αέρος. Δεν χρησιμοποιούν πλάστη, παρά το τεντώνουν και το τινάζουν στον αέρα σαν σεντόνι, μέχρι να ανοίξει και να γίνει λεπτό και μεγάλο. Ψήνουν την μπουγάτσα σε μεγάλο στρογγυλό ταψί και τη σερβίρουν σε πιατάκι, κομμένη σε μικρά κομμάτια. Τη γλυκιά με ζάχαρη άχνη και κανέλα και την αλμυρή σκέτη – μπορείτε να ζητήσετε και μιξ μερίδα. Η νοστιμιά είναι μοναδική, το ντελικάτο, κρατσανιστό φύλλο δένει τέλεια με τη βελούδινη κρέμα, που είναι γλυκιά όσο πρέπει, ή με τη φρέσκια, αγνή, ελαφρώς πικάντικη φέτα. Ένας φίλος τους, πρόσφυγας από την Κωνσταντινούπολη, τους είχε πει να βγάλουν το μαγαζί Select γιατί έτσι λένε τα εκλεκτά πράγματα. Κάτι ήξερε… Μ.Π.

Αβερωβ 2, Τ/2651-071073

Διεθνές: Το τέλειο παγωτό καϊμάκι

Το καφέ-ζαχαροπλαστείο απέναντι από το Ρολόι αποτελεί σημείο συνάντησης των κατοίκων από το 1950, οπότε και πρωτοάνοιξε. Φημίζεται για τα παραδοσιακά γλυκά και το παγωτό, ιδιαίτερα το καϊμάκι φτιαγμένο με σαλέπι. Αν επιλέξετε να καθίσετε στο πρώτο αυτό κατάστημα (λειτουργούν άλλα πέντε στην πόλη), θα βιώσετε την ωραία του ρετρό ατμόσφαιρα, το έμπειρο σέρβις και θα συναναστραφείτε με ντόπιους μεγαλύτερης ηλικίας που έρχονται για να διαβάσουν εφημερίδα, να πιουν τον καφέ τους και να φάνε το γλυκάκι τους. Το παγωτό καϊμάκι στο Διεθνές είναι το πιο ωραίο που έχω δοκιμάσει ποτέ. Αλλά αυτό που κερδίζει τις εντυπώσεις όταν φτάνει στο τραπέζι, είναι ο αρχοντικός και τελετουργικός τρόπος με τον οποίο σερβίρεται: σε ένα μεταλλικό κολονάτο κυπελλάκι, που ακουμπάει πάνω σε λευκό πιατάκι με μια χαρτοπετσέτα που έχει τυπωμένο το χαρακτηριστικό λογότυπο του ζαχαροπλαστείου, ίδιο από τότε που άνοιξε. Έτσι ακριβώς σέρβιραν το παγωτό εκείνα τα χρόνια και τίποτα δεν έχει αλλάξει, ούτε η συνταγή ούτε η γεύση. Το καϊμακοπότηρο –παγωμένο και «ιδρωμένο» από την εναλλαγή θερμοκρασίας– τοποθετείται στο μαρμάρινο τραπέζι από τον έμπειρο, ευγενέστατο σερβιτόρο με τη στολή. Το παγωτό φτιάχνεται από φρέσκο πρόβειο γάλα Ιωαννίνων, σαλέπι, ροδόνερο, ζάχαρη και τίποτε άλλο. Από πάνω βάζουν σιρόπι βύσσινο δικής τους παραγωγής και το γαρνίρουν με μπόλικα χοντροκομμένα, φρεσκοκαβουρδισμένα (από τους ίδιους, στο εργαστήριό τους) αμύγδαλα. Ο πιο σωστός τρόπος για να το φάει κάποιος είναι να βουτήξει βαθιά το κουτάλι για να πάρει με μία μπουκιά όλα τα στοιχεία του τέλειου αυτού γλυκίσματος. Ο πρώτος που το έφτιαξε στα Ιωάννινα ήταν ο Οθωμανός Σατάρ Εφέντης. Έτσι ακριβώς έκανε το παγωτό καϊμάκι, με πρόβειο ολόπαχο γάλα και σαλέπι, για το οποίο μιλούσε όλη η πόλη. Μ.Π.

Πλατεία Ανδρέα Παπανδρέου 20 (πρώην Πλατεία Δημοκρατίας), T/ 26510-74366

Λουκούμια Βελογιάννη από το 1905

Τέσσερα ήταν τα γλυκά που σέρβιραν στα καφενεία τον καιρό της τουρκοκρατίας: το μανχαλαμάρ (κάτι σαν αμυγδαλωτό), ο κουραμπιές, η πάστα και το λουκούμι, γράφει στο περιοδικό «Ηπειρωτική Εστία» ο Δημήτριος Σαλαμάγκας το 1954. Τα αδέλφια Βελογιάννη ξεκίνησαν να φτιάχνουν λουκούμια το 1905 και η παράδοση συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Οι Γιαννιώτες λένε ότι τα συγκεκριμένα λουκούμια είναι ανώτερα από τα συριανά. Πωλούνται σε ρετρό χάρτινα κουτιά, κομμένα σε μικρά κυβάκια και θαμμένα κάτω από μπόλικη ζάχαρη άχνη. Η γεύση τους είναι υπέροχη και η υφή τους ανεπανάληπτη. Μαλακή, λεία και βουτυράτη η «ψίχα», λιώνει στη γλώσσα και σκάει στον ουρανίσκο τα αρώματά της. Σκόρπια μέσα σε αυτή τη μάζα, μικρά κομμάτια καρυδιού ή αμυγδάλου δίνουν το τραγανό στοιχείο. Ένα φίνο κέρασμα που αγαπούν οι Ιωαννίτες και το προσφέρουν με περηφάνια στους επισκέπτες, με τον καφέ ή και με το τσίπουρο. Θα τα βρείτε σε γεύση τριαντάφυλλο, μούστο-καρύδι, περγαμόντο, περγαμόντο με αμύγδαλο και σοκολάτα υγείας. Μ.Π.

Ανεξαρτησίας 33, Τ/2651-022.819

Low budget

Pizza

Street food

Wine Bar

Για κρέας

Για ψάρι

Εστιατόρια

Εστιατόριο για κρέας

Εστιατόριο για ψάρι

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Σουβλάκια

Ήπειρος

Ιωάννινα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών