Είναι το ιδανικότερο γιορτινό γεύμα που, αν και σχετικά απλό, κλέβει την παράσταση άμα τη αφίξει του στο τραπέζι. Σερβίρεται κομψά σε πιατέλα, κομμένο σε λεπτές, ευπαρουσίαστες φέτες και δεν χρειαζόμαστε τίποτα άλλο στο τραπέζι από μια φρεσκοκομμένη σαλάτα και ένα συνοδευτικό, όπως αφράτο πιλάφι ή πατάτες ή λαχανικά φούρνου.
Δεν ξεχνάμε:
- Να προμηθευτούμε όλα τα υλικά εγκαίρως ώστε να μην αγχωθούμε τελευταία στιγμή. Προτιμούμε φρέσκα υλικά της εποχής.
- Να παγώσουμε τα κρασιά και τις μπίρες στο ψυγείο.
- Να απολαύσουμε και εμείς το Σαββατοκύριακό μας.
Μια μικρή προετοιμασία χρειάζεται κι αυτή γίνεται από τον κρεοπώλη μας:
Kάθε κομμάτι κρέατος που προτείνεται στις συνταγές ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να το ανοίξει και να το πλατύνει σε ένα ενιαίο λεπτό και παραλληλόγραμμο κομμάτι, ώστε να μπορούμε να το γεμίσουμε και να το τυλίξουμε.
Πρέπει επίσης να προσέξουμε να βάλουμε τη γέμιση στο κέντρο, αφήνοντας κενό (περίπου 3 εκ.) στις άκρες για να μπορέσουμε να το τυλίξουμε και να μη χυθεί.
Μπορούμε να το δέσουμε και μόνοι μας με σπάγκο μαγειρικής, με σφιχτά, πυκνά δεσίματα ή, για πιο «επαγγελματικό» αποτέλεσμα, να περάσουμε το ρολό σε ελαστικό δίχτυ, αν έχουμε προμηθευτεί τον ειδικό πλαστικό κύλινδρο που βρίσκουμε σε καταστήματα οικιακού εξοπλισμού. Μπορούμε όμως πάντα να πάμε τη γέμιση που θέλουμε στον κρεοπώλη μας και να τυλίξει ο ίδιος το ρολό, περνώντας το από το ειδικό δίχτυ. Ζητήστε το, δεν θα σας το αρνηθεί.
Μπορούμε επίσης να ετοιμάσουμε ρολά από κιμά με κρέας της αρεσκείας μας, όπως μοσχάρι, αρνί, κατσίκι, χοιρινό ή κοτόπουλο ή μείγματα αυτών.