Δεν είναι τυχαίο που η νηστεία συμπίπτει με την εποχή της αφθονίας μη ζωικών προϊόντων. Αυτή, αλλά και οι θρησκευτικές γιορτές, με συγκεκριμένο διατροφικό εθιμοτυπικό, ακολουθούν τον κύκλο της φύσης. Τον Απρίλιο, που συνήθως περιλαμβάνει τη Μεγάλη Εβδομάδα, μαζί με τα ανοιξιάτικα λαχανικά, χόρτα και μυρωδικά, αφθονούν και τα ψωμωμένα θαλασσινά. Τα οποία πρωταγωνιστούν σε ποικίλων τύπων συνταγές. Στις συνταγές που θα βρείτε παρακάτω καλαμάρια και σουπιές, χταπόδια, μύδια, γαρίδες και καραβίδες συναντούν αγκινάρες, μάραθα, παντζάρια και σπανάκια, ρεβύθια ή φακή, αλλά και ρύζι και ζυμαρικά. Και σε όλες τις περιπτώσεις είναι νοστιμότατα.