ΕΞΟΔΟΣ

Εδώ τρώμε τα ωραιότερα μπιφτέκια της Αθήνας: 17 μαγαζιά που τα φτιάχνουν μαστόρικα

Τα θεόρατα και οι «μπουκίτσες», τα αφράτα και τα πλακουτσωτά με τις τραγανές άκρες, τα μόνο με αλάτι και πιπέρι κι αυτά που έχουν μπόλικα μυρωδικά. Καθένα από τα ακόλουθα μπιφτέκια έχει τα δικά του δυνατά χαρτιά.

19.05.2023| Updated: 04.03.2024
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Εδώ τρώμε τα ωραιότερα μπιφτέκια της Αθήνας: 17 μαγαζιά που τα φτιάχνουν μαστόρικα

Άλλοι τα πλάθουν μικρά, να μοιάζουν σχεδόν με κεφτεδάκια, και άλλοι φτιάχνουν μπιφτέκια σε μέγεθος πίτσας (!). Κάποιοι τα κάνουν δωρικά και κρεατένια, άλλοι ειδικεύονται στα αφράτα και τα αρωματίζουν με μυρωδικά. Και έπειτα είναι και τα γεμιστά με τυρί ή τα στολισμένα με φρέσκια ντομάτα. Και στο τέλος, ράντισμα με λεμόνι, με καυτερή σάλτσα ή τίποτα; Από το Χαλάνδρι μέχρι τα Καμίνια και από το Σύνταγμα μέχρι την Ηλιούπολη βρήκαμε τα πιο ζουμερά, λαχταριστά μπιφτέκια της Αθήνας.

Καπηλειό του Ζάχου: Μπιφτέκι ενός κιλού!

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Για το μισόκιλο γεμιστό και έξτρα ζουμερό μπιφτέκι του Ζάχου μιλάει όλη η Αθήνα γι’ αυτό και πολλές φορές σχηματίζονται ουρές έξω από την ταβέρνα στα Καμίνια. Και όχι αδικαιολόγητα, καθώς εκτός από ότι έρχεται σε γενναία μερίδα, το μπιφτέκι έχει και μεγάλη νοστιμιά. Βγαίνει σε δύο εκδοχές: γεμιστό με φέτα και πιπεριές κέρατο ή με γραβιέρα Αμφιλοχίας. Γίνεται από χοιρινό και μοσχαρίσιο κιμά και ψήνεται στα κάρβουνα μαστόρικα για να λιώσει μέσα το τυρί χωρίς να καεί το εξωτερικό. Μ.Π. 

Κομοτηνής 37, Καμίνια, Τ/210-48.13.325

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤο μισόκιλο μπιφτέκι το γεμιστό του ΖάχουΤο μισόκιλο μπιφτέκι το γεμιστό του Ζάχου

Ταβέρνα των Φίλων: Το μπιφτέκι τους είναι το highlight

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Υπερ-ζουμερό, κρεατένιο, σερβιρισμένο με μια καθόλα σπιτική ρώσικη σαλάτα από δίπλα, το μπιφτέκι είναι από τα highlight στην Ταβέρνα των Φίλων. Ο σεφ Γιάννης Μούσιος το φτιάχνει με ένα μείγμα από μοσχαρίσιο και πρόβειο κιμά (για πιο βαθιά γεύση) μαζί με μια ποσότητα χοιρινού λίπους (εξ ου και το πολύ ζουμερό αποτέλεσμα που λέγαμε). Τα λίγα μυρωδικά που χρησιμοποιεί δεν καλύπτουν καθόλου τη γεύση του κρέατος ενώ το πέρασμα από τα κάρβουνα του χαρίζει την ωραία του κρούστα. Α, κάνει και μια τσαχπινιά στο τέλος αλείφοντας το μπιφτέκι με «καμένο» βούτυρο, αλλά μην το πείτε πουθενά. Γ.Π.

Άργους 66, Κολωνός, Τ/ 210-51.27.506

Τηλέμαχος Athens: Σπάνιο κρεατικό χαρμάνι

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

To μπιφτέκι του Γιώργου Τσιλιγκίρη είναι μια κατηγορία από μόνο του. Κρεατένιο-κρεατένιο, ζυμωμένο μόνο με αλάτι και πιπέρι, ψήνεται σε πολύ δυνατή φωτιά και φτάνει μπροστά σου σχεδόν ωμό από μέσα, με τραγανή κρουστίτσα απέξω. Ο κιμάς του είναι ένα χαρμάνι που προκύπτει από το ξεκοκάλισμα των dry aged κρεάτων (ξένων και ελληνικών), που του δίνουν ένα γευστικό βάθος που δύσκολα θα πετύχεις σε μπιφτέκι. Α.Σ.

Πανεπιστημίου 10, Αθήνα, Τ/210-36.13.300

Ταμπακιέρα: Σαν σουτζουκάκι!

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Μικροσκοπικά και πλασμένα μακρόστενα σαν σουτζουκάκια, αυτά τα θρακιώτικα μπιφτέκια ξαπλώνουν στοιχισμένα δίπλα δίπλα επάνω σε σάλτσα ντομάτας, συνοδεύονται με πιτούλες και γιαούρτι, σε ένα τύποις γιαουρτλού, αλλά πιο ξεκάθαρο και με τα καλά συστατικά που συνθέτουν τη νοστιμιά του, να ξεχωρίζουν ένα προς ένα. Συνταγή έξτρα πετυχημένη, που ταιριάζει πολύ και με τις σπαστές τηγανητές πατάτες του καταλόγου, όπως και με ένα ερυθρό κρασί από τη μικρή wine list με τις ελληνικές ετικέτες. Ν.Μ.

Πλατεία Μέμου 1, Κορυδαλλός, Τ/210-49.58.630

Στο Γίδι για πρόβειο και μοσχαρίσιο

Στη χασαποταβέρνα του Βασίλη Ακρίβου, σε μια ωραία off Broadway αυλή στη Μεταμόρφωση, σερβίρονται ζουμερά ψημένα μοσχάρια Βέροιας, πρόβατα Τυρνάβου, αρνιά από τη Λέσβο και τα Γιάννενα, και άλλες εκτροφές με ονομασία προέλευσης. Εδώ πολύ σοβαρό είναι το μοσχαρίσιο, αλλά και το πρόβειο μπιφτέκι, αμφότερα χυμώδη και με το λιπάκι τους, ψήνονται ιδεωδώς, και με πολλές επιλογές συνοδευτικών για να τα κομπλιμεντάρετε, όπως βουτυράτη φέτα, σταμναγκάθι, πατάτες τηγανητές με τυρί ρακλέτ, και σοβαρή λίστα με κρασιά. Ν.Μ.

Λεωφ. Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση, Τ/210-28.28.848

Gastone: Το δωρικό μπιφτέκι

Ο Κλεομένης Ζουρνατζής εποπτεύει εδώ σούβλες με γουρνοπούλες, γάστρες με μοσχαρίσιες στηθοπλευρές, σχάρες με βοδινό τρι τιπ, και μια κουζίνα που σερβίρει σοφιστικέ μεζέδες χασαποταβέρνας. Το μπιφτέκι τους είναι έρωτας με την πρώτη μπουκιά. Σκέτο βοδινό κρέας ελληνικό, από λάπα και μπούτι με το λιπάκι τους, αλάτι και πιπέρι. Τίποτα άλλο. Δωρικό μα πεντανόστιμο, με ζουμερό ψήσιμο για να μείνει χυμώδες στο κέντρο και με ωραία κρούστα εξωτερικά. Συνοδευτικά: πατάτες και σάλτσα βουτύρου, κι ένα ωραίο κόκκινο, orange ή ροζέ κρασί από τον ελληνικό αμπελώνα. Ν.Μ.

Πραξιτέλους 43, Αθήνα, Τ/210-32.11.455

Καντίνα της Καραγιώργη Σερβίας: Μπιφτέκια και θέα Ακρόπολη

Μικρά, ζουμερά, κρεάτινα, μικρότερα από μπιφτέκια, λίγο μεγαλύτερα από κεφτέδες, σαν πάτις για μπέργκερ, χορταστικά, τα ευχαριστιέσαι. Στο αναψυκτήριο στην ταράτσα του κτιρίου στον αριθμό 2 της Καραγιώργη Σερβίας στο Σύνταγμα, εκεί όπου συχνάζουν πολιτικοί, δικηγόροι, και άλλοι κοστουμαρισμένοι εργαζόμενοι της περιοχής. Εδώ τρώμε ομελέτα, αγγουροντομάτα (με ξεφλουδισμένη ντομάτα παρακαλώ), κεφαλογραβιέρα, και τα περιβόητα χοιρινά μπιφτεκάκια που τα σερβίρουν με πατάτες τηγανητές και μισό λεμόνι, σε μια βεράντα ταπεινή, αλλά με την καλύτερη θέα στη Βουλή και στην Ακρόπολη. Όλα αυτά με παγωμένη μπίρα, μόνο τις καθημερινές, από το πρωί μέχρι τις 5 η ώρα το απόγευμα. Ν.Μ.

Καραγεώργη Σερβίας 2, Σύνταγμα, Τ/210-32.23.625

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚρυμμένα φαγάδικα; Ναι, υπάρχουν παντού στην πόλη. Κρατάτε μυστικό;Κρυμμένα φαγάδικα; Ναι, υπάρχουν παντού στην πόλη. Κρατάτε μυστικό;

Στην Κυρά Ουρανία για μαμαδίστικες νοστιμιές

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Πάνω στη λεωφόρο όπως είναι, μπορεί να περάσεις και να μην του δώσεις καμία σημασία. Χωρίς στολίδια και μετά βίας μια παλιά ταμπέλα (αφημένη από τα 80s μάλλον) για διακριτικό, το παλιό, μητριαρχικό ψητοπωλείο της Ηλιούπολης έχει παρόλ’ αυτά πιστούς πελάτες μεγαλωμένους με τα μπιφτεκάκια της κυράς Ουρανίας. Η μαστόρισσα μαγείρισσα έχει δώσει πια τη σκυτάλη στους διαδόχους: ο γιος της σερβίρει και ο γαμπρός της, ένας αξιολάτρευτος μουστακαλής, εποπτεύει την ψησταριά. Σε ασημένιο πιατάκι έρχεται η μερίδα με τα μικρά, φουσκωτά μπιφτέκια που φτιάχνονται με την ίδια συνταγή από το 1966: κιμά (μείγμα από μοσχαρίσιο και χοιρινό), φρυγανιά σικάλεως, αλάτι, πιπέρι, ξύδι και ελάχιστη ρίγανη. Αφράτα, με τραγανή κρούστα και πατάτες κομμένες στο χέρι για συνοδεία. Γ.Π.

Ηρώων Πολυτεχνείου 85, Ηλιούπολη, Τ/210-99.14.896

Μιχάλης: Μπιφτέκι σπεσιαλιτέ

Οικογενειακή ταβέρνα – στέκι. Μνημειώδες το απίθανο κρεάτινο μπιφτέκι τους, το οποίο ψήνεται στα κάρβουνα κι έρχεται ζουμερό μέσα, και ξεροψημένο εξωτερικά, ενώ δέχεται έξτρα pampering καθώς το περιχύνουν με ψιλοκομμένες ολόγλυκες, φρέσκες ντομάτες, κρεμμυδάκι και πράσινη μυρωδάτη πιπεριά, που ποτίζουν με τη φρεσκάδα τους το αχνιστό μπιφτέκι. Είναι η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού και σερβίρεται στη σάλα ή στον κήπο τους, εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Ν.Μ.

Αριστοτέλη Βαλαωρίτου 20, Χαλάνδρι, Τ/210-68.15.166

Ο Χριστόφορος: Το οικογενειακό

Θεόρατες μερίδες για μοιρασιά – στάνταρ φεύγεις με πακέτο για το σπίτι. Αυτό χαρακτηρίζει αυτή τη λαϊκή οικογενειακή ταβέρνα εδώ και πάνω από 50 χρόνια. Όλοι παραμιλούν με το μοσχαρίσιο μπιφτέκι τους, κι αυτό σε οικογενειακό μέγεθος, φτιαγμένο με χοντραλεσμένο κιμά, το οποίο καλύπτει πλήρως τη διάμετρο πιάτου 24εκ. Ταιριάζει πολύ με την ωραιότατη τυροκαυτερή τους. Ν.Μ.

Μιχάλη Καλαβρυτινού 11, Καλύβια Θορικού, Τ/22990-48.266

Ο Νικήτας: Μπιφτεκάκια best seller

Με ιστορία από το 1967 ο Νικήτας συνεχίζει να ταΐζει με ψητά και μαμαδίστικα μαγειρευτά το κέντρο. Η ίδια οικογένεια –τα παιδιά του Νικήτα πλέον– τρέχουν το μαγαζί. Στον πεζόδρομο, απέναντι από την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στου Ψυρρή, καθόμαστε και παραγγέλνουμε πάντα τα πλακουτσωτά μπιφτεκάκια με τις κριτσανιστές άκρες και την ψίχα που λιώνει στο στόμα. Φτιάχνονται με μοσχαρίσιο κιμά, κρεμμύδι και λίγο δυόσμο για το άρωμα. Αυτά, μαζί με το τρυφερό κοντοσούβλι, είναι τα best seller. Γ.Π.

Αγίων Αναργύρων 19, Πλ. Ψυρρή, Τ/ 210- 32.52.591

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΔυο ταβέρνες της Αττικής μάς μυούν στα μυστικά του σαρακατσάνικου γάστρουΔυο ταβέρνες της Αττικής μάς μυούν στα μυστικά του σαρακατσάνικου γάστρου

Στο George’s Steak House της μπιφτεκούπολης

Αυτά τα μικρά ζουμερά μπιφτέκια, πιο κοντά σε μέγεθος κεφτέ, έχουν ιστορία. Οι διηγήσεις λένε πως το George’s Steak House ήταν το πρώτο που πρόσφερε φημισμένα μπιφτέκια στην Κωνσταντινουπόλεως προτού ο δρόμος γεμίσει με μπιφτεκάδικα και αποκτήσει τον τίτλο της Μπιφτεκούπολης. Ο Γιώργος Κατσαρίδης ξεκίνησε ανοίγοντας το ‘51 ένα μικρό κρεοπωλείο. Κάποια χρόνια αργότερα πρόσθεσε μια μικρή, υπαίθρια ψησταριά και πέντε τραπέζια, για να εξελιχθεί αργότερα σε χασαποταβέρνα. Σήμερα η τέταρτη γενιά συνεχίζει την οικογενειακή επιχείρηση σερβίροντας μερίδες και μερίδες από τα στρογγυλεμένα μπιφτεκάκια με πατάτες κομμένες στο χέρι. Γ.Π.

Κωνσταντινουπόλεως 4-6, Γλυφάδα, Τ/210-89.42.041

Βασίλης: Πιπεράτα και αλμυρούτσικα

Η παλιά οικογενειακή ταβέρνα του Κορυδαλλού ψήνει καλά τα κρέατα, και είναι δημοφιλής όχι μόνο στην περιοχή που βρίσκεται, αλλά και σε όλα τα δυτικά προάστια. Λειτουργεί από το 1976, και μια από τις σπεσιαλιτέ της που δε φεύγουν ποτέ από τον κατάλογο είναι τα μοσχαρίσια μπιφτέκια τους, στιβαρά, κρεάτινα, αρμυρούτσικα και πιπεράτα. Ν.Μ.

Κολοκοτρώνη 160, Κορυδαλλός, Τ/210-54.41.397

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ15 ταβέρνες στην Αθήνα για παϊδάκια – λουκούμι15 ταβέρνες στην Αθήνα για παϊδάκια – λουκούμι

+ 4 μπιφτέκια από σουβλατζίδικα που μας αρέσουν πολύ:

Ο Μπίλης: Μπιφτέκι προβατίνας

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Εκτός από έμπειρο τυλιχτό, στο παλιό σουβλατζίδικο της Νίκαιας σερβίρουν και μπιφτέκια σε μερίδες με πατάτες, γλυκές γινωμένες ντομάτες και λεπτοκομμένα κρεμμύδια. Οι επιλογές είναι δύο: μπιφτέκι μοσχαρίσιο ανάμεικτο με λίγο χοιρινό και πρόβειο κρέας, και μπιφτέκι από σκέτο κρέας προβατίνας. Αμφότερα πεντανόστιμα και αγαλλιαστικά. Ν.Μ.

Παναγή Τσαλδάρη 245, Νίκαια, Τ/ 210-49.16.164

Κοχύλι: Μπιφτέκι σε τυλιχτό

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Το τυλιχτό του με μπιφτέκι και σάλτσα είναι ένα μνημειώδες σουβλάκι παλαιάς κοπής. Όσοι θέλουν, παραγγέλνουν και σκέτο το φανταστικό μπιφτέκι τους, που είναι μοσχαρίσιο κρέας ζυμωμένο με ολίγον πρόβειο, σε μερίδα, μαζί με πιτούλες, ντομάτες κατακόκκινες και λεπτοκομμένο κρεμμύδι, λουσμένα με την ίδια, πικάντικη σάλτσα που βάζουν και στα τυλιχτά. Ν.Μ.

Αγ. Γεωργίου 82Α, Κορυδαλλός, Τ/ 210-49.54.039

Ο Γιώργος: Μικρή μπουκιά μεγάλη νοστιμιά

Στον Γιώργο, στον Πειραιά, τρώμε μπιζουδένιο χειροποίητο σουβλάκι με μικρά μπιφτέκια που ψήνονται την ώρα της παραγγελίας. Είναι φτιαγμένα με σκέτο κιμά και αλατοπίπερο (το κρέας από μοσχίδες από τη βόρεια Ελλάδα). Εκτός από το τυλιχτό, σερβίρονται και σε λαχταριστή μερίδα με: δύο πίτες για βάση, έξι μπιφτεκάκια, κόκκινο πιπέρι, ζουμερή ντομάτα, μαϊντανό, λεπτοκομμένο κρεμμύδι και λουσμένα με γλυκοπικάντικη κόκκινη σάλτσα. Γ.Π.

Γούναρη 18 & Νικήτα, Πειραιάς, Τ/ 211-40.33.388

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚρεατοφαγία στα πέριξ: 10 ταβέρνες στα περίχωρα της ΑττικήςΚρεατοφαγία στα πέριξ: 10 ταβέρνες στα περίχωρα της Αττικής

Παναγιώτης: Μπιφτέκι με γαλλική επιρροή

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Ένα μπιφτέκι αρωματικό με γαλλικές επιρροές, συνταγή της γαλλίδας συζύγου του κυρίου Παναγιώτη, τη διατηρούν αυτούσια οι κόρες τους τώρα που έχουν αναλάβει το μαγαζί. Μεγαλωμένες κυριολεκτικά μέσα στο ψητοπωλείο, έμαθαν από μικρές να φτιάχνουν τα μπιφτέκια, κάτι που συνεχίζουν να κάνουν καθημερινά. Ο κιμάς που χρησιμοποιούν είναι μοσχαρίσιος, αλλά προσθέτουν και λίγο αρνίσιο, για να γίνει το μπιφτέκι πιο ζουμερό όπως λένε. Τα μπιφτέκια σερβίρονται σε μερίδα με κομμένες πίτα, ντομάτα, κρεμμύδι και τη μυστική κόκκινη σάλτσα τους από πάνω. Μ.Π. 

Γρηγορίου Λαμπράκη 104, Κορυδαλλός, Τ/ 210-56.22.355

Για κρέας

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Αθήνα

Αθήνα | Δυτικά + Βορειοδυτικά Προάστια

Αθήνα | Κεντρικά + Νότια Προάστια

Αθήνα | Πειραιάς + Περίχωρα

Γλυφάδα

Ηλιούπολη

Καμίνια

Κορυδαλλός

Νίκαια

Πειραιάς

Σύνταγμα

Χαλάνδρι

Ψυρρή

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών