Oι κρεμώδεις σούπες βελουτέ είναι ιδανικές ως πρώτο πιάτο σε ένα γιορτινό τραπέζι. Η μερίδα βέβαια πρέπει να ταιριάζει στη λειτουργία της σούπας ως ορεκτικού. Σκοπός της δηλαδή δεν πρέπει να είναι να χορτάσει τον καλεσμένο μας, αλλά να τον εισάγει ομαλά στη διαδικασία του γεύματος, να του ανοίξει την όρεξη χωρίς να τον φουσκώσει, να τον προϊδεάσει για τη συνέχεια και για την αλληλουχία των επόμενων πιάτων. Εκτός από το μέγεθος της μερίδας, ένα άλλο σημείο που πρέπει να προσέξουμε είναι το είδος της βελουτέ που θα επιλέξουμε, ώστε να «δένει» με τις γεύσεις που θα ακολουθήσουν. Ως πρώτο πιάτο, η σούπα μας πρέπει να «κλείνει το μάτι» για τα άλλα ενδιαφέροντα πιάτα που θα ακολουθήσουν. Το «χτίσιμο» ενός μενού είναι τέχνη και πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι η μία γεύση πρέπει να διαδέχεται την άλλη με φυσικό τρόπο, με σταδιακή κλιμάκωση. Αν ξεκινήσουμε με πολλές εντάσεις στην αρχή, τότε τα επόμενα πιάτα απλώς θα μας φανούν βαρετά.
Στο γιορτινό τραπέζι προτιμάμε σούπες βελουτέ για να μην πιτσιλιζόμαστε από ολόκληρα κομμάτια που τυχόν πέσουν στο ζουμί κατά το σερβίρισμα. Τις μοιράζουμε σε φλιτζάνια, μικρά μπολάκια, χαμηλά ποτήρια, ακόμη και σε σφηνάκια και προσφέρουμε στους καλεσμένους μας.