Μοιάζει εύκολο, ακόμη και σε ερασιτεχνικό επίπεδο, αλλά δεν είναι. Ενδεχομένως να είναι το γλυκό με το οποίο έχουμε αποτύχει τις περισσότερες φορές στο σπίτι. Το ρυζόγαλο για να κάνει περήφανο τον μάστορα, θα πρέπει να είναι καμωμένο με πρώτης τάξης γάλα, με ρύζι και ζάχαρη σε ποσότητες που να μην ξεπερνούν το δέον, να είναι δεμένο και χυλωμένο, με τα… κότσια του, μαγειρεμένο αργά και υπομονετικά, για να μη στηρίζεται αποκλειστικά στις ξένες πλάτες του κορν φλάουρ. Τέλος, το καλύτερο ρυζόγαλο είναι αυτό που δεν κρύβεται και δεν καμουφλάρει τη γαλατίλα του πίσω από κανέλες και ψεύτικες βανίλιες. Οι κανελοβανίλιες είναι καρυκεύματα και, ως τέτοια, δεν τα θέλουμε με τη σέσουλα μέσα στο ρυζόγαλό μας. Τα δοκιμάσαμε όλα και ακολουθούν αυτά που κέντρισαν τις πιο τρυφερές μας αναμνήσεις.
Βάρσος
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το ρυζόγαλο του Βάρσου στο πλαστικό γιαουρτόκουτο-σήμα κατατεθέν με το χτυπητό μπλε και κόκκινο χρώμα έχει γεύση που σε κάνει να αγαλλιάσεις. Φτιάχνεται από το 1892, η συνταγή του έχει τελειοποιηθεί και η νοστιμιά του έχει συνέπεια και την αγνότητα βρεφικής τροφής. Είναι το ωραιότερο από όσα έχω δοκιμάσει εδώ και καιρό, με την απόλυτα κρεμώδη υφή, γαλατένιο και με όσο ρύζι χρειάζεται. Η κανέλα δεν κρίνεται απαραίτητη. Ν.Μ.
Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, Τ/210-80.12.472
Λουκουμάδες Μπαλατσούρας
Από το 1930, με συνταγή άχαστη. Αυτό το ρυζόγαλο έχει υπέροχη υφή, τρυφερή γαλατένια γεύση, είναι σχετικά αραιό, χωρίς πολύ κορν φλάουρ και φτιάχνεται με πλούσιο αγελαδινό γάλα από τη φάρμα Μετεώρων. Αν τους το ζητήσετε, θα σας βάλουν και ολίγη κανέλα – του πάει. Είναι το δεύτερο σουξέ τους, αμέσως μετά τους λουκουμάδες. Ν.Μ.
Γρηγορίου Κυδωνίων 1, Αιγάλεω, Τ/210-59.82.806
Οικογένεια Γαϊτανίδη
Με αγελαδινό γάλα από ζώα συνεργαζόμενων παραγωγών της περιοχής της Καρδίτσας φτιάχνουν από το ’96 γιαούρτια, βούτυρα, φέτα και κασέρι, κρέμες κι αυτό το χορταστικό ρυζόγαλο. Είναι αρκετά δεμένο, σφιχτό και με μπόλικο ρύζι. Όσο πρέπει γλυκό, με ευχάριστη γαλακτερή γεύση και με ευγενική τη μυρωδιά της βανίλιας. Ν.Μ.
Δρυόπων 7, Άνω Πετράλωνα, Τ/211-41.04.661, Ησιόδου 2, Άλιμος, Τ/210-99.40.933, Μητροπόλεως 25, Μαρούσι, Τ/211-41.74.532, Γρυπάρη 130, Καλλιθέα, Τ/210-95.68.807, Εθν.Αντιστάσεως 109, Νέα Φιλαδέλφεια, Τ/216-70.06.265, Φιλολάου 174 και Φρύγωνος, Παγκράτι, Τ/211-40.77.153, Ελ.Βενιζέλου 217, Νέα Σμύρνη, Τ/212-10.72.144
Τυροκομείο Κωσταρέλου
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το φτιάχνουν με αιγοπρόβειο γάλα προερχόμενο από ανοιχτές φάρμες, γάλα που προορίζεται αποκλειστικά για προϊόντα ΠΟΠ (δηλαδή για φέτα, γραβιέρα κ.λπ.). Ρυζόγαλο πλούσια γαλατένιο, βελούδινο στη γλώσσα, δροσερό και αρωματικό, τόσο από το ωραίο γάλα του, όσο και από τη διακριτική του βανίλια. To ιδανικά βρασμένο ρύζι προέρχεται από επιλεγμένους παραγωγούς και πωλείται και στα καταστήματα της οικογένειας Κωσταρέλου. Η συνταγή είναι τριών γενιών παλιά και εξακολουθεί να θεωρείται από τους premium κωδικούς του Τυροκομείου. Διόλου τυχαία σερβίρεται στο πρόγευμα ξενοδοχείων όπως η Μεγάλη Βρεταννία και το Costa Navarino. Β.Κ.
Πρατήριο: 26ο χλμ Λ. Μαρκοπούλου, Μαρκόπουλο, Τ/22990-25.569, Κεντρική πλατεία Μαρκοπούλου, Μαρκόπουλο, Τ/22990-23.347,, Λ. Γρέγου 4, Πόρτο Ράφτη, Τ/22990-/85.748, Π. Ιωακείμ 30-32, Κολωνάκι, Τ/210-72.59.000, Ειρήνης 2, Ν. Σμύρνη, Τ/210-93.27.000, Λ. Μαραθώνος 9, Παλλήνη, Τ/210-66.64.559, Λ. Πεντέλης 46, Βριλήσσια, Τ/210-81.04.470 & στο Golden Hall
Στάνη
Για μένα το πιο ισορροπημένο, νοσταλγικό και βελούδινο ρυζόγαλο που κυκλοφορεί στην πόλη. Παρασκευάζεται με αγελαδινό γάλα από την ορεινή Κορινθία (το παίρνουν από τον παραγωγό Δημήτρη Προκόπο, τον εγγονό του γαλακτοπαραγωγού που προμήθευε για δεκαετίες τη Στάνη). Η γεύση της βανίλιας υπάρχει, αλλά πρώτο λόγο έχει αυτή του γάλακτος. Τόσο η ποσότητα όσο και το βράσιμο του ρυζιού είναι όσο χρειάζεται. Δεν σου αφήνει γλυκερή αίσθηση. Άριστα δέκα. Γ.Π.
Μαρίκας Κοτοπούλη 10, Ομόνοια, Τ/210-5233637
Χατζής
Το ρυζόγαλο φούρνου με την υπόπικρη, καραμελένια επιφάνεια που μαυρίζει ελαφρά από το ολιγόλεπτο ψήσιμο βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο ρυζόγαλο, την κρεμ μπρουλέ και την κρέμα καραμελέ. Από τα ευπώλητα του Χατζή, το ψητό ρυζόγαλο γίνεται συνήθως με αγελαδινό γάλα, ενώ ανά περιόδους, ανάλογα με την διαθεσιμότητα, προσθέτουν και ποσοστό βουβαλινού. Είναι πλούσιο και απολαυστικό. Γ.Π.
Μητροπόλεως 5, Σύνταγμα, Τ/210-32.22.647
Μπακογιάννης
Με συγκινητική προσήλωση φτιάχνουν τα τέσσερα-πέντε πράγματα που προσφέρουν εδώ και δεκαετίες στο οικογενειακό γαλακτοπωλείο του Μπακογιάννη στην Ηλιούπολη. Εκτός από το δικαίως φημισμένο γιαούρτι τους και το ελαφρύ ρυζόγαλο, με εξαιρετικό, μυρωδάτο γάλα από την ορεινή Κορινθία, αξίζει τη βόλτα μέχρι την γειτονιά. Γ.Π.
Χρυσοστόμου Σμύρνης 15, Ηλιούπολη, Τ/210-9736971, Μητροπόλεως 5, Σύνταγμα, Τ/ 210-32.22.647
Αφοί Ασημακόπουλοι
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Στο παλαιότερο ζαχαροπλαστείο της Αθήνας, τα πιο σταθερά προϊόντα από το 1915 που ξεκίνησε ως καθαρόαιμο γαλακτοπωλείο είναι τα γιαούρτια, οι κρέμες και τα ρυζόγαλα. Τα τελευταία φτιάχνονται μέχρι σήμερα στο εργαστήριο της Τρικούπη με πρώτη ύλη από τον γαλατά των Ασημακόπουλων στο Μαρκόπουλο και κερδίζουν θέση ανάμεσα στα καλύτερα με το σπαθί τους. Με ρευστή κρέμα και σωστά βρασμένο ρύζι, ταιριάζουν σ’ αυτούς που θέλουν το ρυζόγαλό τους λίγο πιο γλυκό χωρίς όμως να ξεπερνάει το όριο. Γ.Π.
Χαριλάου Τρικούπη 82, Εξάρχεια, Τ/210-3610092
Τσακανίκας
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Μια συνταγή 102 χρόνων που διατηρείται ακριβώς η ίδια. Το παντοπωλείο «Τσακανίκας» άνοιξε στη Χαροκόπου στην Καλλιθέα το 1920, αρχικά ως γαλακτοπωλείο και εργαστήριο παρασκευής γαλακτοκομικών προϊόντων. Ο μπάρμπα-Γιάννης Τσακανίκας έφτιαχνε τα πιο νόστιμα γιαούρτια, κρέμες και ρυζόγαλα στην περιοχή και η φήμη του εξαπλώθηκε σε όλη την Αθήνα. Σήμερα το παραδοσιακό παντοπωλείο έχει αναλάβει η τρίτη γενιά, που συνεχίζει με αγάπη το έργο του. Το ρυζόγαλό τους είναι παραδοσιακό, με 100% ελληνικό αγελαδινό γάλα, ζάχαρη και ρύζι. Είναι τόσο-όσο γλυκό, το ρύζι είναι σπυρωτό, να το νιώθεις στο δόντι, η κρέμα πηχτή όσο πρέπει και ταυτόχρονα ανάλαφρη. Η κάθε μπουκιά βγάζει νοστιμιά και δροσιά. Όποιος προτιμά το ρυζόγαλό του κανελωμένο μπορεί να το ζητήσει. Μ.Π.
Χαροκόπου 67 Καλλιθέα, Τ/ 210-95.91.050, Προσκόπων & Αιδινίου 9, Ν. Σμύρνη, Τ/ 2109374722, Φυλής 47 και Καραϊσκάκη, Χασιά, Τ/ 2102411445
Στάνη Κουντούρα
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το πρώτο τεστ το περνάει με επιτυχία: κουνάω το κεσεδάκι και τρεμουλιάζει σύγκορμο. Διαβάζω τα συστατικά και επιβεβαιώνομαι. Αυτό το ρυζόγαλο δεν έχει «ευκολίες». Πήζει χωρίς άμυλο, μόνο με το ρύζι, όπως οφείλει ένα σωστό ρυζόγαλο και όπως ελάχιστοι κάνουν πια γιατί θέλει τέχνη και επαγρύπνηση για να πετύχει και ίσως και μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος, αφού βράζει περισσότερη ώρα και μέρος του εξατμίζεται. Το μυστικό σε αυτή την «σχολή» ρυζόγαλου είναι το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά για να μη φουσκώσει το γάλα και να μην αρπάξει στον πάτο. Έτσι το κάνουν στη Στάνη του Κουντούρα στον Πειραιά, εδώ και 89 χρόνια. Γίνεται ένα δροσάτο, καλοχυλωμένο ρυζόγαλο με καθαρή, ήπια γαλατένια επίγευση (το γάλα είναι αγελαδινό και δεν έχει έντονα αρώματα). Η βανιλίνη διακριτική και η γλύκα μετρημένη. Κανελίτσα; Όχι για μένα, ευχαριστώ. Χ.Τ.
Ιάκωβου Δραγάτση 10, Πλατεία Κοραή, Πειραιάς, Τ/210-41.74.235