ΕΞΟΔΟΣ

20 ουζερί, ψαροταβέρνες και εστιατόρια για να βγούμε μετά τον Επιτάφιο στην Αθήνα

Τo βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, μετά την περιφορά του Επιταφίου, καθόμαστε για μερικούς νόστιμους νηστίσιμους (ή και μη) μεζέδες. Είναι σχεδόν παράδοση κι αυτό.

12.04.2023| Updated: 02.05.2024
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
20 ουζερί, ψαροταβέρνες και εστιατόρια για να βγούμε μετά τον Επιτάφιο στην Αθήνα

Όποιον από τους Επιτάφιους και να ακολουθήσετε με τα κεριά σας ανά χείρας, σε δρόμους και σοκάκια, σε σημεία της πόλης με άρωμα γειτονιάς ή εξοχής, σ’ αυτή τη μεγάλη, περιπατητική, ατμοσφαιρική σύναξη της Μεγάλης Παρασκευής, είναι πολύ πιθανό στη συνέχεια να αναζητήσετε κάποιο μέρος για φαγητό. Κλείστε τραπέζι (γιατί τελευταία στιγμή μπορεί να αποβεί κομμάτι δύσκολο να βρείτε) σε ένα ωραίο ουζερί, μια ταβέρνα ή ένα ψαροεστιατόριο σε κοντινή απόσταση και μοιραστείτε όστρακα, θαλασσινά και πιάτα με λαχανικά και όσπρια – όσοι δεν νηστεύουν μπορούν να λοξοδρομήσουν και προς κανένα ψαράκι. Εμείς προτείνουμε κάποια μαγαζιά που ξεχωρίζουμε, εσείς διαλέξτε ανάλογα με την περιοχή που θα κινηθείτε και τη διάθεση.

Ιωνικός: Για γαρίδες στη Νίκαια

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Ακριβώς δίπλα από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στη Νίκαια, ο Ιωνικός σκοράρει ψηλά με διάφορες θαλασσινές νοστιμιές. Στους μη υποψιασμένους η ταβέρνα ίσως φανεί κάπως μαζική και την προσπεράσουν. Έχει μπόλικα τραπέζια, μέσα τα περισσότερα, και ατμοσφαιρική δεν τη λες. Εκπλήσσει όμως με τη φρεσκάδα της πρώτης ύλης και με το καλό μαγείρεμά της. Η ψητή σαρδέλα είναι must, το ίδιο και η τηγανητή ψίχα γαρίδας (φουλ γλυκιά και ζουμερή). Χόρτα, φάβα και σπιτικές πατάτες – όλα στην εντέλεια. Την τελευταία φορά που δοκίμασα το χταπόδι γιουβέτσι, ενώ γενικά δεν είμαι φαν, προσηλυτίστηκα. Τις φορές που όλα αυτά συνδυάζονται με τραπέζι έξω, στο απέναντι πεζοδρόμιο (η ταβέρνα βρίσκεται σε στενάκι, δεν περνάει πολύ αυτοκίνητο) ο Ιωνικός πάει άνετα πρώτη εθνική. Γ.Π.

Προύσης 17, Νίκαια, Τ/210-49.20.202

Αθηναϊκόν: Μεζέδες και ατμόσφαιρα

Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου

Καλλιτεχνικό στέκι με ιστορία από το 1932, το Αθηναϊκόν είναι από τα πιο γλυκά, ατμοσφαιρικά ουζερί του κέντρου. Φημίζονται και για την ψαρόσουπά τους, με κομμάτια σφυρίδας και ζωμό θαλασσινών, και με αυτή μου αρέσει να ξεκινάω κάθε παραγγελία (κάνουν και μισές μερίδες). Η ταραμοσαλάτα από λευκό ταραμά, η βελούδινη σπιτική λακέρδα που φτιάχνουν οι ίδιοι και, η σπεσιαλιτέ τους, κροκέτες από τηγανητή γαρίδα και καραβίδα είναι κλασικές επιλογές. Γ.Π.

Θεμιστοκλέους 2, Ομόνοια, Τ/210-38.38.485

Πελεκάνος: Στο Κεραμεικό για γεύση από Τήνο

Σε έναν σχεδόν κρυμμένο πεζόδρομο με γιασεμιά και μπουκαμβίλιες στον Κεραμεικό άνοιξαν το ουζερί Πελεκάνος πριν μερικές εβδομάδες η Βιβή Λαμπροπούλου και ο Νικόλας Κοκολάκης. Έφτιαξαν έναν χώρο όμορφο, απλά διακοσμημένο, με το λευκό και το γαλάζιο να επικρατούν, λίγα κάδρα στους τοίχους με θαλασσινά θέματα, ξύλινες καρέκλες με ψάθα και τραπεζάκια στρωμένα με χαρτί του ιχθυοπωλείου. Η φρέσκια πρώτη ύλη ήταν από την αρχή το ζητούμενο. Φέρνουν ψάρια και θαλασσινά από την Τήνο και τα ετοιμάζουν χωρίς πολλές παρεμβάσεις. Αυτές τις μέρες έχουν και φρέσκα τηγανητά και ψητά καλαμάρια και μαγειρευτές σουπιές. Η αλμύρα κρατάει στο δόντι και δεν έχει παρά λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι. Η ταραμοσαλάτα από λευκό ταραμά με το αλάτι γαύρου είναι πολύ νόστιμη και την απολαμβάνουμε διπλά, κάνοντας βούτες με ψωμί από το Τρομερό Παιδί στα Ιλίσια. Μ.Π.

Σφακτηρίας 24, Κεραμεικός, Τ/ 213-046.7173

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤζιτζιφιές: μια ψαρόπιατσα με ιστορία και τέλειους θαλασσινούς μεζέδεςΤζιτζιφιές: μια ψαρόπιατσα με ιστορία και τέλειους θαλασσινούς μεζέδες

Στον Γιάννη στο Χατζηκυριάκειο

Πειραιώτες με καταγωγή από τη Σύμη είναι η οικογένεια που τρέχει το ταβερνάκι τα τελευταία 30 χρόνια στο Χατζηκυριάκειο. Το συμιακό γαριδάκι δίνει, λοιπόν, για ευνόητους λόγους το παρόν σχεδόν σε κάθε παραγγελία. Το μενού έχει από μικρά μέχρι μεγαλύτερα ολόφρεσκα ψάρια και η κουζίνα του Γιάννη ξέρει να τα διαχειρίζεται ωραία – μια προτίμηση προς τη σχάρα τους την έχω. Η κρεμμυδάτη ταραμοσαλάτα, το μαστιχωτό χταπόδι και τα μύδια σαγανάκι με ξινούτσικη σάλτσα φρέσκιας ντομάτας είναι μερικά ακόμα από τα νόστιμα που σερβίρει το μαγαζί–σταθερή αξία της περιοχής. Γ.Π.

Λεωφ. Χατζηκυριακού, 107, Πειραιάς, T/210-41.80.160

Λέσβος: για ούζο και μεζέ περιποιημένο

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Στέκι για τους Μυτιληνιούς της Αθήνας από τότε που άνοιξε, το 1970, η Λέσβος είναι από τα πλέον αγαπημένα ραντεβού του κέντρου της πόλης. Και τη Μεγάλη Παρασκευή, όπως και τις άλλες μέρες, στο ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη σε περιμένουν εκείνες οι κλασικές τηγανητές σουπιές με το ξίδι, το χταπόδι στα κάρβουνα (που το γράφει και στην τζαμαρία), τα τηγανητά κολοκυθάκια με τη χρυσαφένια κρούστα, τα γνώριμα φασόλια πιάζ, κι άλλα απλά και νόστιμα. Ένα ούζο από το νησί τους –έχουν αρκετά παραταγμένα στη σιφονιέρα μέσα– απαραίτητο αξεσουάρ. Α.Σ.

Εμμανουήλ Μπενάκη 38, Εξάρχεια, Τ/210-38.14.525

Θαλασσινός: Με άρωμα θάλασσας και αύρα γειτονιάς

Το περιποιημένο αυτό μαγαζί, το οποίο μετράει 35 χρόνια στις Τζιτζιφιές, σε ένα ήσυχο σημείο, με αύρα γειτονιάς, είναι ωραία ιδέα για να συνεχίσετε τη βραδιά, μέσα ή έξω, καθισμένοι στο κλειστό με τσαγαλί τζαμαρία ή στο ανοιχτό κομμάτι της αυλής, που είναι ό,τι πρέπει για τις πιο γλυκές ανοιξιάτικες βραδιές. Από την κουζίνα βγαίνουν ταραμοσαλάτα, τηγανητά μύδια με καρυδοσκορδαλιά, φάβα Σαντορίνης με καραμελωμένα κρεμμύδια, μια φουσκωτή, πολύ γευστική χορτόπιτα, σουπιές, είτε με το μελάνι τους είτε στιφάδο, γαρίδες, καραβίδες, όστρακα. Κι αν έχετε όρεξη για θαλασσινή μακαρονάδα, είστε στο σωστό σημείο. Α.Σ.

Λυσικράτους 32, Καλλιθέα, Τ/210-94.04.518

Λέσβιον: Ο καφενές-προορισμός του Γαλατσίου

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Τούτο το συνοικιακό ουζερί ξεκίνησε να λειτουργεί το 1965 ως καφενείο. Σήμερα, μαζεύει κόσμο κάθε ηλικίας απ’ όλες τις γειτονιές της Αθήνας – από παντού έρχονται για τους μερακλίδικους μεζέδες του. Σουπιές με το μελάνι τους,  χταπόδι, καλαμάρια και θράψαλα που ψήνονται μαστόρικα –όχι ότι δεν θα βρεις και ωραιότατα τηγανητά– είναι λίγα μόνο όσα μπορεί κανείς να βάλει πλάι στα γύρω στα 25 ούζα τους, το τσίπουρο ή το κρασί. Έχουν πολλά ωραία οπότε η επιλογή είναι… εύκολη και δύσκολη μαζί. Α.Σ.

Βαρδουσίων 3, Γαλάτσι, Τ/210.29.23.689

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠού πίνουμε τώρα στην Αθήνα; 8 μαγαζιά του κέντρου για να βγούμε απόψεΠού πίνουμε τώρα στην Αθήνα; 8 μαγαζιά του κέντρου για να βγούμε απόψε

Ταμπακιέρα… νηστίσιμη

Ένα μικρό μεζεδοπωλείο με σπιτίσια διακόσμηση, αντικέ μπουφέδες και χρωματιστά φωτιστικά. Πολλά από τα μεζεδάκια τους έχουν έθνικ πινελιές, είναι νόστιμα, λιχούδικα, και μαγειρεμένα με καλά υλικά. Στην κουζίνα τους έχουν κέφια, δεν κάθονται ήσυχα κι αλλάζουν συχνά τα πιάτα ημέρας. Τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ θα είναι ανοιχτά και θα σερβίρουν αποκλειστικά νηστίσιμους μεζέδες, όπως κολοκυθανθούς γεμιστούς, φάβα, θράψαλο γεμιστό, μύδια αχνιστά, χταποδάκι, κ.α. Συνοδεύουμε με ουζάκι ή με εμφιαλωμένα κρασιά νησιώτικα. Ν.Μ.

Μεγ. Αλεξάνδρου 27, Πλατεία Μέμου, Κορυδαλλός, Τ/210-49.58.630

Πεζούλας: στο παλιό στέκι του Παπαϊωάννου

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Πρωτοάνοιξε το ‘51, όχι ως ταβέρνα αλλά ως αναψυκτήριο που εξυπηρετούσε τους αναβάτες και τους επισκέπτες του Ιπποδρόμου που βρισκόταν στις Τζιτζιφιές. Η φήμη του όμως εκτοξεύτηκε τα επόμενα χρόνια, όταν τα φρέσκα θαλασσινά μπήκαν στον κατάλογο και τα αστέρια του λαϊκού πενταγράμμου άρχισαν να συχνάζουν εκεί για δυναμωτική ψαρόσουπα όταν τελείωναν το πρόγραμμά τους στα μπουζούκια. Σήμερα, παλιοί και νέοι θαμώνες εξακολουθούν να παραγγέλνουν την ψαρόσουπα του Πεζούλα ,που φτιάχνεται με την ίδια ακριβώς συνταγή, την επίσης κλασική βραστή σαλάτα με πατάτα, κολοκύθι και κρεμμυδάκι και, φυσικά, κάποιο από τα ψάρια ημέρας. Όσοι νηστεύουν θα χαρούν ζουμερές ψητές καραβίδες, σταμναγκάθι με χταπόδι, τηγανητά καλαμαράκια και μαζί την ωραία ατμόσφαιρα της αυλής που θυμίζει κάτι από νησί. Γ.Π.

Πεισιστράτου 11, Τζιτζιφιές, Τ/ 210-94.22.684
 

Ραντεβού στην Ψαροκαστέλλα

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Στις ανηφοριές της Καστέλλας, η κρυμμένη Ψαροκαστέλλα, προέκταση ενός πειραιώτικου σπιτιού του 1929, επιφυλλάσσει μεγάλες εκπλήξεις στη γεύση αλλά και στην όψη. Ο γιος σερβίρει, η μητέρα μαγειρεύει και ο πατέρας προμηθεύεται την πρώτη ύλη κάθε πρωί από την αγορά του Πειραιά. Οικογενειακή υπόθεση, μια ψαροταβέρνα–καπηλειό κρυμμένη στο ισόγειο μιας διώροφης κατοικίας σε ένα στενό. Από τα λίγα τραπεζάκια που έχουν απλώσει έξω στον δρόμο, καταλαβαίνεις πως έφτασες στον προορισμό σου. Ρωτήστε για τα φρέσκα θαλασσινά και ζητήστε τη σπεσιαλιτέ της μαγείρισσας: γαρίδες σε πιπεράτη σάλτσα. Και μην παραλείψετε να παραγγείλετε τις τηγανητές πατάτες, τις τηγανίζουν σε ένα τσουκάλι –ούτε φριτέζες ούτε τηγάνια– σε φρέσκο λάδι και βγαίνουν όνειρο – χρυσαφένιες, τραγανές και πεντανόστιμες. Μ.Π.

Σκρα 19, Πειραιάς, Τ/210-42.22.237

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ9 μαγαζιά για αυθεντικό κεμπάπ, από τα βάθη της Ανατολής στην Αθήνα9 μαγαζιά για αυθεντικό κεμπάπ, από τα βάθη της Ανατολής στην Αθήνα

Μικρές Κυκλάδες: Λίγη Σχοινούσα στην Ηλιούπολη

Ο Αντώνης Κωβαίος με αυτή την απλή περιποιημένη ψαροταβέρνα τραβάει στην περιοχή κόσμο από όλη την Αθήνα και πλέον έχει και ένα συνονόματο «αδερφάκι» στην Κηφισιά – εκεί δεν έχω πάει ακόμη, είναι στη λίστα με τα to do– πάντα θαλασσινό, με λίγο διαφορετικό μενού όμως. Εδώ τρώμε στρείδια, κυδώνια, καραβίδες με διάφορους τρόπους, καρπάτσιο, ψητές, αχνιστές, με ζυμαρικά, καλαμάρι ψητό και τηγανητό, χταπόδι ψητό ή στιφάδο. Το τελευταίο το σερβίρουν με κατσούνι, φάβα Σχοινούσας δηλαδή, με χαρακτηριστική μπιζελάτη γεύση, που την καλλιεργεί ο αδερφός του ιδιοκτήτη Μανώλης στο νησί. A.Σ.

Πανταζή 56, Ηλιούπολη, T/210-97.09.150 και Αγίου Τρύφωνος 15, Κηφισιά, Τ/210-62.30.930 

Καβουράκια Ζαρκαδούλας: όπως τα λέει το όνομα

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βλάικος

Η σπεσιαλιτέ δηλώνεται ήδη από το όνομα: τα ψημένα στα κάρβουνα, μισοκαθαρισμένα για να μην κάνεις πολύ κόπο, ζουμερά καβουράκια. Το αφράτο ψαχνό με τα λεμονάτα ζουμιά είναι ο λόγος που το μαγαζί της Νίκαιας γεμίζει κάθε μέρα με κόσμο. Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Και τα υπόλοιπα θαλασσινά του μενού φτάνουν περιποιημένα στο τραπέζι. Ο γαύρος με τη σκορδάτη, κόκκινη μαρινάδα του, και τα τηγανητά ψαράκια είναι από τα αγαπημένα μας. Γ.Π.

Βιθυνίας 32, Νίκαια, Τ/210-42.52.770

Άργουρα: Φουλ της θάλασσας στις Τζιτζιφιές

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Είναι ιδιαίτερη περίπτωση τα Άργουρα. Φουλαριστό, με αντικείμενα κάθε λογής, με έπιπλα κάθε λογής, με λουλούδια και φυτά στο κλεισμένο μπροστινό κομμάτι, αυτό το μαγαζί, που είναι βαφτισμένο με το όνομα του χωριού του Νίκου Μιχαήλ στην Εύβοια έχει ένα φύρδην μίγδην δικό του. Τα ωμά είναι, για μένα τουλάχιστον, το δυνατό του σημείο, οπότε αν δεν νηστεύετε, σας προτείνω να πάρετε ό,τι σας γυαλίσει από τα αμαγείρευτα ψάρια που προτείνει ο μάγειρας και ιδιοκτήτης. Κι αν νηστεύετε, διαλέξτε φούσκες, στρειδόχτενα, χταπόδι καρπάτσιο και για κάτι πιο πληθωρικό γκόγκλιες – τα αρβανίτικα ζυμαρικά που και με πρόβειο βούτυρο και ξερή μυζήθρα είναι ωραιότατα, δεν θα τα βρείτε συχνά σεταρισμένα με καραβίδες και μια ωραία μπισκ. Α.Σ.

Αγησιλάου 49-51, Τζιτζιφιές, Τ/217-71.73.200 Κλειστά Κυριακή βράδυ.

Υπερωκεάνειον: μεζέδες πειραιώτικοι

Φωτογραφίες: Νίκος Κόκκας

Η αρχή γίνεται με σαρδέλες ψητές με ντομάτα σε καψαλισμένο ψωμί και κάποιο από τα μαρινάτα, η συνέχεια γράφεται με λαδένια, τηγανητά μύδια Θεσσαλονίκης, κριθαράκι θαλασσινών ή σουπιές ψητές με ταχίνι και κάποια από τα τηγανητά ή ψητά ψαράκια. Όσο για το φινάλε, έχει παγωτό καϊμάκι. Αυτό το πειραιώτικο στέκι φέρνει, χρόνια τώρα, κόσμο από όλη την Αθήνα στη γειτονιά του Χατζηκυριάκειου. Πιάνεις με την παρέα σου από μια καρέκλα μέσα ή έξω και ξεκινάς θαλασσινό… δρομολόγιο. Μ.Π.

Μαρίας Χατζηκυριακού 48, Πειραιάς, Τ/210-41.80.030

Το Καπηλειό του Ζάχου: κάτω από τα κρασοβάρελα

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Είναι μια από τις πιο αγαπητές ταβέρνες στα Καμίνια και μια από τις δημοφιλέστερες σε όλη την Αθήνα. Στο εσωτερικό της διατηρεί στοιχεία απ’ όταν ήταν μπακαλοταβέρνα, με τα κρασοβάρελα κεντρικό στοιχείο της διακόσμησης, να θυμίζουν παλιές, νοσταλγικές εποχές. Είναι στέκι για ψαγμένους καλοφαγάδες, με το πιο ωραίο σέρβις, ατμόσφαιρα πραγματικού καπηλειού και φαγητό τίμιο και νόστιμο. Εδώ τρώμε ωραίες, φρέσκες καραβίδες και τηγανητά καλαμαράκια, βραστά λαχανικά και χόρτα, φάβα και πατάτες κομμένες στο χέρι, σε μερίδες κάτι παραπάνω από χορταστικές. Μ.Π.

Κομοτηνής 37, Καμίνια, Τ/210-48.13.325

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ10 μαγαζιά αφορμή για μονοήμερη εκδρομή10 μαγαζιά αφορμή για μονοήμερη εκδρομή

Όρμος της Αφροδίτης ή αλλιώς Κώστας στην Πειραϊκή

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βλάικος

Ο Κώστας Αντωνοδημητράκης άνοιξε το καφενεδάκι του το 1981 σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία του Πειραιά και συνεχίζει δυναμικά. Σερβίρει κάθε μέρα στους πελάτες του λιχουδιές από την πατρίδα του, την Κρήτη, φρέσκα θαλασσινά και ψαράκι και μπουμπουριστούς, που τηγανίζει ο ίδιος. Καλαμαράκια τραγανά και μαλακά και δίπλα γαρίδες, γλυκές και ζουμερές, το σήμα κατατεθέν του ουζερί. Μ.Π.

Ακτή Θεμιστοκλέους 288, Πειραιάς, Τ/695-51.37.739

Το Ουζερί του Λάκη: Μεζέδες στον πεζόδρομο

αυλες, έξοδος, αθήνα. τραπεζάκια έξω, ουζερί
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Είναι αλλαγμένο και ίδιο μαζί το Ουζερί του Λάκη, που είναι εκεί στο πόστο του, σε ένα στενάκι στο πλάι της πλατείας Βικτωρίας, 40 χρόνια τώρα. Πριν λίγο καιρό πήρε κι έναν χώρο απέναντι, που στέγαζε νωρίτερα το Victoria Square Project του Ρικ Λόου, οπότε έχει δύο σάλες, την παλιά και την καινούργια, και στο ενδιάμεσο, έξω, στον πεζόδρομο, απλώνονται περισσότερα τραπέζια στρωμένα με χαρτί ιχθυοπωλείου, πιάτα και αποστάγματα. Έχουν 171 ετικέτες στη συλλογή τους. Ούζα, τσίπουρα, ρακές… Ο Γιώργος όλο και προσθέτει. Τα της κουζίνας είναι το πεδίο της Άννας, η οποία ετοιμάζει πολλά και διάφορα, τόσο με τα φρέσκα ψαράκια που βλέπεις στη βιτρίνα, όσο και με διάφορα θαλασσινά – από ψητές καραβίδες και σουπιές με σπανάκι μέχρι καλαμάρι με ρύζι και μαύρες σταφίδες ή χταπόδι στιφάδο. Α.Σ.

Ελπίδος 16, Πλατεία Βικτωρίας, Τ/210-82.13.776

Το Ψαράκι: για θαλασσινά στο βασίλειο του κρέατος

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Το θαρραλέο Ψαράκι, η ψαροταβέρνα των Καλυβίων, τη Μεγάλη Παρασκευή βγάζει τραπεζάκια στον πεζόδρομο, κάτω από τις ανθισμένες νερατζιές και σερβίρει αυτά που ξέρει καλά: γαρίδες ψητές και τηγανητές και σαγανάκι με ντομάτα αλλά και με σάλτσα μουστάρδας. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το νοστιμότατο πλοκάμι χταποδιού στα κάρβουνα, που έχει προηγουμένως αποξηρανθεί με ιδιαίτερη τεχνική χαλκιδιώτικη, κρατώντας μόνο τους χυμούς του και καθόλου νερό. Το χταπόδι εδώ σερβίρεται και στιφάδο. Τρυφερό και ζουμερό το γεμιστό θράψαλο στα κάρβουνα, οι ψητές (και τηγανητές) καραβίδες αλλά και τα ορεκτικά όπως κολοκυθοκεφτέδες, ντοματοκεφτέδες και, ασφαλώς, ταραμοσαλάτα. Τα θαλασσινά καταφτάνουν κυρίως από τα ψαροκάικα της Παλιάς Φώκαιας και συμπληρώνονται, όποτε χρειάζεται, από την Ιχθυόσκαλα. Απαραιτήτως με κράτηση! Β.Κ.

Πλατεία Ευαγγελιστρίας, Καλύβια Θορικού, Τ/22990-49193

Αφρόψαρο: Ψαρο-ραντεβού στο Νέο Ηράκλειο

Και μέσα μπορείτε να καθίσετε, και στη μικρή αυλή, στο μπροστινό του κομμάτι με την οροφή που ανοιγοκλείνει αναλόγως του καιρού – φωτίζεται όμορφα το βράδυ. Στη μαρμάρινη ψαριέρα, που τη βλέπεις με το που μπαίνεις στη σάλα φιγουράρει η ψαριά της ημέρας, που συμπληρώνει τον εκτενέστατο κατάλογο με διάφορες (head to tail) επιλογές. Η κουζίνα έχει να προτείνει πιάτα απλά/κλασικά, άλλα πιο μοντέρνα, άλλα πιο ελληνικά, άλλα πιο multi-culti, ανάμεσά τους και πολλά θαλασσινά, όπως τηγανητή καραβιδόψιχα και τηγανητό καλαμάρι με σος ταρτάρ μέχρι καλαμάρι ψητό με κρέμα μέντας ή χταπόδι σχάρας με σάλτσα μαυροδάφνης και κοκκάρια τουρσί. Το περιποιητικό ψαρο-εστιατόριο, που έχει και πολλές επιλογές κρασιών από τον ελληνικό και ξένο αμπελώνα, είναι γεμάτο και τις καθημερινές, οπότε αν το αποφασίσετε, θέλει οπωσδήποτε κράτηση. Α.Σ.

Μαρίνου Αντύπα 42-46, Νέο Ηράκλειο, Τ/210-27.23.000.

Αθηνά στην Δραπετσώνα, σαν σαλονάκι σπιτιού

Αυτή η μικρή ψαροταβέρνα είναι χωμένη στα στενά της Δραπετσώνας και πιο πολύ μοιάζει με σαλονάκι σπιτιού, με διακριτική διακόσμηση: μουσικά όργανα, φωτογραφίες ρεμπετών… Στην κουζίνα βρίσκεται η Λίλη. Παίρνει φρέσκα ψάρια και θαλασσινά από καΐκι που έρχεται από το Αγκίστρι. Της αρέσουν οι ντελικάτες γεύσεις, δεν θέλει να φορτώνει τα φαγητά της. Το καταλαβαίνεις από τα βραστά χόρτα το πόσο σέβεται τα υλικά της. Το σταμναγκάθι που μας σέρβιρε  ήταν λεπτό και τρυφερό. Δεν το παρακάνει με το μαγείρεμα, τα ζεματίζει ίσα ίσα για να «φυλακίσει» τη νοστιμιά. Έχει και ωμά το μενού, από τα τελευταία μαγειρικά της πειράματα. Το ταρτάρ καραβίδας με ελαιόλαδο, μιξ πιπεριών, που τα σπάει σε γουδοχέρι, και λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι ήταν όλο νοστιμιά. Εκτός από χύμα κρασιά έχουν και 2-3 επιλογές σε λευκά εμφιαλωμένα. Για κέρασμα φέρνουν παγωτό απλό, σπιτικό, από ζαχαρούχο γάλα, που επιβεβαιώνει τη φροντίδα που η ταβέρνα δείχνει στους πελάτες της. Μ.Π.

Καπετανίδου 71, Δραπετσώνα, Τ/210-46.12.696

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΔραπετσώνα: Βόλτα στις γειτονιές, τις αγορές, τα κουτούκια, τα κεμπαπτζίδικα της ιστορικής συνοικίαςΔραπετσώνα: Βόλτα στις γειτονιές, τις αγορές, τα κουτούκια, τα κεμπαπτζίδικα της ιστορικής συνοικίας

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Αθήνα

Ηλιούπολη

Καλλιθέα

Καμίνια

Κορυδαλλός

Νέα Ερυθραία

Νίκαια

Ομόνοια

Πειραιάς

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών