ΕΞΟΔΟΣ

17 διευθύνσεις για φαγητό μετά τα ψώνια στην Αθήνα

Βρίσκουμε βολικές και νόστιμες στάσεις για φαγητό πλάι στις πιο δημοφιλείς εμπορικές γειτονιές, από το κέντρο της πόλης μέχρι τη Γλυφάδα και την Κηφισιά.

09.12.2022| Updated: 20.02.2023
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
17 διευθύνσεις για φαγητό μετά τα ψώνια στην Αθήνα

Καλές οι βόλτες για ψώνια, όμως χωρίς «καύσιμα» η, κατά τα άλλα ευχάριστη, δραστηριότητα κινδυνεύει να μετατραπεί σε αγγαρεία και αντί να χαρούμε τη βόλτα να θέλουμε να δαγκώσουμε τους διπλανούς μας. Για να πάρουμε δυνάμεις κάνουμε στάση σε στρατηγικά σημεία, σε νόστιμα μαγαζιά που βρίσκονται κοντά στις πιο δημοφιλείς εμπορικές πιάτσες, ώστε να μην περπατάμε για πολύ φορτωμένοι. Παίρνουμε κάτι στο χέρι ή πιάνουμε θέση στα τραπέζια και με γεμάτες μπαταρίες απολαμβάνουμε τη βόλτα στην Αθήνα.

 

Στο κέντρο:

Bon Bon Fait Maison L’atelier: Ελληνογαλλικό bistro για όλες τις ώρες

Φωτογραφίες: Βασίλης Σταματόπουλος

Στο ισόγειο ενός ατμοσφαιρικού νεοκλασικού του 19ου αιώνα, ανάμεσα στα υφασματάδικα της Καλαμιώτου, ο Κρίτων Πουλής συστήνεται αυτή τη φορά και μέσα από αλμυρές προτάσεις. Ο σεφ -γνωστός για τη δεκάχρονη πορεία του ως δεξί χέρι του Pierre Herme αλλά και συνεργασίες με θρύλους όπως ο Alain Passard και ο Alain Ducasse- έχει στήσει ένα ελληνογαλλικό μπιστρό στο ανακαινισμένο αρχοντικό που υπήρξε ιδιοκτησία του Μάρκου Μπότσαρη. Ανάλογα με την ώρα της ημέρας βρίσκουμε εκεί: πρωινό (καλοφτιαγμένα πιάτα με αυγά, σάντουιτς, σπιτικές τάρτες, κρουασάν κ.α.), brunch με κρέπες Βρετάνης, κοκτέιλ κρασιού, ελληνικά και γαλλικά κρασιά αλλά και δημιουργικές επιλογές για δείπνο όπως το γλασαρισμένο παστινάκι σε σος νεροκάρδαμου με ένα τραγανό απ’ έξω-μελλάτο από μέσα αυγό ή την καπνιστή πέστροφα με άνηθο που έρχεται τυλιγμένη σε φύλλα πατάτας, με καπνιστό μασκαρπόνε και φρέσκο χυμό λεμονιού. Γλυκά ημέρας σαν το Fraisier με ελληνικό ελαιόλαδο ή το μιλφέιγ με φυστίκια Αιγίνης συμπληρώνουν το μενού. Γ.Π.

Καλαμιώτου 8, Σύνταγμα, Τ/210-32.43.053

 

Loco: Για γρήγορο, μεξικάνικο φαγητό

Στην τακερία του Αθηναγόρα Κωστάκου πάμε για τα πραγματικά νόστιμα τάκος, όπως τα κλασικά al pastor με χοιρινό «γύρο» ιμπέρικο ή εκείνα με το medium rare βοδινό strip loin και τη σάλτσα chipotle. Τα σεβίτσε είναι εξίσου καλά, αν όχι ακόμα καλύτερα, με βαθιά γεύση και όσο πρέπει καυτερά. Το λαχταριστό ντουέτο τάκος-σεβίτσε συμπληρώνεται και από άλλες νοστιμιές όπως οι empanadas (μικρά, τραγανά κρεατοπιτάκια) ή το γκουακαμόλε με τραγανά φιστίκια Αιγίνης. Στα ατού του μαγαζιού και τα κοκτέιλ με βάση την τεκίλα και το μεσκάλ, σε επιμέλεια του Νίκου Σουρμπάτη. Γ.Π.

Kαλαμιώτου 15, Μοναστηράκι, Τ/210-33.18.778

 

Στο Dopios για μεζέδες αλά Πέσκιας

Δεν είναι ένα κοινό μεζεδοπωλείο όταν τους μεζέδες αναλαμβάνει ο Χριστόφορος Πέσκιας. Ενώ το παρεΐστικο πνεύμα και η ιδέα της μοιρασιάς παραμένουν, ο ευρηματικός σεφ δίνει αλλιώτικη, φρέσκια ερμηνεία στην έννοια του μεζέ, επιστρατεύοντας εξαιρετικές πρώτες ύλες και ευφάνταστες ιδέες. Στον πεζόδρομο της Σκουλενίου μοιραζόμαστε τη χωριάτικη σαλάτα με ξινοτύρι Σύρου, θρούμπι και κάπαρη, τη φασολάδα με φίνο καπνιστό χέλι, την ταραμοσαλάτα με τσιπς γαρίδας και εκείνες τις εθιστικές γαρίδες «ποπ κορν» που έρχονται με σκορδαλιά μαύρου σκόρδου και δαμάσκηνο umeboshi. Οι τριπλοτηγανισμένες, σχεδόν καραμελωμένες τηγανητές πατάτες δεν πρέπει να λείπουν από κανένα τραπέζι. Στα συν και οι μπόλικες επιλογές σε εμφιαλωμένο τσίπουρο, ούζο και ελληνικά κρασιά. Γ.Π.

Σκουλενίου 1, Πλ. Αγίων Θεοδώρων, Τ/210-33.10.049

 

Granello: Ώρα για πίτσα

Δεν έχει πάρα λίγα τραπέζια στο πεζοδρόμιο αλλά είναι μια νόστιμη λύση όταν ψάχνουμε γρήγορο και καλό φαγητό μετά τα ψώνια στην Ερμού. Παράλληλα στον φασαριόζικο εμπορικό δρόμο, στην Περικλέους, ο Κυριάκος Λιοδάκης ετοιμάζει ζυμάρια στο ανοιχτό παρασκευαστήριο και κάνει πίτσα με φυσική προζύμη στα πρότυπα της Νάπολης: μαλακή, με φουσκωτό στεφάνι και νόστιμα, καψαλισμένα «σκασίματα» από τον ξυλόφουρνο. Προτείνουμε: την κλασική Μαργαρίτα, την Piccante με πικάντικο σαλάμι και μέλι με τσίλι ή την Imola με λεπτοκομμένη πατάτα, μοτσαρέλα, γκοργκοντζόλα και καπνιστή πανσέτα. Γ.Π.

Περικλέους 18, Τ/210-32.26.542

 

Feyrouz: πεϊνιρλί, λαχματζούν και σούπα σε ποτηράκι

Θα σε δελεάσει με τα τυλιχτά λαχματζούνια του −όπως τα λένε οι ίδιοι− και τα πεϊνιρλί του. Το street food που φτιάχνει η κυρία Ελένη-Φεϊρούζ στο μικρό μαγαζάκι που διατηρεί με τους δυο της γιους στη συμβολή Καρόρη και Αγάθωνος (το οποίο έχει και μια γλυκιά εκδοχή ακριβώς απέναντι) δεν χρειάζεται συστάσεις. Όσοι το ξέρουν, γνωρίζουν ότι όλα είναι προσεγμένα και χειροποίητα. Στα αγαπημένα μας, το πεϊνιρλί με τον κρασάτο κόκορα με τη μοτσαρέλα και οι σούπες (όπως η μαχλούτα, με μαραθόριζα, κολοκύθα, σπιτικό ζωμό κοτόπουλου και αγριοκύμινο) που σερβίρονται ζεστές σε χάρτινη κούπα είναι ιδανικές για τις βόλτες στο κέντρο όταν κάνει κρύο. Α.Σ.

Αγάθωνος 2 και Καρόρη 23, Μοναστηράκι. Τ/213-03.18.060

 

The Naxos Apothecary: Διάλειμμα στο ήσυχο πατάρι

Στο πατάρι του πιο ωραίου φαρμακείου της Αθήνας λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό ένας ήσυχος χώρος, ιδανικός για διάλειμμα από τη φασαρία του κέντρου. Κάτω, στο ισόγειο του The Naxos Apothecary, εξαιρετικά ελληνικά βότανα χρησιμοποιούνται για καλλυντικά και φάρμακα ομοιοπαθητικής, ενώ στον χώρο συνάντησης ακριβώς από πάνω μπορεί κανείς να πιάσει θέση στους μεγάλους καναπέδες και τα άνετα καθίσματα και να δοκιμάσει τα ίδια βότανα – είτε ατόφια είτε σε πρωτότυπα μείγματα. Στον κατάλογο βρίσκουμε επίσης πεντανόστιμα κοκτέιλ, βασισμένα στα ίδια βότανα και σε ελληνικά αποστάγματα, όπως και ενδιαφέροντα mocktails (δοκιμάστε οπωσδήποτε αυτό με το λεμονόχορτο και τον σιδερίτη). Αν πεινάσετε, μπορείτε να επιλέξετε κάποια από τις σαλάτες, τις παρασκευές με αυγά ή τα σάντουιτς του μενού. Γ.Π.

Κολοκοτρώνη 3-5, Τ/ 210-72.22.774

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣTo brunch στη Μεγάλη Βρεταννία είναι φύσει γιορτινόTo brunch στη Μεγάλη Βρεταννία είναι φύσει γιορτινό

Στροφή στην οδό Βουλής, στο Nolan

Το Nolan κολλάει σε κάθε περίσταση. Είναι και για «επίσημες» εξόδους αλλά ταιριάζει μια χαρά και για ένα γρήγορο διάλειμμα από τα ψώνια και το κουβάλημα. Τα μικρά πιάτα που προορίζονται για μοιρασιά βολεύουν ώστε η παρέα να δοκιμάσει λίγο απ’ όλα χαζεύοντας την κίνηση. Όλο και κάτι καινούργιο θα προσθέσει ο σεφ Σωτήρης Κοντιζάς ανάλογα με την εποχή αλλά, ευτυχώς, τα αγαπημένα μας μένουν σταθερά στον κατάλογο. Εθιστικά πατατόψωμα, noodles με σολομό και ταχίνι ή NFC – το τηγανητό κοτόπουλο του Nolan. Όλα στη μέση με ωραία κρασιά ή νόστιμα κοκτέιλ! Γ.Π.

Βουλής 31-33, Τ/210-32.43.545

 

Για μπέργκερ στο Smash n’bun

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Smash’n Bun (@smashnbun)

Στο μπεργκεράδικο του Κολωνακίου τον πρώτο λόγο έχουν τα smash burgers, με κιμά από μοσχάρι ξηρής ωρίμασης 40 ημερών κι ωραίο χειροποίητο πατατοψωμάκι. Μ’ αρέσει το Μoldo με τα κρεμώδη μανιτάρια, το βιολογικό τσένταρ και τη μαγιονέζα ψητού σκόρδου, μ’ αρέσει και το Butter με το βούτυρο που έχει υποστεί ζύμωση, είναι αμφότερα ισορροπημένα κι όσο πρέπει κρεατένια. Για τους πληθωρικούς τύπους υπάρχει και το The Big Smash, που έχει δύο μπιφτέκια και ένα τρίτο ψωμάκι ανάμεσά τους. Παρότι το πατικωμένο με την ειδική πρέσα μπιφτέκι είναι το κεντρικό θέμα εδώ, το λέει και το όνομα, εγώ από την πρώτη μέρα έχω αδυναμία στο Hot Korean Chick, με τραγανό τηγανητό κοτόπουλο και kimchi slaw, χειροποίητες πίκλες και μια σάλτσα μαγιονέζας-μουστάρδας για παρέα – το καυτερό κορεάτικο τουρσί ανεβάζει τον λεβιέ της έντασης και του πάει πολύ. Α.Σ.

Πατριάρχου Ιωακείμ 48, Κολωνάκι, Τ/210-72.49.802

Oinoscent: Κρασί και φαγητό αξιώσεων

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Το πολύ ζωντανό wine bar του κέντρου, βρίσκεται σε βολική απόσταση από την Ερμού. Η κάβα στο υπόγειο του Oinoscent κρύβει 1000+ ετικέτες, η λίστα με τις προτάσεις τους σε φιάλες και με το ποτήρι αλλάζει κάθε εβδομάδα κι από το μενού του Γιάννη Τσικουδάκη είναι σίγουρο ότι θα σου γυαλίσει κάτι: η γνωστή κι ιδιαίτερα αγαπητή ταραμοσαλάτα με νερό ντομάτας, το χταπόδι σχάρας που έρχεται περασμένο σε σουβλίτσα, με κρέμα από πιπεριά Φλωρίνης, πολέντα και μια ήπια πικάντικη πολίτικη σάλτσα, τα σπαγγέτι με λεμόνι, πεκορίνο και παρμεζάνα, φυστίκι Αιγίνης και βασιλικό. Α.Σ.

Βουλής 45- 47, Σύνταγμα, Τ/210-32.29.374

 

Στη Γλυφάδα:

Tyson Comfort Pub: Για μπίρα και σνακ

Νέον φώτα, μεγάλα ξύλινα τραπέζια και πολλές μπίρες. Tyson είναι το όνομα της καινούργιας pub που άνοιξε στη Γλυφάδα, στο σημείο όπου παλιά βρίσκαμε το Alpen-Stupe. Το φαγητό έχει επιμεληθεί ο Θάνος Στασινός ο οποίος προτείνει από hot dog και anticuchos μέχρι κοτόπουλο με γιούκα και churrasco μαύρου χοίρου. Ο κατάλογος των ποτών έχει μπίρες διαφόρων στιλ και προελεύσεων: βέλγικες, τσέχικες, γερμανικές, ιταλικές ή σκοτσέζικες αλλά και ελληνικές, μεταξύ άλλων. Γ.Π.

Κύπρου 18, Γλυφάδα, Τ/213-04.63.292

 

Avit: Vegan φαγητό για όλους

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Κάζουαλ και πολύ φιλόξενο το Avit είναι από τα αγαπημένα μας στέκια στη Γλυφάδα για καφέ, vegan brunch ή μεσημεριανό. Στην κουζίνα ετοιμάζουν από σπιτικό γιαούρτι με βάση τα κάσιους μέχρι cinnamon rolls, μπέργκερ και σάντουιτς με χειροποίητο μπριός και μπιφτέκι από γίγαντες. Δημοφιλές είναι και το χορταστικό Jack n’ shroom cheesesteak με jackfruit και μανιτάρια με μπαχαρικά, ανανά, πίκλες και vegan σάλτσα τυριού. Τα συνοδεύουμε όλα με craft μπίρες ή καφέ της εταιρείας Taf. Γ.Π.

Μαραγκού 19, Γλυφάδα, Τ/210-89.49.381

 

Μουζίλο: Παραδοσιακές πίτες στο χέρι

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Το μικρό μαγαζί του Στέφανου, που έχει καταγωγή από το Μουζίλο, ένα ορεινό χωριουδάκι με ελάχιστους κατοίκους στην Ευρυτανία, είναι μια έκπληξη στη Γλυφάδα. Η πλειονότητα των υλικών που χρησιμοποιεί για τις απίθανες πίτες του έρχεται από το Καρπενήσι. Το χοντρό, απολαυστικά τραγανό φύλλο φύλλο το πλάθει με αγουρέλαιο Κυλλήνης. Όλα όσα φτιάχνει αξίζουν δοκιμής: από τη «μουζιλιώτικη» τυρόπιτα με φέτα, κατίκι και κατσικίσιο τυρί από το Καρπενήσι μέχρι τη μανιταρόπιτα με μανιτάρια από τη Δίρφυ, τη χορτόπιτα ή εμπνεύσεις της ημέρας, όπως η πίτα-μουσακάς με ελαφριά τυρένια μπεσαμέλ, μελιτζάνα, ντομάτα και πατάτα. Χειροποίητα γλυκά και -κάποιες φορές- σούπες συμπληρώνουν τον κατάλογο. Γ.Π.

Δούσμανη 13, Γλυφάδα, Τ/211-21.52.772

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤο μενού έχει τραχανά – στο εστιατόριο, όχι στο σπίτιΤο μενού έχει τραχανά – στο εστιατόριο, όχι στο σπίτι

Vibo: Για κρασί και τσιμπολόγημα

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Αυτό το μπιστρό με το ευρωπαϊκό στιλ, που έχει πιάσει θέση στο έμπα ενός εμπορικού κέντρου της Γλυφάδας και στήνει τραπέζια απέναντι από βιτρίνες με ρούχα και κοσμήματα, ξεχωρίζει από τους γείτονές του, κι όχι μόνο λόγω ύφους. Ο δημιουργός του, Νίκος Σκρέμπος (συνιδιοκτήτης του εστιατορίου Hytra), ήθελε το Vibo να βάζει μια πινελιά ευ ζην στην καθημερινότητα όσων κινούνται στα νότια, είτε πρωί είτε βράδυ. Εξ ου και το όνομα, που παντρεύει τις δύο πρώτες συλλαβές του Vita Bona − καλή ζωή στα λατινικά. Είναι ωραία σημείο για στάση πριν και μετά τα ψώνια. Η λίστα κρασιού περιλαμβάνει 80 ετικέτες, κυρίως ελληνικές, με έμφαση στους μικρούς παραγωγούς, και κάποιες από το διεθνή αμπελώνα. Το μενου συνδυάζει γαλλικά, ιταλικά και ελληνικά στοιχεία. Μπορείς να τσιμπήσεις κάτι ή να φας κανονικά. Α.Σ.

Γρηγορίου Λαμπράκη 16, Γλυφάδα, Τ/ 210-89.48.202

 

Στην Κηφισιά:

Monzu: Το ιταλικό, αλλιώς

Στο όμορφο νεοκλασικό της Κηφισιάς ο Γιάννης Λιόκας προτείνει μια δική του ερμηνεία στο ιταλικό φαγητό, και μια που ανοίγει από τις 6 μ.μ. μεσοβδόμαδα και τα Σαββατοκύριακα από το μεσημέρι, μπορείτε να καθίσετε μετά τα ψώνια, και να δοκιμάσετε το ιδιαίτερο βιτέλο τονάτο του με μοσχαρίσια γλώσσα, κάποια από τις πίτσες που προτείνει – την Kermes, π.χ. με βιολογικό σαλάμι ωρίμασης από μαύρο χοίρο, μοτσαρέλα και κυανό (ένα ελληνικό κατσικίσιο «μπλε» τυρί), κολοκύθα και φασκόμηλο – ή κάποια πάστα ή ριζότο. Και τα κυρίως πιάτα του Monzú πάντως, όπως ο μπακαλιάρος, που τον αγαπά ιδιαίτερο ο σεφ, με τοπιναμπούρ μύδια και σάλτσα βουτύρου με αυγά ψαριών ή ο μαύρος χοίρος με κρέμα μήλου και τσάτνεϊ bacon, είναι δελεαστικά. Α.Σ. 

Λεωφόρος Κηφισίας 317Β, Κηφισιά Τ/ 210-62.00.495

 

La Meat Maison: κρέας με πολλές όψεις

 

View this post on Instagram

 

A post shared by La Meat Maison (@lameatmaison)

Εξειδικευμένο κρεοπωλείο, ντελικατέσεν και κάβα, θα σας εξοπλίσει για τα γιορτινά τραπέζια με κάθε λογής νοστιμιές. Το La Meat Maison όμως έχει και το δικό του εστιατόριο, όπου μπορείτε να καθίσετε για καφέ κι ένα σνακ από νωρίς, να συνοδεύσετε το κρασί σας με διαλεχτά τυριά και αλλαντικά -θαυμάσια σαλάμια, τσορίθο, πανσέτα- αλλά και να δοκιμάσετε κάποια από τα πιάτα του μενού που επιμελείται ο Δημήτρης Κατριβέσης: το βαρύ πυροβολικό είναι οι κοπές, υπάρχουν όμως πολλά ακόμη που μπορούν να κάνουν ακόμη και μια μικρή στάση ξεχωριστή: νόστιμα ωμά, όπως καρπάτσιο και ταρτάρ, tacos al pastor με χειροποίητο χοιρινό γύρο και ψητό ανανά σε επίσης χειροποίητη τορτίγια ή ένα πραγματικά ωραίο μπέργκερ με κιμά από Οlive Fed Wagyu (από αγελάδες που εκτρέφονται με πάστα ελιάς, που συμβάλει στην ανάπτυξη ενδομυικού λίπους, που συνεπάγεται έξτρα νοστιμιά). Α.Σ.

Χαριλάου Τρικούπη 92 και Αλαμάνας, Κηφισιά, Τ/210-80.87.372, 210-80.85.183

 

Στο Αrtisanal από το πρωί ως το βράδυ

Ανάλογα με την ώρα, το εστιατόριο και μπαρ της Κηφισιάς έχει διαφορετικά πράγματα να σου κεντρίσουν την προσοχή. Τώρα, την παράσταση κλέβει το καινούργιο αρτοποιείο που έχει αποκτήσει τη γωνιά του στην Orangerie του κήπου. Τα προζυμένια ψωμιά (μπαγκέτα, λευκό προζυμένιο, χαρουπόψωμο με καρύδι κ.α.), ελληνικά τυριά και αλλαντικά από τη βιτρίνα του και τα υπόλοιπα που φτιάχνουν καθημερινά, από σάντουιτς και πίτες μέχρι ρολάκια κανέλας και προζυμένιους λουκουμάδες, μπορείς να τα χαρείς μέχρι τις πέντε. Όσο για το μενού του Δημήτρη Δημητριάδη, τόσο στη μεσημεριανή όσο και στη βραδινή του βερσιόν, έχει τα δικά του θέλγητρα: από ομελέτες, στραπατσάδες και τραχανά στην πρώτη περίπτωση μέχρι χοιρινά μάγουλα με «ριζότο» σαν πατάτα φούρνου και γιουβέτσι με κατσίκι γάλακτος στη δεύτερη. Α.Σ.

Ζηρίνη 2, Κηφισιά, Τ/210-80.86.111

Γλυκιά ανασυγκρότηση στον Βάρσο

Το ιστορικό ζαχαροπλαστείο της Κηφισιάς είναι πραγματικό καταφύγιο. Στη γοητευτικά παλιακή ατμόσφαιρα, με φόντο τα βουνά από μαρέγκες και το πηγαινέλα των σερβιτόρων με τις στολές, απολαμβάνουμε κρέμες, τσουρέκια σοκολάτας, γαλακτομπούρεκα, νουγκατίνες και ένα σωρό ακόμα λιχουδιές που -όσος καιρός και να περάσει- δεν σταματούν να είναι ακαταμάχητες. Γ.Π.

Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, Τ/210-80.12.472

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤι δουλειά έχει ένας φούρνος στη σάλα του Artisanal;Τι δουλειά έχει ένας φούρνος στη σάλα του Artisanal; ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΘεσσαλονίκη: 13 νέα εστιατόρια, καφέ και μπαρ που πρέπει να ξέρειςΘεσσαλονίκη: 13 νέα εστιατόρια, καφέ και μπαρ που πρέπει να ξέρεις

All day

Low budget

Pizza

Street food

Wine Bar

Εστιατόρια

Αθήνα

Αθήνα | Βόρεια Προάστια

Αθήνα | Κεντρικά + Νότια Προάστια

Γλυφάδα

Κηφισιά

Κολωνάκι

Μοναστηράκι

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών