ΕΞΟΔΟΣ

Πάμε πλατεία; 19 νόστιμα στέκια που αγαπάμε σε πιάτσες της Αθήνας

Μπορεί το καλοκαίρι να μην ήρθε ακόμη, αλλά εμείς ήδη τσεκάραμε τις πλατείες και φάγαμε όλα όσα αξίζουν πάνω και γύρω από αυτές.

17.03.2023| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Πάμε πλατεία; 19 νόστιμα στέκια που αγαπάμε σε πιάτσες της Αθήνας

Τριγυρνάμε στις πλατείες της Αθήνας, όχι για να κάνουμε ποδήλατο, αλλά για να φάμε και να πιούμε! Ε, τι άλλο θα κάναμε εμείς οι «γαστρονόμοι»; Εκεί που τριγυρνάμε λοιπόν, μάς πιάνει πείνα και βρίσκουμε τα μέρη, που μάς «κλείνουν το μάτι» και υπόσχονται μια νόστιμη και ωραία εμπειρία. Αυτά τα μέρη σάς προτείνουμε μόνο και όχι όσα είναι πάνω ή γύρω από μια πλατεία. Όλα δοκιμασμένα και εκλεκτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜετρό Πειραιά: 14 νόστιμες στάσεις γύρω από το Δημοτικό ΘέατροΜετρό Πειραιά: 14 νόστιμες στάσεις γύρω από το Δημοτικό Θέατρο

 

Πλατεία Αγίων Θεοδώρων, Κέντρο

Tanpopo: Για ράμεν και dry martini

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Στο Tanpopo (που έχει έμπνευση την ταινία Tampopo και τη λέξη tanpopo, που σημαίνει το φυτό ταραξάκος ή δανδελίων), το νέο ραμενάδικο του Σωτήρη Κοντιζά, που άνοιξε πριν από μερικές εβδομάδες στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων, ζεματιστά νουντλς βγαίνουν από το νερό, υδρατμοί καλύπτουν τα πρόσωπά που δουλεύουν στην κουζίνα, πιάτα με διάφορα γιαπωνέζικα υλικά στήνονται πυρετωδώς. Στα ηχεία ακούγεται old school ραπ και δίνει ρυθμό στο όλο σκηνικό. Στο Tanpopo πηγαίνουνε για τα ράμεν που φτιάχνονται με ζωμούς πολύ γευστικούς, με πλούσια γεύση, ελαφριά επιγεύση και ισορροπημένη λιπαρότητα και νουντλς που φτιάχνουν οι ίδιοι στο εργαστήριό τους. Παραγγέλνουμε επίσης, gyoza (γιαπωνέζικα ντάμπλινγκς) που έρχονται ωραία ψημένα, ελαφρώς καψαλισμένα, λιγάκι τραγανά και ντελικάτα, με υπέροχη ζουμερή γέμιση από χοιρινό κιμά και πίνουμε crisp dry martini που γαρνίρεται με ένα πικλαρισμένο μανιτάρι σιτάκε αντί για ελίτσα. Μ.Π.

Αριστείδου 1, Αθήνα, Τ/210-70.00.252

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΒγαίνουμε στο Περιστέρι: 11 ψαγμένες στάσεις για καφέ, φαγητό και ποτόΒγαίνουμε στο Περιστέρι: 11 ψαγμένες στάσεις για καφέ, φαγητό και ποτό

 

Στο Dopios για μοντέρνους μεζέδες

Οι μοντέρνοι μεζέδες που σερβίρονται δίπλα στο εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων είναι αλλιώτικοι. Με προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες και πρωτότυπες ιδέες, ο Χριστόφορος Πέσκιας, που επιμελείται το μενού, δίνει αλλιώτικη, φρέσκια ερμηνεία στην έννοια «μεζές». Δοκιμάστε τη φασολάδα με φασόλια Φενεού και καπνιστό χέλι του Γείτονα, πάρτε ότι σας γυαλίσει από τα κρεατικά, τσεκάρετε όμως και τα σαρακοστιανά, που έχουν χωριστό μενού: εκεί θα βρείτε την ταραμοσαλάτα του Dopios με τα τσιπς γαρίδας, το χούμους που φτιάχνεται με ρεβύθια του Σαλαμουσά, τη σαλάτα με σπανάκι, παντζάρι και ντρέσινγκ από καρύδι, τα γαριδάκια «ποπ κορν», το καλαμάρι, γεμιστό με σπανακόρυζο, που έχει… faux αυγολέμονο, το κριθαρότο θαλασσινών, και, εννοείται, τις τριπλοτηγανισμένες τηγανητές πατάτες. Α.Σ.

Σκουλενίου 1, Πλατεία Αγίων Θεοδώρων, Κέντρο, Τ/210-33.10.049

 

Δυο γουλιές δυο μπουκιές: Για speciality καφέ και κρητικά καλτσούνια

Κάνουμε πάντα μια στάση στο αγαπημένο καφέ της πλατείας Αγίων Θεοδώρων. Πίνουμε εξαιρετικά φλιτζάνια espresso, cappuccino και άλλα ροφήματα από μια παθιασμένη επαγγελματία, την πρωταθλήτρια του είδους Τάνια Κωνσταντίνοβα. Speciality καφέδες χωρίς ταμπέλες, εκλεκτό blend, αλλά και καφέδες από μικρές φάρμες σε Αφρική και Ισημερινό. Απολαμβάνουμε τη θερμή φιλοξενία, τα νόστιμα σνακ και ολόφρεσκα σαντουιτσάκια με ελαιόλαδο και γιαούρτι που φτιάχνει ο Νίκος Μπουρμπάκης και κρητικά καλτσούνια που φέρνουν από το νησί. Μ.Π.

Δραγατσανίου 8, Τ/ 210-34.73.444

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣαββατοκύριακο στην Αθήνα: Από το Pharaoh ως το Κουτούκι του ΑντώνηΣαββατοκύριακο στην Αθήνα: Από το Pharaoh ως το Κουτούκι του Αντώνη

 

Πλατεία Βραζιλίας, Ιλίσσια

Lot 51, το μαγαζί που μάς έμαθε την πλατεία Βραζιλίας

To καφέ-μπαρ του Κώστα Σπηλιόπουλου, του Παναγιώτη Ζωτιάδη και του Σπύρου Λάππα ήταν εκείνο που μας έμαθε, το 2018, την πλατεία Βραζιλίας στα Ιλίσια. Στο πλάι του και τριγύρω στη συνέχεια άνοιξαν διάφορα μαγαζιά, το καθένα με το δικό του στιλ, εκείνο όμως παραμένει το πιο δημοφιλές. Ωραίο στιλ, χαλαρή μέσα-έξω ατμόσφαιρα και καλοφτιαγμένος καφές δίνουν τον τόνο – στους μύλους τους υπάρχουν καθημερινά 3-4 καφέδες της Area 51, ο δικός τους cold brew στο αλουμινένιο κουτάκι, ενώ έχουν πλέον και το δικό τους χαρμάνι ελληνικού καφέ (Βραζιλία, Αιθιοπία και Κολομβία). Αν θέλετε να φάτε κάτι, έχετε πολλές επιλογές και αλμυρές και γλυκές, από αυγά, πίτσα και μπέργκερ, σε cinnamon rolls, μπισκότα και όχι μόνο, ενώ δεν λείπει και το ποτό. Α.Σ.

Παπαδιαμαντοπούλου 24Β, Αθήνα, Τ/697-337.066

 

Τρομερό Παιδί: Ο γαλλικός φούρνος της πλατείας Βραζιλίας

Αφού φτάσαμε ως εδώ η στάση στο Τρομερό Παιδί είναι δεδομένη. Ψωμιά, προϊόντα βιενουαζερί, γλυκά – όλα καλά τα κάνουν ο Στέφανος Λιβάνιος και ο Χρήστος Παππάς στον φούρνο με το γαλλικό αξάν που, δικαιολογημένα, μαζεύει ουρές κόσμου απ’ όλη την Αθήνα. Αρτοποιούν με προζύμι και άλευρα που προμηθεύονται από την Καρδίτσα και τον μυλωνά τους Πιπίνο Πυρροντζέλλο (αλέθονται σε παραδοσιακό κυλινδρόμυλο). Μπαγκέτες, βουτυράτα μπριος που όμοιά του δεν υπάρχουν στην πόλη, καρβέλια με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς που ταιριάζουν τέλεια με τυριά και κρασί είναι μερικά μόνο απ’ όσα ξεφουρνίζουν. Η flan parisien και η σούπερ λεμονάτη lemon pie τους δεν χάνονται με τίποτα. Γ.Π.

Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια, Τ/210-77.77.537

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ9 φούρνοι με τα ψωμιά που θέλουμε να δίνουμε στα παιδιά μας9 φούρνοι με τα ψωμιά που θέλουμε να δίνουμε στα παιδιά μας

 

Πλατεία Μερκούρη, Πετράλωνα

Ραντεβού: Εχουν και τα Πετράλωνα το μεζεδοπωλείο τους

Το αγαπημένο μεζεδοπωλείο των Πετραλώνων συνεχίζει να σερβίρει νόστιμους μεζέδες που άνετα θα χορτάσουν ακόμη και τους πιο πεινασμένους χωρίς ο λογαριασμός να ξεπεράσει τα 15-20 ευρώ/άτομο. Το χοιρινό – απάκι, η αρμένικη ομελέτα με παστουρμά, η ψητή πατάτα με γιαούρτι αλλά και το ιδιαίτερο τηγανητό κουνουπίδι, ο ντάκος με μαρινάτο γαύρο ή χωρίς και οι μακαρούνες με βούτυρο και ξερή μυζήθρα είναι πάντα στις επιλογές μας. Το ζουμερό συκώτι με την ψιλοκομμένη ντομάτα και τα τραγανά φαλάφελ με μπόλικο φρέσκο κάρδαμο και την γλυκοκαυτερή κόκκινη σάλτσα ταιριάζουν ιδανικά με ούζο. Έχουν αρκετές ετικέτες να επιλέξεις, εμείς παραγγέλνουμε το Veto που πρόσφατα βραβεύτηκε από τον Γαστρονόμο. Έχουν και μπίρες που πίνουμε πάντα σε χαμηλό ποτηράκι, η Argos Star μια δροσιστική, σταρένια, lager μάς αρέσει πολύ. Μ.Π.

Αρκάδων 8 και Καλλισθένους, πλ. Μερκούρη, Άνω Πετράλωνα, Τ/210-34.77.961

Συνοικία το Όνειρο: Για ψώνια και μετά πικ-νικ

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Ένα ονειρεμένο παντοπωλείο που έχει εξελιχθεί σε στέκι για τους κατοίκους της περιοχής. Τα ράφια του είναι γεμάτα με κάθε λογής καλούδια, ενώ η Θεοδώρα Σπυριδωνίδου μάς υποδέχεται με χαμόγελο και μάς βοηθά, όταν δεν ξέρουμε τι να πρωτοδιαλέξουμε. Βιολογικά φρούτα και λαχανικά, χύμα αλλά και συσκευασμένα, γευστικές βρασμένες και καθαρισμένες βιολογικές πατάτες από την εταιρεία Βιοαγρός, ρυζόγαλο από τους αδελφούς Ανδρέα, vegan προϊόντα από την εταιρεία Κoko που παράγονται με ζωντανή, μη γαλακτοκομική καλλιέργεια, σπάνια ελληνικά τυριά, όπως το κρεμώδες Ανωτύρι ή αυτά με μαύρο σκόρδο, ισπανικά πατατάκια με ντιζαϊνάτες συσκευασίες και φανταστική γεύση, φουρνιστές λιχουδιές «Απλά» και Betty’s Bakery, ελαιόλαδο και βότανα Yiayia and friends με σχέδια των Beetroot – τα θέλουμε όλα! Έχουν επίσης μεγάλη ποικιλία από ελληνικές craft μπίρες, κρασιά από ελληνικούς αμπελώνες και παλαιωμένα τσίπουρα. Αγοράζουμε από εδώ ποτά, αναψυκτικά και σνακ και ανηφορίζουμε στου Φιλοπάππου για πικνίκ. Μ.Π.

Δημοχάρους 8, πλ. Μερκούρη, Άνω Πετράλωνα Τ/211-18.28.398

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ10 μεζεδοπωλεία για να βγούμε με την παρέα10 μεζεδοπωλεία για να βγούμε με την παρέα

 

Πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι

Borghese: Σάντουιτς αλά ιταλικά

Σάντουιτς στο Borghese. Φωτογραφία: Ασπασία Κουλύρα

Φρέσκο σύκο, γκοργκοντζόλα και σαλάμι σε προζυμένιο ψωμί, στο Borghese. Φωτογραφία: Ασπασία Κουλύρα

Το Borghese λειτουργεί και ως μίνι ιταλικό ντελικατέσεν. Φωτογραφία: Ασπασία Κουλύρα

Στη νέα (καλή) εποχή των αθηναϊκών σαντουιτσάδικων, με το ωραίο ψωμί, τις σπιτικές παρασκευές και τα διαλεγμένα τυριά-αλλαντικά ανήκει το Borghese. Άνοιξε το περασμένο καλοκαίρι λίγα βήματα από τη πλατεία Προσκόπων και από τότε έχει γίνει από τις αγαπημένες μας στάσεις στο Παγκράτι. Ανάμεσα σε φέτες προζυμένιου ψωμιού κλείνει τυριά και αλλαντικά κυρίως ιταλικής προέλευσης, από μορταδέλα με φυστίκι και βουβαλίσια μοτσαρέλα μέχρι πορκέτα και stracchino. Στον κατάλογο που εμπλουτίζεται ανά διαστήματα και με εποχικές επιλογές βρίσκουμε ένα λιχούδικο σάντουιτς με λουκάνικο salsiccia, λιωμένο τυρί fontina και καραμελωμένα κρεμμύδια και το πρωτότυπο Vitello tonnato που συνδυάζει την σάλτσα του ομώνυμου πιάτου με αγκινάρες και ρόκα. Τα σάντουιτς τα παίρνουμε στο χέρι ή καθόμαστε στα τραπέζια του πεζοδρομίου και τα απολαμβάνουμε μαζί με ένα spritz. Το Borghese λειτουργεί και ως μίνι ντελικατέσεν που εξυπηρετεί όσους θέλουν να πάρουν για το σπίτι κάποιο από τα τυριά και τα αλλαντικά, ποιοτικά ζυμαρικά, σάλτσες και μερικές ακόμα ιταλικές λιχουδιές. Γ.Π.

Αρχελάου 19, Παγκράτι, Τ/210-72.50.511

Ένας αιώνας (παρά κάτι) Καραβίτης

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Η θρυλική ταβέρνα που κοντεύει τα εκατό στέκεται ακόμα, ίδια και απαράλλαχτη σχεδόν, στο στενό της Παυσανίου, μια ανάσα από την Πλατεία Προσκόπων. Το 1926 ο Καραβίτης ανοίγει στο Παγκράτι ως καρβουνιάρικο προμηθεύοντας τη γειτονιά με δύο προϊόντα που εκείνη την εποχή, για κάποιο λόγο πήγαιναν πακέτο: κάρβουνα και χύμα κρασί. Σταδιακά πήρε τη μορφή οινομαγειρείου και τελικά έγινε ονομαστή ψησταριά. Σήμερα ως μία από τις μακροβιότερες ταβέρνες των Αθηνών συνεχίζει να σερβίρει παϊδάκια εγγύηση και τρυφερές μπριζόλες μαζί με χεράτες τηγανητές και τραγανά, αρωματικά κεφτεδάκια. Η κουζίνα βγάζει και μερικά μαγειρευτά όπως το διαχρονικό σταμνάκι: κοκκινιστό ψημένο σε πήλινο το οποίο, μαζί με το λιωμένο κεφαλοτύρι που το σκεπάζει, αναποδογυρίζεται πάνω από τηγανητές πατάτες. Το χειμώνα τρώμε μέσα, στο χαμηλοτάβανο κτίριο με τα κεραμίδια, πλάι στα παμπάλαια κρασοβάρελα. Το καλοκαίρι η δράση μεταφέρεται απέναντι, στην προφυλαγμένη αυλή. Γ.Π.

Παυσανίου 4, Παγκράτι, Τ/210-72.15.155

 

Πλατεία Μεσολογγίου, Παγκράτι

Για κρασί στο Materia Prima

Με λιγότερο συνωστισμό και μεγαλύτερη αίσθηση γειτονιάς από τις άλλες πλατείες του Παγκρατίου, η Μεσολογγίου άρχισε να γίνεται προορισμός για τους εκτός συνοικίας όταν το Materia Prima άνοιξε εκεί πριν λίγα χρόνια. Πίσω από το ανεπιτήδευτο wine bar βρίσκεται ο Μιχάλης Παπατσίμπας, γεωπόνος με σπουδές στη γεωγραφία οίνου. Εκείνος και η ομάδα του είναι πάντα πρόθυμοι να μας βοηθήσουν να διαλέξουμε το κρασί που μας ταιριάζει. Η λίστα (με περισσότερες από 20 επιλογές σε ποτήρι) περιλαμβάνει κρασιά μικρών παραγωγών απ’ όλο τον κόσμο, ομαδοποιημένα με βάση τα χαρακτηριστικά τους. Για συνοδεία προτείνουν σπάνια τυριά και καλομαγειρεμένα πιάτα. Γ.Π.

Πλατεία Μεσολογγίου 3, Παγκράτι, Τ/ 210.72.55.171

 

Πλατεία Θεάτρου, Ομόνοια

Κληματαριά: ένα ιστορικό μαγέρικο που κοντεύει τα εκατό

Κάτω από το απαλό φως που φιλτράρουν οι κληματαριές, οι επισκέπτες χορταίνουν με λαδερά, πίτες με χειροποίητο φύλλο, γίγαντες πλακί και, φυσικά, το χιτ του μαγαζιού, αρνάκι ή χοιρινό κότσι με πατάτες, σιγοψημένα και μελωμένα μέσα στις «διαστημικές», αυτοσχέδιες γάστρες με το πυρόχωμα, που δεσπόζουν στην είσοδο. Το ιστορικό μαγειρείο με τον όμορφο κήπο πρωτολειτούργησε με αυτή την ιδιότητα το 1927 και είναι χτισμένο πάνω στα ερείπια ναού του Ασκληπιού. Δεμένο με την ιστορία του μαγαζιού, το λαϊκό τραγούδι έχει και σήμερα την τιμητική του, με διάφορα μουσικά σχήματα να εμφανίζονται ορισμένες ημέρες της εβδομάδας πλάι στα κρασοβάρελα, στο ίδιο μέρος που υπήρξε για δεκαετίες φυτώριο μουσικών και φιλοξένησε στο αυτοσχέδιο πάλκο του σημαντικές λαϊκές φωνές. Γ.Π.

Πλατεία Θεάτρου 2, Τ/210-32.16.629

 

Δίπορτο: Η ταβέρνα των προπαππούδων μας

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Ε​ίσοδο​ς​ σε χρονοκάψουλα, σκηνικό ελληνικής ταινίας του 1950​.​ Για το Δίπορτο υπάρχουν ιστορικές αναφορές από το 1911, είναι μάλλον η παλαιότερη​ της Αθήνας, φημολογείται ότι ο Βάρναλης γι’ αυτήν έχει γράψει «μες στην υπόγεια την ταβέρνα όλοι παρέα πίναμε χθες». Κόσμος μπαινοβγαίνει, σε σκουντάει, είναι όλα στριμωχτά, κανείς δεν παραπονιέται. Ξύλινες καρέκλες, λαδόκολλα αντί τραπεζομάντηλου, εκεί σημειώνουν και τον λογαριασμό. Ο ιδιοκτήτης, Δημήτρης Κολολιός, φοράει λευκό πουκάμισο-ποδιά. Το φαγητό απλό, ελληνικό, όσπρια –διάσημη η σούπα με τα ρεβύθια– πατάτες κοκκινιστές, χόρτα. 10 ευρώ το άτομο, το πολύ. Αν έχει σαρδέλες, παραγγείλτε, τις ψήνουν ωραία. Μ.Π.

Σωκράτους 9 & Θεάτρου, Τ/210.32.11.463

Στα Καραμανλίδικα του Φάνη για μεζέ και αγορές

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Στο ισόγειο του παλιού αρχοντικού με τα ζωγραφιστά ταβάνια, στα τραπέζια πίσω, στο μικρό «σοκάκι», και τα καλοκαίρια και στην ταράτσα οι μεζεκλήδες δίνουν ραντεβού για ιτσλί κεφτέ, ρεβυθάδα με παστουρμά, βοδινό καβουρμά με πατάτες και πιπεριές, καυτερή τηγανιά, αλλά και καπνιστά θαλασσινά, που είναι ό,τι πρέπει για ένα ούζο ή τσίπουρο. Η βιτρίνα παραδίπλα φορτωμένη τυριά από όλη την Ελλάδα, που ο Φάνης τα ψάχνει ένα ένα και διαλεχτά αλλαντικά, είναι καλύτερη από οποιοδήποτε διακοσμητικό. Ό,τι λαχταρίσεις με το μάτι, το δοκιμάζεις επιτόπου ή το αγοράζεις για το σπίτι. Α.Σ.

Σωκράτους 1 & Ευριπίδου, Αθήνα, Τ/ 210-32.53.184

Της Θεάτρου το στέκι: Για μεζεδάκια πίσω απ’ τη Βαρβάκειο

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Ακριβώς πίσω απ’ τη Βαρβάκειο με τα φρούτα, τα λαχανικά και τη μυρωδιά απ’ τις ελιές και την άλμη τους, βρίσκεται το μεζετζίδικο της πλατείας Θεάτρου ή αλλιώς Της Θεάτρου το Στέκι. Τα αδέρφια Στέφανος και Χρήστος Βαρέσης τρέχουν τα τελευταία 23 χρόνια το μαγαζί που ξεκίνησε μια σταλιά και σιγά σιγά, λόγω δημοφιλίας, μεγάλωσε, και άπλωσε τα τραπέζια του μέχρι το απέναντι πεζοδρόμιο. Το ετερόκλητο κοινό του τσιμοπολογάει μικρά, οικονομικά πιάτα όπως γίγαντες στον φούρνο, χοιρινό μπεκρή μεζέ, μπακαλιάρο σκορδαλιά, πατατοσαλάτα και τηγανητά κεφτεδάκια. Γ.Π.

Θεάτρου 7, Πλατεία Θεάτρου, Τ/210-32.15.438

 

Πλατεία Αγίου Δημητρίου, Κηφισιά

Dal Professore, ένα από τα πιο νόστιμα ιταλικά της πόλης

O προφεσόρε Νίκος Δημητροκάλης φτιάχνει το ζυμάρι από φυσικό προζύμι, βάζει εκλεκτά υλικά και το αποτέλεσμα είναι μια κριτσανιστή και ταυτόχρονα ανάλαφρη, με φουσκάλες πίτσα, σε ωοειδές σχήμα, που κλείνεις τα μάτια για να απολαύσεις. Μάλιστα στη φτιάχνει και μισή μισή για να δοκιμάσεις περισσότερους συνδυασμούς αλλα και περισσότερα πιάτα. Νόστιμο βιτέλο τονάτο, πρώτα που κατεβάζει κι εκείνη τη στιγμή από το κεφάλι του αλλά και πεντανόστιμα ζυμαρικά κάνουν το Dal Professore, στέκι για τους βόρειους και όχι μόνο. Αγαπημένη μας η ομώνυμη πίτσα με μοτσαρέλα, τυρί προβολόνε, ραγού μπολονέζ και φλέικς παρμεζάνας. Τολμήστε ακόμα και ν΄αφήσετε το μενού πάνω στον σεφ, αφού ανάλογα με τα καλούδια που έχει βρει καθημερινά φτιάχνει πιάτα έπκπληξη! Ν.Λ.

Πλατεία Αγίου Δημητρίου 17, Κηφισιά, Τ/210-61.09.988

 

Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, Πεντέλη

Coupepe, το all day στέκι για πίτσα

Ένα στέκι για όλες τις ώρες που συνδυάζει καφέ, πρωινό και πίτσα με χειροποίητη ζύμη και εκλεκτά υλικά από μικρούς παραγωγούς. Από το 2000 που άνοιξε δεν πέφτει καρφίτσα, πράγμα διόλου περίεργο μιας και το πέρασμα από το fun αυτό στέκι «επιβάλλεται» για όσους μένουν κοντά. Με τραπεζάκια πάνω στην πλατεία είναι το καλύτερο σημείο για να χορτάσεις χάζι και λιακάδα, πίνοντας τον καφέ σου και απολαμβάνοντας το ωραιότατο σάντουιτς του κυνηγού, που αποτελείται από πεκορίνο, σαλάμι Napoli και λαχανικά κλεισμένα σε λαχταριστό ψωμί αργή ωρίμασης ή bagel. Μπορείς βέβαια να είσαι του γλυκού πρωινού, οπότε μάλλον θα προτιμήσεις μια κρέπα του Χιώτη-μπόμπα με σοκολάτα, μπανάνα, μπισκότο και μαστίχα. Ωστόσο, είναι ωραία και για βράδυ, όπου μπορείς να το γυρίσεις σε κοκτέιλ και -τι άλλο;- πίτσα, που είναι και το δυνατό στοιχείο του Coupepe. Οι πίτσες χωρίζονται σε κόκκινες (αυτές που έχουν σάλτσα ντομάτας) λευκές (που δεν έχουν σάλτσα ντομάτας και έχουν κρέμα γάλακτος), ολικής άλεσης και γλυκές-κόλαση. Εγώ είμαι λάτρης της πλούσιας και πληθωρικής λευκής Γκοργκοντζόλα με σύκο, αλλά και της κόκκινης Bacon, που έχει ακόμη μοτσαρέλα, ροκφόρ, μανιτάρια και φρέσκια ντομάτα. Ν.Λ.

Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, Νέα Πεντέλη, Τ/210-81.00.040

Dada’s: Για brunch ή για κοκτέιλ;

Ένα κοκτέιλ στο Dada’s και το βράδυ γίνεται πιο όμορφο!

Αυγά μάτια μελάτα με σύγκλινο Μάνης και λάδι τρούφας

Λίγο πιο κάτω από το Coupepe, στην ίδια πλατεία, είναι και το Dada’s. Μαγαζί που δεν θα σε απογοητεύσει, αν δεν υπολογίζεις το κόστος, ό,τι πρέπει για να βγεις με το ταίρι σου ή με φίλους. Εχει ωραίο κόσμο, καλά κοκτέιλ και νόστιμο φαγητό, ενώ έχει και έξω τραπέζια -με σόμπες- που εξυπηρετούν αν δεν προλάβεις να κλείσεις στον κεντρικό χώρο με τον κρεμαστό κήπο και την μπάρα. Μου αρέσει πολύ το σέρβις σε αυτό το μαγαζί, που είναι φιλικό και οικείο αλλά χωρίς να ξεπερνά τα όρια. Πας σίγουρα για brunch, μιας κι έχει πολύ ωραία ψωμιά και ομελέτες σε διάφορες παραλλαγές και healthy bowls. Μου αρέσει πολύ η Troufata, ένα πιάτο με αυγά μάτια μελάτα, φλέικς παρμεζάνας και σύγκλινο Μάνης, που συνδυάζει και λάδι τρούφας, που τους πάει πολύ. Εχει και τηγανητές πατάτες, τις οποίες θεωρώ κάπως περιττές, γι’ αυτό συνήθως λέω χωρίς. Για το βράδυ, ο κατάλογος εμπλουτίζεται με μπέργκερ, ορεκτικά, βλ. bao buns με Ιβηρικό χοιρινό, σαλάτες και κύρια πιάτα γύρω από πάστες και κρέας. Το καλύτερό μου; Σίγουρα η αυθεντική καρμπονάρα, με γκουαντσιάλε, κρόκο αυγού, πεκορίνο πολύ καλής ποιότητας και σπαγγέτι αργής επεξεργασίας και η πικάνια με baby πατάτες. Ν.Λ.

Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου 19, Νέα Πεντέλη, Τ/210-81.04.672

Morris Brown, η κουκλίστικη gelateria που θα σε κάνει να πάρεις τα βουνά

Ε, κι αφού θα πας που θα πας μέχρι τη Νέα Πεντέλη, να μη φας και ένα παγωτό από το Morris Brown; Κατά πολλούς είναι από τα καλύτερα παγωτά της Αττικής. Χειροποίητο κι ονειρεμένο, αυτό το παγωτό που βρίσκεις μόνο στη Νέα Πεντέλη και τη Γλυφάδα θα σε εθίσει στις γεύσεις του. Στις τοπ επιλογές μας η κρέμα με αγριοκέρασο και το φυστίκι, διότι το να βρεις καλό φυστίκι παγωτό είναι αγώνας μάταιος τις περισσότερες φορές. Έχει και πιο ιδιαίτερες γεύσεις, όπως τσουρέκι, μουστοκούλουρο, καρύδι με σύκο, μηλόπιτα και άλλα, αλλά εγώ ψηφίζω φυστίκι! Ν.Λ.

Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου 11, Νέα Πεντέλη, Τ/210-80.41.981

 

Πλατεία Ελευθερίας, Βριλήσσια

Mamooth slow food, με σήμα το μαμούθ!

Είναι αγαπημένη επιλογή για οικογένειες, μιας και έχει τραπεζάκια και πάνω στην πλατεία. Έτσι, κάθεσαι και απολαμβάνεις ακόμα περισσότερο το φαγητό σου, μιας και τα παιδιά, πηγαινοέρχονται και τρέχουν ακίνδυνα στην πλατεία. Έχει καλές τιμές και σίγουρα κάτι διαφορετικό και συμπαθητικό να δοκιμάσεις κάθε φορά. Από τα πρώτα μάς έχουν κερδίσει η φάβα με καπνιστό σκουμπρί και η χειροποίητη πίτα με κίτρινη κολοκύθα και τραχανά. Στα κυρίως θα βρεις από μπέργκερ (ένα και καλό) μέχρι μπιφτέκια φακής και φρέσκια τσιπούρα στη σχάρα. Αγαπημένο μου το ταϊλανδέζικο Pad Thai στο γουόκ χωρίς αυγό με λαχανικά, σόγια σος και τριμμένο φυστίκι. Μπορεί να έχει λίγο απ’ όλα τα μενού, αλλά κατά περίεργο τρόπο, είναι ωραίο γιατί έχει επιλογές που θέλεις να δοκιμάσεις που κάνουν και για παιδιά, όπως τα fish sticks με πατάτες τηγανητές, τα μπιφτέκια και η μπριζόλα σχάρας αλλά και το παστίτσιο με σπιτική μπεσαμέλ. Η πλατεία και ολόγυρα το περιβάλλον είναι καταπράσινο και είναι ωραία για τώρα που φτιάχνει ο καιρός και θες να βγεις έξω στη λιακάδα. Κάνει και διανομή στις γύρω περιοχές. Ν.Λ.

Θέτιδος 1, Βριλήσσια, Τ/210-61.31.180

Pizza

Για κρέας

Για ψάρι

Εστιατόρια

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Ζαχαροπλαστεία

Κρυμμένα διαμάντια

Αθήνα

Αθήνα | Βόρεια Προάστια

Ιλίσια

Ομόνοια

Παγκράτι

Πετράλωνα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών