ΕΞΟΔΟΣ

Σαββατοκύριακο στην Αθήνα: Από το Pharaoh ως το Κουτούκι του Αντώνη

Παλιά στέκια ή πολυσυζητημένες νέες αφίξεις; «Αποτοξίνωση» ή παϊδάκια και πάλι παϊδάκια; Brunch, κοκτέιλ ή και τα δύο; Αυτή η λίστα έχει από κάτι για όλους.

05.01.2023| Updated: 23.02.2023
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Σαββατοκύριακο στην Αθήνα: Από το Pharaoh ως το Κουτούκι του Αντώνη

Βγαίνουμε στην Αθήνα και απολαμβάνουμε φαγητό και ποτό με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Από το ολοκαίνουργιο Pharaoh μέχρι το Κουτούκι του Αντώνη έχουμε προτάσεις για κάθε γούστο.

Στο ολόφρεσκο Pharaoh

Δύο μέρες πριν μπει το 2023 έκανε πρεμιέρα το πολυαναμενόμενο Pharaoh. Πίσω από το wine bar-restaurant στα σύνορα Ομόνοιας και Εξαρχείων βρίσκεται ο δημοσιογράφος Φώτης Βαλλάτος, ο έμπορος οίνου Perry Παναγιωτακόπουλος (Wine Kiosk), ο κορυφαίος βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς και ο δημιουργικός σεφ Μανώλης Παπουτσάκης (Δέκα Τραπέζια, Χαρούπι). Ανοίγοντας τη βαριά κουρτίνα της εισόδου θα βρεθείς σε έναν ζεστό, κάζουαλ χώρο με μερικά τραπέζια και μια μεγάλη μπάρα που εξυπηρετεί τόσο όσους θέλουν να πιουν ένα ποτήρι κρασί όσο και αυτούς που θέλουν να δοκιμάσουν το φαγητό. Η ανοιχτή κουζίνα, στην οποία τα πάντα μαγειρεύονται στα ξύλα -από ξυλόφουρνους και ξυλοκάρβουνα μέχρι στόφες- επικοινωνεί με το μπαρ. Ράφια γεμάτα με βινύλια, καυσόξυλα και memorabilia συνθέτουν το ντεκόρ. Ανάμεσα στα απλά και ωραία που ετοιμάζει ο Παπουτσάκης: γίγαντες στη γάστρα, κάστανα στιφάδο, πρασοσέλινο, γουρουνόπουλο με πατάτες, χορτά «με τα αυγά» και λαχανοντολμάδες. Γ.Π.

Σολωμού 54, Εξάρχεια, Τ/210-38.08.412

 

Στο κλασικό Αθηναϊκόν

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βλάικος

Σαν τη Στάνη, το Δίπορτο και λίγα ακόμα μαγαζιά του κέντρου, το Αθηναϊκόν είναι και αυτό μια σπάνια πύλη στην παλιά Αθήνα. Το ιστορικό μεζεδοπωλείο, που άνοιξε το 1932 στην οδό Σανταρόζα και το 1985 μεταφέρθηκε στην τωρινή του διεύθυνση, στη Θεμιστοκλέους, ήταν σημείο συνάντησης των «Λευτεριστών»: του Λευτέρη Παπαδόπουλου και ενός κύκλου από προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών. Σήμερα, στην περιποιημένη ψηλοτάβανη αίθουσα που αποπνέει αστική κομψότητα, έχεις ακόμα την αίσθηση πως όλοι γνωρίζονται με όλους. Μια «οικογενειακή» συνθήκη ανάμεσα στο ευγενικό σέρβις, τις παρέες, και εκείνα τα «μονά» τραπέζια που όλο και κάποιος θα τρώει την ψαρόσουπα πλάι στην εφημερίδα του και το παλτό του. Εκτός από την εν λόγω φημισμένη ψαρόσουπα (με κομμάτια φρέσκιας σφυρίδας και ζωμό από φρέσκες γαρίδες και καραβίδες), στα σίγουρα της παραγγελίας είναι η πολύ καλή σπιτική λακέρδα, οι κροκέτες θαλασσινών, η ταραμοσαλάτα και κάποιες από τις σμυρναίικες σπεσιαλιτέ. Γ.Π.

Θεμιστοκλέους 2, Ομόνοια, Τ/210-38.38.485

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΒγαίνουμε στα πιο ατμοσφαιρικά μπαρ της ΑθήναςΒγαίνουμε στα πιο ατμοσφαιρικά μπαρ της Αθήνας

Annie Fine Cooking: στο μπιστρό του Νέου Κόσμου

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Συνήθως το μενού αρχίζει με ωμό ψάρι σε νόστιμα ζουμιά από ελαιόλαδο και φρούτα. Από εκεί και πέρα μπορεί να πάρει πολλές κατευθύνσεις ανάλογα με την εποχή, τις πρώτες ύλες που βρήκε ο σεφ Στέφανος Μιχάλης στη λαϊκή και τι του έφεραν οι τροφοσυλλέκτες και οι μικροί παραγωγοί με τους οποίους συνεργάζεται. Οι σταθερές είναι συνήθως τα ψάρια (άγρια, ποτέ ιχθυοτροφείου) και το κατσίκι σε διάφορες, φρέσκες εκδοχές που ψάχνουν την παράδοση. Στο όμορφο μπιστρό με την ανοιχτή κουζίνα που θυμίζει κουζίνα σπιτιού, πίνουμε ωραία κρασιά και δοκιμάζουμε αυτήν την εποχή: από οσπριοσαλάτα με ταραμά μέχρι γίδα βραστή σαν ράμεν. Γ.Π.

Μεναίχμου 4, Νέος Κόσμος, Τ/210-92.13.690

Στο Paleo για μια ιδιαίτερη οινική εμπειρία

Με προσεκτικά επιλεγμένες ετικέτες που κινούνται εκτός πεπατημένης και μάλιστα σε πολύ καλές τιμές, και φοβερή ατμόσφαιρα, το wine restaurant που έστησε ο σομελιέ Γιάννης Καϋμενάκης ανάμεσα σε σιδεράδικα, φαναρτζίδικα και μηχανουργεία είναι σοβαρός λόγος να ξεκινήσεις για τον Πειραιά, ακόμη κι αν μένεις μακριά του. Το Paleo, με φόντο τα παραταγμένα ανοιγμένα μπουκάλια στα ράφια −μια ιδιαίτερη συλλογή… εμπειριών– σε πάει βόλτα στους αμπελώνες του ευρωπαϊκού νότου. Η λίστα έχει πολλά να ανακαλύψεις, αρκετά από τα οποία δικής τους εισαγωγής. To μόνο που χρειάζεται είναι μια σύντομη συζήτηση με τον δημιουργό της και θα βρεθείς με κάποιο οινικό διαμαντάκι στο ποτήρι σου. Όσο για μικρό μενού, που θα βρεις γραμμένο στα σουπλά, σιγοντάρει με πιάτα μεσογειακά, απλά και νόστιμα, που ακολουθούν τις πορείες του κρασιού. Α.Σ.

Πολυδεύκους 39, Πειραιάς, Τ/210-41.25.204 

Lost Athens: για σαΐτια και κρέπες

Περσικά χαλιά, μεγάλα ξύλινα τραπέζια, αναμμένα κεριά χωμένα σε άδεια μπουκάλια κρασιών και φυτά − το Lost Athens, στο Παγκράτι, ανακαινίστηκε πρόσφατα και ομόρφυνε. Η σεφ του, Ελένη Σαράντη, προτείνει ένα ενδιαφέρον μενού με ελληνικά υλικά και αναφορές στις χώρες της Μεσογείου. Ο κατάλογος του βραδινού έχει από σαΐτια (παραδοσιακά πιτάκια της Λακωνίας) μέχρι αραντσίνι- μουσακά, λαχανοντολμάδες και μοσχαρόσουπα μπλανκέτ. Κρατήστε χώρο και για το γλυκό-έκπληξη: έναν πύργο από λεπτές κρέπες και κρέμα πορτοκαλιού. Γ.Π.

Αρχελάου 7, Παγκράτι, Τ/210-72.30.832

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΘεσσαλονίκη: Η πρώτη βόλτα μας στη νέα Αγορά ΜοδιάνοΘεσσαλονίκη: Η πρώτη βόλτα μας στη νέα Αγορά Μοδιάνο

Bon Bon Fait Maison L’atelier: το παριζιάνικο της Καλαμιώτου

Φωτογραφίες: Βασίλης Σταματόπουλος

Στο ισόγειο ενός ατμοσφαιρικού νεοκλασικού του 19ου αιώνα, ανάμεσα στα υφασματάδικα της Καλαμιώτου, ο Κρίτων Πουλής που πρωτογνωρίσαμε μέσα από τα γλυκά του, ξανασυστήνεται προτείνοντας και αλμυρά πιάτα. Στο ελληνογαλλικό μπιστρό, χαζεύοντας τα εντυπωσιακά μωσαϊκά και τις οροφογραφίες δοκιμάζουμε: πρωινό (καλοφτιαγμένα πιάτα με αυγά, σάντουιτς με ψωμί από την Kora, σπιτικές τάρτες, κρουασάν κ.α.), brunch με κρέπες Βρετάνης, κοκτέιλ κρασιού, ελληνικά και γαλλικά κρασιά αλλά και δημιουργικές επιλογές για δείπνο, όπως το γλασαρισμένο παστινάκι με σος νεροκάρδαμου και αυγό ή την καπνιστή πέστροφα, τυλιγμένη σε φύλλα πατάτας. Από το L’Αtelier δεν λείπουν βέβαια και τα γλυκά του Κρίτωνα Πουλή όπως ένα Fraisier με ελληνικό ελαιόλαδο ή το μιλφέιγ με φυστίκια Αιγίνης. Γ.Π.

Καλαμιώτου 8, Σύνταγμα, Τ/210-32.43.053

 

The Naxos Apothecary: για πρωινό στο πατάρι

Τώρα που δεν τρέχουμε αλαφιασμένοι για τα τελευταία ψώνια των γιορτών το κέντρο είναι πιο όμορφο. Κάνουμε την πρωινή μας βόλτα στην ακόμα ηλιόλουστη Αθήνα και παίρνουμε ενέργεια με πρωινό στο κάπως κρυμμένο πατάρι του Naxos Apothecary. Το μενού έχει παρασκευές με αυγά, σαλάτες και χορταστικά σάντουιτς, όπως το χορτοφαγικό «Προσφάι Εγγαρών» με κολοκυθάκια, κατσικίσιο τυρί, πάστα ντομάτας και μελιτζάνα ή το ήδη δημοφιλές «Προσφάι Σανούδο» με καπνιστό μοσχάρι, αρσενικό Νάξου, μαγιονέζα σύκου και μαριναρισμένο λάχανο σε προζυμένιο ψωμί. Εδώ πίνουμε: εκχυλίσματα ποιοτικών βοτάνων σε ενδιαφέρουσες μίξεις, νόστιμα κοκτέιλ (και mocktail) βασισμένα αποκλειστικά σε ελληνικά αποστάγματα αλλά και κρασιά που συνοδεύονται ιδανικά με τυριά από το ναξιώτικο Τυροκομείο Μπαμπούνη, μαζί με μαρμελάδες, ξερά σύκα και προζυμένιο ψωμί. Γ.Π.

Κολοκοτρώνη 3-5, Σύνταγμα, Τ/210-72.22.774

Tsiftis: για φιλική μοντέρνα κουζίνα και ωραία vibes

Έξω το καλοκαίρι, έξω και τον χειμώνα. Τα τραπέζια στον κάθετο στη Μιχαλακοπούλου πεζόδρομο όπου «φώλιασε» ο Tsiftis, σκεπασμένα, με τις θερμάστρες τους, είναι δημοφιλή και τώρα, Γενάρη μήνα. Και μέσα όμως έχει ωραία ζωντάνια – χαζεύεις και τα τεκταινόμενα στην ανοιχτή κουζίνα. Το μενού αλλάζει συχνά. Πριν μερικές μέρες που πήγα πέτυχα μια νόστιμη, μια ιδέα ξινούτσικη κακαβιά, εκείνο τον ωραίο ταραμά τους με αλατισμένο λεμόνι και πούδρα από φύκια, μια πυκνή, γευστική «μαγειρίτσα» άγριων μανιταριών, πεντανόστιμη προβατίνα στα κάρβουνα που σερβίρεται σε αρνίσιο ζωμό με λίγο τριμμένο κατσικίσιο τυρί από πάνω και ωραία ψημένη φραγκόκοτα με πουρέ από μαϊντανόριζα, ραντίτσιο και πεκάν. Τα πιάτα παίζουν έξυπνα με το ρουστίκ και το μοντέρνο δίνοντας το προβάδισμα μια στο ένα, μια στο άλλο. Κι  αν τα βάλεις όλα στη μέση, τακτική που την προτείνουν κι οι ίδιοι, θα δοκιμάσεις πιο πολλά. Α.Σ.

Μιχαλακοπούλου και Σεβαστείας, Ιλίσια, T/210-77.54.246

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟι πιο νόστιμες πίτσες της Αθήνας. Με τ’ όνομά τους και με τα όλα τουςΟι πιο νόστιμες πίτσες της Αθήνας. Με τ’ όνομά τους και με τα όλα τους

Οικονόμου: η σταθερή αξία

Μετά τις υπερβολές και τις πλούσιες γεύσεις των γιορτών το ραντεβού στον Οικονόμου φαντάζει ιδανικό. Τα απλά και ουσιώδη πιάτα που ξέρουν να ετοιμάζουν όλα αυτά τα χρόνια (από το 1930) σε αυτή την σταθερά των Πετραλώνων είναι ακριβώς ό,τι θέλουμε να τρώμε αυτή την εποχή. Ό,τι βγαίνει από τις κατσαρόλες και τα ταψιά του παλιού μαγειρείου είναι θαλπωρή. Πίτες, θεϊκοί λαχανοντολμάδες, γίγαντες, αρνάκι στον φούρνο με πατάτες- σαν κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι. Γ.Π.

Τρώων 41, Πετράλωνα, Τ/ 210-34.67.555

 

Αξώτης: για όσους δεν βαρέθηκαν το κρέας

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Ο Νίκος –εγγονός του πρώτου ιδιοκτήτη Νικόλαου Βάσιλα, από την Δανακό της Νάξου- μαζί με τη γυναίκα του, την Εύη, ψήνουν τα κρεατικά με μαστοριά. Τα παϊδάκια είναι το χιτ του μαγαζιού. Το ίδιο και η ζουμερή χοιρινή μπριζόλα, το φιλέτο κοτόπουλου και ο μπακαλιάρος σκορδαλιά. Τα χόρτα πράσινα-πράσινα γεμάτα ζωντάνια, το τζατζίκι χειροποίητο και τραγανό, η τυροκαυτερή αληθινή. Όσο για τις τηγανητές πατάτες προτείνω να διπλασιάσετε από την αρχή τις μερίδες που σκοπεύετε να παραγγείλετε. Στην παλιά συνοικιακή ταβέρνα του Αξώτη η ατμόσφαιρα και το φαγητό είναι άλλης εποχής. Γ.Π. 

Παπαρσένη 15, Πολύγωνο, Τ/210-64.59.130

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα καλύτερά μας για το 2022: Τα τοπ 10 των συντακτών του ΓαστρονόμουΤα καλύτερά μας για το 2022: Τα τοπ 10 των συντακτών του Γαστρονόμου

Kitschen: σούσι και ντάμπλινγκς στο λιμάνι

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Δίπλα στο λιμάνι, ανάμεσα σε γραφεία ναυτιλιακών και εντελώς εκτός πιάτσας, ο Ελληνο-Ινδονήσιος σεφ Δημήτρης Liem και ο Ελληνο-Κορεάτης mixologist Σπύρος Μινέτος αποφάσισαν να ανοίξουν πέρσι ένα σύγχρονο εστιατόριο με πανασιατική κουζίνα. Το Kitschen έγινε γρήγορα χιτ και όσοι αγαπάμε τα ντάμπλινγκς, τις τεμπούρες, το σούσι και τις άλλες ασιατικές λιχουδιές πάμε καρφί στον αριθμό πέντε της Κανάρη. Εκεί παραγγέλνουμε σάκε και νόστιμα κοκτέιλ και διαλέγουμε ανάμεσα στα rolls, τα nigiri, το ψητό χοιρινό με σπιτικό κίμτσι, το τηγανητό κοτόπουλο ή εκείνο το απίθανο τηγανητό κουνουπίδι tempura με τη σκορδάτη μαγιονέζα. Γ.Π.

Κανάρη 5-7, Πειραιάς, Τ/211-73.51.205

Στο Λέσβιον για ούζο και μεζέ

Η οικογένεια του Περικλή Κακαρώνη από τη Λέσβο έχει κάνει αυτό το παραδοσιακό καφενείο, ένα κορυφαίο στέκι για ψαρικά στο Γαλάτσι. Απίθανη πρώτη ύλη, στο μεγαλύτερο μέρος της φερμένη από το νησί. Τρώμε σαγανάκι με λαδοτύρι από την Άγρα και τον Μεσότοπο, πολύ νόστιμο χταπόδι στα κάρβουνα, όλο χυμούς, αφράτο καλαμαράκι ολόγλυκο, λακέρδα που φτιάχνουν οι ίδιοι παστή, όπως στο νησί, εποχικά σαλατικά, ωραία φέτα, όλα απλά και νόστιμα. Αναλόγως με την εποχή μπορεί να έχει και κάποιο μεγάλο ψάρι για μαγειρευτό ή ψητό, ρωτήστε τους όταν θα κάνετε την τηλεφωνική κράτηση, που είναι απαραίτητη. Ν.Δ.
Βαρδουσίων 3, Γαλάτσι, Τ/210-29.23.689

Paragon: για φρέσκια, craft μπίρα

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Σε έναν βιομηχανικό χώρο που εντυπωσιάζει, η Paragon Brewery είναι το μικροζυθοποιείο-taproom της Ηλιούπολης που αγάπησαν αμέσως οι Αθηναίοι λάτρεις της μπίρας. Ο χώρος παραγωγής με τα μεγάλα καζάνια χωρίζεται μόνο με μία τζαμένια κατασκευή από το μπαρ, έτσι ώστε να μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την πορεία της μπίρας του από το ξεκίνημα μέχρι το ποτήρι του, όπου φτάνει ολόφρεσκη. Πέρα από τις δικές τους δημιουργίες, φιλοξενούν πολλές ακόμα μπίρες από μικρές ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού που εναλλάσσονται ανά τακτά διαστήματα. Γ.Π. 

Λεμεσού 3, Ηλιούπολη, Τ/6981-947.030 

 

Στο Napul’è για αυθεντική ιταλική νοστιμιά

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Νομίζω ότι πολλοί  θα το ήθελαν κοντά τους το Napul’è. Το ανοιχτόκαρδο και καλοεκτελεσμένο ιταλικό φαγητό της Μάγκυς Ταμπακάκη και του Francesco Ciccio είναι δυνατός μαγνήτης. Αν δεν μένετε στην ακτίνα του, το τριήμερο είναι καλή αφορμή να κατευθυνθείτε προς τα μέρη του (φροντίζοντας πρώτα να κλείσετε τραπέζι). Στη ζεστή σάλα βλέπεις όλα τα στοιχεία της συνταγής: την ανοικτή κουζίνα που βρίσκεται μονίμως σε πυρετώδη κατάσταση, τον φούρνο που ήρθε από την Ιταλία, τα κρασιά στις ραφιέρες, το ομολογουμένως θελκτικό ψυγείο με τα τυριά και αλλαντικά. Πάρτε σίγουρα το άψογα τηγανισμένο μαύρο arancino με το ριζότο χειμωνιάτικης τρούφας, που το σερβίρουν πάνω σε κρέμα παρμεζάνας −με το που το φέρνουν το ανοίγουν μπροστά σου, χωρίζοντάς το στα τέσσερα–, μοιραστείτε οπωσδήποτε μια από τις ναπολιτάνικες πίτσες με το καψαλισμένο από τη φωτιά στεφάνι και συνεχίστε με κάποιο ζυμαρικό. Εγώ την τελευταία φορά διάλεξα τα ziti με μοσχαράκι και λουκάνικο ραγού και καθόλου δεν το μετάνιωσα. Α.Σ.

Βασιλέως Κωνσταντίνου 43, Βάρη, Τ/210-96.55.815

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτην υπόγεια την ταβέρνα: 6 underground κουτούκια της ΑθήναςΣτην υπόγεια την ταβέρνα: 6 underground κουτούκια της Αθήνας

Το Κουτούκι του Αντώνη: για νοστιμιά και νοσταλγία

Για δεκαετίες ο Αντώνης σέρβιρε στους κατοίκους της Παλιάς Κοκκινιάς αλλά και σε όσους από κάθε περιοχή είχαν ανακαλύψει το κουτούκι του πριν τριάντα χρόνια, τότε που σέρβιρε φέτα στη λαδόκολλα και γαλέο σκορδαλιά. Με τυπικό ντεκόρ παλιάς αθηναϊκής ταβέρνας, με μεγάλα βαρέλια και παμπάλαια μεμοραμπίλια – από κομπολόγια και ασπρόμαυρες φωτογραφίες σε κορνίζες, μέχρι χειροποίητα υφαντά στους τοίχους και αγαλματάκια της Αμαλίας και του Όθωνα. Σήμερα που έχει περάσει στα χέρια της επόμενης γενιάς, ο κατάλογος έχει διευρυνθεί: από μικρά ψαράκια και ντοματοκεφτέδες, μέχρι κεφτέδες, λουκάνικα, μπριζολάκια. Τα κλασικά κι αγαπημένα είναι η φάβα, η σαλάτα με τα ωραία βραστά του χειμώνα και χόρτα, μπακαλιάρος σκορδαλιά και γαύρος στο τηγάνι. Ν.Δ.

Αργυροκάστρου 26, Παλαιά Κοκκινιά, Τ/ 210-49.24.338

Στο Θέα Θάλασσα για χάζι στο γαλάζιο

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Αν πεθυμήσατε λίγη θάλασσα και απέναντί σας και στο πιάτο σας –κρεατικά ούτως ή άλλως φάγαμε μπόλικα τις μέρες των γιορτών– βάλτε πλώρη για την Πειραϊκή. Το (όνομα και πράγμα) Θέα Θάλασσα που από τη σκεπασμένη βεράντα του βλέπει τον Σαρωνικό, την Αίγινα και τη Σαλαμίνα προτείνει πολλές νοστιμιές σε τέμπο κλασικό και πιο μοντέρνο. Από χειροποίητη λακέρδα, καρπάτσιο τόνου ή τσιπούρας μέχρι χταπόδι στιφάδο που σερβίρεται με φάβα Σχοινούσας, φρέσκο καλαμάρι, μπαρμπούνια και κουτσομούρες στο τηγάνι, καραβίδες έξτρα λαρτζ, θαλασσινές μακαρονάδες και, φυσικά, ψητό ψάρι − οι ψαροντουφεκάδες τούς φέρνουν φρεσκότατα φαγκριά, συναγρίδες, στήρες και όχι μόνο.  Μετά το φαγητό, κάντε κι έναν παράλιο περίπατο με άρωμα αλμύρας. Αυτός ο χειμώνας μάς έχει βγει ανοιξιάτικος. Α.Σ.

Ακτή Θεμιστοκλέους 344, Πειραιάς, 210-41.32.070

Κίτσουλας: για φαί σαν σπιτικό

Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου

Από το 1946 κρατάει η ιστορική ταβέρνα του Χαλανδρίου προσφέροντας φαγητό που οι θαμώνες περιγράφουν με το ύψιστο κοπλιμάν ως «καλύτερο και από σπιτικό». Σε ένα καταπράσινο σημείο της γειτονιάς, ο Κίτσουλας μάς χορταίνει τα μεσημέρια με τους φημισμένους του λαχανοντολμάδες, έξοχο αρνάκι φρικασέ και κατσικάκι στον φούρνο, γιούβετσι έπος και ένα σωρό ακόμα καλοδουλεμένα, απλά αλλά καθόλου απλοϊκά πιάτα που αγαπάμε από το ελληνικό συνταγολόγιο. Γ.Π.

Φιλικής Εταιρείας 25, Χαλάνδρι, Τ/210-68.14.798

 

Στον Καπετάνιο για ψάρι και θαλασσινά με το ζύγι

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Είναι λίγο παλιομοδίτικος, λίγο καλτ ο Καπετάνιος, που έχει πιάσει δεκαετίες τώρα πόστο στα Καμίνια, σε ένα μικρό δρομάκι, που βγάζει στις γραμμές του τρένου. Στη σάλα του περιτριγυρίζεσαι από ποικίλα θαλασσινά παραφερνάλια –ένα σωσίβιο εδώ, ένα τιμόνι εκεί, μερικά κοχύλια παραπέρα, σχοινιά κρεμασμένα από το ταβάνι– ενώ μπορείς πάντα να καθίσεις και στην αυλή. Η διαδικασία εδώ έχει ως εξής: στο τραπέζι παραγγέλνεις μόνο τις σαλάτες, για τα υπόλοιπα πας για επιθεώρηση στον πάγκο με τον πάγο όπου θα σου απαριθμήσουν τα διαθέσιμα για τηγάνι και σχάρα, όλα φρεσκότατα. Θα διαλέξεις, θα τα ζυγίσουν και θα ξανακαθίσεις στη θέση σου. Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα και ωραία θα φας και σε καλές τιμές: τα μπαρμπούνια τα στεγνοτηγανίζουν, το φρέσκο καλαμάρι είναι σαν μαστιχωτό θαλασσινό λουκουμάκι, οι γαρίδες έρχονται σούπερ ζουμερές και το ψητό ψάρι με όλους τους χυμούς του. Α.Σ.

Τενέδου 4, Πειραιάς, Τ/210-42.06.539

ΚωτσΑνΝίτσα: Για έξοδο οικογενειακή

Σε ένα παλιό καταφύγιο έστησαν την κουζίνα τους οι σημερινοί ιδιοκτήτες, με μια σάλα που μοιάζει με τραπεζαρία σπιτιού. Καθημερινά σερβίρουν μεζέδες, τηγανόψωμα, παστουρμαδόπιτα και μαγειρευτά, θα λέγαμε μαμαδίστικο το φαγητό του ΚωτσΑνΝίτσα. Πιάτο-σουξέ είναι το κατσικάκι με πατάτες στη γάστρα. Αν όμως καλέσετε τρεις μέρες πριν και ζητήσετε από τον Κώστα να σας ετοιμάσει προβατίνα, θα γλείφετε και τα δάχτυλά σας. Μεγάλη αυλή για να παίξουν τα παιδιά, εύκολη στάθμευση, εγκάρδια εξυπηρέτηση και φιλικές τιμές. Ν.Δ.
Λεωφόρος Αθηνών-Χαλκίδας, Μαλακάσα, Τ/22950-98.814

 

All day

Low budget

Wine Bar

Εστιατόρια

Μπαρ

Αθήνα

Αθήνα | Βόρεια Προάστια

Αθήνα | Κεντρικά + Νότια Προάστια

Εξάρχεια

Ηλιούπολη

Ιλίσια

Νέος Κόσμος

Ομόνοια

Παγκράτι

Πειραιάς

Σύνταγμα

Χαλάνδρι

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών